Genialitatea - calitate sau defect ?

Genialitatea - calitate sau defect ? | Autor: buflea

Link direct la acest mesaj

Urmarind topicul cu Michael Jackson m-am gandit serios ce parere am eu despre el. Si desi am fost o mare admiratoare a lui si si acum imi place sa-l ascund, am realizat ca de fapt "imi este mila de el". Cred ca a fost un copil si adult genial nativ si pana la urma asta i-a adus numai nefericire ... si mai cred ca nefericirea lui nu a fost cauzata de nimeni (tatal abuziv, media invaziva ...etc) ci pur si simplu genialitatea vine la pachet cu nefericirea inculpatului.

Acum ca nu vreau sa discutam pe inca un topic despre Michael Jackson, sa trecem la generalizari, definitii si filozofii .

Este genialitatea (in orice domeniu, nu neaparat artistic) un defect sau o calitate ?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns asteryaro spune:

Eu la filozofii nu stau grozav, sunt mai mult pragmatica...
Dar... m-am gandit, nu stiu de ce, la Eminescu. La fel, un geniu trist si ne'nteles...
Eu personal n-am auzit de niciun geniu zglobiu si exultand de fericire .
Poate ca, traind in sfere inalte, alta este conceptia lor despre, viata, fericire, bucurie...

Cristina si Razvan (31.01.2006)

poze (1),(2),(3),(4)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexia27 spune:

Buflea, genialitatea nu poate fi defect sau calitate; poate fi doar un avantaj sau dezavantaj intr-un anume context social, istoric, cultural etc.
Dar sunt de parere ca geniul vine la pachet si cu consecintele lui, negative pentru cel in cauza, si pozitive din pacate doar pentru ceilalti.

Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

In concluzie - DEFECT ?

Si eu cred la fel ... cred ca geniile sunt niste "maturi imaturi" si la final, este un defect sa fii genial pentru ca iesi din tipare, toti de invidiaza dar de fact nu esti fericit tu cu tine insati ...

Ia sa plusez putin ... ce ati face daca ati sesiza ca copilul vostru este "genial" adica este "mai sus ca ceilalti" ?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Alexia27

Buflea, genialitatea nu poate fi defect sau calitate; poate fi doar un avantaj sau dezavantaj intr-un anume context social, istoric, cultural etc.

Nu inteleg ce spui aici ... adica poti fi geniu numai intr-un anumit context social ? Hmmm ...
Genialitatea dupa mine este nativa, te nasti cu ea asa cum te nasti incapatzanat, egoist, frumos, blond, aiurit ...etc. Si DA, poate atinge nivele foarte inalte intr-un anumit context social ... dar sunt convinsa ca exista "talente" care traiesc o viata obisnuita, anonima, mediocra, care pot trai din talentul lor sau si-au facut din talent doar un hobby.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Fericirea sau nefericirea cuiva tin de mult mai multi factori decit nivelul de genialitate sau prostie. Nu cred ca poti spune ca un geniu e nefericit si un prost fericit, e fara sens. Exista exemple de mari pictori, compozitori, scriitori care au trait pina la adinci batrineti si tot atitea exemple de oameni geniali care au murit in floarea virstei. Nu genialitatea lor i-a facut fericiti/nefericiti, homosexuali/heterosexuali, bogati/saraci ci un complex de evenimente care poate sa le explice destinul.

Edit: si mie imi pare rau de MJ ca a murit tinar si nu l-a iubit nimeni suficient cit sa-l salveze, dar nu pot sa spun "ce bine ca am o viata banala si nu-s geniala pentru ca asa sint ferita de drame".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Natasa

Fericirea sau nefericirea cuiva tin de mult mai multi factori decit nivelul de genialitate sau prostie. Nu cred ca poti spune ca un geniu e nefericit si un prost fericit, e fara sens. Exista exemple de mari pictori, compozitori, scriitori care au trait pina la adinci batrineti si tot atitea exemple de oameni geniali care au murit in floarea virstei. Nu genialitatea lor i-a facut fericiti/nefericiti, homosexuali/heterosexuali, bogati/saraci ci un complex de evenimente care poate sa le explice destinul.

Edit: si mie imi pare rau de MJ ca a murit tinar si nu l-a iubit nimeni suficient cit sa-l salveze, dar nu pot sa spun "ce bine ca am o viata banala si nu-s geniala pentru ca asa sint ferita de drame".

Corect. Nu genialitatea te face happy sau nu, ci reactia celorlalti vis a vis de genialitatea ta. Felul in care esti inteles si perceput. Deci da,are si Alexia dreptate. Contextele sociale, istorice, etc au un o mare impact. Si sansa..pana la urma.

Geniile sunt pline de sensibilitate pe un anumit domeniu. Si nu doar atat, dar au o perceptie mai ascutita fata de tot ceea ce include acel domeniu. Noi astia, ne-genialii, nu putem intotdeauna intelege perceptiile celor geniali si ii tratam de multe ori superficial.Adica efectiv nu-i intelegem, iar geniul sufera ´´cum, nu vedeti ceva atat de evident´´? Cam asa vad eu treaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexia27 spune:

Buflea, nu asta am spus. am spus ca genialitatea poate fi avantaj sau dezavantaj in functie de cum privesti, in functie de anumiti factori (Galilei saracu era genial, si la ce i-a folosit? a cam trait intr-un context socio-istoric gresit). Nu stiu, am fost mai clara acum? Iarta-ma si tu, ca bocesc cu 7 randuri de lacrimi si sotu imi indeasa wiskey pe gat si ma trimite la culcare...nu ca ar folosi la ceva

Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citind mirarile voastre nu pot sa nu ma intreb :
-De Mozart voi ati auzit?
Am impresia ca nu si sunt convinsa ca de aceea nu aveti raspunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

.... de unde tragem concluzia ca "Fericit cei saraci cu duhul" e o vorba tare inteleapta

On-topic: cred ca genialul e mereu undeva in sfere inalte, fata de noi, pleava si, ca atare, nu va fi integrat total intre contemporani, nu va fi asimilat de ei. Rezulta insingurarea, tristetea, mai se gaseste unul sa il faca ciudat sau ca are cine stie ce apucaturi...si uite-asa se face pachetul cu nefericirea.
Mi se pare o chestie simpla, dar nu si digerabila.
Totul vine din faptul ca, de cand lumea, oamenii claseaza ca anormal tot ce nu corespunde standardelor lor si posibilitatilor de intelegere. Suntem niste superficiali pina la urma.

Dana mama lu' Radu Stefan

Hobby

www.youtube.com/watch?v=S4s16pzRYqU" target="_blank">
"If you wanna make the world a better place,
Take a look at yourself and make a Change"

"Man in the Mirror" - Michael Jackson

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Natasa

Cand am spus "nefericit" m-am gandit la echilibru interior, la multumire de sine ... astea sunt chestii care nu prea tin de factori externi ci de interiorul fiecaruia. Plus ca am impreisa ca faci confuzie intre "geniu" si "desteptaciune" ca vad ca vorbesti ceva de "prost" ... eu cred ca a fi geniu nu inseamna a fi neaparat "destept" ci inseamna a avea niste calitati iesite din comun - poti fi artist geniu, posti fi muzician geniu, poti fi matematician geniu ...[/quote]

Mergi la inceput