Calendarul gradinarului vesel :- ) 9

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Tala, eu am photinia rosie. Rezista foarte bine la vint.
M-am uitat si eu la albizia asta, vad ca poate sa dea alergii, e invaziva, sint destul de multe opinii negative. Creste bine in Romania? Ca parca-i recomandata mai la sud.

B.nica, imi place cum te-ai gindit sa ne pui o intrebare ca sa ne treaca supararea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Ramona intrebarea nu era "de forma",realmente eu doresc sa fructific acest surplus verde;am tot urmarit pe net cum se produce compostul.
Sunt in faza in care am gasit pe un site romanesc niste sfaturi pretioase.
Stiati ca adaugand gramezii de resturi din tunsoarea ierbii dar si din alte resturi vegetale,bors,grabiti fermentarea si astfel produceti un compost f.eficient?
Aoleu, edit.: adaugati bors dar nu la intamplare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

B.nica, esti sigura ca nu ai gresit topicul? POate erai la americancele gatesc Sau ai facut o mixtura..?

Ramona, esti tare, eu nu m-am prins.. tocmai m-am bucurat ca stiu si eu sa dau un sfat. tztztz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Krissy spune:

B.nica, uite cum zice intr-o carte de gradinarit pe care o am sa faci gunoi fermentat de casa (tz-tz-tz, de ce-i zici "compost", credeam ca vrei sa relaxezi si "exclusiv-romanizezi"subiectul).
Resturi de gradina si de la gatit se pun intr-un container cu capac (gaurit, ca sa "respire"). E important ca proportia dintre materia vie(resturi vegetale bogate inca in azot)si materie moarta (frunze, iarba, flori uscate) sa fie de 2:1, ca sa se produca fermentarea. Se pun in straturi: strat de frunze uscate/paie/crengute/zat de cafea, alternat strat de legume stricate/resturi de salata/iarba proaspata, etc. Este important ca intre straturi sa se puna putin balegar (cal,vaca,gainat), care adauga necesarul de microorganisme de putrefactie. Fara ele nu se obtine un compost de calitate. Se mai poate pune in loc de balegar ingrasamant de flori din faina de oase (gen Blood&Bone Fertilizer). Taratele de bors sunt o idee buna, clar ca sunt folositoare in grabirea fermentatiei, prin aportul lor de fermenti ramasi in huste. Gunoiu trebuie "intors" destul de des, sa se uniformizeze compozitia, ca si asa ia multe luni de zile pana e gata.
Si mie imi suradea ideea, ca avem o gramada de resturi vegetale de la atatia pomi si iarba, dar mi-e ca va mirosi prea tare toata afacerea asta .

Cristina, mami de www.totsites.com/tot/sophiantonia" target="_blank">Sophia Antonia - 1 martie 2007

Poze

"The past is history, the future’s mystery, the present is a gift – that’s why it’s called the present"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Ramona, Albizia creste f bine aici si e absolut superba (mai ales cand infloreste). Creste insa destul de mare (cica pana la 10m, eu insa n-am vazut nici una asa mare pana acum). Teama de reactii alergice imi este pt cel mic. Desi n-a facut nici o alergie pana acum, n vreau sa risc (si-asa stau cu inima stransa din cauza perusilor).
Cum adica este invaziva? hai ca ma pun pe studiat (recunosc ca nu vreau argumente contra, mi-o doresc f mult....)
Pana acum am stat sa 'sortez' plantele pe care le voi pune in curte si sunt tare fericita ca am terminat, desi mai am inca de scos (de pe net si la imprimanta) info despre fiecare in parte. Deocamdata am salvat imagini si informatii de baza.

Bucurie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Ramona,
Stiu ca ai wisteria , am si eu una pe care nu am pus-o intr-un loc bun si de aceea vreau sa o mut, numai ca vreau sa stiu daca: este pretentioasa la mutari si dupa cati ani de maturitate a plantei incepe sa infloreasca.


Compost ( ca era vorba pe aici)- m-am lecuit sa mai incerc sa fac. In primul rand este o munca destul de grea, apoi miroase al naibii de urat si apoi dupa toate aceste sacrificii nici nu a dat rezultatele scontate.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Tala, nu mai zic de rau atunci! Poate ca nu creste atit de inalta la clima mai rece si poate nici nu-i invaziva (din aceleasi motive).

Petra, wisteria noastra era aici cind am cumparat casa. Nu stiu cit ii trebuie pina sa infloreasca, dar am mutat-o pe a noastra (mare) cu succes. Ca veni vorba de plante invazive, mereu smulg "shoots" noi, inclusiv din locul de unde am mutat-o acum vreo trei ani. Nu cred sa fie vreun bai daca o muti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Am postat si eu o intrebare despre mirodenii crescute in ghivece, insa vad ca am fost ignorata total, chiar nu a incercat nimeni? Am gasit ceva info pe net si m-am ghidat dupa ele, insa mi-ar fi fost utila parerea unei persoane care chiar a pus in opamant busuioc,cimbru, patrunjel la stadiul de samanta.
Ar fi fost frumos sa-mi raspundeti si mie, americance sau nu.
O zi buna va doresc.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
Vara 2009

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Liviana, raspund eu pe viteza... Pune semintele deasupra pamantului si doar le apesi usor cu palma si mai presari apoi o "pudra" subtire de tot de pamant. Ideea e sa nu le pui adanc!
Sunt prinsa pana peste cap cu gradina, ca arsita cea mai mare a coincis cu momentul in care rosiile sunt pline de rod si ma lupt sa duca totul la capat cu bine. Am pus poze cu ele pe blogulet...

Pene colorate... cate putin din toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Scuze ca n-am raspuns, n-a fost cu intentie. Eu am ierburile direct in pamint, puse tot cum a spus si Olympia.
Acum imi dau seama ca m-am uitat si la pozele lui LiMus si n-am spus cit imi plac! Sint invidioasa mai ales pentru cana, a mea n-a mai rasarit vreodata.
Olympia, felicitari pentru rosii!

Mergi la inceput