Ce ati face in locul meu?
M-am framantat mult daca sa deschid sau nu acest subiect,dar simt ca nu mai rezist, ma obsedeaza si am sentimentul ca deja l-am intors atat de mult pe toate partile incat nu mai pot lua o decizie corecta.
Lucrurile stau cam asa:
Fetita mea mai are un an pana la scoala.Teoretic,ar trebui sa intre in grupa pregatitoare.Gradinita de stat unde a mers 2 ani e o CATASTROFA,nici daca mi-as fi dorit n-as fi putut face o alegere mai proasta.
Practic, ea n-a facut in anii astia aproape nimic.Grupa este una mixta,cu copii de la 2 la 7 ani.Educatoarele trecute de 50 de ani,una foarte draguta si blanda,cealalta mai putin.
Singurele activitati au fost coloratul,memorarea unei poezii(rar),cate un cantecel si cam atat.N-au facut niciodata lucru manual,pictura,cunoasterea mediului etc.
Niciodata nu se afiseaza lucrarile copiilor,la sfarsitul anului n-am primit vreo mapa cum am inteles ca se face in alte parti.
Si acum vine normal intrebarea:
De ce nimeni nu spune nimic?
Nu stiu.
Eu personal,am fost socata sa vad ca toti parintii sunt foarte relaxati,zambitori, par multumiti si cred ca pentru ei faptul ca au unde sa-si lase copilul de dimineata pana la 17 e cel mai important lucru. Altceva nu mai conteaza.
Daca am vazut atata dezinteres, am renuntat si eu la ideea de a pune problema intr-o sedinta. Una din educatoare se poarta atat de frumos cu mine si copilul meu,incat nu stiu cum as putea sa o intreb astfel incat sa n-o fac sa se simta prost.Stiu,e lasitate,dar pur si simplu n-am putut.
Desi nu cred ca e o solutie sa faca din constrangere ceea ce ar trebui sa faca din pasiunea pentru aceasta meserie.Probabil ar face,dar ar fi totul facut doar de mantuiala.
Un alt aspect negativ pentru noi este ca grupa anul acesta va fi in majoritate cu copii de 3-4 ani.Ca fetita mea sunt 6-7 copii,aproape nesemnificativ.
Una peste alta, pentru mine a fost clar inca de anul trecut ca trebuie sa o mut.
Dar aici intervine problema:
Fetita mea e foarte sensibila, afectuoasa,s-a atasat mult de educatoarea de care spuneam,de ingrijitoare,s-a obisnuit cu gradinita,cu acesti 6-7 copii de varsta ei,ca restul s-au tot schimbat.Ca sa fiu sigura, am inscris-o ca sa-i pastrez locul,dar vreau sa incerc s-o mut acum in toamna.
Am vorbit la o gradinita de 4 ore unde am aflat ca exista o educatoare foarte buna(dar severa),care lucreaza extraordinar de mult cu ei.Aici ,alta problema! Neavand masa,va trebui sa-i gatesc eu(n-are cine sa ma ajute)care sunt total anti-talent si clar nu va mai avea meniul diversificat si gustos de la gradi.
De luat are cine s-o ia, sotul avand un program mai flexibil.
Am vorbit aici cu educatoarea respectiva si a fost de acord s-o aduc de proba 2 saptamani si daca se acomodeaza sa-i fac transferul.Sunt cam multi copii in grupa, dar asta e.
Mai am si o a treia varianta, o gradinita chiar pe strada noastra, cu program prelungit,unde am vazut ca se lucreaza, dar pe care am exclus-o din start inca de acum doi ani pentru ca are o po****tie mai pestrita,daca intelegeti ce vreau sa spun.
Daca n-as fi constienta de faptul ca trebuie sa se pregateasca pentru scoala,nu mi-as face atatea probleme. Desi am mai lucrat cu ea acasa,nu-mi place cum se prezinta la momentul asta.N-are rabdare sa coloreze,semne grafice nici atat, se plictiseste imediat,e clar ca nu s-a ocupat nimeni de ei.
Si acum revin la intrebarea din titlu:
Voi ce ati face in locul meu?
Ati lasa-o aici, sa se joace practic toata ziua si sa lucrez eu acasa atat cat pot si cat va dori ea si sa mearga la scoala practic nepregatita?
Poate sa recupereze in clasa I tot ce n-a facut la gradinita?
Mie de asta mi-e frica.Neavand deprinderi formate o sa i se para foarte greu ,o sa oboseasca si poate prinde o aversiune fata de scoala. Sa treci da la joaca toata ziua, la lectii, nu cred ca e foarte usor pentru un copil.
Eu ma gandesc sa o duc doua saptamani acolo si daca-i place sa o las,daca nu...
Am intrebat-o si pe ea ,bineinteles.Vrea sa mearga la gradinita cu program scurt pentru ca i-am spus ca nu va mai dormi si lucrul acesta o incanta teribil. Dar ieri imi spunea ca-i e dor de d-na educatoare si iar m-a intors pe dos.
Am nevoie de sfatul vostru.
Raspunsuri
A_Iulia spune:
Eu zic ca merita sa incerci sa o muti la o gradinita ok. Am zis incerci - faci o perioada de proba, daca rezultatul nu este pe masura atunci revii la varianta initiala.
Iei in calcul doar gradinitele de stat? daca ar putea intra si cele particulare in discutie, ai avea mult mai multe variante...
Noa spune:
Din pacate nu ne putem permite o gradinita particulara,si nici nu sunt convinsa ca o gradinita particulara egal obligatoriu calitate.Iar ca sa caut acum gradinite,in al 12-lea ceas cand trebuie sa ma interesez de scoala,e cam tarziu.
De aceea m-am oprit la aceste 3 variante.
nma spune:
Dezamagita de educatoare sunt si eu. Pustiul meu intra in grupa pregatitoare. Se lucreaza destul de putin in clasa, sunt si tare multi copii, dar spre deosebire de tine noi primim mapa cu lucrarile copiilor. La alta gradinita de stat nu pot sa il mut caci sunt suprapline. A ramas varinata privat, aici chiar lucreaza mult, dar surpriza .... nici aici nu mai sunt locuri. O sa lucrez eu cu el acasa si prin iulie sper sa il primeasca la pregatirile pt scoala la privat.
Eu in locul tau asi schimba gradinita treptat. La varsta asta copiii isi fac repede prieteni.
Ramonika spune:
eu zic sa o muti la cealalta gradinita cu program scurt. daca va fi in grupa pregatitoare, apoi grupa pregatitoare sa fie, adica pregatitoare pt. scoala, asta inseamna. oricum va avea parte de o schimbare cand va merge la scoala, asa ca poate o sa se acomodeze si acolo mai bine, daca va schimba acum gradinita.
mai bine nu o intreba pe ea ce vrea, adica nu-i zi ca exista posibilitatea sa aleaga intre cele 2 gradinite, pt. ca daca tu faci alegerea sa o muti impotriva vointei ei, nu va intelege. ii spui ca nu se mai poate la gradinita veche si cu asta basta.
Ramonika
si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor
ymca spune:
eu zic sa o lasi la gradinita actuala, sa discuti cu educatoarea actuala ce plan de lucru au anul acesta, o discutie amabila, deschisa, in care sa mentionezi ca esti ingrijorata cu privire la cele expuse de tine mai sus. e posibil ca in ultimul an sa abordeze altfel problema, sa transmita mai multe informatii, sa ii pregateasca oarecum pe copii pentru scoala.
fetita are relatie buna cu educatoarea, are prietene, se joaca, are activitatile normale varstei ei. cantece, poezii, povesti se pot invata acasa cu tine, sau cu bunicii.
pe de alta parte copiii se schimba mult de la un an la altul, fac progrese enorme si daca acum nu are rabdare sa faca ceva, e posibil ca peste 2 luni sa nu mai reprezinte o problema.
Noa spune:
Multumesc pt raspunsuri!
Ma gandesc ca cel mai bine e sa o las pe ea sa decida.S-o duc acolo de proba doua saptamani si daca-i place s-o transfer.Daca nu, o pot aduce inapoi unde a fost sau la cea de pe strada noastra care insa nu ma prea incanta,desi are marele avantaj ca e ff aproape.
De fapt teama mea cea mai mare este ca o mut,ii fac transferul si dupa, imi spune ca nu-i mai place si nu mai vrea sa mearga.Adica poate in cele doua saptamani o sa para incantata ca e noutatea si dupa isi va da seama ca de fapt nu-i place.N-o sa mai pot sa o aduc nici inapoi si mi-e frica sa nu raman cu ea pe dinafara.
Chiar nu stiu care ar fi decizia cea mai inteleapta.
ni-na spune:
Am avut baiatul la gradinita de stat unde se lucra enorm si eu ca si parinte tanjeam dupa copilaria ce-i era furata.Daca ar fi dupa mine as lasa-o in continuare si as lucra cu ea prin joc acasa.Sunt atatea carti de unde sa te inspiri.Imagineaza-ti ca esti la statia meteo de la cota 2000 si copila nu poate ajunge la o gradinita iar educatoarele de acum sunt niste bunici bine intentionate(tandrete,hrana buna).Nu e greu sa o ajuti sa recupereze,insa pacea dein acea gradinita nu o vei gasi nicaieri.
Cricor spune:
Eu as lasa-o la gradinita unde a fost si pana acum. Las-o sa mai copilareasca. Asta iti spun cu mintea de parinte de copil care a terminat clasa 1. Inainte sa inceapa scoala copilul meu stia sa scrie si sa citeasca, multi din clasa nu stiau. A terminat copilul clasa 1: el stie sa scrie si sa citeasca, si tot asta stiu si cei care nu stiau cand au inceput.
szivarvany spune:
As lasa-o la gradi unde e acum. Si as vorbi cu educatoarea, i-as expune exact ce parere am si ce asteptari. Mai ales daca una din ele este intelegatoare, iti va intelege temerile. Si-i poti cere programul pt a putea lucra acasa cu ea.
Eu la fel am ales sa nu o mut pe fie`mea de la gradi de cartier, unde in grupa mare va merge de dupa-masa
adica de la 13 la 17
Nu va spun cat s-au bucurat copiii si cat de dezamagita a ramas educatoarea noastra ca trebuie sa respecte traditia gradinitei. Insa grupa pregatitoare se va face cu program normal ![]()
-------
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16) &
Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !
LoraG76 spune:
Eu nu as muta-o, daca si-a facut prieteni in locul actual si daca s-a lipit de educatoare. As lucra mai mult cu ea acasa si, cu siguranta, ar recupera in clasa I. Cred ca o astfel de schimbare nu-i chiar benefica pentru copil.
Lora, mami de Iustina
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Ratusca%20din%20viata%20mea&page=8" target="_blank">ratuste in concurs, lo1 si lo2
Teledon pentru Dan
Ajuta la construirea unei sectii de chirurgie cardio-vasculara :
858 - 2 euro/sms - Comote, Orange, Vodafone
www.inimacopiilor.ro
Bazar pentru Sebi
(Niciodata sa nu spui niciodata!)