Este obezitatea copilului vina parintilor?
Raspunsuri - Pagina 10
ilse spune:
carina si conchita foarte frumos spus.
Exact asa cum a spus si carina, si cantitatea conteaza...pai eu la sfarsitul saptamanii am doar un cos plin de la supermarchet pe cand vecina mea tot, cu 3 copii are doua si vesnic ii vad p-aia mici mancand tot felul de aberatii de la lolly-pop la fanta si altele de genul asta si mancand mai ales in continuu. Si cica ea: vai dar ai mei nu mananca broccoli sau rosii sau tomate nici sa-i impusti...pai da normal, ca daca la masa troneaza cartofii prajiti inotand in maioneza si cate o bucata babana de carne langa(niciodata salata)...mi-a zis odata ca niciodata ai ei copii n-au mancat supa de zarzavat ca virgula cica nu le place, pai de unde sa stie daca n-au mancat ever?
Ah si portiile nu va zic ce forma au, farfurii din acelea imense.
La ai mei le zic mereu: asta am gatit azi, asta mancati, de fapt ma gandeam...in casele cu copii, oare nu cineva, mama sau tata e responsabil cu alesul meniului pe ziua respectiva?
Cum de poate fi altcineva de vina ce mananca un copil? Oare nu mananca acasa, presupunand ca nu vorbim inca de adolescenti de 12 si ceva de ani?
Deci nu noi avem sa zic asa "painea si cutitul" in mana?
eu si 3 banditi: ilse(1.01.2004), sven(1.01.2006) si thor(1.07.2008)
Luna1 spune:
Probabil ca un mare procentaj de vina il au parintii. Eu am o cunostinta aici care se plange ca i se ingrasa fiica, e doar la inceput anul trecut era ok, acum deja e peste limitele normale, ii ies sunculite din pantaloni. Si ea se plangew insa cand vad ce gateste ma iau cu mainile de par. Cica mentine traditiile romanesti, totul prajit, mananca chair si untura pe paine, copilul cot la cot cu ei, sare cate o punga o data, am gustat o data o supita pe care i-o servea fie-mii si am inteles de ce o scuipa afara, era potroaca, iar dulciurile sunt la discretie.
Iaqr eu care nhu am dulciuri in casa si sucuri sunt o scorpie si sunt convinsa ca neintelegand motivele mele zice clar ca sunt zgarcita.
Si daca ii spui de mancat sanatos zice ca ea mananca sanatos ca doar totul e gatit in casa, nu merge la pub.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
carina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Luna1 Probabil ca un mare procentaj de vina il au parintii. Eu am o cunostinta aici care se plange ca i se ingrasa fiica, e doar la inceput anul trecut era ok, acum deja e peste limitele normale, ii ies sunculite din pantaloni. Si ea se plangew insa cand vad ce gateste ma iau cu mainile de par. Cica mentine traditiile romanesti, totul prajit, mananca chair si untura pe paine, copilul cot la cot cu ei, sare cate o punga o data, am gustat o data o supita pe care i-o servea fie-mii si am inteles de ce o scuipa afara, era potroaca, iar dulciurile sunt la discretie. Iaqr eu care nhu am dulciuri in casa si sucuri sunt o scorpie si sunt convinsa ca neintelegand motivele mele zice clar ca sunt zgarcita. Si daca ii spui de mancat sanatos zice ca ea mananca sanatos ca doar totul e gatit in casa, nu merge la pub. Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007) |
Si la mine in casa dulciurile sunt la discretie, DAR sunt doar dulciuri facute de mine in casa, cu zahar redus la limita si si ala e brun sau Demerara. Iar cel mai important asa cum am mai spus e sa il educi pe copil ce inseamna moderatie si alegeri corecte - cel putin asta e educatie pe termen lung. De la un moment dat nu vom fi doar noi, adultii care hotarasc ce si cat mananca copiii nostri, si atunci e important ca ei sa stie ce inseamna mancare de calitate si ce inseamna echilibru. Dulciurile la fel ca orice alte mancaruri nu sunt "created equal".
Si inca o chestie, e f important ca parintii si adultii din jurul copilului sa ofere un model corect (in orice, dar si in alimentatie). Daca eu ca parinte nu inteleg de ce este important pentru mine sa mananc cat mai sanatos si diversificat e imposibil sa reusesc sa ii insuflu asta copilului meu.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/
Alina spune:
citat din mesajul lui mamagiuliei Apropo de ce scrie Natasa, in grupa fie`mi, din 18 copii, doar 2 vin la gradi cu sandwich, restul doar cu corn cu ciocolata, biscuiti si alte dulcegarii din comert. Insa o propaganda buna facuta acasa da roade. ------- Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) & Sela ------- www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma "Stelele care cad nu pier, Stelele care cad se duc pe un alt cer" NU RAMANE INDIFERENT ! AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA ! |
Daria,
Aici gradinitele au regula:fara dulce!Nu am avut voie nici macar ceva dulce pe piine,gen marmelada sau miere,nici poveste de corn dulce si alte din astea.Si obligatoriu,pachetelul contine un fel de fructa sau leguma cruda:morcovi fisii,ardei,rosii,mere,etc.etc.
Luna1 spune:
Carina si la mine in casa sunt dulciuri, nu ca la tine facute personal, insa cumpar cat mai "sanatos" nu caramele care se lipesc de dinti, intelegi tu. Problema nu e asta pentru ca e normal sa aiba copiii si dulciuri insa la noi regula e sa intrebe copilul daca poate manca o prajitura, sau o ciocolata, si nu pun zeci de ciocolate intr-un bol dinacela in care stau fructele, si il asez in mijloc pentru ca asta e o invitatie la servit. Le tin in dulap.
La asta ma refer, prietena mea are cicolata mars, bounty, snickers, etc in fructiera pe masa si fata mananca cat vrea si cand vrea. Si crede-ma ca vrea. Am stat o data doar eu cu ei jumatate de ora si crede-ma in jumatatea aceea de ora a mancat 3 pungi de chipsuri, doua inchetate, si 3 ciocolate. Fiu-miu deja dupa prima punga de cipsuri si prima cioco a capitulat.
Luna1 spune:
Ah si cand ii zic de sare in exces si zahar in exces imi zice "o viata am, noua ne place sa mancam bine!" Deci eu cred ca educatia se face in primul rand adultilor referitor la ce inseamna mancat sanatos, iar ulterior in momentul in care stii ca al tau copil mananca sanatos poti sa faci exceptii si la dulciuri uneori sau sucuri fizzy.
ilse spune:
O sa ma repet acum dar cine stie poate ridica macar un semn de intrebare:
Oare nu cineva, mama sau tata e responsabil cu alesul meniului pe ziua respectiva?
Cum de poate fi altcineva de vina ce mananca un copil? Oare nu mananca acasa?
Deci nu noi avem sa zic asa controlul asupra "mancarii"?
De ce nu putem spune un "nu" sanatos sa zicem la anumite tentatii...Al meu mijlociu avea o tendinta mare de tot de a manca tot ce vedea, nu era gras si nici acum nu este, dar va zic sincer mie una mi s-a aprins ca un led in creier...asa ca am stabilit un fel de rutina, ceva ce mananca dimineata, la pranz, etc...si pe masa, la indemana nu am oricum decat fructiera, cu mere, banane, portocale...fara biscuiti, fara alte tentatii.
Nu mai bine sa prevenim, decat sa tratam...oricum sincer copiii mai grasuti sunt ostracizati de catre ceilalti, ii aud cum le dau tot felul de nume si altele asemanatoare, pai nu mai bine sa am ochii cat cepele eu ca parinte, sa "ghidez" cumva evolutia copilului.
Ah si inca ceva: eu nu am pus la masa sosuri de cand ma stiu, unu la mana, ca asa se invata omu, e mai gustos, bla, bla, bla si pe urma nu mai mananca o salata nimic, fara sos cu multa maioneza, etc...precizez ca asa mananca astia pe aici, nu ma iau de Ro, unde sunt alte obiceiuri alimentare.
Ca atare ai mei banditi mananca salatele in "fundul gol" cum se spune, adica rosii+castraveti+ulei+un pic de sare...rosiile isi lasa sucul si iese o minunatie, sau salata verde+morcovi rasi+ardei+rosii+zeama de lamaie+ulei si iarasi raiul pe pamant.
Asa cum ii invatam de mici asa mananca si mai tarziu...si chiar daca vor mai manca un hamburger cu colegii sau un chips sau mai stiu eu ce...alea vor fi exceptia de la regula nu regula.
eu si 3 banditi: ilse(1.01.2004), sven(1.01.2006) si thor(1.07.2008)
delsim spune:
Emisiune interesanta pe antena2 despre obezitatea la copii acum.
In reluare maine dimineata in jur de 6.30-7
My_Lady0091 spune:
1. daca tine de vreo boala genetica-clar nu!
2.daca tine de alimentatie-vina parintilor si a celor care il mai au in grija:bunici, personal gradinita etc.
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |