Cum e in Romania ? (2)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Ca sa continui, cat am stat acolo am fost si in vizita la alti prieteni. Unii erau incantati de Canada , de conditii , dar tot simteau dorul Romaniei(groaznic , nu?).
Am fost la o familie cu 2 copii , o fata mai mica decat mine si un baiat de varsta mea. Fata era premianta , avea peretele plin de medalii, cred ca erau peste 20. MI-a povestit ca prima oara cand a ajuns la scoala a fost "haituita" dar nu o interesa , si a inceput sa invete bine de tot, cand am fost la ea era po****ra in scoala.
A zis ca atunci cand termina tot vrea sa se mute inapoi in Romania.
Alta familie la fel , a ramas cu dorul dar nu vrea sa se mute deoarece au mare succes cu imobiliarele acolo si nu ar avea nici o logica sa plece.
Parerile sunt impartite, nu stiu de ce daca tie-ti place in Canada crezi ca detii adevarul absolut si ne spui ca nu avem voie sa spunem ca noua ne este ok in tara sau , Doamne fereste , sa indraznim cumva sa comentam ceva de Canada.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

xio, si viceversa e valabil, nu?

Mergi la inceput

Maru , eu nu am incercat sa spun ca in alte tari e totul de kkt asa cum fac diverse persoane cu Romania.
Am spus ca EU nu m-as muta in Canada , America.
Daca m-ai citit cu atentie ai vazut ca am scris de plusuri si de minusuri , de rudele mele care nu s-ar muta de acolo in veci , samd.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

nu m-ai inteles, eu vorbeam de generalizari, de impresii culese pe fuga, si cu cateva postari in urma "iti luasem apararea" nu ca ai avea nevoie, te descurci f bine

uite, in primele luni de Canada, cand tot ce zbura se manca, cand asimilam cu nesat schimbarea, am cunoscut o familie venita de 13 ani(atunci) in Canada. I-am intrebat, stupid, daca le place Canada. Si mi-a zis da, dar le-a luat 10 ani sa le placa Canada. Daca i-as fi intrebat cu cativa ani in urma ar fi zis nu!

in aceeasi nota: acu 2 veri, eram la u of w, si una din sefele mele pleaca intr-o vizita in Balcani, concertand cu un cor printre altele si la Biserica Neagra la Brasov si in Bucuresti, nu stiu daca la Ateneu, dar intr-un loc de prestigiu pentru noi, oricum. Si vine si ma intreaba tare nedumerita de ce am emigrat: ca ea tara mai frumoasa nu a vazut, ca mancare mai gustoasa nu a mancat, ca asa rosii bune, si cartofi, si carne....intelegi tu esenta

iti trebuie ani traiti intr-o colectivitate ca sa iti formezi o parere. Si in plus, parerea de turist e diferita de parerea de plaias.

sper ca ai inteles acum, dupa atata polologhie, ca nu te "atacam" ci incercam sa indreptam generalizarile in ambele sensuri

Mergi la inceput

Maru, nu am stat mult acolo dar am stiut ca nu vreau sa locuiesc in America.Nu m-a atras cu absolut nimic sa ma stabilesc acolo.
Da , multe lucruri frumoase si multe plusuri , dar mie nu imi place.
Nici tatalui meu dupa 13 ani nu-i place , dar e mai bine decat aici si apreciaza civilizatia de acolo.
Sora-mea la fel , s-ar muta in Ro, numai maica-mea vitrega e multumita acolo, dar si ea cu nostalgia Romaniei.
La polul opus sunt unchiul si matusa mea care locuiesc in America si care nu ar veni inapoi in Romania nici sa-i bati. Dupa ce au locuit in Bucuresti le-a ajuns.

***Fur is for petting**

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Xio, chiar nu se pune si incerc sa-ti explic ca sa intelegi de ce;
ca sa poti lua pulsul unei tari ar trebui :
sa traiesti acolo zi de zi dintr-un salariu, sa vezi care poate fi nivelul tau de trai atins cind iti cistigi singur piinea, la sfirsit de an ce aduce declaratia de venituri;
sa fi fost macar odata pacient spitalizat , sa ai nevoie de consult, diagnostic, medicatie tu sau familia restrinsa sa intelegi sistemul sanitar
sa fi trecut prin scoala tu sau copilul/sotul sa intelegi sistemul de invatamint, nivelul lui si factorii care-l claseaza unde e (vezi clasam.univ internationale)
sa fi votat odata sa urmaresti o campanie electorala sa poti intelege incotro se indreapta tara si ce politica interna/externa promoveaza;
sa fi avut nevoie de paperas-de contactul direct cu autoritatile sa vezi cum se aplica legea/cum esti tratat, respectat ca individ;
sa ai un job unde poti constata pe o perioada daca exista sau nu discriminarea, cum esti tratat;

Canada este uriasa, tu inteleg ca ai famile in Ontario; intre Alberta, Québec si Ontario de ex exista diferente fundamentale de mod de viata, conceptii, legislatie, scoala, etc; ce stii despre asta?

Si ar mai fi multe motive care nu te indreptatesc sa emiti o opinie veridica

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

BIne , mai , Ana , atunci considera parerile pe care le scriu eu aici venite din partea tatalui meu.
E OK asa?
Un om care traieste acolo de 13 ani si caruia nu-i place.
care daca ar avea bani destui s-ar muta inapoi in tara. Bani destui adica sa-si cumpere o casa si sa traiasca fara griji , ca dincolo.
Poti sa admiti ca exista persoane carora nu le place in Canada?
Fata de care scriam mai sus a trait si intr-o parte si in alta si a ales Romania.
Sotul american al unei vecine s-a mutat aici definitiv. Si nu s-a sinucis inca.

***Fur is for petting**

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

in Romania poti sa ai cat de multi bani vrei, ca lucrurile tot nu stau foarte bine...Sau, eventual, ar fi foarte bine daca ai putea locui undeva izolat si nu ar tb sa interactionezi decat cu cine vrei tu, sa nu ai nevoie de scoala, de servicii, de spital, de drumuri, de nimic...In momentul in care ai iesit din casa si ai mers, say, pana la magazin sa iei o paine, iti vine sa te dai cu capul de pereti si sa pleci cat mai departe..

Si spun asta cu parere de rau, pentru ca iubesc tara asta...iubesc muntii, marea, locurile in care am crescut, prietenii cei mai buni care sunt aici....si totusi, totusi...sunt cu un picior intr-o alta tara si abia astept sa plec definitiv...

Si am vazut viata in RO din o gramada de perspective; am fost copilu' premiant al unor bugetari dintr-un orasel din provincie, maica-mea si acum are 3 job-uri, ca sa ii fie cat de cat ok; e medic. Strangeau bani un an intreg ca sa poata avea o vacanta frumoasa...
Si am fost si studenta in capitala si m-am intretinut singura si mancam cu prietenele mele cartofi prajiti pe resou si banii ii dadeam pe carti si pe bilete la concerte...
Si acum am si casa aia la care multi din pacate doar viseaza, pot sa stau cu burta la soare si sa imi zic: ha, am bani, ce bine e in Romania....Dar nu e asa...

Si nu trebuie sa petreci f mult timp in strainatate ca sa iti dai seama ca aici, la "portile Orientului", ceva nu e in regula; ca prea mult se fura, ca prea multi vor sa profite, sa te fraiereasca, ca incepand de la vanzatoarea de la magazin care iti da o guma de mestecat rest si pana la "prietenii" care se imprumuta de la tine si apoi uita sa te mai intrebe de sanatate, aproape fiecare bucatica din viata de zi cu zi e putin stricata, putreda...

Si imi pare rau ca nu imi doresc ca fetita mea sa creasca aici, insa asa simt in momentul asta si cat pot, incerc sa o feresc de tot ceea ce inseamna sistemul corupt si urit in jurul caruia ne pacalim ca o ducem bine...

Si am in continuare vecini care arunca zi de zi chiftele peste gard zecilor de caini vagabonzi care bantuie cartierul Rezidential in care locuiesc si se simt muuult mai buni, dar intre ei se injura si se barfesc si nu dau doi bani unul pe celalalt.

Deci...cum e in Romania?
In Romania e frumos, mai, e o tara superba care are noroc de niste peisaje si de o clima care sa-ti taie respiratia, INSA e po****ta in MAJORITATE --cu regret, din nou...-- de oameni care o strica.
Romanii frumosi si sinceri sunt, pentru mine , din pacate, exceptia si sunt dezamagita incredibil de mult de ceea ce se intampla zi de zi in jurul meu...

my 2 cents

www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">We LOVE Sonia

www.bebelissimo.com/" target="_blank">*Bebelissimo*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Am uitat sa spun apropos de faptul ca a cunoaste o tara implica a locui in ea, a lucre, a cunoste politica, a merge la spital etc… e un francez la mine in oras, venit de tispe ani (18?!) face cercetare. Nu-I place America: nici mincarea (fara comentarii), nici oamenii (ca sint toti emigranti si nu stiu sa cheltuie si sa sprecieze lucururile fine in viata), nici orasele (ce-I aia restaurant care da cu feresterele spre parcare, sau fara un ghiveci, un spatiu verde etc)… Cind l-am I ntrebat de ce sta aici mi-a zis clar: ii place ce face. Aici face stiinta la virf. Cit sta la job nu conteaza ca nu e in franta: un laborator are pe mina si uita unde e. Insa merge in Europa I fiecare vacant si nici nu concepe sa mai stea o secunda dinmomentul in care iese la pensie. Am mai avut si alti coelgi la servici, din Austria, franta si Germania: mai mult de 5 ani nu a stat nici unul. Probabil ca sa faca ceva bani, sa capete titulatura, sa publice, sa lucreze in universitati bune apoi s-au intors pe pozitii bune in tara lor. Ce vreau sa spun e ca aici ascensiunea profesionala e cumva mai rapida decit in europa, insa nu am vazut europeni care sa ramina aici for good. Ce vreau sa spun e ca mai exista oameni care nu se pot acomoda in America, nu numai romanii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Eu sunt una care din '90 incoace, ba legat de venirea minerilor, ba de rezultatele alegerilor, am tot cochetat cu emigrarea. Si am cochetat asa de bine si cu voce tare, ca am si convins vreo doua cupluri de prieteni ca e mai bine e dincolo. Ei au emigrat in Canada, eu sunt tot aici.
Am ramas poate din inertie, poate pentru ca ne-am descurcat binisor, intre timp au venit copiii si incetul cu incetul a disparut motivatia si inversunarea de a lua viata de la capat altundeva. Sau poate n-a murit si ultima bruma de speranta ca incet-incet se mai schimba in bine lucrurile si pe-aici...
Nu m-as putea obisnui cu alta clima, am oroare de aglomeratie, nu-mi place sa folosesc masina, nu m-as obisnui cu mancarea care nu e proaspata, gustoasa, naturala , nu-mi place sa ma grabesc, deci cam multe "mofturi" veti zice voi si poate pe buna dreptate. Asa ca am "emigrat" din Bucuresti si atat!

Pene colorate... cate putin din toate!

Mergi la inceput