MURATURI-castraveti, conopida, gogonele, gogosari
initial postat de claudia_a
Eu asa fac muraturile:
gogonele (eu mai adaug si pepeni mici iar unele gogonele sa fie putin rozii)
3-4 mere
2-3 ardei rosii
1-2 morcovi
1 hrean
1 conopida
1 lingura piper
5-6 foi de dafin
sare mare 1lingura la un litru de apa fiarta
frunze de telina
1 sfecla rosie pentru culoare
Se aseaza in bidon un rand gogonele, un rand celelalte legume si mirodenii...pana se umple bidonul...
Apa se pune la fiert cu sare (o lingura la un litru de apa)...iar cand clocoteste...se ia si se toarna peste muraturi (asa clocotita)...se pune alta tura la fiert ...si tot asa...pana se umple bidonul...!!!
Dupa 1 saptamana se vantura....
Ies niste muraturi super...noi bem si toata zeama...si nu ne mai saturam sa mancam muraturile astea!!!!....
Spor la treaba!!! si astept pareri!!!
conopida conservata
5 kg de gogosari
3 kg conopida
hrean taiat rondele de 1 cm
miere de albine
1 l otet + 1 l apa
piper boabe
foi de dafin
borcane 800 gr
sare
Se taie gogosarii feliute (gen cartofi prajiti); conopida se desface buchetele (nu foarte mari); se pun in borcane un strat gogosari si un strat conopida; printre ele se pune dafinul, piperul si hreanul...pana se umple borcanul...mai trebuie indesat din cand in cand....
La final se adauga 1 lingurita de sare si 2-3 linguri de miere (cu cat mai multa miere cu ata mai bine; se poate pune si zahar)....apoi se toarna otelul amestecat cu apa...se capseaza borcanele si se pun la fiert in cratita cu apa...circa 1/2 ora...
Sunt foarte buni si gogosarii si conopida, care se indulceste si acreste!!!
Raspunsuri
Marianar spune:
Patlagele murate
Ingrediente: patlagele pe jumatate coapte sau semicoapte, condimente(2-3 frunze de dafin, telina, 2-3 radacini de hrean, boabe de mustar, boabe de piper, boabe de ienibahar, frunze de visin), sare(1 lingura de sare la 1 litru de apa)
Ptlagelele spalate bine se asaza in borcane mai mari(5l) sau bidoane intercaland din loc in loc condimentele enumerate mai sus, deasupra se pun mai multe frunze de telina se toarne saramura fierbinte si se leaga cu celofan sau se pun capace.
Marianar spune:
Fetelor, azi am pus conopida la murat si va scriu si voua reteta.
Se alege conopida frumoasa, se desface in buchetele, se spala, se asaza in borcane cu plante aromatice si condimente (frunze de telina, radacina de telina taiata feliute, rondele de morcov, tulpinite de marar uscat si busuioc, usturoi, hrean, crengute de visin sau coacaz negru). Deasupra se toarna saramura fierbinte (o lingura de sare la un litru de apa)si se pun si cateva boabe de piper. Se acopera borcanele imediat cu capace speciale sau cu celofan.
Spor la treaba!
Marianar spune:
GOGOSARI UMPLUTI (MURATI)
Ingrediente:
-gogosari
-varza rosie taiata fideluta
-boabe de struguri
-buchetele de conopida
-morcovi taiati rondele
-usturoi
-hrean
-boabe de piper
-boabe de mustar
-radacina de patrunjel
-frunze si radacina de telina
-o parte de otet si 2 parti apa
-o lingura de sare grumjoasa sau o lingura jumate sare fina, pentru fiecare litru de lichid
-30g zahar (3 lingurite) pt. fiecare litru de lichid
-o lingurita conservant la 3l lichid.
Umpleti gogosarii cu varza, struguri si conopida si ii asezati in borcane (mai mari 3-5l), printre ei puneti cateii de usturoi, boabele de mustar si piper, rondele de morcov, frunze si radacina de telina, hrean, patrunjel. Deasupra puneti frunze de telina apoi turnati saramura facuta din apa, otet, sare, zahar si conservant. Aceasta sa fie fierbinte cand o turnati in borcane. Legati borcanul cu celofan imediat.
Spor la treaba!
Marianar spune:
CASTRAVETI IN SARAMURA
Ingrediente (aproximativ) pentru un borcan de 5 l:
3kg castraveti, 3 morcovi taiati rondele, marar uscat, frunze de visin, 2 linguri de boabe de mustar, 1 lingura boabe de piper, 3-4 radacini de hrean, 1 capatana de usturoi, 1 ceapa taiata rondele, 2-3 foi de dafin.
Dupa ce s-a umplut borcanul cu ingredientele de mai sus se toarna sarmura fierbinte, cat cuprinde ( masura este: 1 lingura de sare grumjoasa la 1l de apa) si se pune imediat celofan deasupra si se leaga. Inainte de a pune saramura in borcan se pune lama unui cutit sub acesta pt. a nu se sparge.
Marianar spune:
initial postata de claudia_a
CASTRAVETI MURATI BULGARESTI (ca cei din comert)
10 KG castraveti
1 litru otet + 3 parti apa
Se pun castravetii in borcane de 800 gr cu felii de morcov, ceapa, usturoi, boabe de mustar, marar uscat (codite si flori), 1 lingurita de sare si 2 lingurite de zahar; se amesteca intr-o oala otetul cu 3 parti apa (adica 1 litru otet cu 3 litri apa), se toarna cu un ibric lichidul rece si se capseaza borcanele.
Se pun in cratita cu o carpa la fund! Si apa cat sa acopere borcanul , treisferturi…..se pun pe focul mic la fiert timp de 10-15 minute (nu mai mult) pana se vede ca se schimba culoarea spre maroniu!
Se scot cu tot cu cratita in balcon si se lasa la racit in apa!
Sunt super deliciosi si nu se strica!
Pentru 10 kg de castraveti va trebuie aprox 19-20 borcane de 800 gr.
Marianar spune:
initial postat de vivi
CASTRAVETI BULGARESTI
Fetele am si eu o retzeta, care mi se pare cea mai usoara.
Tot castravetzi bulgaresti (in otet), testata de mine ani de zile.
Deci se folosesc borcane de 800 gr. SE aseaza castravetzii care trebuie sa fie cat mai mici posibili in borcane, si se pune o cescutza de otet, o lingura de sare grunjoasa, o linguritza de zahar, boabe de piper(cam 1/2 linuritza), cateva boabe de piper, marar, 2-3 catzei de usturoi si ceapa taiata feliutze sau cred ca se numeste Julien (cam 1/2 de ceapa). Aceste cantitati se folosesc la un borcan de 800 grame. Eu de obicei imi pregatesc mai multe borcane, apoi pun castravetzii, cantitatile enumerate mai sus si in fiecare borcan se completeaza cu apa rece. Se pune capacul borcanului, daca este, daca nu celofan si gata. Se pun in camara si rezista nu un an, eu am si de acum 3 ani. Inconvenientul este ca sunt in otet si nu toata lumea suporta otetul, dar cui ii plac, retzeta este super usoara pt ca nu se fierbe nimic si totul se face la rece.
kiss you all
osna spune:
initial postat de marianar
castraveti in otet
Ingrediente pentru un borcan de 800g:
- 100ml otet
- 2 lingurite zahar
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita boabe mustar
- 1 ceapa mica taiata rondele
- 10-12 boabe de piper
- 3 foi de dafin
- 2-3 catei de usturoi
- apa cat cuprinde
Borcanele se capseaza, se leaga cu celofan sau se folosesc borcane cu capac care se infileteaza. Se fierb in apa 15 min. de la primul clocot.
Spor la treaba!
osna spune:
initial postat de karlla
Varza acra in borcan
Se taie varza ca fideaua, se pune intr-un vas, presarand sare ca pentru mancare. Se amesteca usor cu mana, pana incepe sa se inmoaie. Se aseaza indesat in borcan, punand intre straturile de varza tocata si foi intregi, care se pot folosi la sarmale. Deasupra se apasa cu doua scanduri asezate crucis. Dupa cateva ore, cand varza din borcan s-a lasat, se mai adauga alte cateva randuri de varza cu sare. Se pun din nou scandurelele, apasand bine, astfel incat toata varza sa fie cuprinsa de zeama pe care o lasa. Daca este nevoie, se mai adauga putina apa sarata (30 grame de sare la 1 litru de apa). Se leaga borcanul cu hartie pergament sau cu celofan si se lasa la soare sau in alt loc calduros, sa se mureze mai repede.
Varza acra in butoi
Butoiul trebuie sa fie de stejar. Se spala bine, sa opareste si se lasa sa se zvate. Se aseaza intr-un loc uscat. Se aleg verze indesate si sanatoase, dar nu prea mari. Se indeparteaza frunzele vestede, se cresteaza in forma de cruce in partea cotorului, scobindu-l putin cu cutitul. In fiecare scobitura se pune putina sare. Se aseaza varza randuri in butoi. La 100 de verze se adauga doi pumni de boabe de porumb, 2-3 fire de hrean. Se pregateste o saramura din 500 de grame de sare mare de bucatarie la 10 litri de apa. Se toarna peste varza punand deasupra un teasc facut din scanduri si o piatra mare, bine spalata. Dupa doua, trei zile, varza se lasa, de aceea, se mai adauga cateva verze, pana se umple din nou butoiul. Dupa doua zile incepe pritocirea, care continua pana incepe sa se mureze varza, la fiecare 2-3 zile. Mai exact se vantura varza cu o teava sau furtun. Dupa patru, cinci saptamani varza este murata. Daca se formeaza cu timpul floare deasupra, aceasta trebuie curatita regulat, iar teascul bine spalat. Varza se va pastra astfel tare.
Muraturi in saramura, la borcan
Se aleg muraturi proaspete, nelovite si nepatate. Pentru a mentine muraturile tari, se pune pe fundul vasului si printre randuri hrean, foi de vita si de visin. Pentru a da gust, se mai pune usturoi, diferite zarzavaturi si condimente ca: telina, marar, cimbru, etc.
Se aseaza muraturile fie in randuri alternative de zarzavaturi amestecate ca: patlagele verzi, ardei, gogonele, cvastraveti, pepenasi verzi, conopida, bucati de morcovi, pastarnac, patrunjel intre ele, fie numai castraveti, fie numai patlagele verzi.
Se aseaza deadsupra un strat de hrean, foi de visin, foi de vita, telina si marar. Cu cat se pune mai mult hrean, cu atat muraturile vor fi mai tari si mai durabile.
Dupa ce s-au asezat in borcan se toarna apa fierbinte impreuna cu sarea (30 de grame sare la 1 litru de apa). Se pune deasupra un teasc din doua scandurele si se leaga cu celofan. Se aseaza la soare, cu un servet ud deasupra. Se invarteste des borcanul si se schimba carpa de cate ori este nevoie, caci trebuie sa fie tot timpul uda. Din cauza fermentatiei celofanul poate plesni. In timpul fermentatiei saramura se tulbura, dar se va tine in continuare la soare timp de zece zile, dupa care se aseaza in camara, unde se limpezesc. Nu se desfac decat dupa o luna, socotind din ziua in care s-a asezat borcanul la camara.
Gogosari
160 de gogosari proaspeti si carnosi, 100 g otet de vin tare, o lehatura patrunjel radacina, o legatura morcovi, 4 teline, 4 bucati pastarnac, 2 bucati hrean, 6 capataini usturoi, boabe enibahar, o mana piper boabe, 4 foi de dafin, 1/2 kg mustar boabe, 1 kg de sare, 1/4 kg zahar, 5 g salicilat.
Se trece zarzavatul prin rozatoare, toate mirodeniile se pun intr-un saculet de panza subtire si se pun toate in otet la fiert. Dupa ce zarzavatul este bine fiert, se srecoara intr-o panza, iar otetul se pune din nou la clocotit cu sare si zahar. In acest timp se sterg gogosarii cu o carpa si se oparesc treptat, 2-3 minute in otetul clocotit. Se scot repede cu o strecutatoare si se intind pe masa sa se raceasca. Se aseaza apoi gogosarii in borcane, punandu-se printre ei bucati de conopida si gogonele verzi. Otetul se strecoara din nou si cand este inca caldut, se adauga salicilatul. Cand s-a racit se toarna peste gogosari in borcan. Se pune teasc deasupra si apoi un strat de undelemn gros cam de 2 degete.
Varza acra, capatani intregi Se pregateste borcanul cu gura larga, se alege varza bine indesata si coapta, sa nu fie verde si cu foile crete. Foile stricate se taie jos, varza se spala, se pune pe o masa sa se scurga si apoi se cresteaza la cotor, in doua sau in patru. Cine vrea ii poate scoate cotorul. Se pune in fundul borcanului hrean taiat subtire in felii lungi si boabe de porumb (facultativ) si felii de gutui pentru culoare. Se aseaza apoi un rand de varza si iarasi hrean, procedandu-se astfel pana la umplerea borcanului. Pe la jumatatea borcanului se presara sarea, calculandu-se 250-300 g la 10 litri de apa. Se umple borcanul cu apa. Borcanul trebuie mereu controlat ca apa sa fie deasupra. Dupa trei zile se pitroceste. Apoi se pitroceste din trei in trei zile, de patru ori. Deasupra se pune un capac. In cazul in care se formeaza floare deasupra verzei se va aduna cu o spumiera iar borcanul se va sterge cu o carpa.
Alta reteta de muraturi
Gogonele, patlagele verzi, ardei gras, ardei lung, ardei iuti, hrean, usturoi, seminte de mustar, varza rosie, alba, arpagic, conopida buchetele, gogosari, toate spalate se aseaza in borcane, in felul urmator> la fundul borcanului se poate pune o bucata sau doua de paine uscata, felii de hrean si o pungulita de mustar. Se aseaza apoi zarzavatul la rand intre ele, punandu-se usturoi. La jumatatea borcanului, se pune din nou paine, hrean si pungulita cu mustar. Se continua asezarea zarzavatului, pana se umple borcanul si se termina cu felii de paine, hrean si mustar. Se face o saramura in felul urmator> o lingura cu sare la un litru de apa. Se clocoteste saramura cu ardei iuti (cam 500 g), de cateva ori. Se toarna in borcan cu totul in momentul cand clocoteste. Se leaga imediat borcanul cu pergament si se tine la o temperatura calda 10-15 zile. Nu se desfac decat dupa o luna.
osna spune:
initial creeat de palmyrah2002
CASTRAVETI MURATI "BETON"
castraveti,hrean,ardei iuti,telina si tulpina de marar.
Se aseaza pe fundul borcanului de 5 kg,jumatate legatura tulpina marar,apoi se pun castravetii,si printre ei,hrean taiat pe lung(cam 4-5 radacini la 1 borcan de 5 kg)si citeva bucatele de radacina de telina.Daca va plac iuti,puteti pune cam 2 ardei taiati pe lung.Deasupra se pune cealalta jumatate de tulpina de marar.Se oparesc cu saramura,de trei ori,apoi se leaga borcanele.Va garantez ca rezista pina in mai-iunie la fel de tari!!!Tot secretul este hreanul!!!
initial postat de tilis
castravetii murati bulgaresti,
Se folosesc borcane de 800gr.
In fiecare borcan se pune otet cam de un deget, mustar boabe, ceapa taiata feliute, 2-3 catei de usturoi, 1 ligura zahar, 1 liguar sare, piper boabe.
Se aseaza castravetii in borcane (daca vreti sa se mureze mai repede puteti sa-i taiati la capete) si se toarna apa peste ei. Dupa aceea se fierb la baie marina.
osna spune:
lulu77
GOGOSARI CU MUSTAR
3 kg gogosari
o cana zahar
o cana cu otet
o cana cu ulei
400 gr mustar
foi de dafin
boabe de piper
un pliculet conservant
gogosarii se taie in felii, pe lungime,felii groase cam de 4 cm. din mustar,ulei,otet si zahar se face o compozitie care se pune la fiert in care se mai pune si sare ,piper boabe si foi de dafin dupa gust. dupa ce aceasta zeama a fiert se oparesc in ea gogosarii,iar la sfarsit se pune un pliculet de conservant. se pun in borcane cat sunt calzi.