Cum se adapteaza copii romani in alta tara?
Sora mea s_a mutat de curand in Franta cu cei doi copii dupa un divort , incercand sa_si refaca viata. Eu insa imi fac probleme pentru copii si ma gandesc daca se vor adapta noii vieti si mai ales cum se vor integra in scoala tinand cont ca nu cunosc deloc limba?
Cel mare a terminat clasa a4a iar cel mic are 6 ani.
Raspunsuri
Nicoleta spune:
Uite un subiect care ma intereseaza si pe mine! Cum se descurca la scoala copiii care nu stiu limba? S-ar putea ca Stefan (6 ani si 6 luni) sa meaga la scoala in germana, cu vorbitori nativi, desi el nu stie o boaba...
Nicoleta, mama lui Stefan si a lui Matei
Mona40 spune:
Din cate stiu eu...mai ales copii de varste atat de fragede in 2 luni max vor sti mai mult decat voi in cativa ani...nu conteaza ce limba....esential este sa fie in colectivitate si eventual sa aiba un pic de sustinere din partea educatorilor in scoala...adica sa-i ajute si sa-i inteleaga...
bafta
Mona
:)
In pauza. de-o vara.. , pusa pe prostioare....
ella_64 spune:
Copii sunt cei care se adapteaza cel mai bine. Fiind tineri sunt lipsiti de franele pe care adultii si le pun singuri. In colectivitate ei fac ceea ce stiu mai bine: isi fac prieteni si se joaca. In timpul acesta invata limba si pana la urma, in timp foarte scurt, ajung sa o vorbeasca mai bine decat parintii.
Reversul medaliei este faptul ca tind sa uite caracteristicile limbii materne si, daca o vor mai folosi, o vor face cu frazeologia tipica limbii pe care au adoptat-o.
Fiul nostru foloseste uneori modul englez de formare a frazei si asta face ca propozitia/fraza in limba romana sa sune usor ciudat.
Ramona J spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Nicoleta Uite un subiect care ma intereseaza si pe mine! Cum se descurca la scoala copiii care nu stiu limba? S-ar putea ca Stefan (6 ani si 6 luni) sa meaga la scoala in germana, cu vorbitori nativi, desi el nu stie o boaba... Nicoleta, mama lui Stefan si a lui Matei |
Asa a mers verisoara mea, desi in familie nimeni nu vorbeste o boaba de germana. S-a descurcat foarte bine, a luat in vreo doua rinduri si locul intii pe tara la olimpiada de limba germana si a primit loc la facultate fara concurs. A avut noroc de o invatatoare foarte buna, dar imi imaginez ca are si ea talent.
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Nicoleta Uite un subiect care ma intereseaza si pe mine! Cum se descurca la scoala copiii care nu stiu limba? S-ar putea ca Stefan (6 ani si 6 luni) sa meaga la scoala in germana, cu vorbitori nativi, desi el nu stie o boaba... Nicoleta, mama lui Stefan si a lui Matei |
copii care merg intr-o tara straina si sunt scolari, sunt repartizati la scoli de invatare a limbii. si cred ca asta nu se intampla numai in Elvetia si Germania, se intampla in toata Europa.
deci, nu va faceti probleme, copii vor merge MAI INTAI la o scoala unde vor invata limba. chiar daca nu stiu o boaba germana, franceza, engleza, scolile au metode de invatare pentru toate varstele.
si nu invata numai limba, mai fac si alte activitati...
iar copii, in maxim trei luni se descurca la nivel de conversatie!
daca stiu macar engleza, pe langa limba materna le va fi si mai usor...
si pentru parinti, exista cursuri de limba gratuite (in general) oferite de guvernele statelor din Europa.
Bazar pt Mihaita
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
Nicoleta spune:
Kariguld, multumesc, noi s-ar putea sa mergem din toamna un an (doar) in Austria (Viena, mai exact) si avem dubii daca sa il dam la scoala sau la gradi... Eu nu am cum sa ma interesez, ca nu ma pot deplasa acolo doar pentru asta, ma bazez deci pe sotul meu care merge des in Viena... Sper sa se lamureasca si sa ma lamureasca si pe mine apoi...
Nicoleta, mama lui Stefan si a lui Matei
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Nicoleta Kariguld, multumesc, noi s-ar putea sa mergem din toamna un an (doar) in Austria (Viena, mai exact) si avem dubii daca sa il dam la scoala sau la gradi... Eu nu am cum sa ma interesez, ca nu ma pot deplasa acolo doar pentru asta, ma bazez deci pe sotul meu care merge des in Viena... Sper sa se lamureasca si sa ma lamureasca si pe mine apoi... Nicoleta, mama lui Stefan si a lui Matei |
pai sotul trebuie sa mearga la inspectoratul scolar din Viena si acolo spune ca v-ati mutat in Viena si vrea ca fiul lui sa mearga la o scoala. de acolo primeste toate informatiile necesare. si va fi directionat catre scoala respectiva. il va intreba daca copilul cunoste limba.
banui ca sotul tau stie limba germana! nu e complicat deloc! mult succes!
Bazar pt Mihaita
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
lara_c spune:
Eu m-am adaptat foarte usor (la 9 ani).Mi-a fost greu sa ma re-adaptez la scoala din Ro dupa vreo 2 ani petrecuti in strainatate.
Avantajul maxim este invatarea limbii (aproape) la perfectie si largirea orizonturilor.
Dezavantajul, in cazul in care raman definitiv este pierderea contactului cu realitatea din RO, refuzul cateodata de a vorbi romaneste si chiar negarea originilor.
Asta se intampla mai ales in cazul copiilor plecati maricei dar pana in adolescenta (6-12 ani).In mod bizar copiii nascuti in strainatate din parinti romani par sa se identifice mai mult cu RO decat cei despre care vb mai sus.
Erinn's mummy
Hawaii Mexico US * Around The World * Wedding
* Erinn Kendall
mihharo spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ella_64 Copii sunt cei care se adapteaza cel mai bine. Fiind tineri sunt lipsiti de franele pe care adultii si le pun singuri. In colectivitate ei fac ceea ce stiu mai bine: isi fac prieteni si se joaca. In timpul acesta invata limba si pana la urma, in timp foarte scurt, ajung sa o vorbeasca mai bine decat parintii. |
E foarte adevarat, copiii se adapteaza mai usor ca noi adultii, insa am o intrebare, pentru cineva care locuieste in Suedia... exista scoli speciale pentru copiii care nu cunosc limba? Sau sunt primiti si in scolile normale, daca se descurca cat de cat? E vorba de un copil care ar urma sa inceapa scoala acolo (clasa I) deci ar prinde procesul educational de la inceput.
Nicoleta spune:
A vorbit sotul, il primesc desi s-au terminat inscrierile, dar ne trebuie intai mutatie... Uf, sa ne graaaabiiiimmmmm!!
Nicoleta, mama lui Stefan si a lui Matei