Genialitatea - calitate sau defect ?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns indu spune:

Eu, in filozofarile mele cu mine insami, am "indraznit" sa-l alatur pe Michael Jackson lui Mozart. Povestile lor (atat cat am avut eu posibilitatea sa ma documentez) m-au impresionat la fel de mult.
Poate deviez un pic de la subiect, dar pentru cele care nu ati vazut filmul Amadeus, vi-l recomand cu toata caldura. Finalul filmului, in care Mozart compune si ii dicteaza Lacrimosa lui Sarieri, este inaltator.
Cat despre genialitate, si eu cred ca vine la pachet cu nefericirea sau, daca nu nefericire, atunci senzatia de neimplinire. Genialitatea tinde spre perfectiune, iar perfectiunea e o notiune abstracta. De aici cred eu ca se nasc nefericirea, neimplinirea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui monabella
Uite si un geniu fericit: Marlyn Vos Savant, omul cu cel mai mare IQ din lume (mai mare ca alui Steven Hawkins)... intrata in Guiness Book in 1986!
http://en.wikipedia.org/wiki/Marilyn_vos_Savant

Genialitatea nu prea are legatura cu IQ-ul. Sunt mult mai multi factori in joc.
Si cine mai este si Savant asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui indu
Eu, in filozofarile mele cu mine insami, am "indraznit" sa-l alatur pe Michael Jackson lui Mozart.

Tu vrei cu tot dinadinsul sa fii psihanalizata?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui musetto

Citat:
citat din mesajul lui buflea
cred ca o sa-mi calauzesc copiii spre o viata mediocra ...

Daca sunt copii normali, efortul tau e posibil sa dea rezultate. Insa daca un copil (al tau sau al altuia, acum ma refer in general) este cu adevarat genial, geniul lui se va manifesta indiferent de incurajarile primite sau de piedicile care ii sunt puse. Va fi pur si simplu diferit de cei normali si va merge pe calea lui, pe care noi, muritorii de rand, cel mai probabil n-o vom intelege.

Oare ? Sa ne intoarcem la Michael Jackson - oare daca tatal lui nu ar fi pompat cu forzta de la 6 ani muzica si disciplina, spectacole, auditii, inregistrari, turnee ... in el, oare MJ ar fi ajuns la aceasta performanta ? Sunt convinsa ca ar fi cantat, dar poate ar fi facut-o ocazional, la nunti () sau la biserica, dar ar fi stat departe de profesia asta ... el de fapt era un tip timid, cred ca adulatia asta i-a facut numai rau, nu era deloc confident, incerca sa se ascunda de oameni si de el insasi - de aia poate atatea operatii .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexia27 spune:

Buflea, ma gandesc ca si genialitatea asta are nevoie de niste stimuli propice pentru a se manifesta.Un geniu in chimie nu ar ajunge acolo daca nu ar fi aflat ce e chimia...Dupa aceea, cred ca nu mai tine mult de cei din afara...o data descoperita posibilitatea, cred ca urmeaza un curs firesc de dezvoltare. Normal ca poti pune piedici, poti incerca oprirea evolutiei, dar cred ca asta ar aduce geniului respectiv frustrari si neimpliniri...adica isi ghiceste potentialul dar nu e lasat sa si-l valorifice.
Ma duc sa-mi iau copilul meu absolut normal de la gradinita. Revin.

Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea
Oare ? Sa ne intoarcem la Michael Jackson - oare daca tatal lui nu ar fi pompat cu forzta de la 6 ani muzica si disciplina, spectacole, auditii, inregistrari, turnee ... in el, oare MJ ar fi ajuns la aceasta performanta ? Sunt convinsa ca ar fi cantat, dar poate ar fi facut-o ocazional, la nunti () sau la biserica, dar ar fi stat departe de profesia asta ... el de fapt era un tip timid, cred ca adulatia asta i-a facut numai rau, nu era deloc confident, incerca sa se ascunda de oameni si de el insasi - de aia poate atatea operatii .

da, dar tata'su a pompat si in ceilalti copii si totusi numai michael a ajuns la nivelul care este, genial pentru vremea lui, ca a revolutionat si videoul, si muzica. din punctul de vedere al publicului american, michael a fost mereu cel cu charisma, pe el l-au remarcat intotdeauna, el a fost chemat separat de familie la tot felul de show-ri.

si sunt convinsa ca daca n-ar fi pompat tata'su in el muzica de la 6 ani, tot acolo ar fi ajuns. a avut chemare, talentul a fost nativ, ca altfel degeaba ar fi fost fortat.

revenind la geniu in general, m-a preocupat si pe mine problema asta mai demult si am citit la un moment dat o carte, ca i-am uitat si titlul, si autorul, da' poate o gasesc si-ti zic, care lega geniul de tulburarile psihice. cu studii elaborate despre bolile mentale ale geniilor trecutului. eu cred ca geniul este prin definitie legat de o doaga lipsa sau mai multe, nu se poate altfel. si de aici nefericirea romantata de public - si nici asta nu poate fi altfel. geniul e...diferit de turma, deci conflictul cu lumea e intrinsec. de unde si alienarea, sentimentul ca e singur si neinteles (si chiar este). "mila" publica fata de geniile nefericite e doar o dovada in plus ca sunt neintelesi. si ca nefericirea lor e translatata in termenii in care intelegem noi nefericirea. dar asa cum nu ne asemanam cu ei nici la intelect, nici la inteligenta, creca nu ne asemanam nici la fericiri si nefericiri. suntem de pe planete diferite, dar ei reusesc s-o schimbe, in majoritatea cazurilor, pe a noastra intr-una mai buna. nu mediocritatea construieste, caci mediocritatea nu viseaza, plus ca mediocritatea e prin definitie fricoasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Ce pacat ca nu-i putem duce la "refunds" pe genialii astia, ptiu, ptiu, scuipam in san, sa avem careva asa un necaz la casa... Sa-i ia altii sa-i creasca, noi s-avem toate niste mediocrii fericiti.

Common sense is not so common...[Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Buflea- am sa raspund intrebarii tale dat fiind faptul ca am mai raspuns si la o alta intrebare de-a ta

Genialitatea - calitate sau defect?

Raspunsul dat de tine - este un defect imi doresc mediocritate, Copiilor mei le doresc sa fie mediocri aceasta fiind sursa de fericire.

Egoismul -calitate sau defect?

Raspunsul dat de tine - este o calitate.
Copiilor mei le inspir egoismul ca fiind o calitate si o sursa de fericire. Lor sa le fie bine iar daca altora le va fi rau pentru ca lor sa le fie bine atunci asa sa fie.

Initial am crezut ca prima intrebare este la nivel conversational la nivel informational insa cand am vazut a doua intrebare nu am putut sa nu devin mai atent. Si desi nu imi sta in fire te intreb, OK am retinut viziunea ta despre relatiile interumane, viziunea ta despre cum doresti sa iti cresti copiii, insa doresti o confirmare, un acord din partea altora? Am aceasta senzatie.

Pentru mine a promova mediocritatea este unul din cele mai limitative fapte umane. Genialitatea din punctul meu de vedere este mai degraba o recunoastere sociala pentru fapte sau lucruri sau servicii care aduc pozitivism celor din jur. Un pic ma incurca faptul ca exista si sintagma "geniu al raului". Asa incat am sa mai reflectez.
Din punct de vedere al experientei personale statistic discutand cei care a fost catalogati "genii" - au avut undeva o doza de nefericire. As fi incorect sa nu recunosc acest aspect. Insa ceva imi spune ca sursa lor de nefericire este dat de incapacitatea celor din jur de a intelege sau accede la genialitate. Si asa cum spuneam fiind fiinte sociale sistemul respinge aproape reflexiv tot ce nu este in conformitate cu standardul lui. Atat in sus cat si in jos.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Eu habar n-am daca geniile sunt sau nu nefericite. Cu siguranta nu sunt fericite dupa standardele celorlalti insa nu stiu in ce masura sunt fericite dupa legile proprii.

Dupa mine, nefericirea nu vine atat din genialitate si prapastia de diferenta si alienare pe care o casca in relatiile cu ceilalti ci mai degraba din doza ucigator de mare de luciditate. Fericirea si 'implinirea' implica o oarecare autoamagire. O vorba din popor zice ca daca vrei sa fii fericit trebuie sa inchizi un ochi. Sincera sa fiu, mi-as dori ca fi-miu sa poata inchide un ochi din cand in cand si sa-i caste bine pe amandoi tot din cand in cand.

You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui monabella
Uite si un geniu fericit: Marlyn Vos Savant, omul cu cel mai mare IQ din lume (mai mare ca alui Steven Hawkins)... intrata in Guiness Book in 1986!
http://en.wikipedia.org/wiki/Marilyn_vos_Savant

Genialitatea nu prea are legatura cu IQ-ul. Sunt mult mai multi factori in joc.
Si cine mai este si Savant asta?

Mi-ai luat vorba din gura. Un IQ mare nu te face genial. Si nu e obligatoriu ca un geniu sa aiba un IQ mare ...

Sorana si Monica (in curand scolarita)

Mergi la inceput