Menu pt boala celiaca

Menu pt boala celiaca | Autor: LYADA

Link direct la acest mesaj

Buna,

Va cer ajutorul in urmatoarea problema: trebuie sa organizez -printre altele -masa la restaurant pentru un grup de vizitatori americani, 2-3 zile, toate mesele incluse in program: mic dejun, dejun si cina.

Una dintre persoane m-a informat ca are boala celiaca - am ciit ca este vorba despre intoleranta la gluten. In principiu am retinut ca este vorba despre fainoase: paine, biscuiti, paste. Fara pesmet.

Care sunt alimentele capcana la care ar trebui sa fiu atenta? Am discutat cu seful de restaurant si la sutele de clienti nu a avut un caz similar.

Din experienta personala aveti ceva recomandari va rog? Supele, ciorbele se califica sau nu? I se va gati separat insa as vrea sa avem o directie de urmat.

In plus, nu mananca nici carne rosie.

Multumesc



Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns puskin spune:

Buna,

Supele si ciorbele sunt ok daca nu-s facute cu paste sau ingrosate cu faina (ma refer la supele crema).

Uite aici un blog foarte interesant numai cu retete gluten-free:
http://www.elanaspantry.com/recipes/.

Gasesti salate, fel principal, dulciuri.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puisorul spune:

Meniul nu trebuie sa contina faina si gata. Cred ca e mai simplu sa ceri asa la restaurant pt ca faina se ascunde si in sosuri, ciorbe, etc.

Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Sebi are nevoie de voi!!!
Si ingerii au nevoie de ajutor...
Cum se topesc kilogramele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LYADA spune:

multumesc.

Si cu painea? Avem in super-market paine din alt tip de faina? nu am fost niciodata curioasa...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcoca spune:

paine de secara este fara gluten parca


Vicky si Printzesone


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_n spune:

Produse de genul asta gasiti la Institutul de Bioresurse Alimentare in Bucuresti. E pe langa stadionul Stefan Cel Mare, intr-un cartier nou construit. Eu am luat de acolo cand am trecut prin bucuresti pt cineva care are boala asta. Am luat incepand de la paine, faina, fursecuri, biscuiti, au si chec si alte chestii. Sunt ok, adica fara gluten si au gust bun.

Sper sa nu fie considerata reclama. Daca dati cautare pe net gasiti usor institutul, adresa si tel.Si preturile sunt super rezonabile. E mana cereasca pentru cei care au aceasta problema.


Edit: ms crista. am scris gresit, dar acum am corectat.



Smile, what's the use of crying/You'll find that life is still worthwhile/If you just smile (Smile - Michael Jackson)


Cauta si pastreaza mereu o bucata de cer deasupra vietii tale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carina spune:

Nu e asa usor cu boala celiaca: faina (grau, secara, ovaz, orz) nu este nici de departe singura sursa de gluten din alimentatie. Glutenul se gaseste in extrem de multe produse, pentru ca se foloseste ca si agent de "legare". In mod normal, produsele fara gluten sunt etichetate asa - gasesti cateva in Carrefour. Sunt multe alimente fara gluten in mod normal dar care se prepara/ ambaleaza in spatii care permit contaminarea cu gluten: dar de obicei pe eticheta apare - contine urme de gluten (in situatia asta sunt orez, malai, ciocolata, amidon de porumb/ cartofi).
In restaurante e mai cu cantec, pentru ca e foarte usor sa contaminezi mancarea cu gluten, iar in boala celiaca chiar si 1 g de gluten e rau - in sensul ca e posibil ca persoana sa nu aiba reactii digestive imediate, dar distrugerea intestinului are loc, pentru ca boala celiaca nu e o alergie ci o boala autoimuna.

http://www.celiactravel.com/gluten-free-restaurant.html
Mai sus ai un link care te ajuta sa discuti cu responsabilii unui restaurant despre ce inseamna masa pentru o persoana cu boala celiaca.
Iti scriu asta pentru ca am fost suspecta de boala celiaca si am tinut 2 luni regim fara gluten si nu e usor deloc, mai ales in Romania unde oamenii (inclusiv cei din restaurante) fie nu stiu ce inseamna fie minimizeaza pericolul pe care il presupune glutenul pentru un celiac si ignora fenomenul de contaminare inclusiv prin vesela.

Am inteles ca pizzeria Della Nonna din Bucuresti ar oferi posibilitatea de precomanda de mancare fara gluten. De asemenea, la Pizza Hut, au o sectiune de alergeni: dai click aici http://www.pizzahut.ro/meniu/Salate si alegi din meniu alergeni.
Daca mai intrebari, te ajut cu placere.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LYADA spune:

Multumesc, m-ati ajutat foarte mult!

Din pacate, vom fi la un centru de conferinte in afara Bucurestiului, tocmai de-asta vreau sa iau cateva produse de aici.

Am citit si linkul Carina, de astfel de tips aveam nevoie, o persoana sanatoasa subestimeaza tipul asta de erori, nu ma gandeam la detaliile mentionate pe link si ma tem ca nici bucatarul...

Institutul imi este pe drumul catre birou si daca mai am intrebari dupa ce il vizitez revin.



Mergi la inceput