Scrisoare de garantie bancara
Cine mi-o poate face si cam cat m-ar costa?
-------------------------
In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe.
Raspunsuri
madadum spune:
in principiul orice banca poate emite.
pentru persoane fizice se face - de regula - cu cash collateral (adica constitui un depozit cu care se garanteaza scrisoarea)
comisionul de emitere este (de regula, pentru companii) in jur de 0.5%/trimestru.
valorea comisionul difera in functie de banca.
inainte de emitere e bine sa verifici si cu beneficiarul scrisorii daca iti accepta banca prin care vrei sa emiti scrisoarea
madalina
marius spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui alinaxeni Cine mi-o poate face si cam cat m-ar costa? ------------------------- In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe. |
In general un astfel de act este emis de o banca prin care lucrezi. Este firesc intrun fel pentru ca este purtatoare de comisioane. Nivelul acestora insa depinde de la banca la banca dar mai trebuie precizat ca si banca trebuie sa fie de acord sa garanteze pentru tine, iti dai seama ca ar trebui sa ai un istoric sa te cunoasca sa aiba certitudinea ca isi recupereaza banii pe care ii va plati la o adica in locul tau in cazul in care tu din diverse motive nu platesti catre furnizorii tai. Si bineinteles fiind foarte asemanatoare cu un credit pe termen scurt fara miscare de bani este garantata. Nivelul garantiei depinde de politica bancii si de acceptul ei. Cel mai bine este sa te adresezi unei banci dar iti recomand sa soliciti TOATE costurile privind acordarea acel echivalent DAE pentru credite. Uneori bancile evita sa spuna de la inceput si te pun in fata faptului implinit de genul stiti aveti 0.5% comision pt acordare 0.75% comision de risc 2% comision de analiza si asa mai departe pana te vezi ca acel act te-a costat ceva bani la o adica.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
alinaxeni spune:
Cred ca trebuie sa dau mai multe detalii.
Ideea e ca eu vreau sa contractez o locuinta pt. care trebuie sa platesc niste bani in avans ,timp de 2 ani,pana la finalizarea proiectului.Vreau sa am o garantie ca, daca ceva nu e ok cu firma respectica,pot sa-mi recuperez banii.Ei au spus ca asta e o modalitate de garantare.
Mai stiti alta modalitate de garantare?
marius spune:
Nu e corect ce ti s-a spus. E un pic sucit. Practic tu vrei sa obtii o scrisoare de garantie bancara pentru banii platiti in avans la un contract. Adica vrei o garantie pt avansul acordat. Poti sa propui insa e sucita treaba. Nu stiu daca cei care vor fi executanti vor fi de acord (nu este imposibil) si bineinteles banca lor. Ai vorbit cu ei in legatura cu garantarea avansului acordat?
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
alinaxeni spune:
Tocmai ei mi-au propus aceasta solutie cand am cerut o garantie pt. banii care-i voi plati.E vorba de 3000 euro avans plus o rata de 353 euro lunar pana la predarea locuintei,adica timp de 2 ani.Dupa aceea se trece la o rata de 473 euro lunar pe o perioada de 20 de ani.
Ei mi-au spus ca eu trebuie sa contactez un jurist care sa-mi faca aceasta scrisoare si de aceea sunt putin confuza.Inteleg ca aceste scrisori sunt acordate de catre banci doar celor care au de oferit o garantie nu si celor care cer o garantie.Nici nu cred ca ma exprim corect pt. ca nu stiu clar despre ce vorbesc.
marius spune:
Gresit. Scrisoarea de garantie bancara este emisa EXCLUSIV de banca dupa politica si specificul bancii. In esenta ele seamana. Nu cred ca va emite o banca o astfel de garantie bancara pentru ca nu este corect pusa problema. Ei ar putea sa-ti solicite tie garantii pentru plata nu invers. Am sa ma gandesc ce solutii ar fi posibile
Pagina legislativa
marius spune:
Descrie te rog exact ce anume ai - contract termeni plati
Pagina legislativa
madadum spune:
daca tu platesti avans atunci cel care il incaseaza ar putea sa-ti garanteze acest avans printr-o scrisoare de garantie de restituire avans (advance payment LG) emisa de banca lui in favoarea ta. una din mentiunile standard in cadrul scrisorilor de garantie este faptul ca este platibila la simpla cerere a beneficiarului.
din experienta (lucrez in corporate banking si am clienti dezvoltatori de real estate) iti spun ca nu este o practica uzuala a dezvoltatorilor sa ofere asemenea scrisori de garantie clientilor datorita faptului ca ar avea niste costuri de emitere si li s-ar majora expunerea (creditul) pe care (de obicei) il au fata de banca. bineinteles ca pot fi si exceptii in cazul unor avansuri semnificative (peste 500,000 sau chiar 1 mio EUR) dar nu sintem in aceasta situatie.
daca tu esti (totusi) beneficiarul unei asemenea scrisori de garantie de restituire avans, atunci acest lucru nuti genereaza tie nici un cost suplimentar (poate doar daca doresti sa verifici autenticitatea acelei scrisori la banca ta).
daca vrei mai multe detalii spune-mi. eventual iti pot trimite un model de asemenea scrisoare de garantie
madalina
alinaxeni spune:
Madadum,eu am intrebat dezvoltatorul ce garantii imi ofera ca eu sa-i platesc lui 2 ani niste bani in ideea ca peste 2 ani eu voi primi de la el o casa.Asa oricine poate sa-mi spuna sa-i dau bani ca imi va face el casa.Eu vreau o garantie in plus fata de contractul pe care il inchei cu el.
S-au mai vazut cazuri cand,cu contractul si dreptatea in brate,oamenii au pierdut economii de o viata pt. ca o firma a disparut cu banii lor.Si?Au dat in judecata,au castigat dar tot fara bani sunt si fara case.
El poate fugi cu banii mei dar eu cu casa lui n-am unde sa ma duc.El stie ca nu are nevoie de garantii de la mine.Casa aia va fi pe numele meu abia peste 20 de ani.Daca eu nu mai am bani sa platesc pierd tot.Riscurile sunt numai de partea mea pana la finalizarea contractului.
Marius,sunt la faza de prime discutii si tatonat terenul.Incerc sa descopar absolut toate chichitele care ar putea sa apara pe parcurs.
In prima faza conditiile sunt astea:
3.173-avans(5% din valoarea casei)
353 euro-rata lunara timp de 2 ani(pana la predarea casei)
Pana aici inseamna 20% din pretul casei.
473 euro-rata lunara de la momentul predari pe o perioada de 20 de ani.
dobanda e de 8%+ euribor fara alte comisioane ascunse.
Asta e tot ce mi-au spus in prima faza.
Scrisoarea de garantie vreau sa o cer pt. cei 20% pe care-i platesc pana la finalizarea lucrarii.Deci sa fie pe perioada de 2 ani si sa am garantie ca daca firma constructoare isi ia talpasita am de unde sa-mi iau banii.Pana la urma sunt 12.000 de euro care pt. mine sunt o adevarata avere.
Eu stiu ca,la un calcul sumar, ajung sa platesc dublu valoarea casei,asta in conditiile in care dobanda euribor nu se modifica semnificativ pe parcursul celor 20 de ani.Dar e singura solutie in care pot ajunge sa am propria casa.
madadum spune:
alina, tu ai dreptate insa sansele sa gasesti un dezvoltator care sa-ti ofere un LG (letter of guarante) sint destul de reduse. Daca valoarea avansukui creste periodic, atunci lg-ul va trebui majorat de dezvoltator. Poti sti**** in cadrul primei scrisori ca daca nu se majoreaza pana la o data limita (sti****ta in contract) atunci lgul poate fi executat.