casa functionala

casa functionala | Autor: dulcetica

Link direct la acest mesaj

Sint in faza in care nu pot defini cum sa arate casa,ca sa merg la arhitect pt proiect.Sintem tentati sa supradimensionam toate incaperile ,asa incit rezulta dormitoare de vreo 30 de m ,ceea ce e in mod evident o prostie.Stiti vreun site in care sa dea niste norme agreate ,de ex. pt a fi functional faceti suprafetele la baie de atit,la dormitoare de atit,etc.Ma gindeam ca livingul e singurul care poate fi mai mare ,ca-ti petreci mai mult timp pe acolo.
Noi sintem si constrinsi de faptul ca trebui sa construim pe o latime impusa de 7 m si cu un perete comun.
Faza cu definitivatul proectului ma oboseste deja.Noi facem la parter birouri si la etaj un apartament pt noi.Pina acum ne-au rezultat 300mp construiti.Cit inseamna asta transformat in cheltuieli de intretinere lunare?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ancadragoman spune:

ai pm

anca de Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria
www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca

VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT!!

Are mama o ratusca...
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Ratusca%20din%20viata%20mea&page=2" target="_blank">an1 si an2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

sfatul meu este sa incercati totusi sa nu supradimensionati. Inainte de a schita planul casei, peste tot pe unde mergeam (cu ruleta in buzunar, evident) masuram ba o baie, bucatarie sau altceva ce mi se parea rezonabil pentru nevoile noastre. Cred ca e mai greu sa te ghidezi dupa reguli generale; si ca mic exemplu: eu nu am vrut multe bai, asa ca la etajul 1 am gandit una singura, pt toata familia, dar care e mai mare decat una 'normala', insa la etajul 2 nu avem deloc. Dormitor mai mare poate fi al copilului pt ca acolo va fi si loc de joaca / studiu.
Costurile de intretinere le poti calcula raportat la suprafata comparativ cu cele de la bloc (asa ca la 300mp - banuiesc ca a fost o greseala 3000mp, chiar si asa insa...)
Ganditi-va bine care va sunt nevoile pt ca te 'ia valul ' usor. Noi am ales ca in loc de pod sa facem o mica mansarda si a iesit un etajul 2 in toata regula (care inca nu e gata, e semifinisat, dar nici nu-i simt lipsa - concluzie: n-avem nevoie de el)
ps: ce n-am masurat nicaieri a fost holul, pe care l-am gresit, evident (a iesit prea mic). Nu uita sa faci hol la intrare mai ales iarna e foarte bun, dar lasa loc de pantofar (eu a trebuit sa scobesc in perete pt el) si de cuier (pt asa ceva nu mai am loc). Si inca un ps: gandeste si macar o debara, eu am zis ca la asa o bucatarie de mare n-am nevoie (gresit), plus una pt diverse (gen plapumi, incaltamintea de iarna, geamantane etc) - nici pe asta nu o am. Nu te arunca la balcoane multe (sunt estetice dar inutile), insa o terasa acoperita e buna. Eu sunt pt ferestre mari, lumina multa, dar atentie, consumul de energie e mai mare in cazul asta.

succes

Bucurie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

dulcetica, eu totusi ti-as recomanda sa vorbesti intai cu un arhitect. Ii explici ce astepti de la casa respectiva, unde petreci mai mult timp, daca iti place sa gatesti/gatesti mult etc, si in functie de toate aceste aspecte iti poate face mai multe propuneri. Bineinteles va suferi transformari succesive, pana ajungi la ceva de care sa fii 80% convinsa ca e ceea de ce ai nevoie (100% nu cred ca vei fi vreodata )
Eu am vrut multe bai, asa incat vom avea una la parter si cate una la fiecare dormitor la etaj; am vrut si dressinguri, al nostru fiind chiar mare (spatiu suplimentar pentru paturi, plapume si altele de genul asta); Daca ai baie si dressing, dormitorul chiar nu e nevoie sa fie prea mare, noi mergem pe ideea ca un TV nu are ce cauta in dormitor, asa ca in afara de pat, noptiere si o masuta de machiaj nu mai e nevoie de nimic.
Apoi, baia noastra e mai mare pentru ca mie imi place sa fac baie in cada, sotului ii place dusul, deci ca sa ne simtim bine amandoi... poate voi sunteti mai putin pretentiosi
Eu am si o sala care poate fi folosita jumatate pentru depozitare, iar cealalata jumatate ca sala de fitness.
Gatesti mult? Atunci e de recomandat o bucatarie inchisa, pentru a impiedica aburii si mirosurile sa se imprastie prin toata casa. Si evident trebuie spatiu mai mare pentru depozitare oale/tigai/electrocasnice de bucatarie/condimente etc. Daca nu gatesti mult, e suficienta o bucatarie intr-un colt mai ferit, chiar open-space, mobila mica.
Eu am holul open-space, si o sa pun un dulap cu usi glisante pe post de cuier, nu imi place sa vad haine atarnate si pe toata lumea impiedicandu-se in ele iarna in momentul in care intra in casa
Mai multe stie arhitectul, el trebuie sa prevada si ventilatie/aerisire, si scurgeri/ghene etc, o gramada de lucruri la care tu nu te gandesti... deci in final el va suprapune camerele pe nivele si avand grija la toate aceste detalii...

Bafta!

Edit: noi pe scurt avem asa: parter - living mare + dining + sera + hol (open-space), bucatarie, garaj, baie, spalatorie/uscatorie/calcatorie; etaj/mansarda - 3 dormitoare + dressinguri + bai, sala depozitare/fitness, camera tehnica - total 273mp. La prima vedere pare uriasa, dar dupa ce scazi grosimea peretilor si alte de-astea, salile in sine nu sunt asa de mari

Diana de Alex (23 aprilie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dulcetica spune:

Diana,273mp e rezonabil.
Eu ma pricep sa fac in autocad pentru ca sint inginer geodez si expert evaluator imobile,stiu in principiu ce vreau ,insa am ajuns la o contradictie cu sotul meu legat de suprafata camerelor.Eu propun o varianta rezonabila,care lui i se pare mica si el propune o varianta supradimensionata.As vrea sa-i arat undeva negru pe alb, ca dormitor de 28 mp e mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Dulcetica, fiecare are notiunea lui despre spatiu suficient si necesar. Unde locuiti acum ce dimensiuni au dormitoarele? Noi la asta ne-am raportat. Cam peste tot la bloc, sufrageriile/ livingurile deci "camerele mari" au intre 16-20 mp. Asadar am dimensionat noi toate dormitoarele din casa la 16mp. In spatiul asta, avem loc si de pat si de dulap maaaare sau dressing mai mic (inca nu le avem facute). Noi avem o configuratie de 125 mp/ nivel, deci 250 mp toata casa (fara a pune la socoteala mansarda mare, pe care nu am reusit s-o amenajam momemtan-inca 100 mp), fara balcoane si terase. Si noi am ales o singura baie maricica pe nivel (12 mp sus) si holuri lipsa (din living se intra in dormitoare).
Eu cred ca trebuie sa discutati clar despre nevoile si dorintele voastre si abia apoi sa mergeti la arhitect. Noi chiar stiind clar ce vrem, ne-am ales cu prea multe balcoane, terase, etc. Si geamurile supradimensioneate in viziunea arhitectului. Noroc ca le-am mai micsorat noi, la unele chiar am renuntat, ca altfel iarna era jale si durere.
Bafta!

Ana Teodora (22.12.2005) si Razvan Dimitrie (26.10.2007)
http://www.dropshots.com/dochia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dulcetica spune:

In cele din urma am definitivat o varianta,de vreo 280 mp suprafata construita desfasurata.Livingul va fi pe nord si la etaj.Ma gindeam la o terasa cu usi mari de sticla, care culiseaza.La apartament avem balcoane peste tot ,insa sint aproape inutile.Mincati pe terasa sau e mai practic sa fac in curte ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

noi am facut terasa cu iesire din living (la parter) si cu ferestrele de la bucatarie (pt manevrarea mai usoara a veselei) si zic eu ca e bine asa.
trebuie sa iei in calcul ca la curte intri si iesi din casa de zeci de ori pe zi, deci daca faceti livingul la etaj nu va vad bine (asta din punctul de vedere al urcatului scarilor caci nici cand locuiam la bloc, la etajul 10 si se oprea liftul nu urcam atatea scari...incontinuu, si noi avem la etaj numai dormitoare)

Bucurie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancadragoman spune:

si eu sunt de acord cu Tala ,livingul la parter si sa poti iesi pe terasa.Noi stam f mult in living ,dormitorul doar la somn si sa urci tot timpul scarile parca ti se cam ia

anca de Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria
www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca

VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT!!

Are mama o ratusca...
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Ratusca%20din%20viata%20mea&page=2" target="_blank">an1 si an2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Livingul la etaj doar daca ai un view frumos si nu vrei sa-l pierzi.....altfel e mult mai bine la parter si cu french doors spre terasa unde sa poti manca vara la aer liber.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

Daca am inteles eu bine, vroiau sa puna birouri la parter, va fi o cladire mixta - jos birouri si sus casa de locuit.
Parerea mea - ar fi aiurea sa cobori/urci scari si sa treci pe langa birouri de cate ori vrei sa iei aer curat eu as zice sa faceti totusi o terasa pe care sa se poata iesi din living. Acum, daca veti si manca acolo sau nu... asta veti hotari voi in timp. Dar ar fi frumos sa poti iesi pe terasa dimineatile de vara, sa sorbi un frappe, sa rontai un biscuite si sa mai citesti cateva pagini dintr-o carte .

Diana de Alex (23 aprilie 2007)

Mergi la inceput