ce ar trebui sa stie la 5 ani?
sau mai exact ce stiu copiii vostri la aceasta varsta. baietelul meu va avea 5 ani jumate in septembrie si cum el nu a fost niciodata la gradinita mi se intampla sa trec prin perioade in care nu mai am repere, sa ma intreb daca sunt suficiente sau nu activitatile pe care le fac eu cu el etc.
ceea ce ma descurajeaza oarecum este faptul ca de cateva luni bune nu mai are chef de nici o activitate organizata, prefera sa se joace singur, destul de mult timp. evident ca acum e vara si petrecem o mare parte a timpului in parc... dar totusi parca nu se mai concentreaza ca si altadata. Probabil ca e o alta etapa in dezvoltarea lui si eu nu am tinut pasul...oricum tare mult m-ar ajuta raspunsurile voastre.
Raspunsuri
Irinusha spune:
Nu prea inteleg la ce te referi?!
Te referi cumva la poeziore? Cantecele? Litere, cifre? La ce anume?
La gradi se invata cantecele (barem al meu stia - acum nu mai e la gradi si le-a cam uitat - cateva total tampesti), jocuri in mai multi, cifre si ceva litere ... de ultimele nu sunt prea incantata, ptr. ca ma intreb ce mai invata la scoala daca le stie ceva.
Noi l-am incurajat pe al nostru in activitatile preferate ... de ex. ii plac dinozaurii, asa ca i-am luat carti cu dinozauri si i le-am citit (la cerere ... mie deja imi ies si pe nas) ... si stie care cum e si ce mananca, cat de mare e, cum ii spune ... nu la toti, iti dai seama, dar stie principalii ;) ...Chiar i-am luat un joc memory cu dinozauri si ma bate intotdeauna, ptr. mine toti arata la fel si nu-i pot memora deloc ;)
Si da, si al meu are faze cand renunta la jocurile preferate si trece la altceva ... de ex acum nu mai deseneaza cu drag ... si inainte chiar facea desene frumoase, acum nu-i mai ies. Tot asa si cu puzzle, nu mai vrea ... Cred ca-i normal, nici noi, astia maturi, nu facem mereu acelas lucru.
Intrebarea mea e: fara copii de joaca nu se plictiseste? Cum mai spuneam, nici al meu nu mai e anul asta la gradi si noi tot incercam sa-i casim prieteni de joaca, ptr. ca sor-sa e prea mica ptr. jocuri de baiat ... Nu cere compania copiilor?
Numai bine!
Io cu Cristian -fiul meu preferat - & Amélie -fiica mea preferata
---------------------------------------------
www.inimacopiilor.ro - de la INIMA ta, la INIMILE lor!
www.watch-out.eu
florinutza26 spune:
Parerea mea este, din experienta ca mama a 2 copii, ca la aceasta varsta ar trebui sa :
mamance singur
-sa se spele pe dinti singur
-sa faca dus
-sa isi ia pijamaua
-sa stie sa ceara permisiunea cand vrea sa faca un lucru
-altele nu imi mai vin in minte.
Aceste lucruri se pot invata si acasa, insa cred ca ar fi trebuit sa-l fi dat la gradinita, pt ca altfel ii va fi mai greu la scoala.De exemplu, fetita mea are 8 ani, la 7 ani a mers pe clasa intai si dupa 4 ani de camin (sau gradinita cu program prelungit) stia sa citeasca si sa socoteasca si s-a adaptat foarte usor, ii face mare placere sa mearga la scoala.
rrox3 spune:
Patou la ce anume te referi mai exact? In ce domeniu? Cognitiv? Verbal? Motor? S.a.m.d.
Poate iti e de ajutor testul Portage (e pe net), din cate imi aduc aminte este pentru copii pana la 6 ani. E o evaluare a abilitatilor pe domenii, iti da o varsta de dezvoltare pentru fiecare domeniu.
La ce anume nu se mai concentreaza? Poate nu-l mai atrag respectivele activitati, s-o fi plictisit. La gradinita fac cu placere multe chestii si din cauza ca le fac impreuna cu colegii. Se antreneaza unul pe celalalt.
Ce anume te ingrijoreaza?
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
Sabina spune:
testul ala e o porcarie din punctul meu de vedere, sofiei i-=a iesit extrem de prost, ceva de genu retardata:D, in conditiile in care ea la 6 ani face deja inmultiri, canta la pian, invata pe dinafara foarte repede piesele, mediaza conflicte intre copii, etc etc etc....
am raspuns negativ la intrebari de genu: trece singur strada, raspunde la telefon etc.
eu nu o las sa treaca singura prin Bucuresti, la telefon nu raspunde pt ca i se face rusine;), si altele asemenea.
Deci nu recomand testul.
A, si lui Gh i-a iesit extrem e prost.La un an si jumaytate. Si pe cuvant de onoare ca e un copil extrem de destept si comunicativ!!!
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo
szivarvany spune:
Iti zic io
Giulia la 5 ani fara un pic, mananca, se imbraca/dezbraca, spala pe dinti, se piaptana si-si pune bijuterii, se joaca singura cu orele sau sare pe pat, doar si numai cand are ea chef
Cunoaste cifrele si literele, insa eu nu insist deloc-deloc ca are timp destul sa le invete si la gradi asta vor face de acum incolo in grupa mare si pregatitoare.
Nu-i place pc-ul si nici tv-ul sa planga dupa ele.
Insa ii place in parc, sa se catere, sa se joace in nisip sau cu papusile, neaparat in compania prietenelor si prietenilor de aceeasi varsta.
Ii place sa mearga cu bicicleta sau trotineta sau sa o car eu cu rolele
Ii place la strand enorm de mult
E prima vara in care face curs de gimnastica si inot
CE crezi ca nu faceti voi si fac altii ?
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) & Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !
patou spune:
multumesc pentru raspunsuri. de fapt nici eu nu stiu exact ce ma ingrijoreaza, poate faptul ca in ultima vreme se joaca cam mult singur.. (si cat mi-am dorit asta, iar acum cand o face ma ingrijorez) si faptul ca nu mai stiu ce sa-l invat. In afara de a ma ajuta la gatit (taiat, curatat legume, memorat retetecare-i plac) ,desenat si lucru manual nu mai vrea sa auda de nimic.
sa va spun cam ce face el si ce nu face, inspirata din cele ce ati scris voi:
- mananca singur
- se imbraca singur
- se spala rareori singur pe dinti (de fapt il las s-o faca doar dimineata, ca seara il spal eu)
- poezii nu l-am invatat
- literele si cifrele le stie de mult
- nu face singur dus (de fapt nu m-am gandit ca l-as putea lasa inca singur, deci as putea sa incep sa-l las)
- stie sa spuna ce vrea (si chiar sa negocieze cu mine)
o sa ma inspir din testul Portage, chiar daca, cum spunea Sabina, nu este foarte relevant, macar o sa imi fac o idee ca sa stiu ce ar trebui sa lucrez cu el.
florinutza26 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui patou multumesc pentru raspunsuri. de fapt nici eu nu stiu exact ce ma ingrijoreaza, poate faptul ca in ultima vreme se joaca cam mult singur.. (si cat mi-am dorit asta, iar acum cand o face ma ingrijorez) si faptul ca nu mai stiu ce sa-l invat. In afara de a ma ajuta la gatit (taiat, curatat legume, memorat retetecare-i plac) ,desenat si lucru manual nu mai vrea sa auda de nimic. sa va spun cam ce face el si ce nu face, inspirata din cele ce ati scris voi: - mananca singur - se imbraca singur - se spala rareori singur pe dinti (de fapt il las s-o faca doar dimineata, ca seara il spal eu) - poezii nu l-am invatat - literele si cifrele le stie de mult - nu face singur dus (de fapt nu m-am gandit ca l-as putea lasa inca singur, deci as putea sa incep sa-l las) - stie sa spuna ce vrea (si chiar sa negocieze cu mine) o sa ma inspir din testul Portage, chiar daca, cum spunea Sabina, nu este foarte relevant, macar o sa imi fac o idee ca sa stiu ce ar trebui sa lucrez cu el. |
Pai atunci cred ca nu e cazul sa te mai ingrijorezi, ca cam astea fac toti copiii la varsta asta ca doar n-or scrie teze de doctorat!
Eu cred ca esti tu epuizata, pt ca daca nu se joaca cu copiii trebuie sa se joace cu cineva asa ca ... cred ca are nevoie totusi de copii, asa cum tu ai nevoie de adulti.Parerea mea.
patou spune:
florinutza26, ai dreptate dar in cazul nostru gradinita e taiata de pe lista din cel putin 2 motive: am eu piticii mei pe creier (ca sa nu vorbesc si de ai sotului ) iar apoi baietelul meu are probleme foarte serioase cu alergiile.
(dar nu sunt disperata caci ne-am mutat de curand si una din marile satisfactii este ca sebas si-a gasit un prieten cu care petrece cel putin cateva ore pe zi)
e drept ca ma simt epuizata si ma tot intreb oare e bine ceea ce fac? trebuie sa schimb ceva? si daca da ce anume? nu e deloc usor, intr-un fel am luat-o pe cont propriu si mi-am asumat niste responsabilitati pe care le-as fi putut evita.
rrox3 spune:
citat din mesajul lui Sabina testul ala e o porcarie din punctul meu de vedere, sofiei i-=a iesit extrem de prost, ceva de genu retardata:D, in conditiile in care ea la 6 ani face deja inmultiri, canta la pian, invata pe dinafara foarte repede piesele, mediaza conflicte intre copii, etc etc etc.... am raspuns negativ la intrebari de genu: trece singur strada, raspunde la telefon etc. eu nu o las sa treaca singura prin Bucuresti, la telefon nu raspunde pt ca i se face rusine;), si altele asemenea. Deci nu recomand testul. A, si lui Gh i-a iesit extrem e prost.La un an si jumaytate. Si pe cuvant de onoare ca e un copil extrem de destept si comunicativ!!! |
Nush' ce sa zic... eu i l-am facut Ioanei cand avea 3 ani si 10 luni si testu' ne zise ca are abilitati de aproximativ 5 - 5.5 ani. Mi s-a parut corect. Si educatoarea mi-a estimat cam la fel, defapt au si mutat-o in grupa mare cand a implinit 4 ani. Testul da si o estimare de IQ, dar nu mi se pare relevanta la varsta asta.
Esti sigura ca l-ai facut bine? Scuza-ma ca te intreb...
Si mai e si posibilitatea sa nu potriveasca tuturor copiilor, stii cum e cu testele astea... copiii sunt diferiti.
In plus cred ca abilitatile Sofiei intrec puterile testului Adica nu-mi aduc aminte sa-si fi pus testul problema ca ar stii copilul sa faca inmultiri pana la 6 ani. Bravo ei!
rrox3 spune:
citat din mesajul lui patou florinutza26, ai dreptate dar in cazul nostru gradinita e taiata de pe lista din cel putin 2 motive: am eu piticii mei pe creier (ca sa nu vorbesc si de ai sotului ) iar apoi baietelul meu are probleme foarte serioase cu alergiile. (dar nu sunt disperata caci ne-am mutat de curand si una din marile satisfactii este ca sebas si-a gasit un prieten cu care petrece cel putin cateva ore pe zi) e drept ca ma simt epuizata si ma tot intreb oare e bine ceea ce fac? trebuie sa schimb ceva? si daca da ce anume? nu e deloc usor, intr-un fel am luat-o pe cont propriu si mi-am asumat niste responsabilitati pe care le-as fi putut evita. |
De ce nu iei in considerare si gradinita cu program scurt? Cateva ore dimineata. Probabil o sa vrei sa mearga la scoala peste 1 an si cred ca ar fi tare bine pentru el sa se acomodeze putin cu mediul scolar organizat si cu activitatea departe de familie.