Atentie la capuse,la Borelioza,la Lyme! (5)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lorena2009 spune:

Gabi25 si eu cred ca e o reactie la schimbarea antibioticului. Fiecare antibiotic actioneaza in felul lui si penetreaza alt tip de tesuturi. Probabil Claritromicina penetreaza tesuturi in care Doxi a ajuns mai greu sau in cantitati mai mici si acuma omoara bacteriile cantonate in locurile respective.Probabil de aici iti vin simptomele pe care le ai acuma. Eu asa cred.

Nerantula si mie mi-au aparut anul trecut in timpul tratamentului eruptii pe piele mai mult pe spate ca niste mici cosuri rosii si ma mancau.Eu asa cred ca mi-au aparut de la toxine. Ce am facut atunci, am facut foarte des baie ca si transpiram tare (era si foarte cald vara trecuta)de mai multe ori pe zi, nu neaparat bai fierbinti ca alea epuizeaza organismul, ci la temperatura corpului dar dupa ele ma simteam mult mai bine si la piele. Mi-a aparut tot atunci si sub axile asa cum descrii si tu, pete rosii mai mari care ma mancau. Si eu m-am gandit atunci ca s-ar putea sa fie ciuperca de la antibiotic dar am dat cu Nidoflor (aia am avut in casa si am zis ca incerc) 2-3 zile dupa ce faceam baia si a disparut. Peste cateva saptamani a aparut iar, am dat tot asa cu Nidoflor si a disparut de tot.Ca a fost ciuperca sau nu habar nu am. Stiu ca Dr. Bozsik atragea atentia in indicatiile lui asupra unei igiene corporale riguroase deoarece datorita toxinelor transpiratia e mult mai acida si pot sa apara in unele cazuri eruptii cutanate care trebuiesc foarte bine diferentiate intre o eruptie datorita toxinelor sau o reactie alergica la tratament. Acuma eu nu pot sa iti zic concret de ce tip e eruptia puiutului dar daca e deja de doua zile, tu continui tratamentul cu antibiotic, si starea lui nu se inrautateste rau, eu nu cred ca ar fi de la antibiotic. O reactie alergica in cateva ore poate sa ajunga pana la soc anafilactic. I-ai mai dat antibiotic in astea doua zile? Nu stiu ce sa zic, tu il vezi cum arata, poate nu ar fi rau sa il vada un dermatolog, daca crezi ca e cazul. In caz de alergie in mod normal eruptia apare pe tot corpul inclusiv pe zona paroasa. Incerc sa caut in calculator textul cu indicatiile Dr. Bozsik si cand il gasesc postez paragraful cu eruptia cutanata.
Pupici dulci la puiut dulce si multa sanatate.






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorena2009 spune:

Cireshica imi pare rau ca te confrunti cu asemenea probleme.Eu totusi sper sa te ajute cu tratamentul mai departe.Stiu ca costa mult cefortul.Noi dadeam 245 mii lei pe un flacon,= aproape un milion pe zi pe patru grame.
In legatura cu raspunsul de la medic: "1 month combined antibiotic treatment, then check the body for a response", cu alte cuvinte sa vedem cum raspunde organismul la tratament in perioada asta de o luna, sau daca combinatia asta de antibiotice merge bine pe organismul tau, ce tip de reactie Herx apare si cum evolueaza simptomatologia.Eu asa cred ca asta vroia sa zica prin fraza : then check the body for a response= apoi verificam corpul pentru un raspun, vedem cum reactioneaza corpul.Eu cred ca poti linistita sa ii scrii sa-i cer sfatul in continuare.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorena2009 spune:

Nerantula, asta e ce am gasit despre eruptii cutanate in materialul de la Dr.Bozsik. Mai multe informatii gasesti la pagina 4\11. Acolo am postat tot materialul despre ingrijirea pacientilor cu Lyme primit de la Dr.Bozsik:
În cursul tratamentului antibiotic starea pacientului se poate înrautati temporar. Aceasta înrautatire temporara a starii poate aparea în primele zile de tratament sau dupa prima saptamana, respectiv în primele doua saptamâni dupa tratament, dar poate sa si lipseasca. Fenomenul se datoreaza substantelor eliminate în urma distrugerii bacteriilor. Înrautatirea tranzitorie a starii pacientului se datoreaza efectului medicamentelor, deci este un fenomen favorabil. Uneori starile de rau se pot asocia cu eruptii cutanate. Aceste eruptii, datorate descompunerii bacteriilor sau altor cauze trebuie diferentiate de catre medicul specialist de fenomenele tegumentare cauzate de posibile alergii medicamentoase! Tratamentul se poate întrerupe doar în cazuri justificate de sensibilitate la medicamente. În asemenea cazuri: dupa câteva zile de pauza se va utiliza un antibiotic cu o substanta activa diferita. Din cauza ciclului celular al agentului patogen cura antibiotica reînceputa în zece zile poate fi considerata neîntrerupta din punct de vedere terapeutic. Subliniem înca odata:
Cea mai mare greseala este întreruperea precoce a tratamentului antibiotic!
Precautie: Anumite medicamente printre care tocmai antibioticele cele mai eficiente: Doxiciclina si Ciprobay, pot sensibiliza tegumentele la lumina, si de aceea, în timpul tratamentului, pielea neacoperita trebuie ferita de razele solare directe sau difuze. Chiar si razele solare care patrund prin fereastra pot fi periculoase! Cremele de protectie solara cu mai multi factori ofera protectie suficienta fata de razele difuze. Totusi, cel mai bine este ca pacientul sa poarte îmbracaminte potrivita, palarie de pai sau manusi. Razele solare trebuie evitate mai ales între orele 11:17, perioada în care ele sunt cele mai puternice.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nerantula spune:

Lorena, cireshica, multumesc mult!
Eu cred, totusi, ca-s de la antibiotic si nu de la toxine, el practic nu a avut timp sa inmulteasca dusmanul, tratamentul l-am inceput imediat. O sa-i fac baie mai des si tot timpul sa-i schimb hainutele, alte semne de discomfort nu par sa fie, nu cred ca il mananca, e vioi ca de obicei, doar apetitul usor diminuat, dar nu a fost prea grozav niciodata.

Ne-am comandat si noi spray contra capuselor ..


www.flickr.com/photos/30462666@N03/sets/" target="_blank">Gruia - haiducel iubit 16.09.2008

8+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mariaa spune:

...multumesc Lorena, cautam acul in carul cu fan...

pentru Marius, 2 materiale de pus in atachament, link sau ce s-o putea...

1. DESPRE TRATAMENTUL BORELIOZEI LYME

Borelioza Lyme se poate vindeca complet.
Conditia vindecarii este diagnosticul precis si tratamentul bazat pe cele mai noi cunostinte.
Deseori, borelioza Lyme se manifesta prin simptome si semne clinice atipice sau care mimeaza simptomele altor boli. Borelioza Lyme nu se vindeca în lipsa tratamentului, iar în cursul evolutiei lente a bolii, ce se poate extinde pe mai multi ani, pot aparea tablouri clinice caracteristice altor boli. Uneori stabilirea diagnosticului clinic este foarte dificil din cauza multitudinii simptomelor si semnelor clinice necaracteristice bolii.
Mai mult, testele de laborator utilizate cu succes în cazul bolilor similare, sunt deseori neconcludente în cazul boreliozei. Astfel, boala Lyme poate ramâne adesea ascunsa, fiind nevoie de metode inedite pentru identificarea sa.
De aceea, am introdus metode noi de diagnostic, capabile de identificarea nemijlocita a agentului patogen si a tulpinilor sale. Elaborarea unei scheme adecvate de tratament este sprijinita, pe lânga confirmarea diagnosticului, si de cunoasterea tulpinilor si a sensibilitatii lor diferita la antibiotice.
Datorita versatilitatii si adaptabilitatii mari a bacteriei patogene, Borrelia burgdorferi sensu lato, am introdus un tratament antibiotic combinat. În vederea eficientei tratamentului un antibiotic are efect nociv direct asupra agentului patogen. Al doilea antibiotic împiedica transformarea spirochetelor si adaptarea lor la organismul afectat si medicamentele utilizate.

Efectul terapeutic este verificat pe parcursul mai multor ani de îngrijire post-tratament.

Pentru elaborarea planului de tratement trebuie sa cunoastem:
durata exacta a perioadei de recurenta a simptomelor,
datele privind toate tratementele precedente cu antibiotice (numele antibioticului, doza, data si durata tratementului),
efectul antibioticului asupra simptomelor care pot fi legate de borelioza Lyme,
eventuala sensibilitate crescuta (alergia) pacientului la anumite medicamente.

În cazul unei boli îndelungate sau cronice vindecarea completa uneori, se poate obtine doar prin tratamente repetate.

Cea mai mare greseala este întreruperea precoce a tratamentului antibiotic!

Pentru cei care se afla sub îngrijire post-tratament se recomanda ca înaintea începerii unui tratament antibiotic planificat sa ceara sfatul medicului care le trateaza boala Lyme.
TIMPUL NECESAR TRATAMENTULUI BORELIOZEI LYME SE POATE STABILI ÎN FUNCTIE DE RECURENTA SIMPTOMELOR BOLII:
DURATA UNUI CICLU DE TRATAMENT TREBUIE SA FIE MULTIPLUL UNEI PERIOADE DE RECURENTA DE TREI SAPTAMÂNI.


Recomandari celor care se afla sub tratament:
Se recomanda ca medicamentele sa fie luate în timpul meselor, împartind proportional dozele zilnice! Acest aspect este deosebit de important la cei cu simptome gastrice.
Consumul de lichide permanent si în cantitati mari ajuta la eliminarea substantelor descompuse care rezulta în urma distrugerii bacteriilor.
Termoterapia dozata cu precautie (baile calde sau diversele tipuri de sauna) poate crea conditii nefavorabile agentilor patogeni, însa trebuie administrata cu discernamânt, pentru ca poate cauza surmenaj sau poate deregla balanta hidrica a organismului.
Totdeauna se va avea în vedere asigurarea echilibrului organismului.
Pe durata tratamentului se recomanda un mod de viata relaxat, cu evitarea oricarui stres fizic sau emotional-intelectual. Se vor crea pacientului conditii de viata mai favorabile decât cele obisnuite, pentru a-l sprijini cât mai bine posibil lupta organismului sau cu acest "inamic perfid"! Astfel, organismul va putea combate mai repede infectia.

Precautie:
Anumite medicamente printre care tocmai antibioticele cele mai eficiente: Doxiciclina si Ciprobay, pot sensibiliza tegumentele la lumina, si de aceea, în timpul tratamentului, pielea neacoperita trebuie ferita de razele solare directe sau difuze. Chiar si razele solare care patrund prin fereastra pot fi periculoase! Cremele de protectie solara cu mai multi factori ofera protectie suficienta fata de razele difuze. Totusi, cel mai bine este ca pacientul sa poarte îmbracaminte potrivita, palarie de pai sau manusi. Razele solare trebuie evitate mai ales între orele 11:17, perioada în care ele sunt cele mai puternice.
În timpul administrarii medicamentelor în perfuzie, densitatea continutului biliar poate creste, ceea ce se poate preveni prin utilizarea de fermenti digestivi. Acestia se pot utiliza si cu alte ocazii, deoarece acizii biliari excretati pe stomacul gol cresc în mod indirect rezistenta naturala a organismului si sporesc eficienta tratamentului.

Înaintea începerii tratamentului medicul trebuie sa verifice nu numai starea organelor interne si tabloul sanguin dar si o posibila infectie cu fungi. Tratamentul antifungal specific si un regim alimentar cu un continut moderat (!) de glucide trebuie început înaintea curei antibiotice, urmând sa fie continuat sub tratament si, în functie de necesitati, eventual si dupa încheierea curei. În caz contrar, infectia fungala va putea duce la simptome severe, dificil de tratat ulterior.
Prin controlul medical periodic si testele de laborator efectuate pe durata tratamentului se monitorizeaza cursul îmbunatatirii starii pacientului, dar acestea servesc si la evitarea efectelor secundare. În cursul tratamentului antibiotic starea pacientului se poate înrautati temporar. Aceasta înrautatire temporara a starii poate aparea în primele zile de tratament sau dupa prima saptamana, respectiv în primele doua saptamâni dupa tratament, dar poate sa si lipseasca. Fenomenul se datoreaza substantelor eliminate în urma distrugerii bacteriilor. Înrautatirea tranzitorie a starii pacientului se datoreaza efectului medicamentelor, deci este un fenomen favorabil.
Uneori starile de rau se pot asocia cu eruptii cutanate. Aceste eruptii, datorate descompunerii bacteriilor sau altor cauze trebuie diferentiate de catre medicul specialist de fenomenele tegumentare cauzate de posibile alergii medicamentoase! Tratamentul se poate întrerupe doar în cazuri justificate de sensibilitate la medicamente. În asemenea cazuri: dupa câteva zile de pauza se va utiliza un antibiotic cu o substanta activa diferita. Din cauza ciclului celular al agentului patogen cura antibiotica reînceputa în zece zile poate fi considerata neîntrerupta din punct de vedere terapeutic.

Subliniem înca odata:
Cea mai mare greseala este întreruperea precoce a tratamentului antibiotic!


În timpului tratamentului se vor evita comunitatile, mijloacele de transport în comun sau unitatile de alimentatie publica, unde pacientul se poate infecta usor cu agenti patogeni nesensibili la antibioticele utilizate. În timpul curei antibiotice organismul devine mai susceptibil la infectii bacteriene sau, mai ales, micotice (produse de fungi). Comunitatile pot fi purtatoare de boli ascunse sau aflate în stare latenta, ai caror agenti patogeni pot fi extrem de periculosi pentru bolnav. Pe de alta parte, pacientul suferind de borelioza Lyme nu poate transmite boala mai departe în comunitate!

În vederea evitarii suprainfectiilor este foarte importanta asigurarea conditiilor de igiena a alimentatiei: se recomanda consumul alimentelor fierte sau gatite. Pentru spalarea vaselor se vor utiliza detergenti cu efect dezinfectant! Se va asigura permanent o igiena orala adecvata. În plus, se recomanda dezinfectia periodica a cavitatii bucale (de ex. solutie Hyperol preparata conform instructiunilor). Depunerile de pe limba se vor îndeparta sau trata utilizând betisoare cu vata îmbibata în solutii dezinfectante (de ex. glicerina boraxata).
Igiena corporala riguroasa este extrem de importanta din punctul de vedere al profilaxiei. Se va asigura o igiena crescuta a vietii sexuale.
Ionii metalelor si anumite medicamente (de exemplu fierul sau Doxiciclina) se pot combina, împiedicând astfel absorbtia medicamentului si a preparatului feros, depunându-se în organe si tesuturi. Datorita lipsei produse în acest fel, se recomanda suplinirea, în timpul tratamentului, a vitaminelor si oligomineralelor. Din acest motiv se mai recomanda ca oligoelementele sa fie administrate dupa sau cu doua ore înaintea luarii medicamentelor. Suplimentarea sa se faca în cadrul unei mese de scurta durata.

TRATAMENTE ADJUVANTE
Vindecarea boreliozei depinde nu numai de tratamentul oferit organismului, ci si de îngrijirea si sprijinul dat sufletului. Sprijinul sufletesc si empatia sunt deosebit de importante, mai ales, daca viata pacientului ia un curs nefavorabil tocmai în timpul bolii. În astfel de situatii capacitatea organismului de a se apara poate scadea în asa masura încat borelioza Lyme, aflata în stare de latenta, se manifesta puternic sau starea pacientului aflat pe cale de vindecare se agraveaza din nou.
Atitudinea optimista contribuie la vindecare. Câteodata, rezolvarea problemelor si grijilor sufletesti poate fi de ajutor, si de aceea trebuie ca pacientul sa-si faca timp pentru a le solutiona, mai ales în timpul unei boli cornice sau îndelungate. În acest scop, versetele din Biblie pot fi un sprijin si pentru cei care nu sunt religiosi. Câteva situri pentru meditatii:
http://www.medugorje.org , sau
http://www.abcsoffaith.com/quiet/quietplace.html
Datorita starii precare a pacientului cauzata de durata lunga a bolii si administrarii pe termen lung a unor mari doze de antibiotice creste necesarul de vitamine al organismului, mai ales în ce priveste vitaminele B si vitamina C. De aceea este indicat consumul permanent de vitamine din complexul B, vitamina C si preparate multivitaminice, în doze duble fata de cele recomandate.
De asemenea, organismul pacientului are o nevoie sporita si de oligoelemente. O forma eficienta a asigurarii acestora este administrarea picaturilor Beres în doze mari, conform instructiunilor, sau a suplimentului nutritiv Humet-R, recomandat, mai ales dupa încheierea tratamentului, si pentru detoxifierea organismului.
În vederea accelerarii regenerarii sale, organismul va avea nevoie de vitamine si oligoelemente înca o perioada de 1-2 luni dupa încheierea tratamentului.
În timpul tratamentului se recomanda un regim alimentar adecvat, alcatuit din cantitati mici de proteine animale si dulciuri, respectiv mai ales alimente de origine vegetala, curatate temeinic, din care se pot prepara diverse sucuri, pentru ca, bolnavul consumându-le, sa se poata purifica mai usor de agentii patogeni distrusi. Se recomanda consumul de sucuri naturale, preparate acasa, în masura posibilitatilor. Pâna la vindecare se va evita consumul de cafea si bauturi alcoolice. (Aceasta recomandare medicala a fost confirmata de experienta personala a unor pacienti: atât consumul cafelei cât si a alcoolului, chiar si în cantitati mici, pot duce la stari de rau. Acestea sunt reactii trecatoare, care dispar dupa vindecarea boreliozei Lyme.)
Începând cu ultima zi de tratament antibiotic este foarte important consumul de cantitati mari de iaurt natural, cu microflora vie, respectiv preparate continând Lactobacili. Cel mai recomandat este L. bulgaricus, considerat de decenii ca fiind cea mai sanatoasa bacterie, care duce la acrirea laptelui. De pilda, L. casei din iaurtul Actimel ajuta în plus si la functionarea organismului. Cu exceptia L. casei, acidul gastric distruge bacteriile lactice, însa acest lucru se poate evita consumând porduse continând Lactobacili înveliti într-o capsula protectoare. Aceste preparate asigura o si mai mare eficienta a regenerarii si protectiei florei intestinale. În scopul descris, nu se recomanda consumul de iaurturi de baut pasteurizate, care nu contin bacterii vii.
Fiecare preparat de iaurt se poate consuma si în timpul tratamentului cu antibiotice pentru ameliorarea simptomelor gastro-intestinale. Totusi, ele nu se pot consuma o data cu antibioticele, pentru ca se pot combina cu substanta activa din antibiotic, respectiv acestea din urma pot distruge bacteriile benefice din iaurturi. De aceea, iaurturile se consuma la 1-2 ore dupa adminsitrarea medicamentelor.
Iaurturile îsi au importanta primordiala la sfârsitul tratamentului, când, prin contributia lor se formeaza o flora intestinala bioactiva noua, capabila sa sprijine ulterior functionarea organismului. Conditia acestui fapt este ca pacientul sa consume câteva zile cel putin un litru de iaurt zilnic (sub diverse forme, mixate sau pregatite cu fantezie), respectiv o cantitate tripla de preparat Lactobacilic sub forma de capsula!
Dupa tratament, mai ales daca exista simptome articulare sau nervoase, se recomanda consumul cu 15-30 minute înainte de mese a 3x1-2 capsule de uleiuri ce contin acizi grasi esentiali nesaturati (vitamine F) ce au efecte benefice (cum ar fi uleiul de luminita noptii si /sau uleiul de peste).
În cazul unor alterari ale sistemului nervos accentul trebuie pus pe asigurarea unei cantitati suficiente de vitamine din complexul B. Preparatele de vitamina B liposulibile (cum ar fi Milgamma) se recomanda nu mai devreme de 3 saptamâni de la terminarea curei cu antibiotice. Dupa aceasta perioada preparatul are efecte benefice remarcabile mai ales în cazul unor alterari ale sistemului nervos.

Produsele homeopatice pot fi administrate doar la recomandarea specialistului si doar dupa încheierea tratamentului, însa decizia privind nevoia începerii unui nou tratament se va lua indiferent de acestea.
Efectul asa-numitelor suplimente nutritive, în general, nu este proportional cu pretul ridicat al acestor preparate. Vitamina Q-10 ajuta deopotriva la functionarea bacteriilor si a organismului uman. Efectul sau benefic se va încerca doar dupa vindecarea completa.
Restabilirea activitatii fizice a pacientului se va face treptat. Masajul poate fi de folos, la fel ca si miscarile efectuate cu încarcare crescuta treptat, respectiv termoterapia: sauna (aburi sau infra-sauna),si baile cu apa calda. Întoarcerea la lucru sa se faca, de asemenea, treptat, pacientul urmând sa-si rezolve la început doar problemele cele mai importante, care nu sufera amânare!

TRATAMENTUL ÎSI DEZVOLTA EFECTUL COMPLET DUPA O PERIOADA DE 2-4 LUNI!


2.Intrebari si raspunsuri despre Lyme:

Ce este borelioza Lyme?
Borelioza Lyme sau boala Lyme este o boala cauzata de bacterii, raspândite de capuse infestate cu specia numita Borrelia burgdorferi.

Ce este Borrelia burgdorferi?
Borellia burgdorferi este agentul patogen al boreliozei Lyme. Forma ei tipica poate fi recunoscuta cu usurinta si cu un microscop optic. Este numit si parazit-teflon pentru ca suprafata sa este acoperita cu un material special, care împiedica aderarea anticorpilor care protejeaza organismul. Fara tratament, poate ramâne nedescoperita în organism ani de zile sau chiar decenii. Pe lânga capacitatea sa extraordinara de adaptare, respectiv capacitatea sa excelenta de a se proteja, acest lucru se datoreaza si formelor sale vegetative, adica asa-numitelor micele.

Cum apare borelioza Lyme?
Borelioza Lyme este cauzata de bacteriile care patrund în rana deschisa rezultata în urma muscaturii de capusa. Acesti agenti patogeni pot rezista în stare vegetativa luni sau ani de zile în intestinul mijlociu al capuselor. Muusctura de capusa nu este dureroasa si, de aceea, parazitul poate suge sângele câteva zile în continuu, sângele infectat putând ajunge astfel din nou în rana, direct în vasele mici de sânge. Boala nu se transmite de la om la om, ci poate trece de la animale bolnave la oameni prin intermediul capuselor.

Doar capusele pot raspândi boala?
Practic, da. În mod exceptional poate fi transmisa si de alte animale care sug sângele.

Cât de frecventa este borelioza Lyme?
Borelioza Lyme este zoonoza (adica o boala cu transmitere de la animal la om) cea mai des întâlnita în tara noastra, cât si în lumea întreaga. Conform calculelor noastre, la noi, câteva sute de mii, poate chiar un milion de persoane sufera de Borelioza Lyme.

Animalele se pot îmbolnavi de borelioza Lyme ?
Da. Teoretic, patogenul bolii Lyme poate infecta orice fiinta, inclusiv animale. La animale, însa, boala are o incidenta mai scazuta, o evolutie mai usoara,si se vindeca mai repede la tratament. Acest lucru se datoreaza, în parte, conditiilor de viata naturale si unei rezistente mai crescute, si, în principal, si unei temperaturi corporale mai mari decât cea a oamenilor (39-41 oC). Bacteria Borrelia burgdorferi se înmulteste cel mai rapid la 30 oC, peste acest prag patogenul având de suferit, si astfel organismul putând sa-l distruga mai usor.

Cum sa ne protejam animalele?
Cu o îngrijire atenta, cu examinarea si îndepartarea parazitului în mod profesionist. Prin distrugerea cu substante chimice a capuselor si a altor paraziti, efectuata lunar, începând din primavara. Spre deosebire de purice, capusa ramâne zile întregi în locul muscaturii, astfel ca cordonul împotriva puricilor nu ofera protectie fata de capuse.Samponul, uleiul sau spray-ul împotriva capuselor, însa au un efect pe termen lung, oferind protectie sigura, completa, pentru o luna întreaga.

Fiecare om se îmbolnavste dupa muscatura de capusa?
Acest lucru ne este probabil. Din o mie de capuse, una singura este infectata cu un virus, dar cel putin o suta din ele sunt infectate cu o bacterie. Acest lucru înseamna ca fiecare a mia muscatura poate produce o infectie virala, în timp ce fiecare a zecea (!) muscatura produce o infectie bacteriana. Nu chiar, pentru ca îmbolnavirea este mai rara în cazul în care persoana respectiva are o stare generala de sanatate buna în cazul unui stres fizic-psihic-mental, însa, creste si riscul îmbolnavirii.

Am fost vaccinat! Sunt protejat!
Da, dar nu împotriva capuselor! Deoarece capusele pot ataca orice fiinta vie. Vaccinul asigura protectie nu atât împotriva lor, cât împotriva virusilor care traiesc si se înmultesc în organismul capuselor. Capusele infectate pot, la rândul lor, infecta locul muscaturii (ranii deschise) în câteva ore (4-8 ore), iar în unele cazuri, mai rare, chiar imediat. Vaccinul ofera protectie doar împotriva virusilor sau a encefalitelor virale. Agentul patogen sau bacteria care provoaca boala Lyme poate fi distrus doar cu antibiotice. Capusele raspândesc si alte boli, dar si acestea sunt de obicei tratabile.

Exista vaccin împotriva boreliozei Lyme?
Deocamdata nu exista, dar se depun eforturi uriase pentru dezvoltarea unui asemenea vaccin. Din cauza diversitatii neobisnuite a bacteriei si similaritatii dintre unele proteine din organismul parazitar si tesuturile umane, pentru realizarea vaccinului trebuie identificata acea parte a bacteriei care ramâne neschimbata în cursul bolii si are o structura diferita de cea a tesuturilor umane. Aceasta va fi inofensiva si va asigura o protectie eficienta. Vaccinul, realizat înainte împotriva unei singure subtulpini, a fost scos deja de pe piata.

Care este reteta prevenirii boreliozei Lyme?
O tableta Polybé dimineata/la prânz (sau începând cu 2-3 zile înaintea excursiei), substante împotriva capuselor, îmbracaminte corespunzatoare. Stropirea terenului, gradinii cu, de ex., Actellic-B de doua ori pe an, strângerea frunzisului.
La prânz/seara se va inspecta corpul, articolele de îmbracaminte, rucsacul, orice (!) prada adusa din padure, câinele, pentru identificarea capuselor.
Capusele vor fi îndepartate cu ajutorul unei pensete, rana va fi îngrijita si tinuta sub observatie timp de 4-6 saptamâni.
Cel mai bine este sa se evite locurile unde exista pericolul infectarii cu capuse (care pot varia de la un anotimp la altul).

Care este cea mai buna metoda de îndepartare a capuselor?
Metoda prin care se evita apasarea abdomenului moale al capusei, prin care nu vom presa continutul infectat în rana deschisa, prin care nu distrugem capusa,si astfel putem evita patrunderea substantei infectate în organism, iar capusa poate fi scoasa , extrasa din rana, fara sa o omorâm! Trimiteti capusa îndepartata si închisa în folie de celuloza la Centrul Medical de Diagnoza Genetica (1125 Budapest, Istenhegyi út 31/B) cu scopul stabilirii infectarii.
Rana va fi dezinfectata doar ulterior, dupa îndepartarea capusei! Dezinfectantele fac ca parazitul sa devina agitat, determinându-l sa elimine substanta infectata în rana deschisa.
Sa avem grija ca penseta sa fie curata si dezinfectata.

De ce si pâna când trebuie urmarit locul muscaturii de capusa?
Pentru ca astfel vom reusi sa descoperim cel mai timpuriu semn al bolii Lyme, si anume acea iritatie tipica a pielii (pata caracteristica bolii Lyme) care apare în locul muscaturii, semnalând o reactie locala a organismului.
Locul muscaturii trebuie verificat timp de cel putin o luna sau, mai bine, timp de 6 saptamâni, pentru ca aparitia reactiei organismului poate întârzia o perioada mai lunga. Trebuie sa notati numele si doza antibioticelor administrate între timp, chiar daca ele au fost prescrise pentru alte boli, de ex. faringita.

Cum vom recunoaste iritatia, pata Lyme, în forma de cocarda, semn timpuriu si patologic al bolii?
Iritatie cu inele circulare, ca o cocarda: zone amestecate de piele inflamata, aparent intacta si în curs de vindecare. Cel mai frecvent apare un singur inel exterior, fara inflamatie în jurul zonei centrale inflamate si în curs de vindecare, între care se observa o zona palida. Muscatura de capusa poate fi si în forma unui inel inflamat, umflat, de culoare rosiatica.
Aceasta iritatie se extinde tot mai mult cu fiecare zi, dar în unele cazuri aceasta poate fi absenta, chiar daca s-a produs infectia.

Câti ani poate tine perioada de latenta a acestei boli?
Boala Lyme poate îmbolnavi oricare organ peste ani sau chiar decenii (!) pentru ca agentul patogen poate ajunge oriunde în organism prin sânge si, în conditii prielnice, daca scade rezistenta organismului, poate provoca o inflamatie cronica. Vindecarea spontana nu a fost documentata, dar boala poate fi tratata eficient prin medicatie.

Care sunt simptoamele târzii ale boreliozei Lyme?
Conduce frecvent la o inflamatie cronica a pielii (atrofierea tesutului cutanat sau cicatrizarea pielii), dar produce si vatamari ale sistemului nervos (inflamatia nervilor, în primul rând a nervilor cranieni, encefalita, meningita), ale sistemului muscular si ale articulatiilor (în principal articulatiile mari, dar si cele mici) si ale inimii (pericardita, aritmie). Practic, poate ataca orice organ, fiind o boala care afecteaza întregul organism. De aceea, vindecarea, disparitia petei-Lyme, nu înseamna si vindecarea boreliozei Lyme!

Ce ajutor ne dau testele de laborator?
Determina prezenta agentului patogen, confirma prezenta anticorpilor care semnaleaza infectia, ofera informatii privind sensibilitatea la antibiotice, demonstreaza actiunea, manifestarea bolii si necesitatea tratamentului, prin confirmarea prezentei imunocomplexelor (anticorpi asociati bacteriei)).

Borelioza Lyme poate exista în pofida rezultatelor negative?
Da. În cazul unor simptoame persistente, se va încerca confirmarea prezentei bolii prin teste repetate si extinse, respectiv se vor obtine informatii cât mai precise privind conditiile în care s-a produs infectarea, privind simptoamele, antibioticele administrate, în eventualitatea altor boli, precum si modificarile survenite în urma administrarii acestor antibiotice.

Se poate vindeca borelioza Lyme ?
Da! Se poate vindeca complet! Bacteria Borrelia burgdorferi este sensibila la multe medicamente si poate fi distrusa cu ajutorul multor antibiotice distribuite si la noi în tara (Ungaria). În elaborarea planului de tratament vom identifica diferitele subtulpini si vom lua în considerare sensibilitatea lor diferita. Vindecarea completa depinde de recunoasterea cât mai timpurie a bolii, de administrarea unui tratament pe baza de antibiotice în cantitate suficienta si pe o perioada suficient de lunga, respectiv de repetarea tratamentului la timpul potrivit.

De ce trebuie administrate mai multe doze mari de antibiotice?
Patogenul care produce borelioza Lyme are o capacitate de adaptare incredibila, poate sa se adapteze chiar si la antibiotice, mai ales în cazul în care tratamentul se face cu doze mici. Pentru a distruge patogenul trebuie paralizata activitatea substantei care determina modificarile structurale si metabolice. Dupa aceasta, patogenul deja inofensiv poate fi distrus lejer cu un alt antibiotic.

Cu ce se poate sprijini efectul medicamentelor?
Luati vitamine si minerale, beti cât mai multe lichide. Se va evita frecventarea locurilor publice si, în general, a comunitatilor, pentru a reduce la minim riscul suprainfectarii. Atentie sporita la igiena personala! Priviti în perspectiva problemele: este important sa constientizati faptul ca prin recunoasterea bolii Lyme aveti posibilitatea sa tratati problemele care v-au ramas ascunse, si nu faptul ca suferiti. Odihniti-va, aveti încredere si sperati!

La ce trebuie sa fim atenti dupa tratament?
Dupa tratament, lasati organismului un timp de ragaz de 1-2 saptamâni pentru a se regenera. Pentru atingerea nivelului maxim al efectului terapeutic sunt necesare 3-6 luni. Tratamentul prelungit, dozele mari de vitamine si minerale vor asigura conditii prielnice organismului pentru a-si reveni complet. Pentru dezvoltarea unei flore intestinale bioactive: consumati din belsug iaurturi naturale probiotice!
Nu va speriati daca veti observa o deteriorare temporara a sanatatii dupa tratament. Acest lucru poate aparea în cursul a 2-3 saptamâni dupa tratamentul combinat si este cauzata de bacteriile a caror distrugere continua înca.

Pot sa ma casatoresc? Pot sa am copii?
Da. Cauza incidentei mari în familie a bolii este faptul ca membrii familiei traiesc în acelasi mediu, boala netransmitându-se de la om la om. Singura exceptie o constituie infectarea intrauterina a fatului. De aceea, în timpul sarcinii, este extrem de importanta administrarea tratamentului într-un timp cât mai scurt. În privinta tratamentului cu caracter preventiv, decizia va fi luata de catre medicul curant. Borelioza Lyme nu reprezinta motiv de întrerupere a sarcinii! Înainte de calatorie se recomanda un examen de specialitate pentru depistarea existentei bolii.



_

“Before you speak, listen. Before you write, think. Before you spend, earn. Before you invest, investigate. Before you criticize, wait. Before you pray, forgive. Before you quit, try. Before you retire, save. Before you die, give.”
Emma este IUBIRE ****** un copil creste in inima mea ****** am un inger pazitor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mariaa spune:

Astazi ar fi trebuit sa-i spun La multi ani, mama.
In schimb i-am luat in numar par gladiole si margarete, florile ce-i placeau cel mai mult. In ciuda bolii nu si-a aratat deloc varsta si cei mai multi ne spuneau ca parca suntem surori. Zilnic imi amintesc in detaliu foarte multe momente si bune si grele si m-am gandit in astea 8 luni aprope de cand nu mai e, ce ar fi schimbat, ce as fi facut altfel, mi-am pus milioane de intrebari.
As fi facut exact la fel insa as fi vrut sa fi stiut mai devreme.Poate asa avea o sansa.
Si as mai fi vrut sa fi putut intelege si accepta mai repede limitele (sau nonlimitele) acestei boli.

Sunt foarte bogata ca am avut-o eu pe mama mea. Cu voia ei sau nu, m-a invatat foarte multe lucruri.
Imi lipseste tare, tare mult chiar si numai s-o aud dar cred si stiu ca acuma e libera de orice suferinta si asta ma impaca cel mai mult.

Aveti grija de voi.
Sa aveti multa putere si multa sanatate dragilor.


_

“Before you speak, listen. Before you write, think. Before you spend, earn. Before you invest, investigate. Before you criticize, wait. Before you pray, forgive. Before you quit, try. Before you retire, save. Before you die, give.”
Emma este IUBIRE ****** un copil creste in inima mea ****** am un inger pazitor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ok - incepem atunci un proiect
Info:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=139471



Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Zadi spune:

Marius - este foarte buna ideea de proiect.

Mariaa -

Revin cu o rugaminte mare si importanta din punctul meu de vedere:

- eu consider ca trebuie sa existe un link pe foarte scurt si accesibil ca argumentatie pt. a fi inteles cu chestiuni punctuale (propozitii si nu fraze) in care sa sti ce trebuie facut din clipa in care observi capusa in piele si pana ajungi la tratament.Exact pasii de urmat astfel incat sa nu bulversam si mai mult mai ales ca tensiunea este mare in acele clipe. Va spun din experienta.

Acesta ar fi link-ul de inceput. Abia apoi sa existe un link detaliat adespre boala Lyme. Un altul despre experienta fiecaruia. Un altul despre schemele de tratament.

In felul acesta se fac trimiteri exacte catre sfera de interes a fiecaruia.Daca discutiile sunt alambicate stil forum este mai greu.

Sper sa intelegeti si punctul meu de vedere. Va multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Zadi - concret - proiectul se construieste. Hai concret si facem sa fie cat mai bine. Este un proiect OPEN.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nerantula spune:

Mariaa , sunt sigura ca si mama ta a fost cel putin la fel de fericita si norocoasa sa te aibe! Iar tu esti o luptatoare desavarsita, chiar ai facut tot ce a fost omeneste posibil (si cred ca putini ar fi fost atat de indarjiti in aceasta lupta!) sa o salvezi! Iar straduintele tale in mod cert au ajutat si ajuta in continuare foarte multi oameni ajunsi, intr-o masura mai mica sau mai mare, sa traiasca acest cosmar oribil si sa mai poata spera ..


Dumnezeu s-o odihneasca si tie sa iti aline dorul si durerea!


www.flickr.com/photos/30462666@N03/sets/" target="_blank">Gruia - haiducel iubit 16.09.2008

8+

Mergi la inceput