indemnizatie crestere copil 2003-2004
as dori daca se poate un sfat in ceea ce priveste diferenta de calcul a indemnizatiei de cresterea copilului la limita dintre 2003 si 2004.
intreb acest lucru deoarece sunt in urmatoarea situatie:
urmeaza sa nasc la 1 noiembrie 2003, iar daca mi-as lua tot postnatalul in noiembrie-decembrie, ar insemna ca din ianuarie 2004 as intra in CIC.
eu am un salariu de baza de 6.000.000 lei.
daca as intra din decembrie, deci fara sa-mi termin cele 63 de zile la care am dreptul, as lua 2 ani 85% din venitul mediu pe ultimile 6 luni, corect?
daca mi-as lua toate cele 63 de zile, din ianuarie as lua, conform ultimei strigari a guvernului 85% din nu stiu ce salariu mediu brut pe economi, care am inteles ca acum este de 6.900.000, deci mai mare decat salariul meu.
Problema este urmatoarea: merita sa am incredere in legile lor sau mai bine iau mai putin, dar sigur?
pentru ca dragii nostri legiuitori sunt in stare sa modifice legea dupa cum vor ei, si poate ma trezesc ca din ianuarie n-o sa mai fie 85 5 din mediu pe economie ci mai putin, sau 85% din minim pe economie.
as vrea sfatul vostru, mai ales cei care cunosc problema sau care sunt si ei in aceeasi situatie cu mine. va multumesc, ancuta
Raspunsuri
liviu`s spune:
Tinand cont ca anul 2004 este an electoral, este putin probabil ca Guvernul sa modifice actualele prevederi, in sensul diminuarii indemnizatiei pt cresterea copilului.
Parerea mea este ca cel mai bine pt tine este sa iei concediul pt cresterea copilului dupa 31 decembrie 2003.
Nu uita ca salariul de aproximativ 6.900.000 lei, care este luat in calcul la fundamentarea bugetului de stat pe anul 2003, mai mult ca sigur ca pt bugetul de stat pe anul 2004 va fi majorat.
Numai bine si sarcina usoara.
Liviu`s
ierima spune:
Poti sa studiezi putin terenul in decembrie, pentru ca in decurs de o luna nu se schimba chiar atat de multe, eu personal cred ca asa va ramane, deci solutia propusa de Liviu's este cea mai avantajoasa pentru tine.
Livia
marius spune:
Oricum ai suci-o 85% din 6.000.000 e mai putin decat 85% din 6.900.000, mai mult chiar perioada de maternitate deja este ajustata deci nu vei avea nici 6.000.000 lei la baza in conscinta matematic dicutand si parerea mea este sa lasi sa curga maternitatea. Ar mai fi inca 6.5% asigurari de sanatate care apar la CIC si nu apar la maternitate deci...
Marius (www.desprecopii.com)
a_dof spune:
va multumesc frumos pentru raspunsuri si cred ca am sa urmez sfatul vostru. daca mai apar ceva modificari, mai ales in privinta venitului mediu pe economie sau a procentului de 85%, va rog sa ma anuntati si pe mine
o zi buna tuturor, pa pa
emaeli26 spune:
Si eu urmeaza sa nasc tot in noiembrie. Daca as lua concediu de 63 de zile dupa nastere asta inseamna ca in ianuarie 2004 ar trebui sa intru in concediu de crestere a copilului. Ce as dori sa stiu este:
1. pot sa iau toate cele 126 de zile dupa nastere? sau daca iau de ex.30 inainte, restul le pot lua dupa nastere? sau trebuie neaparat 63 inainte si 63 dupa?
2. de la 1 ianuarie se mai tine cont de cele 6-10 luni de cotizatie?
ierima spune:
Pt emaeli26 :
1. Da, concediile de 63 de zile prenatal sau postnatal se pot compensa intre ele.
2. La 1 ianuarie se schimba doar indemnizatia de ingrijire copil.
Livia