Mulatri - integrarea in "societatea" picilor

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andiaroro spune:

Lumea in negru si galben

Astazi m-am jucat cu CI.
Cine-i CI ?
Cum ciné-i CI ? CI, negrul.
Nu asa se raspunde ci « CI,colegul meu ».
Verific ca a inteles intrebandu-l de o colega :
Ciné-i M ?
M e colega mea. Si ea e…neagra.
Explic: Spui doar « M e colega mea ». Nu are sens sa spui ca-i rosie sau albastra ca eu stiu despre ciné vorbesti.
Cine-i A ?
A este colega mea. ..Si ea este putin neagra (A este mulatra)
Incerc sa-l fac sa priceapa ca nu e nevoie de culori in descrierea unui om si continuam discutia :
Cine-i T ?
T este colegul meu. El e galben…
Situatia e grava …T este chinez. E clar , copilul nostru nu se exprima « correct »…nu pricepe si pace ca oamenii nu se impart dupa culori…Mai incerc o explicatie si ultima tentativa :
Ciné-i tata ?
Tata e tata si el e….GALBEN
Cum adica TATA e GALBEN ? ( doar nu-i chinez- asta am spus-o in gand)
Pai peretele e alb si eu si tata suntem galbeni. Oamenii sunt negrii ca CI si M sau galbeni ca mine si ca tata.

Precizari :
Alex are 4 ani.
CI este cel mai bun prieten al lui de la gradinita.
A fost la o cresa Montessori inainte de gradi si erau mereu in grupe de 2_3 copii si, intamplator, el a fost intotdeauna in grupa cu copii de culoare.
In clasa lui sunt acum doar 2 copii ca CI, o mulatra, si vreo 5 chinezuti. Pentru ei asta nu conteaza…culoarea e doar un mijloc de identificare. In alte contexte imi precizeaza « X cu codite » sau cu ce i se pare lui ca ar putea ajuta la identificarea copilului respectiv si atat…
Cred ca noi, adultii, complicam lucrurile.

S-ar putea sa-mi spuneti ca nu suntem in Ro...copii sunt ac oriunde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arturicii spune:

Problema este clar la parinti si la felul in care transmitem mesajul catre copii nostri.

Eu nu am auzit vreodata de la parintii mei: stai departe de tigani; nu ai voi e sa te joci cu X ca are diabet, nu ai voie la M ca tatal lui e negru sau la B ca e murdar.

Si asa i-am invatat si pe baieti; si cat am fost in Romania, le-am explicat ca si tiganii si copii bolnavi si X si M si B sunt oameni ca noi toti si au valorile lor, plusurile si minusurile lor.

Aici e clar ca nu se mai pune problema la nici un nivel de a se feri cineva de altcineva.

Ioana,
~6ani, ~6ani, 19+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Mi-aduc aminte ca anul trecut Cosmin a vrut sa imi descrie un coleg de clasa (stiam ca este de culoare) si mi-l descria asa: "e mai inalt, dar nu foarte inalt, putin mai inalt ca mine, si mai bine facut nu asa slab, si poarta mereu adidasi albastrii".

In timpul asta eu cu sotul mustaceam ca nici o secunda nu i-a trecut prin cap sa zica "e negru" lucru evident de altfel.

Daca acasa nu aud apelativele respective nu o sa le treaca nici lor prin cap sa le foloseasca.

Am avut o prietena care folosea in fata fiicei ei un apelativ f urat la adresa persoanelor de culoare. Am rugat-o sa nu o mai faca macar in prezenta mea sau a fiului meu pentru ca eu traiesc aici nu la Cucuietii din Deal unde n-au vazut negrii in viata lor.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andiaroro spune:

Luna1- "Daca acasa nu aud apelativele respective nu o sa le treaca nici lor prin cap sa le foloseasca.".... in cazul nostrunu e cazul.Ramane varianta varstei...baietelul tau avea 7(putea da muuulte detalii despre coleg), al meu "aproape"4 (descrie si el in "cuvinte cheie").
indiferent de modul de exprimare specific varstei pentru amandoi, copii in cauza erau "colegii lor"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns missdarcey spune:

Problema nu este am copiilor ci a parintilor.chiar daca par draguti realitatea e ca nu sunt sinceri mai ales daca copiii lor fac astfel de observatii. noi traim intr-un mediu multirasial si multicultural iar fiica mea n-a facut niciodata vreo remarca despre culoarea pielii,pentru ea toti copiii sunt la fel.In romania sunt inca multe tabuuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

La gradinita n-au avut negrisori, mulatri sau chnezi. In schimb au avut o fetita cu un defect fizic la o manuta si alta cu ceva probleme de adaptare. Mi-a placut ca niciodata nu i-am auzit pe copii vorbind despre fetitele respective ca ar avea ceva, sau sa le marginalizeze.

Acum la scoala are o colega mulatra. In prima zi de scoala, la careu, ce-a facut...nu stiu dar a luat-o de mana, s-a dus cu ea in clasa si s-au asezat in aceeasi banca. Aratau tare bine amandoi. El inalt, blond, ochi albastri - ea micuta, finuta mulatrica. Si de trei luni in coace nu i-a spus niciodata, in discutiile de acasa "colega neagra" sau stiu eu cum, ci doar pe nume.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Sa-l fi vazut pe al meu cand avea 6 ani cu doi copii englezi(parintii erau din Jamaica),intr-un oras din Romania.Baietelul ,mai mare ca el cu un an,fetita mai mica.Se baga intre ei ii lua de manute si plecau impreuna la joaca.Al meu nu vorbea decat romaneste,ceilalti copilasi doar engleza.Stiu de la bona copiilor(care-i vara-mea si-i romanca )ca pomenesc cu drag de al meu copil si zilele de vacanta petrecute impreuna .Insa acelasi copil,in Anglia cand i-a vazut intaia oara a inghetat subit cam 1 minut,pana s-a obisnuit cu infatisarea lor......erau primii pe care-i vedea in realitate.
Ce-am vrut sa spun?va avea surprize,poate unii vor face ochii mari,insa ,in timp va fi acceptata, placuta si chiar dorita.

Si un amanunt offtopic,din toate personajele din Rataciti in Panama,cel mai mult il place pe mulatru Aly.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Mai ...cum se face ca dati exemple astea anidiscriminare , frumoase de altfel...in schimb folositi cuvite ca : negrisori, mulatrei, chinezuti???????
Sunt oameni nu animalute de companie!!!!!

Erinn's mummyHawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Subiectul era despre discriminarea/integrarea copiilor de alta culoare. Chiar si titlul spune asta. Cum vrei sa spunem copiilor respectivi, la care facem referire? O tanara de 6 ani de culoare negru mai inchis sau un tanar de 7 ani de origine chineza? Mie personal mi se pare mai dulce cum s-au exprimat pe forum. Pana la urma si despre "aia albii" spunem ca sunt blonduti, brunetei sau mai stiu eu cum fara sa consideram ca e o jignire/ discriminare. Spune-ne si noua cum ar fi ok ca discutam? Ce termeni sa folosim?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rox08 spune:

Buna ! Sunt noua pe aici si am o curiozitate (sper ca are legatura in vreun fel cu topicul ) , tot ma gandesc : eu sunt alba,am pielea foarte deschisa la culoare , logodnicul meu este mulatru , mama sa e romanca , tatal sau e din Africa , insa mama tatalui sau e alba . Logodnicul meu e mulatru , dar are pielea foarte inchisa la culoare ; oare copiii nostri cum vor arata ? Nu ar conta prea mult culoarea pielii lor sau trasaturile , insa noi suntem curiosi ; dupa 2 generatii nu se pierd genele africane ? Imi poate raspunde cineva ? O zi buna !

Mergi la inceput