Cartofi
Crochete de cartofi cu sunca
Ingrediente:
500gr. cartofi
100gr. sunca
2 linguri smintina
sare,piper
faina (3-4 linguri)s-ar pute sa fie nevoie de mai mult;depinde de cartofi cit sint de aposi
1 ou
pesmet
ulei
Preparare:
Cartofii se fierb,dupa ce sint fierti se scurg de apa si se zdrobesc,se amesteca cu sunca taiata marunt,sare, piper,smintina si faina.Din compozitie se formeaza un sul care se imparte in bucati egale de grosimea unui mititel.Se tavalesc prin faina,ou si pesmet(ca si snitelele).Se prajesc in ulei pe ambele parti.
Spor la treaba,
Katink
Timpu-i un ac, iar noi suntem ata din el...
Raspunsuri
Katink spune:
Initial postat de scarmanus
Un alt fel de cartofi prajiti
Aveti nevoie de:
-coriandru uscat si maruntit fin (se gaseste in supermarket si de obicei sunt semintele)
-1/2 pahar vin alb sec
-cartofi mici (cam cat nucile mai mari, dar daca nu aveti sunt buni si cei mari, insa nu-i taiati ca pentru cartofi pai ci un pic mai mari, sa fie cam ca wedges potatoes
-sare
Prajiti cartofii normal, in ulei de floarea soarelui pana se rumenesc frumos (nu-i acoperiti, ca sa fie crocanti). Dupa ce ati terminat, pastrati din uleiul in care I-ati prajit numai cat sa acopere fundul cratitei, puneti toti carfofii astfel prajiti inapoi in cratita, adaugati coriandrul (generos, cam 2 linguri, depinde si de cati cartofi faceti), sarea si vinul. Puneti capacul numai cat sa saltati cratita ca sa se acopere uniform cartofii cu coriandru, altfel lasati-o descoperita. Cartofii sunt gata cand s-a evaporat vinul.
Sunt absolut bestiali, ai manca si nu te-ai mai opri!
Timpu-i un ac, iar noi suntem ata din el...
Katink spune:
Initial postat de osna
reteta de 'tocinei'
500 gr. cartofi, 1 ou, o cana faina, sare, piper; smintina , pentru servit
Se dau cartofii pe razatoarea cea mai mica, se pune un ou, se adauga faina si sare, piperul(eu mai pun si verdeata si vegeta) si se pun la prajit in ulei incins,cu o lingura.
Se servesc calzi, cu smintina sau unt
Timpu-i un ac, iar noi suntem ata din el...
Katink spune:
Initial postat de Marianar
Tocinei ca in Bucovina
Ingrediente: 800g cartofi, 2 oua, 50g faina, 100g smantana, 100g iaurt, o lingurita de zahar, ulei, sare, piper.
Cartofii se dau pe razatoarea mare. Se amesteca apoi cu zaharul, ouale batute bine si faina. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. In loc de faina se poate adauga in compozitie miez de paine inmuiat in lapte. Cu ajutorul unei linguri se fac gogosele care se prajesc in ulei incins, pe ambele parti. Se servesc fierbinti cu smantana deasupra sau cu iaurt.
Pofta buna
Timpu-i un ac, iar noi suntem ata din el...
osna spune:
Initial postat de Carry
Cartofi frantuzesti
Ingrediente: 700-800 g cartofi, 4 oua, 200-300 ml smintana, 50 g unt, 30 g pesmet, sare.
Mod de preparare: Cartofii de marime mijlocie, bine spalati si necuratati de coaja, se fierb acoperit circa 30 min, in apa clocotita cat sa-i cuprinda. In apa, se pune o lingurita de sare ca sa nu se zdrobeasca. Dupa ce s-au fiert, se taie in felii de circa 1/2 cm. Ouale se pun intr-un vas si se fierb cu o lingurita de sare circa 5-6 min, apoi se curata de coaja. Intr-un vas de 1-2 l, uns bine cu unt, se pune jumatate din cantitatea de cartofi. Peste cartofi, se pun 2 oua taiate felii rotunde, presarand cu o jumatate de lingurita de sare fina. Se procedeaza la fel si cu jumatatea cealalta de cartofi, oua si sare. Deasupra, se distribuie jumatate din cantitatea de smantana, pesmetul care a fost infierbintat un minut cu untul. Preparatul se introduce in cuptor sa se infierbante cu 15 min inainte de servire. Dupa ce s-a scos din cuptor, se pune restul de smantana. Preparatul se serveste ca fel intai sau ca felul doi, asociat cu salata verde sau cu alte salate. Se poate servi si ca garnitura la fripturi calde de orice fel.
osna spune:
cartofi cu carnati,la cuptor
3 cepe se pun la calit in putin ulei,peste se pune un kg de cartofi rosii fierti taiati cubulete,300g cirnati,sare.piper,vegeta.5 albuse se bat spuma tare cu putina sare iar galbenusele se desfac cu 100ml lapte si o lingura de faina.se amesteca cu albusele si se toarna peste cartofi.se pune la cuptor pentru 45 -50 min.se poate presara si cu brinza.
se serveste cu muraturi.
osna spune:
initial creeat de Veronicai
Bucheuri de cartofi
Ingredinte:1 kg cartofi,1/4 kg brinza de oi, 100 gr. cascaval, 10 gr. drojdie, 2 oua, faina cit cuprinde
Mod de preparareSe fierb cartofii in coaja, se curata, se trec prin masina de tocat carne impreuna cu 3/4 din brinza si cascavalul. Se amesteca cu ouale intregi, drojdia si cu faina, sa se obtina o coca moale. Pe o planseta presarata cu faina se intinde o foaie in grosime de 1/2 cm, se taie forme rotunde cu paharul. Pe o rondea se pune umplutura (carne pregatita ca pentru musaca, brinza, sunca etc.) si se lipeste cu alta rondea simpla. Se prajesc in grasime.
Mod de servireSe servesc simple sau presarate cu cascaval ras
Rulouri din sunca si cartofi
Ingredinte:100 gr. sunca slaba, 2 buc. cartofi fierti, 1 buc. morcov, o lingura mazare verde fiarta, 3 linguri sos alb, salata verde, patrunjel
Mod de preparareCartofii si morcovii se taie in cuburi, se amesteca cu mazarea, sosul alb si verdeata dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu feliile de sunca care se ruleaza.
Mod de servireSe servesc pe frunze de salata, eventual cu felii de rosii
Tocinei
Ingredinte:500 gr. cartofi, 1 ou, o cana faina, sare, piper; smintina sau unt, pentru servit
Mod de preparareSe dau cartofii pe razatoarea cea mai mica, se pune un ou, se adauga faina si piperul si se pun la prajit in forma de ciftelute cu o lingura.
Mod de servireSe servesc calzi, cu smintina sau unt
Chiftelute de cartofi
Ingredinte:500 g cartofi, 2 linguri faina, 1 ou, sare, piper (facultativ), 2 linguri unt sau ulei
Mod de preparareSe curata cartofii, se fierb, se scurg bine in strecuratoare si se dau prin presa de cartofi sau prin sita. Se pun intr-un castron, se adauga faina (1/2 lingura), sarea, piperul, oul batut si se framinta bine. Din coca obtinuta se formeaza chiftelute care se dau prin faina si se prajesc in unt sau ulei.
Mod de servireSe servesc calde, simple sau cu soteuri, cu sos de tarhon, ciuperci
Cartofi gratinati
•1 kg de cartofi, 200 g de friptura sau salam, 200 g de cascaval, 200 g de telemea, 30 g de unt, 100 ml de smantana, un ou, sare, piper.
•Cartofii se fierb in coaja, in apa cu sare, se scurg, se curata si se taie felii. Se unge cu unt un vas si se asaza un strat de cartofi. Se acopera cu 100 de g de cascaval taiat felii, salamul taiat cubulete si jumatate din cantitatea de branza. Se potriveste de sare si piper. Se repeta operatiunea, alternand ingredientele, astfel incat ultimul strat sa fie de cartofi. Se toarna deasupra smantana amestecata cu oul si se pune cascavalul ramas. Se da la cuptor, incalzit in prealabil, pana se aureste suprafata compozitiei.
Salata de cartofi
•500 g de cartofi, 2 castraveti acri, 5 oua, 4-5 linguri de ulei, 2 cepe, un gogosar, zeama de lamaie, sare, eventual cateva masline.
•Se pun la fiert cartofii in apa cu sare; dupa ce au fiert, se curata de coaja si se taie cuburi. Se lasa sa se raceasca. In acest timp, se fierb 4 oua tari si se curata. Cu doua galbenusuri fierte si unul nefiert, uleiul, sare si zeama de lamaie se face o maioneza. Cine doreste, poate folosi si o lingurita de mustar: face maioneza mai picanta. Celelalte doua galbenusuri se zdrobesc si se adauga cartofilor, la fel si albusurile fierte. Se pot pastra 2-3 jumatati de albus pentru ornat. Ceapa se curata si se taie marunt iar castravetii acri se taie tot marunt. Se adauga si acestea la cartofi. Se pune si maioneza si se amesteca bine. Se aranjeaza salata si se orneaza cu albusuri de ou (fasii sau "zapada") si felii de gogosar. Se pot folosi si masline la ornat.
Ochiuri cu piure de cartofi
•6 oua, 1/2 kg de cartofi, 100 g de margarina, 2-3 linguri de lapte, sare, piper.
•Din cartofi fierti, fierbinti, margarina si lapte se prepara un piure care se asaza intr-un vas Jena, uns. Apoi se netezeste piureul, iar deasupra, cu dosul unei linguri inmuiat in margarina topita, se fac adancituri in care se sparge cate un ou dupa care se stropesc cu margarina topita si se introduce vasul la cuptor pana se incheaga albusul. La masa se servesc din vasul in care s-au pregatit.
osna spune:
initial creeat de Maruca
carofi taranesti
fierb, in coaja, 7-8 cartofi de marime mijlocie - dar nu pina se zobesc! dupa care ii scurg, ii curat, ii tai cubulete si ii las intr-un castron, cu putina sare. Apoi tai fidelute o ceapa mare, o pun la calit in ulei incins (mult ulei, ptr. ca si cartofii au nevoie sa se rumeneasca bine) - cind prinde o culoare galbuie, pun cartofii, adaug cimbru, busuioc, citiva catei de usturoi maruntiti si ii las cam 20 - 30 de minute la foc potrivit. Insa trebuie sa-i intorci destul de des - dar usor, ptr. ca se sfarima. Eu ii fac in tigaie de teflon, capata un gust mai bun. Poti sa mai adaugi, daca vrei, kaizer afumat, sau costita, sau ce afumatura iti place tie, tot taiata fidelute si calita putin cu ceapa.
osna spune:
budinca de cartofi
1kg cartofi
200g telemea
100g unt
4oua
o cutie smantana
condimente
cartofii se fierb,se fac pireu si se amesteca cu untul si galbenusele pina avem o compozitie cremoasa.se adauga albusele spuma tare si branza rasa ,condimentele si se pune amestecul intr-o forma unsa, la cuptor.se coace la foc potrivit.se serveste cu smantana si chiftelute de carne sau legume.
osna spune:
rechinuta
cartofi cu lamaie
Inca o reteta foarte gustoasa, prima data am mancat-o gatita de un barbat (verisorul meu).
Cartofii taiati cubulete se fierb in apa,cu zeama de la o lamaie, cu putin ulei si putina vegeta sau sare.
Separat, se caleste intr-o tigaie, in care punem :jumatate de zeama de la o lamaie, piper, putin ulei si usturoi pisat :ceapa + ardei gras timp de 5 minute.Dupa aceea adaugam si cartofi fierti, scursi de zeama si ii mai perpelim putin.
osna spune:
crreat initial de piatra lunii
"Cartofi prajiti" fara ulei incins
adica fara carcinogenicul acrilamida
Se spala si se curata cartofii. Se taie fie feliute sau alte forme, cit mai subtiri.
Cartofii se pun in tava si se freaca cu putina sare pina isi lasa amidon.Este foarte importanta aceasta frecare, pentru a nu se lipi.
Eventual se mai stropesc cu putina apa;
Se pune la cuptor cu foc moderat cca. o jumatate de ora timp in care se mai verifica si se intorc pentru a nu se prinde(lipi).
Cind s-au facut cartofii, se scot, se pun in farfurie si cind s-au mai racit, se stropesc cu ulei (preferabil- ulei presat la rece) si mujdei de usturoi.
Se poate aduga deasupra patrunjel sau marar tocat; se mai poate adauga si radacina de telina rasa; sau se poate minca cu salata, masline, etc.