Dulciuri
Raspunsuri - Pagina 7
osna spune:
initial postat de marianar
savarina
Ingrediente: 4 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri de pesmet alb, unt pentru uns forma.
Pentru sirop: 250ml apa, 125g zahar, vanilie, coaja rasa de lamaie.
Pentru garnitura: 500g frisca, gem (de caise, de zmeura sau de visine).
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se obtine o crema spumoasa. Se adauga pesmetul, treptat, amestecand tot timpul. Se adauga apoi albusurile batute spuma, amestecand usor. Se asaza compozitia in forme speciale de savarina, unse si tapetate cu faina. Se introduc la cuptor si se coc 25-30 min. Separat se prepara siropul, cu care se stropesc savarinele, de cateva ori pana cand sunt bine imbibate. Se garnisesc, pe deasupra, cu un strat subtire de gem si cu multa frisca
osna spune:
Albinita
Blatul:
400 g faina
1 ou
150 g zahar
30 g unt (nesarat)
2 linguri miere de albine (incalzita)
2 ½ linguri lapte
1 lingurita bicarbonat
Crema:
170 g unt (nesarat)
1 plic vanilie
200 g zahar
250 ml lapte
2 linguri gris
1 gem de caise
Glazura:
3 linguri apa
3 linguri zahar
2 linguri cacao
25 g unt (nesarat)
½ ciocolata menaj
Blatul: se freaca oul cu zaharul si untul dupa care se adauga mierea (Obs: daca se pune mai multa miere decit cit scrie in reteta , aluatul iese atunci foarte tare, nici nu se mai poate intinde), laptele si bicarbonatul. Toate acestea se amesteca pe aburi pina se ingroasa.
Se ia de pe aburi si imediat se adauga faina treptat. Se imparte in 4 parti, se intinde cu multa faina. Se coc la foc iute pe dosul tavii (reci) unse cu grasime si presarata cu faina.
Crema: se freaca untul cu vanilia si zaharul pina se face spuma. Separat se fierbe laptele cu grisul si se lasa sa se raceasca. Cind s-a racit se amesteca cu untul.
Glazura: Se fierbe totul pe foc mic pina se ingroasa compozitia.
Prima foaie se unge cu ½ din crema. Al doilea blat cu gem. Al treilea cu restul de crema. Al patrulea blat se unge cu glazura.
osna spune:
camid5:
Prajitura cu nuca si rahat
500 g faina
150 g margarina
100 g zahar
3 galbenusuri de ou
200 g smintina
un pachetel drojdie uscata s-au o jumatate de pachet proaspata
putina sare
Se face o coca din ingredientele de mai sus si se imparte in 4.
Se fac 4 foi:-prima se unge cu gem de caise
-a doua cu 200 g nuci amestecate cu 4 albusuri batute spuma si 50 g zahar
-a treia se taie 500g rahat colorat
Se lasa o ora in tava ,dupa care se unge cu un galbenus de ou si se baga la copt .Este gata cind aluatul nu se lipeste de scobitoare
Prajitura cu beze
1.Blat de tort obisnuit din 10 oua.
2.4 albusuri si 8 linguri de zahar se bat spuma,se pune o lingura de faina si 150 g nuca taiata marunt.Se coace pe hirtie pe dosul tavii.
3.Cele 4 galbenusuri ramase se freaca cu 100 g zahar pe aburi pina se ingroase.Cind e rece se amesteca cu un pachet de unt.
Se taie blatul in doua,se unge cu crema, se pune foaia din albus,apoi iar crema si celalalt blat.
Se glazureaza cu serbet de lamiie daca nu ai pui zahar praf.
osna spune:
adi2003:
Numplus (prajitura tip bezea)
350 grame faina se omogenizeaza cu 250 gr. unt sau margarina (sau 200 gr. Untura). Se adauga 4 linguri cu varf zahar praf vanilat, 3 galbenusuri si daca mai e necesar putina smantana ca sa se lege, dar aluatul trebuie sa fie tare.
Aluatul se intinde subtire, se decupeaza rondele mici cu un paharel de tuica sau cu o cutie de medicamente (de marimea unei monezi). Se pun in tava una langa alta.
3 albusuri se bat foarte foarte bine cu 280 grame zahar pudra vanilat. Cu spritul de tort, pe fiecare rondea se pune cate o floricica de spuma, mai turtita, astfel incit sa acopere intreaga suprafata a cerculetului.
Se coace la foc mic, mai mult sa se usuce.
Se scot din tava, iar reci se lipesc 2 cate 2 cu gem.
Rotite
3 cani de faina se framanta cu 1 cana de untura (sau margarina 250gr).
Se adauga putina sare, o cana zahar, 3 galbenusuri, coaja rasa de lamaie si o jumatate de lingurita rasa bicarbonat stins cu otet. se mai pune smantana cat cuprinde pt. un aluat mai tare.
Se imparte in 2, dintr-o jumatate de aluat se fac rondelele cu nuca. Se intinde foaia de jumatate de cm, se decupeaza cu un pahar de vin si la mijloc cu degetarul sau cu un cilindru mic.
Se ung cu pensula in albusul batut putin cu furculita de la cele 3 oua.
Apoi se intorc invers intr-o farfurie in care este amestecata nuca macinata cu zahar tos.
Se coc in tava
Se fac si rondelele fara decupaj la mijloc, se coc si ele la un foc potrivit.
Se scot din tava, la sfarsit se lipesc 2 cate 2 cu gem. (una cu gaura la mijloc, una fara)
Pofta buna!
osna spune:
postat initial de joanna
Pandispan
Se folosesc 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina.
Se separa ouale si incepem prin a bate albusurile, intr-o forma mare, pana ce devin o spuma tare, se adauga zaharul batand mereu, apoi galbenusurile unul cate unul, se amesteca si se pune faina, care se inglobeaza amestecand de sus in jos.
osna spune:
initial postat de fabi
KRANTZ
BLATUL 1
Se face un blat simplu din 4-5 oua
BLATUL 2
· 4 albusuri
· 150 gr zahar
· 150 gr nuca macinata
CREMA :
· 4 galbenusuri
· 2 linguri de faina
· o lingura cacao
· 300 ml lapte
· 150-200 gr zahar
Se fierbe pana se ingroasa .Cand e calduta se aduga un pachet de unt.Crema se pune intre cele doua blaturi si putin deasupra.
Separat se caramelizeaza 150 gr zahar si 50 gr nuca.Acest caramel se zdrobeste si se trece prin sita.Praful se pune in crema iar zgrumtii desupra pe prajitura .
Blatul simplu din 5 oua:
Se separa albusurile de galbenuse; se bat albusurile spuma cu 5 linguri zahar;se freaca bine galbenusurile cu 2 vanilii si un praf de copt, stins cu zeama de lamaie.Dupa ce albusurile sunt foarte bine batute se adauga 5 linguri de faina si galbenusurile.Se tapeteaza o tava cu ulei si faina(sau o hartie cu ulei)si se rastoarna compozitia.Se coace la foc iute aproximativ 15 min.
osna spune:
initial postat de katty
Blatul ptr. Krantz:
6 oua, 200-250 gr. zahar, 100 gr. faina, 100 gr. nuci macinate, 1 lingurita rasa amoniac.
Albusurile spuma, se adauga zaharul tot odata apoi restul. Se coace in tava unsa tapetata cu hirtie. Daca se face tip rulada se ruleaza cu tot cu hirtie (dar se pune inainte peste aluatul copt un pic de faina).
osna spune:
initial postat de camelia
-8 galbenusuri se freaca cu 200 g zagar, se adauga 100 g nuca macinanta , 100 g faina, 1 lingurita bicarbonat de amoniu si 8 albusuri batute spuma.Se da la cuptorul bine incins
-se caramelizeaza 120g zahar si 100 g nuca macinata.Se toarna pe o farfurie bine unsa cu unt.Dupa ce s-a racit, se da prin masina de nuca, apoi se cerne.Partea mai fina se va adauga la crema, restul se va presara pe prajitura
-4 oua intregi si 200 g zahar se bat pe abur pana se ingroasa.Dupa ce se raceste, se amesteca cu un pachet de unt frecat cu un pliculet de zahar vanilat.Se adauga nuca prajita
-Blatul se taie in doua si se umple cu crema. Se pastreaza putina crema pentru uns prajitura deasupra.Se presara nuca prajita ramasa de la cernut.
osna spune:
initial postat de camid5
budinca de cirese
un blat de tort din comert
un borcan mare de cirese s-au visine
o budinca de ciocolata
500 ml frisca batuta cu doua pachetele zahar vanilat
lichior de oua si ciocolata rasa
Se insiropeaza blatul de tort cu visinata ,se pun apoi ciresele,peste cirese se pune budinca de ciocolata fierbinte.Cind s-a racit budinca se pune frisca iar peste frisca lichior de oua.Se decoreaza cu ciocolata rasa.
Eu am facut la ziua sotului aceasta budinca anul trecut, iar de atunci trebuie sa o fac la fiecare sarbatoare din familie.
Este foarte apreciata in special de barbati pentru-ca nu este foarte dulce.
Am uitat sa specific ca aceasta budinca este cu alcool,dar se poate face si pentru copii ,inlocuiesti visinata cu sirop de cirese si nu mai pui lichior de oua.
Lichior de oua gasesti la orice magazin cu bauturi alcoolice.
Poti face un blat de tort acasa:4 albusuri de ou se bat spuma cu 4 linguri de zahar,se adauga 4 galbenuse amestecate cu putina sare si 4 linguri de faina.Se coace intr-o forma de tort unsa cu unt si tapetata cu faina.
Se pune blatul intr-un castron se insiropeaza bine si apoi se adauga in ordinea enumerata si restul.Se serveste direct din castron nu se rastoarna pe platou
Daca vrei sa-l faci in forma de tort: un blat de tort obisnuit se pune intr-o forma de tort, se insiropeaza se adauga ciresele si budinca pe care o lasi putin sa se raceasca ca sa nu se prelinga.Pentru tort iti trebuie 750 ml frisca ,ca sa imbraci tot tortul.Deasupra se fac cu o lingura de supa adincituri in care torni lichior de oua ,peste care presari ciocolata rasa.
Tort de inghetata
Un blat de tort subtire,se unge cu un strat subtire de dulceata de cirese s-au visine .Se pune deasupra inghetata de vanilie sau inghetata de fructe.Se da la congelator.Inainte de servire se decoreaza cu frisca si cirese confiate.
osna spune:
initial postat de marianar
crema de nuci
Ingrediente: 250g zahar, 250g lapte praf, 100g margarina, 300g frisca, 65g nuci, 45g cacao, 35g nuci glasate.
Se pune laptele praf la fiert in 100ml apa, impreuna cu zaharul, cacaua si margarina. Se amesteca continuu pana cand compozitia devine consistenta. Se ia apoi de pe foc si se adauga nucile macinate si 200g frisca. Se asaza in cupe si se orneaza cu frisca si nuci glasate.
rulada cu gem de piersici
Ingrediente:
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 4 linguri de faina
- 150g gem de piersici
- 250g frisca
Se bat albusurile spuma dupa care se adauga zaharul treptat, apoi se adauga galbenusurile iar dupa ce s-a omogenizat se adauga faina. Aceasta compozitie se pune intr-o tava captusita cu folie de aluminiu. Dupa ce s-a copt se desprinde folia de aluminiu, si se asaza pe un prosop rulandu-se impreuna cu acesta. Cand s-a mai racit se desface si se umple cu gem si se ruleaza iarasi. Cand s-a racit in intregime se orneaza cu frisca.
Pofta buna!
Rulada mai poate fi umpluta cu crema de ness.
Ingrediente pentru crema:
- 550g zahar
- 100ml lapte
- 600g margarina
- 100g alune sau nuci
- 2 oua
- 2 lingurite de ness
- esenta de vanilie
Se fierbe zaharul cu laptele amestecand continuu. Se adauga apoi ouale si esenta de vanilie, se lasa la rece cca. 10 min, dupa care se adauga margarina amestecata cu nessul. Se lasa deoparte o lingura de crema iar restul se intinde pe blatul care se ruleaza. Se lasa rulada la rece 10 min. dupa care se unge cu lingura de crema ramasa si se presara cu alune sau nuci macinate.
Pofta buna!