Romanii din strainatate sunt uniti ?

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Dpdv comunitate romaneasca... nu ma pricep. Daca nu esti ortodox deja pentru majoritatea romanilor nu esti roman si te evita. Dar eu am dat sansa de a ne intalni si a incerca sa vedem de avem ceva in comun, oricarui om pe care l-am auzit vorbind romaneste. Si altii au facut la fel cu mine si acum am cativa prieteni romani buni. Pentru aceia nu a contat nici ca abia venisem, nici ca eram cam pe langa cu obiceiurile locului... si cam zapaciti de fel.

Citat:
citat din mesajul lui mQQm

Citat:
citat din mesajul lui monabella
Evreii se ajuta intre ei; sint ca degelete de la mina, toti pt unul. La fel si chinezii si indienii. Numai noi sin tem cu caporal vecinului.

............
M-as hazarda sa zic la fel si de evrei, sa stii. Adica toti fac bloc la exterior, dar la interior nu mai e ce te astepti. Io de-aia am intrebat ce-i unitatea asta...

Common sense is not so common...[Voltaire]

Cu evreii eu m-as hazarda sa zic ca indiferent de masina si casa esti tinut pe aproape. Pe mine comunitatea m-a ajutat enorm desi eram asa prin alianta. Nu am cerut vreodata ceva, dar am primit in inceputuri multa atentie si multe cadouri nu prea costisitoare, dar alese cu multa grija. Nu ne-au lasat sa petrecem o sarbatoare singuri pe vremea cand n-aveam nici familie, nici timp si bani de pregatiri. Cand s-a nascut fetita ne-au vizitat la spital, au tras cu ochiul la ce li se parea ca ne lipseste si am primit cadouri neasteptate, cand au vazut ca suntem ghinionisti cu bebe mic cu mine cu mastite recurente... mi-au tinut moralul constant cu o vorba buna, cu cate o masa adusa dupa ce ne puneau sa alegem ce am vrea si un umar de plans cu sughituri. Sincer m-am simtit ocrotita si mult mai putin singura.

Pediatrul e din comunitate si uneori cand nazdravanii o fac lata vine sambata si sta dupa ce pleaca nursele la 12-13 special ca sa ne vada si pe noi si sa nu ma trimita la spital de nu-i nevoie. Si da o face special pentru noi.
Si inca ceva... fiecare considera mandrie personala sa faca ceva pentru comunitate si e un mecanism destul de clar de a multumi si de a "onora" pe cei care depun muca sau doneaza. Asa ca si daca unul e mai exploatat mcar se alege cu gloria.
Si spiritul de comunitate se educa. Orice copil inainte de Shabbat pune o moneduta cat de mica intr-o cutiuta. Cand se umple o doneaza pentru ce crede el: carti in biblioteca, mancare pentru batrani, cadouri pentru nou nascuti, tiparirea unei carti de bucate....orice.
E mereu placut sa vezi bucuria celui ajutat. Si nu trebuie sa intorci binele celui care l-a facut ci altora. Altfel e relatie-oblogatie nu un ajutor.

Pentru mine e socant sa citesc postari in care a ajuta pe cineva mai sarac este considerat ca semn de fraier. Orice popor de emigratie gen evrei, armeni... a invatat ca roata se-nvarte repede de tot. Cine-i abia venit si sarac si are nevoie de un sfat de un ajutor azi, maine ti-l poate intoarce.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Citat:
citat din mesajul lui alexmom

Citat:
citat din mesajul lui ellej
Off topic: franceza din Canada e groaznica :), am facut odata interpretariat pt o "ofitereasa" de imigrari care intervieva un cuplu de romani si aproape imi venea sa rad de cum au ajus sa stalceasca biata limba franceza:) Asa cum tie accentul romanilor ti se pare groaznic, la fel si mie franceza din quebec imi maltrateaza auzul.

Sa-nteleg ca ai avut ceva probleme cu interpretarea din franceza quebecoasa in romaneste? Apropo, cati quebechezi/canadieni ai auzind vorbind in franceza? Asa de curiozitate... daca ai auzit numa' unul te rog nu generaliza. Mie mi se pare firesc ca franceza vorbita in Quebec/Canada sa fie diferita (alt continent, alt context) asa cum si cea din Franta nu e aceeasi in toate regiunile ei, dar nu cred ca merita calificata ca fiind groaznica!

Am vazut destul filme canadiene la tv (in RO sunt subtitrate, nu stiu cum e la voi) ca sa mai am vreo indoiala asupra francezei din Quebec. Sunt de formatie filolog si prin profesie in situatia de a vorbi franceza toata ziua (cu francezi de la mama lor). Asa ca imi permit sa fac o comparatie.

Cat despre cum suna un accent romanesc incercand deja sa imite o limba stalcita nici nu vreau sa ma gandesc . Voiam doar sa arat ca ceea ce unuia i se pare normal (recte franceza canadiana) altuia i se poate parea in cel mai bun caz amuzant.

Dar desigur, sociopata fiind, s-ar putea ca viziunea mea asupra vietii in general si asupra rachetelor cu raza medie de actiune in particular sa fie usor deformata:)

Edit: n-am avut probleme de interpretare, din contra, respectiva dna mi-a cerut nr de telefon pentru eventuale alte traduceri. A fost insa destul de dificil sa fac abstractie de accentul acela bizar si sa ma concentrez pe "text", tousi am reusit.

Mare e gradina lui Dumnezeu si multe animale sunt in ea :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

AB, nu contest asta, insa e suficient sa vorbesti cu un "israeli" despre evreii rusi, sau cu ultimii despre aia ortodocsi ca sa intelegi ce-am vrut sa spun si sunt convinsa ca intelegi ce-am vrut sa spun (aia cu casele era despre chineji strict). Ceea ce nu exclude ca se ajuta unii pe altii ca si comunitate.

Ceea ce imi valideaza punctul de vedere, ca nici romanii nu-s mai altfel, cel putin in canada, daca se aude ca are unul un necaz imediat sar multi necunoscuti sa-i ajute, fara legatura cu religia. Cel putin eu n-am auzit niciodata cand a avut omu' un necaz sa intrebe nimeni daca era ortodox ori ba X. Acu' asta e tanara (comunitatea romaneasca) si nu are finante si putere, oamenii inca sunt preocupati sa ajunga ei si familia lor la liman, abia dup-aia vine restul, dar nu suntem noi mai altfel decat altii, asta e tot ce spun. Toate natiile au lucruri care le leaga si le divid (e in ro asta?). Plus ca noi nu suntem asa de focusati pe conglomerari "etnice", ne disparsam, ne adaptam si ne "blend in" cu restul usor. Mai frate ca-mi trebuie un curs de improspatare in romana observ.

P.S. Nu discut orientarea mea religioasa, dar nu ma leaga biserica de romani ioc si deloc, the opposite it true. Si nici fizic in zona de romani nu sunt, m-a prins criza in mijlocul evreilor si-a rusilor aici, asa ca acum ii studiez si-i psihanalizez, de plictiseala, ca de vandut nu-i timpul propice. Oricum e fun, am invatat multe lucruri interesante. Si sper sa treaca criza curand...
Poate ca aveam mai multe cunostinte romani bazat pe religie, asta pt ca aveam acces la mai multa lume, dar nu m-a intrebat nimeni pana cum de care o fi si cum, deci nici nu am simtit data la o parte.

Eu nu am cunostinte bazate pe orientari politice, religioase, sexuale ori etnice. Desi din inertia usurintei de comunicare si a lucrurilor comune din trecut pe care le-am impartasi, favorizez un roman oriunde primele 5 minute pana cand il cunosc. Deci ii dau o sansa in plus. Dup-aia conteaza doar pesoana.

Editez ca mi-e gravid compilerul si merge incet rau... Acu' tre' sa cadem de acord ca evreii sunt printre cele mai mari comunitati religioase, si ca nici p-acolo n-ai prea multe sanse daca nu te leaga religia, nu? ... end edit

So, e unita comunitatea romaneasca?

ellej, io's profana cand vine vorba de franceza, da' treb sa intelegem ca astia vorbesc o franceza inghetata in istorie, influentata de mediul in care s-a "dezvoltat", evoluata inizolarea eu si care mie, ca profana, imi suna a suedeza. Nu stiu de ce am senzatia de elitism parzian vizavi de franceza canadiana... daca unii se incapataneaza sa sustinca ca e franceza. Ca nu e, e franceza canadiana, e quebecoasa. Pai nici eu nu-i inteleg pe irlandezi sau pe sud africani cum trebuie si cred ca si britishii casca urechile si ii dor tare cu ceilalti, dar nu inteleg de ce e rau asta... Poate n-am prins eu ideea.

Io zic ca va faceti prea multe probleme...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andrada
Citat:
citat din mesajul lui Tzuni
Cand merg insotita de echipa, romanii sunt lapte si miere, gazde bune, petrecem impreuna, mancam, povestim.... ca-ntr-o mare familie romaneasca aflata la departare de casa.
Pentru ca ptr romanul care traieste de 25 de ani in strainatate e f importanta imaginea pe care si-o fac despre el membrii unei echipe de filmare de la o televiziune de care n-a auzit, nu-l intereseaza si cel mai probabil n-o va urmari vreodata.
Stiam ca Pro tv international e prins pe acolo si astia veniti mai in ultimii 10 ani macar au idee de Pro TV. Nu cred ca-s toti romanii din america atit de aroganti.AB, frumoasa comunitatea evreilor. Greul i-a unit nu i-a dezbinat si asta e mai rar.Vikinga 12+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui vikinga
AB, frumoasa comunitatea evreilor. Greul i-a unit nu i-a dezbinat si asta e mai rar.

Vikinga 12+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

asa este. AB are dreptate cuvant cu cuvant, si model de comunitate ca evreii nu mai gasesti nicaieri in lume.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

As fi si eu curioasa sa vad ce parere au fetele din Franta despre subiectul asta. Din cite mi-am dat seama frecventind forumul asta, in majoritate, sintem maritate cu francezi. Pentru mine, integrata fiind intr-o familie franceza, comunitatea romāneasca, daca exista, e necunoscuta. N-am simtit niciodata nevoia, nici macar in primele zile aici, sa cunosc romāni, sa-i caut, sa incerc sa-mi fac prieteni, sa aud romāneste in jur. Am plecat de la principiul ca ar fi, cel mai probabil, o prietenie fortata de imprejurari si nu voiam asa ceva.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mQQm

ellej, io's profana cand vine vorba de franceza, da' treb sa intelegem ca astia vorbesc o franceza inghetata in istorie, influentata de mediul in care s-a "dezvoltat", evoluata inizolarea eu si care mie, ca profana, imi suna a suedeza. Nu stiu de ce am senzatia de elitism parzian vizavi de franceza canadiana... daca unii se incapataneaza sa sustinca ca e franceza. Ca nu e, e franceza canadiana, e quebecoasa. Pai nici eu nu-i inteleg pe irlandezi sau pe sud africani cum trebuie si cred ca si britishii casca urechile si ii dor tare cu ceilalti, dar nu inteleg de ce e rau asta... Poate n-am prins eu ideea.

Io zic ca va faceti prea multe probleme...

Ana Stroe era de-a dreptul scarbita de felul in care romanii vorbesc franceza quebequoise. N-am si eu voie sa fiu elitista si sa ma raportez la franceza pura ?

Tocmai asta e, ca se ajunge la exagerari stupide de genul "Romania e o tara de sociopati si peste tot miroase a caca". Pai daca e sa cauti cu tot dinadinsul nod in papura, no problem, se rezolva - asta am vrut eu sa demonstrez.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

ellej imi rastalmacesti spusele la modul penibil
ma citez: risu-plinsu cind ii auzi prin magazine; sa-ti traduc, ma distreaza ca in loc sa vorbeasca intre ei romaneste in magazine, in familie, unii romani vorbesc o franceza pe care nici n-o stapinesc si a caror accent il maltrateaza; sper ca acum ai inteles;

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

ellej imi rastalmacesti spusele la modul penibil
ma citez: risu-plinsu cind ii auzi prin magazine; sa-ti traduc, ma distreaza ca in loc sa vorbeasca intre ei romaneste in magazine, in familie, unii romani vorbesc o franceza pe care nici n-o stapinesc si a caror accent il maltrateaza; sper ca acum ai inteles;

Scuze, dar asa se intampla cand nu explici pana la capat :) Le-am "talmacit" cum mi-au sunat mie.

Daca tot suntem off topic, sa povestesc si eu despre o familie de romani, plecata de mult in NY parca. Bunicii vorbesc cu nepotii doar in engleza, cica sa nu invete copii sa vorbeasca engleza cu accent Tot ce au reusit e sa vorbeasca intre ei o engleza cu puternic accent moldav . Copii fiind nascuti acolo, oricum ar fi vorbit corect - asa, n-au mai invatat romana.
Ridicoli mai sunt unii oameni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

apropo de accent, asta ma intreba un amic deja stabilit aici pe mess inainte de a veni "ei, ce zici ce accent quebecois mi-am tras"; avea acelasi accent cu care a ramas intotdeauna,simpatic, placut, dar... moldovenesc

Mergi la inceput