Romanii din Marea Britanie (20)
Raspunsuri - Pagina 14
samira33 spune:
adelyna...pai,deocamdata locuiesc in minunata capitala a Romaniei ...insa tragere vad ca am catre oresele mai mici...sunt satula de agitatia oraselor mari,de ritmul nebun de viata de aici...imi doresc ceva mai tihnit.
va multumesc mult fetelor...sunteti foarte dragutze si sociabile.
ella...am citit ca sunt niste conditii ce trebuiesc indeplinite pentru pre- si after-school...nu imi par atat de grele.
pana acum...ca prima impresie...in linii mari,lucrurile nu difera foarte mult-ca idei de afaceri,ma refer...si in Ro in mom. de fata cam tot acest gen de afaceri merg...diferentele incep sa apara insa la posibilitatile de punere in practica.
nu visez la cai verzi pe pereti...doresc doar un trai normal,lipsit de stres...ma uitam fetelor in oglinda,azi dimineatza...si am ingrozitor de mult par alb...am avut un soc...pt ca am doar 33 de ani.
nu-l vazusem pana acum pt. ca ma vopsesc mereu...dar acum sunt nevopsita de vreo 2 luni si jumatate...am suferit o operatie acum 2 saptamani si am sarit peste o tura de vopsit,fiind in convalescenta.
nu vreau sa imbatranim inainte de vreme...am ajuns la concluzia ca materialul nu inseamna tot in viata...pentru mine cel putin nu este absolut deloc satisfacator faptul ca aici,in Ro, avem tot ce ne dorim din punct de vedere material...insa la celelalte capitole suntem in suferinta cronica...nu putem trai intr-un glob de cristal...suntem nevoiti sa iesim in lume,sa interactionam cu oamenii,cu institutii ale statului etc etc...si atunci se anuleaza tot confortul fizic si psihic oferit de buna-starea materiala.
toata lumea e intr-o goana nebuna...sa acumuleze cat mai mult din punct de vedere material...am fost si noi in goana asta...insa ma bucur ca ne-am trezit in cele din urma...si am realizat ca pierdem multe lucruri...lucruri si sentimente ce nu pot fi umplute de nicio masina bengoasa,casa pe nu-stiu unde,terenuri,conturi prin banci sau tone de bijuterii cu "chetrisele".
asta e doar o fericire falsa.
nah..ca iar m-a furat peisaju'...si am inceput sa filizofez...ca la asta ma pricep de minune
va doresc o zi buna tuturor
si...mai vorbim
cristina1974 spune:
SAmira, am sa iti zic si eu cate ceva din experienta mea, si asta o fac nu ca sa te sperii, ci ca sa ai si parerea unei straine, de foarte multi ani plecata din Roman ia, care a reusit foarte multe aici.
Le felicit de Ella si pe Motanika pentru puterea pe care o au in a sintetiza totul atat de bine.
Deci, tin de te anunt ca daca vrei liniste, fara stress, atat timp cat te ocupi de un business, eu nu cred ca exista vreun loc pe lumea asta care sa indeplineascatoate conditiile astea. Eu de cand sunt in business, nu mai stiu ce-i aia Craciun, Paste, weekend, zile de nastere ( ma chinui sa le pastrez si sa le sarbatoresc macar pe cele ale fetelor ). Ne luptam cu birocratia, cu lipsa lor de comunicare intre diverse departamente ( si ma refer la institutiile guvernamentale ), cu lipsa de cultura generala, cu lipsa de cunostinte medicale, la nivelul de baza al sistemului ( ca exista si clinici care efectueaza niste operatii atat de complicate, incat nu te-ai putea gandi vreodata ca ar exista asa ceva ).
Ce-i drept, material nu ne plangem de nimic, as zice ca avem un trai mai mult dec at decent, insa nu mai avem timp sa ne bucuram de astea, nu mai avem timp sa fim alaturi de copii, care mai mult pe la socrii mei sau la mama mea stau, sau cu bona,pe care am schimbat-o de zeci de ori ( alt stress ).
Iti dau un sfat ; daca te apuci de un business, fa ceea ce stii sa faci.
La inceput am investit enorm intr-un restaurant foarte dragut, cu specific iranian, in buricul Londrei ( sotul meu e de origine iraniana) . Nu ne-am priceput nici unul la restaurante, am ales asta doar ca ni se parea noua ca ies bani frumosi. Am muncit de ne-au sarit capacele, am fost furati, etc. Ma rog, per ansamblu, ajunsesem aproape de epuizare, si am reusit sa vindem business-ul socrilor mei, care, oricum, stiu mai multe decat noi in domeniul asta.
In paralel cu asta, sotul se apucase de "van & man ". Si muncea enorm, insa, pentru ca stia cam cu ce se mananca asta, a facut bani frumosi, s-a extins extrem de repede, iar acum are un parc auto imens, acopera toata Europa in termeni de removal, si, mai nou, are contracte de transport diverse bunuri intre diverse companii din Europa.
Eu, dupa socul cauzat de treaba cu restaurantul, am fost foarte vulnerabila o perioada. Insa, pe urma am preluat toata partea economica a companiei sotului meu ( sunt economist, de pregatire ), a restaurantelor socrilor mei, iar, mai nou, am propriul meu business, import- export de mobila si produse din lemn ( teak wood ), dar asta inseamna ca mai tot timpul sunt intre doua avioane , deci ioc timp alaturi de copii.
Ma rog, m-am lungit mult, insa m-as bucura sa stiu ca am reusit sa-ti fac o idee despre ce inseamna business aici. Si inca un lucru: nu trebuie sa investesti 50000 euro odata. Incearca sa faci putin cate putin, pas cu pas; noi asa am facut, si efortul financiar nu a fost unul cu impact extrem de mare. Noi am investit, cand am inceput totul, putin cate putin si am crescut tot asa, pas cu pas, insa a fost o cale fara intoarcere.
samira33 spune:
multumesc frumos cristina pentru info
foarte bune
si noi tot economisti suntem si de ani buni in afaceri prin Romanica...de asta nici nu ma vad altfel decat cu o afacere persoanala...pentru ca asa am fost mereu.
intentionam sa lichidam aici doar afacerea sotiorului...mama va ramane insa sa duca mai departe afacerea de care ne ocupam noi doua acum...si daca totul va merge bine...o vom lichida si pe aia in viitor si o vom aduce pe mama langa noi-ca doar pe ea o mai am din pacate
eee...si nu-mi imaginez ca fiind in business...o sa fiu complet lipsita de stres...ca o sa imi iasa fluturasi roz prin urechi de liniste si fericire...doar ca sunt convinsa ca va exista la un nivel mai scazut decat in tarisoara naostra.
tu spui ca esti plecata de multi ani din tara-tare bine ai facut ca ai plecat...si probabil ca nu mai esti la curent...in amanunt cu ce intampla pe aici...dar eu iti pot spune ca lucrurile au intrecut orice masura a suportabilitatii.
aaa...ca mi-am adus aminte...studiile din Ro se pot echivala usor???
in cazul nostru e vorba despre ASE...si in plus,la mine mai e si un Master tot la ASE.
cristina1974 spune:
Studiile absolvite in Romania nu se recunosc aici decat la un nivel extrem de scazut. Trebuie sa-ti continui studiile, contra cost.
Eu am avut noroc de faptul ca in timpul facultatii am plecat din tara, in anul 2, cu o bursa in USA, unde am obtinut si un Master degree, care a contat extrem de mult.
Studiile romanesti nu inseamna nimic aici, din pacate.
Apropo de stress-ul de aici, cand esti la un anumit nivel de dezvoltare al afacerii proprii, pot spune cu inima pe inima ca e de cateva ori mai mare decat in romania.
Oricum, eu am investitii imobiliare in Bucuresti, facute in ultimii sase ani, de care sunt destul de multumita.
Luna1 spune:
Eu cred ca depinde foarte mult de locul in care te stabilesti. Nu am citit tot insa din primele randuri scrise de Ela si din ce am mai citit pe aici imi dau seama ca locatia ofera de cele mai multe ori experiente total diferite.
Uite de ex Mess a schimbat GP si tot nu i-au dat trimitere la specialist cu toate problemele. Eu mi-am spus povestea, consider ca sistemul medical de aici GRATUIT imi ofera si mi-a oferit tot ce am avut nevoie. Fara a scoate un ban din buzunar pe cand in Romania nu exista termenul de gratuit nici la o scutire medicala.
Referitor la faptul ca voi fi mereu considerata un strain, la fel cred ca daca traiesti in orase si localitati mici e normal, majoritari sunt englezii e normal sa fi on the spot. Daca traiesti cum traiesc eu in Nordul Londrei mai exact Watford nu are cine sa ma arate cu degetul, cine polonezii? lituanienii? romanii? Pai la mine la firma englezii sunt minoritari. Asa ca nu ma simt strain ci roman printre cetatenii Europei.
Referitor la sistemul educational nu stiu ce sa zic decat ca am prietene in Ro cu copii de seama cu Cosmin si am facut comparatii. La 5 ani Cosmin era clasa intai, la 5 ani jumate scria si citea cursiv, acum la 8 ani e clasa a patra, a invata toata tabla inmultirii inca de anul trecut, citeste carti precum Harry Potter(si nu pe litere),Stie toate tarile Europei si capitalele lor, istorie din Tudor times, stie nr oaselor din corpul uman ,cu cate oase se naster un bebelus si ex pot continua.
Imi pare rau nu pot fi de acord ca sistemul educational e superficial cand vine nepoata mea de 11 ani din Romania fiind la o scoala cu renume in Bucuresti, fiind premianta si nu stie unde e Austria. Si multe altele.
Acum e la scoala aici nepoata mea si e super entuziasmata, ea care era super stresata in Romania aici iubeste sa mearga la scoala, intr-adevar nu face integrale la matematica insa eu am facut si nu mi-au folosit la nimic pentru ca nu m-am calificat in domeniul matematicii.
Din cate am observat aici inveti o materie total in detaliu cand te califici in directia aceea adica daca ajungi la colegiu sau universitate si vrei sa fii economist inveti integrale si restul.
Insa comparativ cu un copil de 8 ani din Romania as vrea sa stiu si eu daca invata unghiuri, gradele unghiurilor, multimi, tabla inmultirii de la 7 ani, citit de la 5, biologie cu oase cu tot si totul fara a sta cu mainile la spate 50 min. Cat despre teme va invit sa veniti sa vedeti cate teme are fiu-miu dupa 6 ore la scoala, teme care mie personal mi se par f dificile. Le pot scana o data si sa vi le arat.
Scuze insa asta e parerea mea ca si parinte, dar binenteles ne inoarcem iar la locatie si gradele scolii. Iarasi depinde de unde locuiesti.
Referitor la afaceri personal cred ca daca m-as muta in alta tara cu ganduri de afaceri mai intai as practica meseria respectiva pentru a invata dedesubturile, de ex daca as vrea sa deschid restaurant as incerca sa fiu ospatarita intital apoi manager de restaurant pentru a sti totul pornind de jos pana sus.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
samira33 spune:
luna1..asa este...trebuie sa cunosti domeniul in care doresti sa te lansezi in afaceri...stiu asta foarte bine...si cu siguranata nu m-as apuca de ceva ce nu stapanesc suficient de bine
si eu sunt de acord cu ideea ca trebuie sa incepi de jos...si sa parcurgi toate etapele pana in varf...asta ca sa stii ce sa le ceri celor aflati in subordinea ta cand conduci deja o afacere...si sa pui mana sa le si arati daca e nevoie...astea mi se par chestii de bun-simt.
indraznesc sa te intreb ceva:oare nu e prea devreme pentru un copil sa inceapa scoala la 5 anisori???oare nu ii este furata putin copilaria cea mai dulce si plina de joaca si ghidusii???copilarie care si asa e destul de scurta.
ella_64 spune:
Samira, copii aici incep scoala devreme,intr-adevar, dar filozofia este sa aiba un loc unde sa stea cat timp parintii lucreaza.
Luna, eu ca profesor care predau la scoala secundara si la 6th Form College si am contact direct cu invatamantul, crede-ma ca stiu foarte bine ce spun cand spun ca scoala de aici este superficiala. Cerintele in invatamantul secundar sunt destul de reduse - as putea si motiva de ce, dar nu vreau sa intru in discutii politice. Ma bucur ca fiul tau si voi ca parinti sunteti incantati de scoala. Eu nu vorbesc despre ceea ce stie unul sau altul dintre copii, eu compar programe de invatamant si ca programa invatamntul englez este slab pana la sfarsitul scolii secundare. Dupa aceea, rezista cine poate....
Crede-ma ca am lucrat cu copii dotati si din cauza programei slabe se plictiseau atat de tare incat am inceput sa le predau din materia anului urmator cu orice risc.
Am lucrat si cu copii foarte slabi, incapabili sa se concentreze 5 minute. Pentru ei programa asta este numai buna pentru ca poti sa bati apa in piua pana reusesc si ei sa priceapa.
Si inca ceva, in privinta temelor: legea stabileste ca un copil in invatamantul primar sa primeasca teme care sa totalizeze o ora pe saptamana. Cam cat totalizeaza timpul alocat temelor in Romania?
In fine, cum am spus, diferenta se vede la 6th Form; in scoala primara si secundara toti parintii sunt uimiti de cat de bine le merge copiilor la scoala.
adelyna spune:
Eu sunt de acord ca fiecare traieste o alta experienta in UK,sunt sigura ca nu totul este roz(dar unde este???)cu toate asta impartasesc parerea Lunei.
In Ro se face multa scoala(inveti de frica sau obligat si cu ce te alegi??))Aici cine vrea invata ,cine nu,nu.Eu ca sa fiu sincera am trecut de stadiul de comparatie.De la inceput am plecat cu ideea ca Ro nu-mi ofera nimic bun la copii si am plecat.Nu ma dau baniii afara ,dar material ne permitem cam tot ce ne dorim aici,insa mai presus de orice avem o viata linistita lipsita de stres.
Natalia Ioana (13-08-2002)si Noemi Antonia(31-03-2007)
Noemi 2 ani
Gabitza P. spune:
Bine v-am regasit!
Motanik, mult succes si sper din tot sufletul sa obtineti cetatenia. Aplicam si noi in februarie.
Samira, tu m-ai facut sa revin pe forum.
Am sa-ti spun sincer ce cred: mutarea voastra poate fi ori una buna ori una foarte proasta.
Zic asta gandindu-ma la faptul ca nu stiti nimic despre sistemul asta si ati avea nevoie de noroc pentru a reusi in afaceri in climatul asta economic. Din cate vad eu, asta nu este o perioada propice afacerilor. Pe strazile principale din apropierea casei mele, multe afaceri n-au rezistat. S-au inchis magazine, restaurante.
In al doilea rand, cred ca aici oamenii au vazut atatea lucruri si au avut parte de atatea chestii incat este greu sa-i atragi.
Daca ar fi sa recomand ceva, as spune ca cel mai bine ar merge ceva cu traditie romaneasca. Le place mult sa experimenteze,dar iarasi sunt cam pretentiosi, stransi la punga. Nu-i castigi sigur cu slana si ceapa. No way. Poate ceva romanesc-sofisticat si ieftin si bun, nu prea modern si nici prea rustic?
Cel mai bine ar fi sa veniti sa studiati terenul asa cum ai spus ca o sa faceti in februarie.
Sfatul meu este sa nu va luati inima-n dinti si sa plecati din Romanica tara tuturor "neposibilitatilor". Nu e chiar asa!![Ca o mica paranteza o sa-ti spun ca multi de aici cred ca tanjim la viata de acasa a unora din prietenii nostri care au masini noi(da cu rate dar la ce chirie platesc eu aici si la ce taxe si asigurare platim pe masina anual, nu-mi permit si o rata pe o masina noua), unii au si un apartament si ies si cu prietenii si au si un copil pe drum. Eu nu am nimic din toate astea aici si am muncit pe branci mai bine de 5 ani aici. Dar toata lumea viseaza la "AFARA". Eu una mai nefericita ca aici nu am fost niciodata in tara si pe mine m-a impins tot sictirul de tara.]
Studiati terenul, vedeti daca v-ati putea integra in sistemul asta. Prima impresie o sa va dea o idee despre cum ar arata viata voastra aici.
Eu mi-am pus maninile in cap si aveam 21 de ani cand am venit, nimic de pierdut. Experienta voastra poate fi insa alta.
Nu vreau sa va descurajez ci doar mi-ar placea sa stiu ca ati facut o decizie bazata pe ceva cat de cat concret si nu doar fiind impinsi de situatia din Romania ca peste tot acum e aiurea.Mai ales ca voi v-ati pierde locul in afaceri in tara si mai sunt si 50.000 de euro la bataie din cate inteleg.
Sincer iti spun, daca eu as fi fost "stabilita" in afaceri de atata vreme in Romania si avand mintea de acum, nu m-as gandi sa plec din tara. Inca un lucru: cand pleci pierzi legatura cu tara, pierzi mersul lucrurilor, e greu sa te intorci in aceeasi nisa.
Oricum ar fi si orice decizie luati, eu va doresc mult succes!
LauraNicole spune:
Buna tuturor !
Samira , cand vii aici trebuie sa stii in primul rand daca te poti integra si cand spun asta nu ma refer la partea financiara ! Cat esti de deschisa sa actionezi dupa regulile lor scrie si nescrise ?Cat de usor te poti integra in felul lor de a fi si se purta ?
Cunosc o familie care a venit aici cu multi ani inaintea mea , si-au deschis o mica afacere de genul ca au o caravana si merg in parcuri industriale unde vand mancare gatita , in casolete sau cum se numesc .Si ce-i cu asta ?Ve-ti spune .Ei bine , ar fi avut un mare succes daca El nu ar fi atat de incapatanat ! Aici englezii care lucreaza prefera sa-si cumpere ca lunch un sandwich , o salata , chestii de genul asta pe care sa le consume repede (i-au cerut parerea logodnicului meu care le-a spus exact acelasi lucru ) dar ei inca se incapataneaza sa vanda PASTE .Vand spaghete cu carne ,alte mancaruri complicate cu care englezii normal ca nu sunt obisnuiti si nu cumpara ." Ce ma , daca nu le convine , nu cumpara si gata ,ce trebuie sa le fac eu ce vor ei ? " comenteaza individul .Nu foloseste centura de siguranta in masina , nu si-a platit asigurarea la masina si asta pentru ca ,desi sunt aici de 5-6 ani , crede ca totul merge pe shpaga ca in Romania .
Un alt exemplu ,alta familie venita in UK tot cam in acelasi timp , au vazut ca nu au succes cu diplomele din Ro , s-au inscris la cursuri aici ,ea a lucrat ca menajera sau cum se numeste la o pensiune pana au pus ceva bani deoparte ,s-a inscris in cluburi de tinere mamici (acum au un grasanel de 7 luni ,mai mic cu o luna decat cel pentru care ceream ajutor acum ceva timp ) ,se simt acasa pentru ca s-au integrat .
Primii se vaita tot timpul , nu inceteaza sa-i jigneasca pe englezi ca sunt prosti , inculti ,batuti in cap(nu au incetat sa jigneasca nici macar in fata logodnicului meu pana cand nu le-am atras eu atentia ) si se plang ce napastuiti sunt ei aici ,cea de-a doua familie nu are absolut nici o problema si n-ar mai pleca de aici in veci .
Totul depinde de cat de usor te integrezi undeva si cat de mult vrei sa te integrezi !
Oricum , bafta !
In ceea ce priveste scoala ,in Romania Alexa mea ura sa mearga la scoala , trageam de ea sa-si faca temele ,cand se trezea dimineata ziceai ca o duci la taiere .Aici abia asteapta ,in w/e se plictiseste si vrea la scoala ,la istorie ,ca tema pentru acasa ,a avut de facut un fel de ziar cu Bloody Mary ,la tehnologie face cutiute pentru cadouri ,pana si la mate isi face temele cu placere si , copilul meu timid si inhibat pana acum 6 luni ,e de nerecunoscut acum , vesela toata ziua si nu conteneste sa-mi povesteasca ce a facut ea la scoala .La stiinte a invatat joi de ciclul apei si a avut de scris o lungaaaa prezentare cu tot felul de desene facute de ei si ar fi multe de spus .
Logodnicul meu are pregatire in contabilitate (ceea ce si lucreaza ) dar cand e emisiunea Eggheads la tv , el raspunde la intrebarile de cultura generala inaintea candidatilor si a facut scoala aici , in Anglia , scoala normala .
In Ro se invata mult , ce-i drept , dar ramai cu nimic in cap !Aici te pregatesti intr-o anumita ramura si e de ajuns .
Fie-mea , in Year8 , pe langa mate , fizica , stiinte ,etc face si drama ,la sport face dansuri si a fost inscrisa automat de profesori in clasa de franceza pentru ca e " gifted to learn foreign languages" ( mie doar mi-au cerut acordul pentru asta ),la muzica invata sa cante la diverse instrumente (habar nu aveam ca exista ceva numit recorder ) si pun in scena mici show-uri pentru alte scoli sau diverse ocazii ,la I.T deja invata sa faca site-uri sau prezentari in power-point (eu nici acum nu stiu sa fac un site si lucrez cu internetul de 8 ani ).Sa vedeti ce prezentare a facut despre Romania nu va vine sa credeti ca e facuta de un copil de 12 ani SINGURA !Si materii normale sunt :matematica,literatura engleza(saptamana trecuta a invatat despre piesele lui Shakespeare ),limba engleza ,istorie,geografie,stiinte .Deci chiar nu consider spoiala !
Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!