Ajutor! Urgent!

Ajutor! Urgent! | Autor: Yucca

Link direct la acest mesaj

Am nevoie urgent de un sfat. Nu va pot da multe detalii deorece nu e vorba de mine direct. Am sa incerc sa va prezint in mare situatia:
O tanara fata e insarcinata in 7 luni. Momentan lucreaza, dar fara carte de munca. Ea a lucrat aproximativ 20 luni la o firma, cu carte de munca, pana in decembrie (cred) 2002. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Are dreptul la concediu pre/postnatal?
2.Spitalizarea o va plati sau nu?
3.La concediul/indemnizatia pentru cresterea copilului are dreptul?
4.Daca nu are dreptul la toate acestea, ar fi bine sa incheie un contract individual cu C.J.A.S.? (Sper ca m-am exprimat corect)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ierima spune:

Imi pare foarte rau, dar daca din decembrie 2002 fata nu mai este asigurata atunci nu va mai putea beneficia nici de indemnizatie de maternitate, nici CIC, spitalizarea nu o va plati doar in cazul in care in luna care naste demonsteaza ca este asigurata.Eventual ar fi o salvare daca in perioada neasigurata ar fi trecuta la somaj.

Livia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yucca spune:

Livia, multumesc pentru raspuns. Daca stii, spune-mi te rog, cum e cu acele contracte individuale cu casa de asigurari. Ar avea vreo sansa, daca ar incheia acum contract, sa achite contributia 10 luni si dupa aceea sa poata lua indemnizatia pentru cresterea copilului?
Inca o data, multumesc.

Mergi la inceput

Conditiile sunt urmatoarele:
- pentru indemnizatia de maternitate - 6 luni cotizate inainte de solicitarea concediului
- pentru ingrijire copil - 10 luni cotizate anterior nasterii copilului(in care pot sa intre si lunile de prenatal)
Dat fiind faptul ca este deja insarcinata in luna a 7-a nu mai are sanse la nici una din cele 2 indemnizatii, decat, cum am spus-o deja, daca in perioada in care nu a cotizat ar fi figurat la somaj.
Aceasta coditii se cer atat daca esti angajat si platesti prin angajator asigurarile, cat si daca-ti faci asigurare direct la CJAS.

Livia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dddd spune:

am si eu o interbare. daca angajezi pe cineva care tocmai a nascut si care anterior nu a mai fost angajata, dupa cat timp se poate calcula indemnizatia de maternitate, daca se mai poate pentru ca ma inteles ca se face media ultimelor 6 luni, in cazul nostru nu exista 6 luni inainte de nastere ci cel mult mai asteptam 6 luni dupa care...

Mergi la inceput

dddd, pentru indemnizatia de matenitate aveti nevoie de 6 luni de cotizare, iar pentru cea de CIC de 10 luni de cotizare.
Daca a fost in somaj in aceasta perioada, atunci are acoperire pentru lunile "somate" si va trebuie doar diferenta de luni pana la cele 6/10 luni de cotizare.

Livia

Mergi la inceput