De ce atatia copii cu autism in Romania?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

Mie mi se pare putin periculos sa astepti pana la 4 ani ca sa pui un asemenea diagnostic, unde se stie, trebuie sa incepi lucrul cu copilul cat mai devreme ca sa ai sanse de a-l recupera.
In orice caz, eu tin foarte mult cu sentimentul mamei, daca ea simte ca ceva nu e in regula cu copilul, sa citeasca, sa intrebe si sa se lamureasca. Personal, nu ma linisteste niciun doctor, trebuie sa simt eu ca e totul in regula.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arminad spune:

Citat:
Si ma intreb daca nu cumva se supradiagnosticheaza, mai ales in cazul tarii noastre, unde e adanc intiparita idea ca cine e altfel musai e bolnav.


Se supradiagnosticheaza peste tot nu numai in Ro din niste motive extrem de simple:
1. parintii sunt mult mai informati decit in trecut si merg la medic repede
2. medicii responsabili prefera un diagnostic mai dur in ideea de a da copilului sansa sa inceapa devreme terapia
3.e greu sa spui la 2-3 ani daca simptomele autiste pe care le vede doctorul intr-o ora cit vede copilul vor persista sau nu.Un copil se schimba enorm intre 2 si 6 ani mai ales cu interventie timpurie .

Citat:
Oricum, mie mi se pare ca a te grabi sa lipesti eticheta unui diagnostic incurabil, care in tara asta de intoleranti si inculti, e echivalent cu oligofrenia, poate avea consecinte dezastruase.
Dar si sa ignori si sa nu tratezi ceva din vreme poate fi la fel de gresit..

Depinde din ce perspectiva privesti lucrurile..Daca esti un simplu cetatean ,mamica de copil sanatos,intreb pt ca nu te cunosc,atunci n-ai de ce sa iti faci griji in privinta supradiagnosticarii.E mai ieftin sa previi decit sa tratezi . In Ro costurile terapiilor la virste mici cad exclusiv pe umerii parintilor in schimb costurile sociale ale intretinerii unui copil nediagnosticat si netratat la timp ajung pe umerii intregii societati atunci cind acesta devine adult nefunctional.

Daca esti parinte de copil diagnosticat gresit iarasi depinde..Nu cred ca o bucata de hirtie numita diagnostic iti schimba viata tie ca parinte ci ceea ce se intimpla cu copilul tau .Daca medicul a gresit copilul face progrese si recupereaza in ritmul lui fara terapii.

Eu cred ca nu la partea de diagnosticare e problema ,acolo se pot face greseli oriunde si iti spun asta in calitate de parinte al unui copil superdiagnosticat sau gresit diagnosticat in doua tari diferite,problema in Ro e la ceea ce urmeaza dupa diagnostic adica lispsa alternativelor in terapie.Sistemul de stat lipseste cu desavirsire si e gindit doar pt copiii cu deficiente grave iar sectorul privat e atit de subtire incit nu face fata nici la un sfert din cazuri.



Citat:
Eu cred ca in Romania exista multe lacune cu privire la autism. De cand am aflat ca piticul meu are Asperger's am citit foarte multe despre tulburarile din spectrul autist si ma mira foarte tare ce citesc la unele subiecte aici. Am deschis unele linkuri cu articole in ziare care anuntau deschiderea vreunui centru in care copiii autisti erau recuperati, faceau terapie ABA sa fie 'normali'. Cred ca nu se intelege deloc ce anume sunt tulburarile din spectrul autist.


Alea erau opinii ziaristice,ziaristi neinformati sunt de asemenea peste tot.Se stie mult despre autism in Ro la ora actuala,la fel de mult ca in America sau Australia insa in "interiorul cercului " adica asta inseamna partinti de copii autisti ,terapeutii lor si medici (nu toti ,evident).S-a tradus enorm in ultimii ani ,s-a impartit, cu mult suflet,informatie gratuita ,se fac simpozioane ,famillile au consultanti straini.Deci la capitolul diagnostic si informatie e relativ bine problema e la ceea ce faci cu ele ca parinte fara resurse materiale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Conchi, nu-l suspectez de nimica, vroiam doar sa stiu and se considera intarziere de vorbire in alte tari, pentru ca primul copil fiind precoce, n-am masura normalului:)

Ceea ce face el extrem de precoce e...cantatul, canta suspect de corect pt varsta lui , da in rest n-am a ma teme de nimica, multumesc lui Dumnezeu.

Sanatate tuturor!



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!


Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Sabina, mai circula un zvon, cica daca incep sa mearga devreme, vorbesc mai tarziu. :-) nu-mi faceam probleme nici pentru bebe Gheo, nici ca-l suspectezi, doar ti-am raspuns la intrebare, incepand cu varsta lui Gheo, nu cu Gheo. :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

el n-a mers devreme, a, a mers in 4 labe de la 6 luni, dar in picioare singur murea de frica...pana la un an si 2 luni.



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!


Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Eu as zice ca problema in Ro e prescrierea de medicamente ( tanakan, risatarun etc) la copii care nu vorbesc la varsta de 2 ani. Chiar pe DC apar uneori subiecte de genul asta. Acolo e, de fapt, pericolul, copii care poate au nevoie doar de timp si de o stimulare mai intensa, sunt indopati cu medicamente si distrusi.

In rest as vrea sa stiu si eu unde scrie ca 1 din 150 copii din Ro sunt diagnosticati cu tulburare din spectrul autist.

Sheanna, sa stii ca nici in Franta nu stau lucrurile extraordinar. Desigur, imaginea poate fi frumos zugravita de cineva care nu are nicio problema cu copiii, dar eu m-am chinuit cu copilul si m-am plimbat pe la centrele speciale, m-am certat cu medici care nu m-au ascultat cu adevarat ( ascultat in sensul de auzit, inteles, luat in seama) pot sa-ti descriu o alta realitate. O fi frumos in povesti treaba cu copilul aflat la "limita inferioara a normalului", dar cand e copilul din curtea ta aflat pe pozitia asta nu mai e asa de frumos. La limita aia inferioara nimeni nu se sinchiseste sa te ajute, sa te indrume, trebuie sa lupti ca sa ajungi sa ai trimitere la specialisti si apoi sa lupti ca sa ai sedinte cu psihomotrician, logoped etc ... si da, asta ca sa ajuti cat de devreme poti copilul, cu cat stai mai mult degeaba, cu atat mai greu e sa il ajuti.

La limita inferioara a normalului cui ii pasa daca copilul e destinat esecului scolar, e neinteles de educatoare la gradi/ scoala si poate sufera ? Lucrurile sunt oricum mai complicate decat par.

Imi place ceea ce a scris Armina, mi se pare destul de clar felul in care a raspuns.

Sibylle

http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/

Vladimir ***** ***** Anna

www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA




www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> "Cine a vazut acel licurici nu-l va uita niciodata ... i-a intrat in suflet pentru vesnicie"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Eu cred ca de fapt e suspecta declaratia
"1 din 150 de copii din Romania sunt diagnosticati cu tulburare din spectrul autist". Gresela de tipar, burtologie ?

In conditiile in care aici specialistii capabili sa depisteze tulburari din spectrul autist (altele decat autismul clasic) sunt de numarat pe degete (nu mai pun la socoteala ca nu exista nici cabinete echipate corespunzator pentru asa ceva - pentru multe astfel de tulburari diagnosticul se pune in timp, dupa ce terapeutul observa copilul in timpul jocului sau al unor activitati specifice, deci o baza materiala este absolut necesara) iar majoritatea parintilor/pedagogilor din jurul copiilor care au ceva probleme le pun imedit, simplu si fara drept de apel pe seama obrazniciei, nesimtirii, etc.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

el n-a mers devreme, a, a mers in 4 labe de la 6 luni, dar in picioare singur murea de frica...pana la un an si 2 luni.


Subscriu, nici Giulia nu a umblat pana la 14 luni, iar de vorbit, no comment

Daca ati si de cate ori am fost intrebata daca copilul are ceva la nivelul superior pt ca intr-un cabinet asteptand sa intru la doc, de exemplu , ea statea pe scaun si cate 40 de minute fara sa faca nimic, fara sa scoata o vorba, fara sa simta nevoia sa raspunda la intrebari ?

Psihopupu a decretat ca va vorbi cand va avea ceva de comunicat. Nu e o vorbareata si nu am cum sa schimb asta.
Drept e ca nu a avut limbaj de bb, nu a intrebat de ce-uri, nu a intrebat mai nimic niciodata.
Iar acum , la 5 ani, de fix 4 zile, pune intrebari in care imi cere sa-i explic une cuvinte ce le aude pentru prima data si suna mai pompos

Insa am investigat-o , recunosc

-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) & Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

si aici diagnosticul se da daca copilul e realmente ne-functional si inca o data, standardele a ceea ce inseamna functional sunt reduse.

aici e insa si un aspect material: cand ai un copil diagnosticat cu autism ai o reducere considerabila la taxe (in sensul ca pentru orice copil ai o reducere iar unul cu un grad de handicap e considerat de 2 ori). deci probabil ca diagnosticarea e corelata si cu acest aspect cumva.



ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)
Vacanta cu Laura in Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Intirzierea in vorbire este doar un factor printre altii care duc la stabilirea diagnosticului; un copil "normal" cu comportament ok chiar intirziat in vorbire nu e autist;
In Romania diagnosticul se pune aiurea in sensul ca orice deviatie comportamentala, retard in dezvoltare este catalogat drept autism; cunosc doua cazuri doar eu de familii de romani emigrati in Canada a caror copii erau "autisti" in Romania si aici au primit alte diagnostice;
Cel mai grav mi se pare insa abuzul de prescriptii medicamentoase-cum a spus Sibille din partea medicilor si perceptia societatii la adresa acestor copii (vezi discutii chiar pe forum cu aluzii de genul e destept deci, n-are cum sa fie autist, sau "ce se intimpla daca copilul meu invata intr-o scoala unde sunt si copii cu acest handicap, ca si cum ar fi molipsitor), nu vorbesc de societate in general unde un copil "etichetat" cu diagnosticul e un copil deja stigmatizat de societate, scoala, etc;


http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput