Calendarul gradinarului vesel :- ) 9
Raspunsuri - Pagina 8
Krissy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tala intrebare: a incercat cineva sa puna in loc de iarba (gazon) cimbrisor salbatic? ma incanta faptul ca e parfumat, nu creste inalt (cica), infloreste toata vara spre toamna, dar nu stiu cat e de rezistent (nu planuiesc campionate de fotbal, dar un baietel si un bichon insumeaza 20kg si 6 'labute' ) |
Tala, ce idee grozava, nu are de ce sa nu fie bun, ca doar pe pajistile montane e plin si il calca turmele de oi in picioare(mi-ai amintit cu nostalgie de Paltinis). Ai de unde sa iti aduci mai mult ca sa iti incepi cultura extensiv, in loc de gazon? Ca de imprastiat ar trebui sa fie usor, e destul de invaziv. Am si eu un cuibulet, am vazut la o casa exact specia pe care o stiam de acasa, si am cerut tot de dragul miresmei de munte de acasa. Vad ca intr-adevar ramane pitic, e doar in expansiune pe verticala. Dar ce miros numai cand il atingi, o sa fie dubla placerea sa iti vezi copilul zburdand prin gradina!
Alintaroma, ce treaba faina ati facut cu landscapingul, multa migaleala dar a iesit profesionist! Si trebuie sa iti zic ca am admirat si ajutorul mamii, ce fetita frumoasa ai! Bravo si spor la treaba pe mai departe. Copacei mici de care zici ca ti-ai dori se gasesc si la Home Depot sau Lowes, diferite specii ornamentale pitice de cires (Prunus), dogwood (Cornus florida), sau magnolii dwarf.
Pentru cine doreste sa vada cum imi mai progreseaza gradina, am mai adaugat la album poze recente cu cele mai recente infloriri: crinii si trandafirii - iubirile mele inmiresmate. De ultimii sunt chiar fericita, ca au supravietuit cu brio mutarii, mi-era teama ca nu infloresc anul asta.
http://picasaweb.google.com/cristina.sophia07/MyGardenInJuly
Cristina, mami de www.totsites.com/tot/sophiantonia" target="_blank">Sophia Antonia - 1 martie 2007
Poze
"The past is history, the future’s mystery, the present is a gift – that’s why it’s called the present"
olympia spune:
Tala, care lonicera e otravitoare?
Cea alba sau aia rosie? De fapt aici am alta intrebare, lonicera rosie e tot aia cu trambita sau trompeta ingerului?
Eu am alba (caprifoi, mana Maicii Domnului) de foarte mult timp. Am postat si poze cu ea, mai demult, pe blogulet...
Anul trecut mi-a adus cineva seminte din cea rosie, de fapt asa banuiesc dupa descriere ... Si tot cam in aceeasi perioada am primit si seminte de glicina. Le-am pus in doua ghivecele mici , au rasarit, una merge grozav, cealalta nu prea , eu deja nu le mai identific doar dupa frunze, adica nu stiu care dintre cele doua plante e bolnava. In fine , planuiesc sa le mai tin in ghivece un an ca n-am hotarat locul definitiv si nu vreau sa le pierd.
Alintaroma, cred ca pustoiaca ta e cam de-aceeasi varsta cu a mea
Unde vrei sa pui copacelul ? Mi-a placut rondul acela cu zidul inegal. Ce anume ati folosit la imbinarea caramizilor? Aveti vreo restrictie in zona cu privire la amenajare? Adica, eu parca as pune ceva plante si pe langa aleea de acces...
Pene colorate... cate putin din toate!
olympia spune:
Ramona nu te-am uitat cu linkurile la blogurile americane de gradinarit , dar ... nu le-am salvat.
Eu am intrat intai pe blogul
http://undevainromania.wordpress.com/ Si acolo jos are o lista cu "gospodarii pe glob", toate bloguri de gradinarit din lume. Tot plimbandu-ma pe-acolo am vazut si omizi gigante ca ale tale. Dar nu mai stiu pe care blog si nici n-am citit cum si daca au scapat de ele. Daca ai timp da o raita .
Ramona J spune:
Multumesc Olympia. O sa caut, eu n-am scapat nici acum de omizile astea, ies zilnic la vinatoare.
LiMus, esti foarte dragut dar americanii interzic importul de plante. Am o cana din cele doua plantate in primavara. La un moment dat o sa aiba si asta pui, le mai inmultesc. O sa mai cumpar unele, nu inteleg de ce am asa ghinion la ele. Gladiolele si cala pe care le-am cumparat in aceeasi serie au rasarit foarte repede si le merge bine. Toate aratau sanatoase, pareau sa fie de buna calitate. Oi fi gresit eu pe undeva.
Alintaroma, stii ca-mi place cum ai facut dar zic ca Olympia, ca trebuie sa fie mai mare locul ala.
Tala, ai dreptate cu wisteria aia. Eu o tai aproape de tot in fiecare an dupa ce infloreste. Anul asta am lasat-o in pace, dar va fi greu de rezolvat la anul, ca se intinde peste tot.
Clematis nu sint atit de periculoase.
Tala spune:
Olympia, Lonicera nu este otravitoare (cel putin o gramada de oameni mi-au spus ca mancau florile - in copilaria lor zbuciumata si sunt bine merci {la prima vedere}), si este acelasi lucru cu caprifoiul (cea portocalie) sau mana Maici Domnului (cea alba) (sunt mai multe soiuri)
Trompeta ingerilor, insa are alta poveste si este extrem de otravitoare, si arata ca in linkul de mai jos, plus ca e planta de interior
http://images.google.ro/images?hl=ro&q=trompeta+ingerilor&um=1&ie=UTF-8&ei=qpJ1SsviNtmNsAbT8N2MDA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4
Luleaua Turcului (Campsis radicans), insa, e superba (aici e inflorita de o luna aproape si ma innebuneste). Din cate stiu se inmulteste f usor (rupi o crenguta si o pui in apa pana face radacini, sau iei cateva liane cu tot cu radacini)
ti-am atasat un link despre fiecare in parte, si desi spune ca luleaua turcului nu rezista la ger, nu e chiar asa, pe-aici sunt gradini pline cu ea (vezi ca e la fel de invaziva la Lonicera)
http://www.intergarden.ro/p-liane_ornamentale.html
Krissy, multumesc de incurajari, cat despre procurare, sunt destui furnizori, gasesc eu la cineva. Si, vai.....m-ai imbolnavit cu curtea ta.
Bucurie!
olympia spune:
Tala, merci frumos! In curte am lonicera alba, in ghivece sigur glicina si ... cred luleaua turcului! Voi pune si poze cu ele, ambele au frunze destul de mici si zimtate. Cu datura = trompeta ingerului, m-am lamurit acum.
Noutati, acum, pt mine cel putin... Am aflat inca o cale (pe langa divizarea tufelor si marcotaj) de a inmulti hortensiile! . Se ia un lastarel fara flori si se taie din lungime astfel incat sa ramana cam patru frunze pe el. Cele doua de jos se rup, iar celelalte doua se taie cu foarfeca pe jumatate, oricat ar parea de ciudata manevra... Se pune intr-un ghiveci cu pamant, astfel incat locul unde au fost cele doua frunze de jos sa fie ingropat, (banuiesc ca acolo vor aparea radacinile) Se acopera apoi cu un bol, de plastic transparent. Aici cred ca e Ok un pet de 5 l taiat.
Eu am de gand sa incerc. Dupa ce mi-a reusit altoirea sunt pusa pe experimente de tot felul!
alintaroma spune:
Hello gradinareselor,
multumim de aprecieri si stiu ca mai e mult de lucru pina arata bine si gradinuta noastra dar e un inceput timid.
Tala da e Blue star Juniper mie imi plac toate ever greens care's blue am vazut atitia copacei care mi-ar fi dragi sa-i am dar inca nu le-am gasit un locsor in ograda ... probabil imi va lua un pic de timp pina ma voi obisnui cu spatiu si ii voi vedea mai bine utilitatea. Avem doar 4 saptamni de cind ne-am mutat la casuta.
Olympia intre caramizi nu am pus nimic ci doar le-am asezat pur si simplu. Cele de pe pamint sunt putin prinse in sol dar restul doar cladite ptr ca cu timpul intre imbinari se va aseza pamint/nisip si se vor aseza ele singure. Nu vreau sa le zidesc ci sa fie usor de modificat daca ne casuna alte idei la un moment dat Ajutorul mamei are 8 ani jumate si e cea ma de pret floare din colectie
Azi am mai tras o tura pe la nursseries si nu m-am intors cu mina goala . Am mai luat un fel de hosta mai pestrita, un rododendron roz, alt rododendrom miniatural mic-mic , un holly boy si a girl (dupa care sunt innebunita) si inca o tufusoara mica pufoasa la care imi scapa numele acum. Miine le voi gasi locul in gradina la toate.
La copacei tot ezitam intre Japonese maple, Magnolie sau un ever green mai sugubat adica de ala "sculptat" oricum ca si pret sunt toti in acelasi range.
Voi reveni cu poze la noile achizitii
adi2003 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tala Trompeta ingerilor, insa are alta poveste si este extrem de otravitoare, si arata ca in linkul de mai jos, plus ca e planta de interior http://images.google.ro/images?hl=ro&q=trompeta+ingerilor&um=1&ie=UTF-8&ei=qpJ1SsviNtmNsAbT8N2MDA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4 |
Trompeta ingerilor sau datura arboreea. Toate partile ei sunt otravitoare. Citeam intr-un articol ca simpla atingere a frunzelor necesita spalatul pe maini.
Eu tocmai m-am intors de la tara unde vecinii au o astfel de planta si ma intreb daca nu chiar planta asta mi-a provocat starea de rau pe care o am de cateva zile. Am atins-o de cateva ori si mi-am bagat si nasul in floare sa-i simt parfumul. N-am stiut ca apoi trebuia sa ma spal pe maini. Omul invata cat traieste.
Album 1 + Album 2
ciarli spune:
Buna fetelor,
Ne primiti si pe noi la gradinareala?
Va tot citesc de cava vreme si ma relaxati teribil.
Mise pare foartemisto ideea cu cimbrisor in locde gazon, da de unde il luam?
Si eu mancam Lonicerea si mai mananc si acum cand am ocazia.
Va pupam si spor la gradinareala
www.kodakgallery.com/I.jsp?c=125dtbzf.4phg5fl3&x=0&y=kdca89" target="_blank">Leia&Maia
ciarli spune:
Luleaua turcului am si eu. Se prinde foarte repede si e nebuna rau, se intainde unde poate, mie era sa-mi darame gardul. Nu e deloc pretentioasa, s-a prins foarte repede si a rezistat bine-mersi la tot suiul de variatii de temperatura. Wisteria de unde ati cumparat, din Romania?
www.kodakgallery.com/I.jsp?c=125dtbzf.4phg5fl3&x=0&y=kdca89" target="_blank">Leia&Maia