Mild Asperger - debut?

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Alra, jocul Agatei cu Iosif e cam agresiv, adica ii trage cite una in cap, il ciupeste, il trage de nas, il impinge. I-am explicat foarte mult diferenta intre "tare" si "incet" si in general e delicata, dar tot e bine sa fim prin preajma. Partea interesanta e ca Iosif, probabil fiind baiat, e innebunit dupa jocul asta fizic si se termina de ris cind Agata ii trage una in cap, ceea ce o incurajeaza pe ea sa continue. Totusi cel mai adesea ea il ignora. Mi se pare asa de complicat sa ii invat sa se joace impreuna.

Simali, am vrut sa iti spun si mai demult cind te-am citit. Vlad te iubeste si inca fff tare, dar nu stie sa se exprime. Trebuie invatat, asta nu inseamna ca mimeaza sentimentele, ci invata sa le dea o forma in afara lui. Nici Agata nu ne pupa sau imbratisa pina pe la 2 ani, dupa care ne-am gindit noi ca nu stie cum se face si i-am spus, uite, cind vine tati acasa el iti da un pupic, tu ii dai un pupic. La fel cu imbratisarea. La inceput a fost mai ciudata, venea la mine si ma pupa pe picior sau pe mina. Sigur isi doreste si cauta afectiunea de la ceilalti dar habar n-are cum se face asta, pentru ca nu intelege nimic din ceilalti. Acum se duce la educatoarea ei, i se pune in brate si ii zice hug; dar asta iarna, mergeam cu ea la muzeu si i se punea pata pe cite un necunoscut de acolo, se ducea la el si il lua de mina (fara sa-i zica ceva sau sa faca eye contact)

Alra, si Agata s-a schimbat mult in bine cind a inceput gradinita, am regretat foarte mult ca nu am dus-o mai devreme. Ultimul an am stat cu amindoi acasa si mi-a fost enorm de greu. Pe unde mergeam trebuia sa am mai multa grija de Agata decit de nou-nascut, nu intelegeam de ce nu invata si de la altii, de ce nu se apropie de nimeni - of, a fost groaznic, citeam noaptea tone de carti de parenting si eu si sotul si ne faceam mereu reprosuri ca am crescut-o prost... Mi-am promis sa il dau si pe Iosif la gradinita la 1 an ca sa nu-l cresc eu si sa-l stric Acum merg amindoi la daycare, Iosif e natura buna din fire si s-a adaptat foarte usor, se joaca cu copiii, ii plac indeosebi bebelusii mai mici decit el pe care ii mingiie si le da jucarii - cred ca nici macar eu nu l-as fi stricat daca il tineam acasa

Roxana, nu am citit mult despre gifted, dar cred ca socializarea nu poate fi atit de defectuoasa pentru un gifted. Ieri am vorbit cu pediatrul nostru despre Agata si el imi explica ca developmental pediatrician-ul la care am fost nu ne-a dat un diagnostic inca tocmai pentru ca probabil incearca sa gaseasca un diagnostic care sa ii aduca servicii Agatei. Adica daca ii da label de gifted sau chiar Asperger Agata nu primeste nici un ajutor, daca o incadreaza la HFA are sanse de occupational therapy, musical therapy, social skills si insotitor la daycare (care sa ii traduca pe limba ei ce se intimpla acolo). Prin urmare, label-ul are mai putina importanta decit nevoile pe care le are Agata.
Hm, stii ce ma convinge pe mine cel mai mult ca avem Asperger - faptul ca si eu si Agata avem o capacitate ff mare de invatare, dar pe o cale specifica. Nu prea stiu cum sa explic. De pilda, Iosif la 13 luni spune apa la urmatoarele: apa, lapte, suc, supa, pahar, biberon, tita Deci generalizeaza prin asociere. Agata la virsta lui pronunta aproape perfect corect si precis fiecare din aceste obiecte, le vedea in individualitatea lor, mai putin in ce aveau ele comun. Mi-aduc aminte ca ma gindeam ca o invat pe Agata romaneste cum imi invat studentii latina si mi se parea nostim, nu imi dadeam seama ce aiurea era. La fel cu puzzleurile, la inceput Agata se juca cu bucatile in sine, abia pe la doi ani a invatat sa le combine ca sa formeze un intreg.

Eu am avut noroc cu o sora (neurotipica :)) mai mare cu 3 ani decit mine. Din ce imi povesteste mama o copiam fff mult - cred ca m-a ajutat intr-adevar foarte tare.

mami de Agatha (21.08.06) si Iosif (30.09.08)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

myrrha si noi am tot crezut ca toate problemele cu fata vin de la noi. ne-am invinuit de diverse, ba ca suntem prea delasatori, ba ca nu ne jucam suficient cu ea. de la o vreme insa am inceput sa ma uit in stanga si in dreapta si am constatat ca ne jucam cu ea mai mult ca alti parinti, ca suntem mai consecventi ca majoritatea celorlalti parinti, ca avem foarte putine reguli si restrictii cu ea si nu ne facem principii absurde greu de aplicat si tot asa. m-am uitat si la ceilalti copii, la cum se comporta si cum fac ei crizele si clar fata mea are alte paternuri.
atunci am decis sa mergem la psiholog. psiholoaga a zis ca atata timp cat la scoala totul e ok si nu face nimic cu adevarat ciudat nu se cheama ca sufera de ceva. a zis ca nu exclude un diagnostic la o varsta mai mare insa acum nu are ce sa faca. ne-a zis ca da, e mai capoasa ca media copiilor, da, avem mult de furca cu ea acum insa nu ne-a zis nimic in plus fata de ce citisem noi: consecventa, rutine, mai putine reguli, anuntat din timp activitatile si planificarile - lucruri care noi le faceam deja. si eu am citit mult si am mers si pe intuitie si unele lucruri merg, altele nu. are perioade super si perioade care ne termina si pe mine si pe taica-su.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui myrrha
Adica daca ii da label de gifted sau chiar Asperger Agata nu primeste nici un ajutor, daca o incadreaza la HFA are sanse de occupational therapy, musical therapy, social skills si insotitor la daycare (care sa ii traduca pe limba ei ce se intimpla acolo).

Din cate stiu eu ca sa primesti diagnostic de HFA trebuie sa aiba speech delay. Pitica mea are speech delay dar din cauza ca e asa functionala i-au dat Asperger's. In Australia avem terapii subventionate si pentru aspies. Noi avem asigurare privata (pe care am facut-o pentru dentist ) care acum plateste pentru speech therapy. Psiholoaga scolii lucreaza social skills cu pitica. Deocamdata nu face nimic altceva.

Si noi ne-am invinuit de problemele piticei, noi am emigrat cand ea era foarte micuta, a fost stresant, o perioada foarte grea si am crezut ca de acolo i se trage iar problemele de limbaj din cauza ca a fost expusa la 2 limbi. Pe mine m-a ajutat foarte mult cand am fost sa discut prima data cu psiholoaga scolii si am discutat despre cum era pitica in trecut, tantrumurile non-stop, faptul ca nu a putut sa mearga la childcare (am dus-o 2 zile si a plans tot timpul intr-un colt, a refuzat orice atentie sau atingere, cred ca educatoarele au fost fericite ca am decis sa nu o duc), problemele de limbaj si cum ne-am adaptat, sensibilitatile ei si cum ne-am adaptat, etc. Mi-a spus ca am facut o treaba foarte buna, asa instinctiv, fara sa stiu exact care e problema si am ajuns cu pitica sa poata face fata la scoala fara mari probleme si sa poata sa treaca neobservata in interactiunile de zi cu zi (cumparaturi, doctor, plimbari, etc). Acum e adevarat ca incompetenta ei sociala a inceput sa devina tot mai evidenta dar am reusit sa o invatam sa isi controleze emotiile (tantrumurile), sa invete niste sabloane de comunicare superficiala, sa se relaxeze putin in rutina, etc.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui asteryaro

Alra,
in Ro nu cred sa fie intalnit frecvent acest diagnostic, pt. simplul motiv ca aici fie se grabesc sa puna rapid stampila cu "autism", fie formuleaza altfel, gen "elemente pervazive" etc.
Cred ca e dificil sa vezi Asperger-ul...
Eu cred ca aici sunt f. putini copii diagnosticati cu adevarat.
Ma intreb, de asemenea, cati medici romani au auzit de Asperger... iar criteriile de diagnosticare pt. Asperger sunt destul de delicate, semnele destul de greu de observat...

Cristina si Razvan (31.01.2006)

poze (1),(2),(3),(4)

Multi au auzit , crede-ma. Spun asta acum pt. ca am o materie care include notiuni despre autismul Kanner , Sindromul Heller , Asperger si cel atipic.
Este o doamna doctor foarte buna si apreciata la NPI de pe Corbului(in caz ca e cineva din Tm), se numeste Nicoleta Stan si e scolita cam peste tot in lume.

***Fur is for petting**
http://www.xfactor.ro/#tp (produse eco)
http://www.adoptiicaini.ro/adoptii-virtuale/
http://www.adoptiipisici.ro/adoptii-virtuale/

http://freecycletm.ecosapiens.ro/

http://accesoriisihaine.blogspot.com/

http://www.4animals.ro/ajuta.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arminad spune:

Citat:
Si o veste buna: ieri baiatul meu a venit la mine asa, din senin, si m-a imbratisat lung. Am fost foarte emotionata.

Simali, ma bucur pentru tine

Citat:
Din cate stiu eu ca sa primesti diagnostic de HFA trebuie sa aiba speech delay

Asa este si aici. Este exclus sa primeasca HFA diagnostic fara speech delay si de asemenea este exclus sa primeasca Asperger diagnostic daca a avut speech delay.

Citat:
Ieri am vorbit cu pediatrul nostru despre Agata si el imi explica ca developmental pediatrician-ul la care am fost nu ne-a dat un diagnostic inca tocmai pentru ca probabil incearca sa gaseasca un diagnostic care sa ii aduca servicii Agatei. Adica daca ii da label de gifted sau chiar Asperger Agata nu primeste nici un ajutor, daca o incadreaza la HFA are sanse de occupational therapy, musical therapy, social skills si insotitor la daycare (care sa ii traduca pe limba ei ce se intimpla acolo). Prin urmare, label-ul are mai putina importanta decit nevoile pe care le are Agata.

Ai drepatate, primeaza label-ul si nu ar trebui. Am inteles ca din acest motiv se vorbeste despre niste schimbari ale DSM-IV.
http://www.nytimes.com/2009/11/03/health/03asperger.html?_r=1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Am dat peste cartea asta care m-a pus pe ginduri: http://www.amazon.com/Misdiagnosis-Diagnoses-Gifted-Children-Adults/dp/0910707677/ref=cm_cr_pr_product_top

Ce mi se pare ingrijorator la Agata e inversiunea pronumelor. Face toate acordurile corect in ro, are uneori minitantrumuri cu formele neregulate (vrea sa spunem "sa manincam"), dar nu poate vorbi despre ea insasi cu "eu". Nici nu stiu cum s-o invat, mi-am epuizat toate metodele. Cind se refera la ea fie foloseste "tu" fie Agata. Ati avut si voi problema asta?
Acum a inceput sa deseneze mai mult, si tot ce deseneaza sint fete, m-a desenat pe mine, pe tati, o gaina. Asta am observat demult la ea, e fascinata de fetele oamenilor, chiar daca evita sa se uite la ele.

mami de Agatha (21.08.06) si Iosif (30.09.08)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Myrrha,

este o etapa clasica pentru Aspies sau HF, si noi ne-am chinuit cu asta, cu "al meu/al tau", Tudor merge/face in loc de eu/tu; am tot corectat (cind am reusit fara sa-i provoc tantumuri), si treptat si-a acordat limbajul corect, prin repetitie.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

dar sofia nu e nici una nici alta, si cu toate astea a zis multa vreme " e a lu tu",despre obiecte vorbea despre ea la pers a treia folosind persoana a doua. vad ca cel mic zice "a ma" , adica al meu, la obiectele pe care le vrea, el vorbind acu la 2 ani si 2 luni ca fata la un an si-un pic.....

de fapt...ce inseamna neurotipic? Pt ca e clar ca Sofia sta bine la comunicare, analizeaza alte comportamente, le raporteaza la ea,etc, dar e absolut hiper sensibila, toate senzatiile la ea sunt f f acute.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

Citat:

Am dat peste cartea asta care m-a pus pe ginduri: http://www.amazon.com/Misdiagnosis-Diagnoses-Gifted-Children-Adults/dp/0910707677/ref=cm_cr_pr_product_top

bai ma lasi? frunzaresc cuprinsul si vad astm si alergii. fi-mea are astm! eu ma las pagubasa in a-i mai cauta bube caci mi se pare ca le are pe toate

Citat:

Ce mi se pare ingrijorator la Agata e inversiunea pronumelor. Face toate acordurile corect in ro, are uneori minitantrumuri cu formele neregulate (vrea sa spunem "sa manincam"), dar nu poate vorbi despre ea insasi cu "eu". Nici nu stiu cum s-o invat, mi-am epuizat toate metodele. Cind se refera la ea fie foloseste "tu" fie Agata. Ati avut si voi problema asta?

asa facea si laura. la scoala insa au o metoda de invatat vorbirea care se cheama metoda Jules: un papusoi care chipurile vorbeste el. Jules vorbeste cu "eu" ...

Sabina, neurotipic inseamna ceea ce nu e diagnosticabil. nici eu nu inteleg bine cum se decide diagnosticul caci caracteristici autiste avem multi dintre noi.
apropos de diferentele intre HFA si Asperger's citisem undeva (in olandeza) ca cei cu HFA evita socializarea in timp ce cei cu Asperger's o cauta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:

Eu cred ca e o problema falsa incercarea diferentierii intre gifted si alte probleme gen asperger's, adhd, etc. Daca copilul are profilul de asperger's atunci este aspie, daca are un IQ foarte ridicat atunci este un gifted aspie. La fel cu adhd si restul problemelor. Cred ca incercand sa pui copilul intr-o singura categorie risti sa scapi din vedere anumite probleme pe care le are si sa nu-i oferi suportul necesar.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput