prajituri cu mere
Raspunsuri - Pagina 2
Marianar spune:
intial postat de simonaM
Prajitura cu mere
sa va spun si eu una cu mere
2 cani zahar,9 linguri ulei,3 oua,2 linguri lapte,1 lingutita bicarbonat,1 coaje de la o lamiie,2 cani de faina.
se prepara aluatul
se imparte in 2 porti
se pune prima parte de aluat peste ia se pune merele prajitew cu zaharul si reci,si pe urma se pune cealalta foaie
se da la cuptor
pofta mare
mona78
Marianar spune:
initial postat de amelia
O reteta de prajitura de mere la tava, invatata de la o americanca in varsta, acum doi ani, de Craciun.
Este foarte simplu de facut, e absolut delicioasa si se poate servi calduta, dar si rece. Se serveste in farfurioara, cu lingurita.
Va trebuie:
8 mere
o lingurita de scortisoara (pulbere)
o jumatate de cana de faina
o jumatate de cana de zahar
ca. 50g unt
aproape un paharel de apa
Cum se procedeaza:
Se unge tava cu unt. Se pun in ea merele curatate de coaja, taiate in felii potrivit de mici, peste care se pune lingurita de scortisoara, se toarna apa si apoi se amesteca, ca sa fie toate merele date prin scortisoara.
Faina se amesteca cu zaharul intr-un castron si se toarna uniform peste mere in tava. La final se imprastie unt taiat in fulgi mari peste placinta. Asta e tot. Se tine la cuptor cam 30-40 de minute (dupa cum isi cunoaste fiecare cuptorul) la foc mediu, pana se face o crusta frumoasa.
Pofta buna!
Amelia.
Marianar spune:
initial postat de bagoiu
Prajitura cu mere
Le-am calit pt placinta dar mi-a fost cam lene sa fac foi si am gasit o reteta cam asa (aproximativa): am pus peste merele deja calite faina cat sa iasa un aluat taricel, sa nu curga. O lingurita de bicarbonat nestins, scortisoara, vanilie sau rom, coaja de lamaie, poti adauga stafide, rahat, nuci. Daca merele nu sunt calite in ulei e bine sa pui si ceva ulei pt a iesi mai frageda. Le amesteci foarte, foarte bine si le dai la cuptor cam juma de ora. Poti sa o pudrezi cu zahar sau poti sa-i faci o glazura alba sau de ciocolata. Iese ca un fel de turta dulce.
La fel poti face daca in loc de faina pui gris, ceva mai putin insa. Iese altfel, ai impresia ca e numai din mere.
Scuza-ma ca nu dau cantitati exacte si reteta pas cu pas, dar eu intotdeauna fac mancarea "din ochi". Daca iese bine, daca nu data viitoare.
Pofta buna!
Marianar spune:
initial postat de Alyssa
Pentru Apple Pie ai nevoie de o tava rotunda cu diametrul de 23 cm (standardul de 9" inci de aici).
[u]Aluatul[/u
Masoara 1 si 3/4 pahare de faina
mixeaza in el 3/4 lingurita de sare
la mixaj adaoga 3/4 pahar de margarina solida
apoi cu doua cutite taie margarina marunt in faina pina cind devine zgrumturos inspre fin.
Apoi, una pe rind pune 4-5 linguri de apa rece.
Pune lingurita de apa intr-un loc si cu furculita piseaza si amesteca la fel ca la piuree de cartofi. Repeta cu inca o lingura de apa rece in alt loc uscat, pina se inmoaie omogen.
Aluatul trebuie sa se simta sfarimicios, dat infasurat strins in celofan si pus la frigider o jumate de ora sau pina esti gata sa il folosesti, va deveni mai uniform.
Imparte aluatul in doua, fa-l rotund si intinde-l cam la marimea diametrului tavii, un pic mai mare (sa ai de unde taia si sa ii dai forma).
Compozitia de Mere
6 pahare de mere taiate feliute mici sau cubulete
combinate cu
2/3 sau 1 pahar de zahar (depinzind de gustul merelor)
1/2 lingurita de scortisoara sau ce mirodenii va plac voua (coaja de lamiie rasa, vanilie...)
un virf de cutit de sareAmesteca totul bine.
Cum se face:
Ruleaza jumatate din coca si aseaza-o in tava, marginile un piculet mai mari.Fiindca aluatul este fraged, ruleaza-l pe vergea si apoi deruleaza-l in tava...
Pune amestecul de mere in el.
Daca merele sint zemoasem la compozitia de mere adaoga o lingura rasa de faina, daca sint uscate adaoga 2 linguri de apa sau juice.
Presara putina zeama de lamiie peste compozitia de mere.
Acopera cu celalalt aluat. Pe margini, taie chiar la marginea tavii.
Apoi apasa si fa modele pe margine. Poti face cu furculita. Apasa sa se inchida. Daca vrei un model mai frumos si mai usor,apasa cu degetul mare si aratator de la mina dreapta, cu degetul aratator intre ele de la mina stinga, impingind usor inauntru. Altfel nu stiu sa explic, ti-asi arata dar nu pot...
La aluatul de deasupra fa-i o gaurica mica in centru. Daca vrei sa fii mai creativa, fa chiar in mijloc de jur imprejur un decupaj in forma de picaturi de ploaie ci virful spre mijloc. Ceva care sa aduca ca desig-nul unui mar intreg taiat in doua pe la Ecuator (picaturile de ploaie fiind ca simburii... Daca vrei sa fii si mai creativa, taie cel de-al doilea aluat cu rotita u zimti, pume fisiile pe o foaie cerata pe o farfurie. Penru ca sint multe, pune-le un rind, apoi rindul celalalt in directia inversa. Pune-le la frigider un pic sa se intareasca si sa fie usor de manevrat. Apoi aranjeaza fisiile peste umplutura ca un fel de dantela prin care sa se vada merele. Deci in forma de "x" cu putin spatiu intre ele.
Coace in cuptorul incalzit la foc mai iute pentru 15 minute sau pina cind deasupra este un pic auriu.
Apoi reduce caldura si mai tine-l in cuptor 40 sau 45 minute pina cind merele devin moi.
Se serveste rece sau calduta cu un bulgaras de inghetata de vanilie deasupra.
Amestecul de mere poti sa il inlocuiesti cu fructe de sezon. Caise, piersici...
Amestec de zmeura sau de capsuni.
3/4 pahar de zahar
1/4 pahar de faina
un virf de cutit de sare
4 1/4 pahare de zmeura sau capsuni
Amesteca totul bine, pune in tava in care inainte ai pus aluatul. Apoi pune deasupra o lingura de margarina sau unt topit, in ploaie. Acopera cu celalalt aluat ca mai sus si coace ca mai sus.
Amestec de visine
1 1/2 pahare de zahar
1/4 pahar de faina
4 1/4 pahare de visine fara simburi
Dupa ce se amesteca si se pune compozitia in tava, presara 2 linguri de margarina sau unt topit in ploaie, acopera cu celalalt aluat.
"Un Pahar" inseamna 250 grame.
Idora spune:
Prajitura cu mere
Ingrediente:
1,5 kg faina
250 g tarata alimentara
100 g gris
250 g seminte de susan
30 g scortisoara macinata fin
250 g miere de albne
3 kg mere dulci
50 g stafide
50 ml ulei
50 g nuca de cocos
100 g miez de nuca intreg
Mod de preparare: 1. Se spala si se aleg merele. Se indeparteaza partile care nu sant sanatoase. Nu se curata de coaja. Se dau prin razatoarea mare, se amesteca pufos cu scortisoara pudra, stafidele si foarte putina miere de albine.
2. Intr-un castron de marime potrivita (care trebuie sa fie din portelan, sticla, sau materiale plastice, se aseaza faina integrala, tarata alimentara, grisul, 150 g miere de albine, semintele de susan, uleiul presat la rece). Toate acestea se amesteca, cu degetele desfacute, foarte pufos, pentru o mai buna omogenizare a componentelor din amestec. De aceasta operatie depinde reusita prajiturii. Se adauga, dupa ce s-a obtinut omogenizarea, atata apa rece cata este necesara sa se obtina, tot prin amestecare pufoasa, lierea componentelor. Nu se pune de la inceput toata apa, ca sa se mai poata regla consistenta.
Din aceasta compozitie, se formeaza pe planseta de lucru doua foi. Acestea se intind cu sucitorul de placinta, asezand compozitia intre doua foi de celofan, mai moale. Grosimea foilor obtinute este de 1,5 cm. Se aseaza prima foaie direct pe platou - care sa imite in prealabil o tava - tapetata cu putina tarata alimentara. Aceasta tapetare este necesara ca la taierea feliilor de portie din prajitura, acestea sa se desprinda foarte usor de pe platou. Peste aceasta prima foaie asezata pe platou, se aseaza intreaga compozitie de mere. Daca intre timp merele au lasat zeama, aceasta se scurge fara a se stoarce merele. Ele vor ramane astfel inalte si prajitura va avea o tinuta foarte buna.
Peste compozitia de mere se aseaza, folosind chiar celofanul de dedesupt pentru manevrare si asezare, cea de-a doua foaie intinsa. Se pudreaza deasupra cu toata nuca de cocos, in strat egal. Asa, prajitura va parea pudrata cu zahar vanilat. La mijlocul fiecarei portii, se aseaza in relief cate un miez de nuca. Acesta va da o tinuta aparte acestei prajituri, care este recomandata mai ales acelora care doresc sa slabeasca fara nici un efort “gastronomic”.