**Capsunele-n scutecele de mai-iunie 2007(102)**

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Florentina Roman spune:

Salutare!
Ne-am intors si noi de la mare, am stat in Navodari, peste drum de Marina Surf de care zice Ella, pe care il traversam in drum spre plaja.
Ne-a placut plaja linistita, fara muzici de tot felul, cu umbrelute din stuf, curatica. Era si o terasa draguta unde mancau copiii inghetata si de unde Ciprian nu pleca niciodata fara un pliculet de zahar.

Diana, eu l-am inscris pe Tudor la un afterschool, care functioneaza in gradinita unde va merge si Cip din septembrie, particulara. Costa de ne rupe, dar acum ma gandesc ca Ella plateste ptr un copil cat mine ptr amandoi la un loc. Insa e aproape, seara ii iau pe amandoi din acelasi loc si sunt sigura ca au grija de ei mult mai bine decat o bona.
La after merg cu masina gradinitei si preiau copiii de la scoala, au masa de pranz si gustare la ora 5, isi fac temele cu o invatatoare, fac engleza de 2 ori pe saptamana si inca un optional si platim 780ron pe luna.

Acum ajung si eu la disputa despre gradinite de stat vs gradi particulare. Cum spune si Mica, depinde de gradi si de oamenii care lucreaza acolo. Pe Tudor l-am avut la o gradi de stat de care am fost foarte multumita, dar are program scurt si primeste doar copii de peste 3 ani. Am mai incercat sa-l inscriu pe Cip la o alta gradi de stat din cartier, dar m-au refuzat ptr ca este prea mic. Asa ca ne-am orientat spre cea particulara. In mare, seamana cu ceea ce descrie Ella la activitati, in plus, au predare in limba engleza, ma rog, nu stiu ce s-o prinde de Cipri al meu da ceva acolo o invata si el.
Aici se gateste in bucataria lor; eu primesc deja pe mail meniul ptr fiecare saptamana si imi place foarte mult ca nu le dau copiilor fast food sau dulciuri din comert. Prajiturile pe care le primesc la desert sunt preparate tot acolo, iar gustarile constau in fructe si legume de sezon.
In plus, exista o asistenta medicala toata ziua si un dr care vine de 2-3 ori pe saptamana.

Doxinu, poate ar fi bine sa ne spui numele gradinitelor acelora...sa stim de ce sa ne ferim.
Scoala mea are si grupe de prescolari, cu bucatarie proprie si pot sa-ti spun ca nu primesc controale la 2 saptamani, ci cam o data pe semestru sau in cazurile cand mai exista cate o reclamatie din partea parintilor.

Liviana, m-a distrat faza cu sortatul jucariilor; eu fac treaba asta cel putin o data pe saptamana si e ca si cum ar fi ptr prima data, camera copiilor mei este un camp de lupta. Tot timpul tre sa ai grija pe unde calci...

Kid, cum adica ai anemie cauzata de rana pe col? Sangerezi asa mult?Si cum a ajuns dr-ul la concluzia asta? Si eu am avut una, cu sangerarea de rigoare, dar la analize n-a iesit nimic...In final, am cauterizat-o si acum e bine, deci curaj!
Cip al meu mananca toate felurile de seminte, i le decojesc eu. Si nucile ii plac.

Didi, foarte frumoase activitati aveti voi la gradi, imi place ca implica si parintii. Cand ma gandesc ca in unele din gradinitele noastre parintii nici nu sunt lasati sa treaca de poarta, iar daca intrebi educatoarele despre activitati, o iau ca pe un afront personal...Sa nu mai spun ca la scoala am organizat si noi ceva activitati acolo, dar parintii nostri nu sunt interesati sau baga repede vesnicul "n-avem timp, avem serviciu".

An@, ai o fetita diplomata. Asa era si Tudor al meu cand era mai mic, iar acum e maestru in arta conversatiei si a convingerii.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

he he..ce animatie aici!!

vezi Anca..

noi suntem pe enterocolita (mangen-darm-gripa sau gripa matzelor pe romaneste) cu febra, dureri crunte de burta si voma. ieri a vomitat si peste tot la pediatru si prin oras asa ca a trebuit sa cumparam haine de urgenta. si ne-a trimis acasa cu paracetamol si multa apa
In fine, incepe sa isi revina, ii dau putin nurofen cand incepe sa se agite, in special noaptea.

Ce frumos la voi la gradi. la noi nu da cu dezinfectant, mancarea vine prin catering (banuiesc ca au facut un studiu si s-a ajuns la concluzia ca-i mai ieftin asa), educatoarele le schimba pampersul ()ca nu sta nimeni sa faca ierarhii cine ce, cum..si copii se simt minunat. bolile is la gramada evident...dar imi ajunge alocatia sa le platesc gradinitza

Ana, scriam ca le comand dupa amazon ca le vreu in deutsch. tre sa imi fac rost in schimb de colectia disney, ca D a primit-o pe prima, si R mai vrea vreo cateva.

Liv, cum a fost tu in belgrad? nu zici nika???? ca abia asteptam sa te citesc. io is in standby acu D acasa, si maine il am si da, tre sa o sustin pe proaspata mamica. ieri am trecut pe la ea. L-am culcat repede pe David care a dormit 4 ore si am stat cu ea sa o ajut cu alaptatul, sa o pun la masa. Azi ii mai gatesc o tura ca maine ii vin socri, si scapa de stresul mancarii. Are un urlator mare la domiciliu, face cat ai mei la un loc, uneori nu stiu nici io cum sa faca, mai grav e ca si colegul meu e implicat si stam pe telefonae pe la miezul noptii
Azi ii fac ardei umpluti si ciorba de legume. alta idee? ii chem soata sa imi mai dau si cutii cu lucruri de copil mic, am si uitat cate iti trebuiesc cand ai bb mik. am impresia ca ma ajut pe mine, atunci cand mancam doar paine cu unt, ca nu avema timp nici sa imi deschid okii mai bine. noroc ca bb e sanatos si asta conteaza cel mai mult.
In legatura cu inotul. atat R cat si D sar ff bine in piscina. acu vreo 2 ani Robert a sarit in piscina in momentul in care ii umflam aripioarele. L-am cules dupa ce inghitise ceva apa. R nu a vrut nicioadata colac. Acum inoata precum delfinii, ma intreb cum poate sa respire. si evident ca foarte greu renuntza la okelarii de apa. dar la curs nu are voie cu ei si cred ca in curand o sa il lase sa sara de la trambulina. deja se tine deasupra apei. sunt 5 copii in grupa dar nu au fost nicioadata mai mult de 3, a fost de 2 ori singur. Cred ca-s multi bolnavi sau cum am fost noi in concediu, ne-am platit locul.
in schimb, copilul asta il intrece si frate-su la fuga. Eram cu ei in park si un copil l-a pocit pe R, sau mai bine zis s-au ciocnit si David s-a dus si l-a pocnit scurt pe acel copil si l-a certat si apoi l-a mangaiat pe R. pt ca acasa se lupta pe viata si pe moarte. A inceput si D sa vorbeasca mai bine, aseara imi cerea teller (farfuria).
In legatura cu vacanta. copii de scoala au 6 saptamani de vacanta de vara, au mai avut 2 de rusalii, la sfarsit de mai, difera de la land la land (16 landuri parca-s)ca sa nu plece toata lumea in concediu, iar gradinitzele au cate 3 saptamni vacanta de vara. dar de ex la mine in cartier 4 cate sunt de stat, 2 au primele 3 sapt si celalalte, printre care si noi, complementarele 3 saptamni, pt ca sunt parinti care au in alta perioada concediu si evident ca nu au cu cine lasa copii, asa ca au loc la gradinitza care nu este in vacanta. Pretenul lu R, merge anual la gradinita complementara.
sper ca ai inteles ce am vrut sa spun.
In schimb, cursurile la scoala de inot sau gimnatica au vacanta 6 sapt. nu platim vacantele.
abia astept vacanta, sa ii fac sa o simta. sper sa nu ploua, ca ne-a omorat vreme cand is 12 grade cand 33 cand ploua..cand bate vantu. Sambata R si tata lui au fost in kino iar io cu D am fost la o sarbatoare a padurii cu bicicleta evident, am vazut cursele de caini, bucuria lu D si am mancat corcoduse

ma duc sa dorm langa D ca-s de servicul de vreo 3 nopti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

tot io, ca nu mi-am terminat treaba.
vad ca vb de limbi. io dupa atata amar de timp am ajuns la concluzia ca cel mai bine pt un copil pan la varsta de 6 ani sa invete de la un nativ.io ii gasisem lu R o americanca, studenta in Heidelberg. Nu o vroiam sa ii faca copilului o multime de 100,300,800 de cuvinte. o vroiam pt accent. la varsta asta e important accentul, muzica. ai mei nu fac engleza la gradi.
Am renuntzat la americanca pt ca colegul meu nu vrea sa stresam copilul.
Si asa o sa vb din start 2, io am de gand sa fac abecedarul in pas cu cel german de cls 1, sport cica da, alte chestii nu .
asa ca desenele le-am descarcat in engleza si asa le las si ei se urmaresc cu multa placere.
asa ca nu as plati o profesoara care il invata sa imi stalceasca cuvintele si 20 de cuvinte intr-un an.
Bani aruncati pe geam, mi se par.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Didi, of, ce de probleme si pe tine cu gripa matzelor, pacatoasa rau, cum v-ati procopsit cu ea? Multa sanatate lui D. Auzi, da' "colegu'" nu vrea sa redevina "sotz", se bucura de aceasta titulatura? Felicitari pt inotul fara colac a lui R. Cat e de adanca apa? Eu am uitat sa mentionez ca Matei merge la bazinul olimpic unde nu poate atinge cu picioarele; un adult ar putea sa atinga insa doar o margine lata cata o flisa. Wow, ce faza cu D, cum i-a sarit el in ajutor lui R! Ieri Matei mi-a zis la telefon ca vrea sa vb cu "ala micu", ca ii e dor de el. Evident ca B s-a prins cine e la celalat capat si a inceput sa dialogheze pe limba lui. Apropo de na-na, ieri sotului i s-a adus la cunostinta ca B a inceput sa capaceasca copiii la cresa... eu cred ca e doar o manifestare a geloziei, o etapa care a avut-o si M si care v-a trece cu siguranta.
Cat priveste Belgradul, asteptam sa fiu intrebata caci poate nu intereseaza pe toata lumea. Dat fiind ca drumul ne-a mancat 2 zile (am mers cu masina), mi-au ramas 2 zile de hoinareala, dar suficiente pt a vedea ce-i mai interesant acest oras: Fortareata Belgradului, catedrala Sf Sava si cartierul Zemun cu faleza Dunarii. Ultima parte m-a facut sa ma simt ca in Braila, mirosul Dunarii mi-a trezit amintiri vechi, de tinerete si copilarie. Belgradul e un oras infloritor dpdv comercial, are multe cladiri moderne din metal+sticla, insa deoarece Serbia nu e in UE, restul arata ca in Buc acum 10 ani: strazi nemarcate, linii de tramvaie vechi, masini, autobuze ca pe vremea lui Tito, etc si cu toate acestea amestecul de capitalism si socialism, de cultura turca si austro-ungara ii confera un farmec aparte. Oamenii sunt calzi, f ospitalieri, cei tineri stiu engleza si te indruma cu placere, mai ales ca unele strazi nu sunt marcate cu tablite nominale. Intr-una din seri am fost in centrul vechi, pe strada Skadarlija, ne-am simtit absolut fabulos. Imaginati-va un Lipscani de 3 ori mai mare, plin cu terase si restaurante in aer liber, cu multa atmosfera intima: lumanari pe masa, formatii proprii care insa cantau discret muzica traditionala sarba si chiar lautareasca, mancare delicioasa, chelneri amabili si discreti, totul livrat cu muuuult bun simt. Ne-a vizitat la masa The Lady of Scadarlija, o actrita imbracata in haine de epoca care ne-a povestit ca in acele locuri odinioara poetii si artistii momentului isi petreceau ore bune discutand si scriind. Oare in Bucuresti de ce nu se face asa ceva, e o idee simpla si de mare efect la turisti. Ar fi mai multe de povestit despre Belgrad insa impresiile de baza cam astea au fost, e un loc placut, merita vizitat.
Aaaa: nu puteam rata aspectul cu shoppingul. Preturile sunt cam ca la noi, unele produse mai ieftine, altele mai scumpe, magazinele mari seamana mult cu mall-urile de la noi, respectiv hypermarketurile noastre (la ei se cheama Mega Market si sunt un pic mai mici). O sa pun si poze sa vedeti. Eu am cumparat ceva hainute de la Zara baby caci aveau reduceri, ceva maruntisuri si o covertura din bumbac indian pt patul lui Bogdan.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
Vara 2009

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Florentina Roman spune:

Liviana, nu stiu cum am citit eu de am ramas cu impresia ca urmeaza sa mergi la Belgrad. Foarte frumos povestesti, asa mi-e dor de plecat pe alte meleaguri fara scutece, fara lapte, alergat dupa copii... La mare nici pranzul nu mi l-am luat linistita ptr ca a trebuit sa alerg dupa Cip care era tot timpul ba la pui, ba la pesti(aveau aia la restaurant niste colivii cu papagali si acvarii cu pesti).

Didi, sanatate multa! Suna nostim gripa asta a matzelor, da' vad ca face ravagii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mica0307 spune:

liv nu am dus-o inca la gradi, de la 1 sept o sa mearga. Asteptam poze cu casa si de la Belgrad. Chiar sunt curioasa cum arata...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

Flore, da, se implica, foarte mult, nici nu prea pot sa redau in cuvinte. pt mine e interesant ca ei iau totul in serios. adevarul ca si io stau destul de mult timp la gradi, dar si mamici care lucreaza stau cam 15 minute, la plecare, se comunica prin liste asezate in hol, banii de comitet:) nu am dat nicioadata, totul se strange din vazarea de mancare, pajituri, lucrari de-a copiilor. io mai duceam cate o prajitura. sau donez cate o jucarie..
Stii tu ca iti scriam ca am un vecin avocat si se imbracase in indian cu peruca pertocalei la carnaval si tu ziceai ca nu ii vezi pe vecinii tai asa..io tot ii studiez sa imi dau seama de cultura..si ei chiar sunt mandrii de cum arata.
Asta am vazut acu 1 luna la slanioli. Erau costumati in costume de epoca..si erau tare mandri de ei.

Liv, sambata imi iau camera si ap foto ca merg impreuna cu colegu si facem poze(ehe,,,denumirea asta vine de la faptul ca tot ii povesteam io lu R ca io sunt colega cu tatal sau cum este el cu David: si mi-a spus ca nu e cinstit ca el sa aiba un coleg si tata o colega). Tot R a tras concluzia ca sutienele sunt bune pt a nu se sparge tzitzi.
Inchid paranteza, si o sa ii filmez ca daca-s singura cu ei nu imi permit.
uite noi la piscina asta mergem, e una de cartier, deci fara fitze
http://www.edingen-neckarhausen.de/einrichtungen/freizeitbad.html
are un bazin mare, in care trecerea se face treptata de la 80 cm catre 3,5 metri. de delimitata dupa 1,5 metri.
altul in care trecerea se face pe trepte pana la 1,5 matri. dar are si mergine de 50 cm latime si 70 metri adancime- asta comunica cu alta care-i afara, si una de copii mici, vreo 50 metri adancime.
Scoala este asta :http://www.delfin-schwimmschule.de/, si dupa profesor am ales bazinul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns poohy spune:

Ella, merci Si asta e o idee.
Chiar e amuzant, am niste prieteni, ea din Fagaras, el din Focsani, si ne tot povestesc de Sambata de sus si Lepsa, ma gandeam la zonele astea, si acum avem si idei unde ;) Ca ei mai mult merg cu cortul.
Ma gandeam sa mergem cateva zile la Cheia, cateva la Sambata (unde a zis Alina) si cateva la Sibiel. Asta daca ii trec lui Mihnea colicii astia E tare cumintel cand nu il doare burtica, dar cum il doare mai tot timpul...
Si putem merge intr-un weekend si la Lepsa. Am chef de calatorii, dar depinde de Mihnea...

Florentina, poti sa imi spui si mie despre ce gradinita e vorba? Poate e mai prin zona pe aici pe la mine... Cine stie. Sa vad mai multe. Desi eu sunt tare multumita de una dintre cele vizitate. Stiu si pe cineva care a avut baiatul acolo. A fost multumita dpdv curatenie, cum se purtau cu copii, mancare etc Dar i s-a parut ca baietelul ei nu a invatat prea multe (la grupa 2-3 ani). Mi-a zis insa ca toate celelalte educatoare lucrau mult cu copiii. Manu ar nimeri pe una dintre ele "bune".
Acum depinde ce vrei... Mie mi se pare ca au tot timpul sa invete engleza etc. Acum mi se pare mai important sa invete sa socializeze, sa se joace, sa deseneze, etc

Pun poze cu Mihnea saptamana viitoare, ca avem botezul duminica :) Acum au venit nasii, acum facem :)

Doxinu, si pe mine ma intereseaza despre ce gradinite este vorba!
Sunt de acord cu Mica, nu conteaza daca este de stat sau particulara - depinde de oameni.
Stiu 2 gradinite de stat care primesc copii cu febra/raciti rau fara nici o problema. Se plangea o prietena ca iarna lasau geamurile larg deschise in camera unde dormeau copiii, ca le dau apa de la frigider, ca daca nu esti la 5 sa iei copilul (desi programul e pana in 6) pleaca educatoarea si lasa copiii de izbeliste (li s-a intamplat de cateva ori, dar numai la o anume educatoare).
Aici in zona e o gradinita unde nu s-a chemat sanepidul dupa mai multe cazuri de scarlatina (si nici sanepidul nu s-a autosesizat, desi a fost instiintat de spital). Sau cel putin asa ziceau parintii in parc.
Desi sunt 40 de copii in grupa, totusi educatoarele se descurca (3-4 ani cu cativa de 2 ani). Cum, nu stiu...
Am auzit si de o gradinita de stat parca in Drumul Taberei - extraordinara. Se duc si in weekend sa spele, totul straluceste, copiii sunt tratati foarte bine.
Am auzit de gradinite particulare unde copiii sunt tratati cum ai zis tu...
Gradinita asta e destul de micuta si autorizata, o sa incerc... M-am dus in vizita neprogramata, m-au primit, m-au plimbat peste tot, am vazut ce faceau copiii..
La grupa mica sunt maxim 10 copii, o educatoare si o ingrijitoare. La grupele mai mari (de la 3 ani in sus) sunt maxim 10 copii la o ingrijitoare. Se face balet Daca vrei. Eu vreau sa se distreze hipopotamelul meu, e bine pentru o fetita :D
Au bucatarie, dar tot asa pregatesc numai micul dejun, restul prin catering (ales de parinti).
Nu se permit prajeli, dulciuri, inghetata, ciocolata etc Ceea ce mie imi convine. Doar ocazional biscuiti. Foarte bine, si asa tot am discutii cu buni ca ii cedeaza non-stop "ca doar nu vrei sa ramana copilul nemancat". E destul de pufoasa, are de unde scade! Si daca o lasi sa i se faca foame cu adevarat, papa si o fructa, si dovlecei... Of. Nu de alta, dar ii plac, numai ca i s-a pus pata ca nu suna bine.

Ella, daca ai vedea ce mananca fimea - din ce in ce mai putine in ultimul timp (nu cantitativ, ci dpdv diversitate) ai zice ca Bob e f diversificat. Abia astept gradinita, poate se ia dupa alti copii... Ca de la noi nu i se face pofta. Dupa ea numai paine, fainoase si atat.

Didi, multa sanatate la puiuti!

Cu gradinita - imi dau seama ca e ce trebuie pentru Manu, ca ii va face bine, ca e singura solutie, dar in acelasi timp mi se pare ca imi dau afara bebeul din casa Ca il prigonesc Voi ati avut sentimente de genul asta? Ca Manu totusi e bebe mic mic cum zice si ea...

Anca, Manu 02.06.2007 si Mihnea 09.04.2009

www.helpsonia.com" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ang3lt0uch spune:

Doxinu Sunt de acord cu tot ce spui, poate fi asa si sunt convinsa ca si este in unele locuri. Sper ca am ales bine, stiu si pe cineva are merge acolo fara probleme de 2 ani...

Ioana Da , asa este sunt prapastioasa, ai dreptate tu. La mine e povestea inversa cu Adriana, nu poate sa se joace cu copii mai mici ca ea. Ii ignora total sau gaseste un adult prin zona pe care il instructeaza sa ii ia in brate ca sa o lasa in pace... Nu ii place sa nu vorbeasca, chiar daca nici ea nu vb prea bine... Si daca stam prea mult cu un copil de 1 an jumate 2 deja se streseaza si nu mai stie cum sa scape de el (ptr ca nu intelege sa se joace cum ii explica ea, ca e greu sa inteleaga sa ii dea vro jucarie fara sa planga, ca nici Adriana nu e dispusa sa renunte la tot pentru unul mai mic...sunt multe motive). Eu nu vad ca as forta-o sa cresca, dimpotriva. Ea e cea mai fericita cu fetite si baietei intre 3 si 5 ani, care din fericire am vazut ca o accepta f bine de cand vorbeste cat de cat.

Chiar as vrea sa joace si ea cu cei de varsta ei, dar poate stand asa mult cu noi si-a depasit-o fara sa ne dam seama... Cu copiii mici e greu ca nu prea o baga in seama, chiar si cei de varsta ei se joaca singuri pe langa ea si nu cu ea, si se enerveaza tare ...

Deja ma puneti pe ganduri cu chestia ca nu ar fi pregatiti copiii la varsta asta, credeti ca in conditiile in care ea prefera copiii mai mari si pe cei mici ii cam respinge, chiar si pe perioade scurte ar fi mai bine sa o dau cu cei mici? Poate s-ar obisnui...nu stiu. Oricum din pct meu de vedere nu ar fi ok, dar poate imi scapa niste aspecte...

Sorina, mami de Adriana Renata (08.05.2007)
Suparici de 2 ani
Poze NOI cu...noi:)

Poze cu ingerasul mic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns poohy spune:

Sorina, depinde de copil... Eu zic ca daca asa se simte bine, sa o lasi cu copilasi cu 1 an mai mare. Poti sa schimbi daca vezi pe parcurs o problema.
Din proprie experienta iti spun ca totusi nu e bine sa fie diferenta prea mare - sau depinde de copil... La mine pe strada am fost putini copii, eu, o fata cu 2 ani si 1/2 mai mare, una cu 3 ani si 1/2 si una cu 4 ani si 1/2. Si ne jucam tot timpul impreuna, dar pana am crescut am fost ciuca batailor... Normal, eu aveam 3 ani si ele aproape 6,7, respectiv 8. Nici asa nu e bine. Eu insa preferam decat sa stau singura in casa, ca in parc nu avea cine sa ma duca.
Uneori imi pare rau ca bebeii nostrii nu o sa se poate juca la fel ca noi, de dimineata pana seara in fara blocului sau a casei, fara ca noi sa ne facem probleme.

Anca, Manu 02.06.2007 si Mihnea 09.04.2009

www.helpsonia.com" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia

Mergi la inceput