Romanii din strainatate sunt uniti ?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Ana,ma adresez tie pt. ca te cunosc de pe DC si pt. ca iti respect opinia:
-De ce frate nu vorbesc romanii in Canada romaneste?Le este rusine?Se dau canadieni get-beget?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Citat:
citat din mesajul lui vikinga
[br Nu cred ca-s toti romanii din america atit de aroganti.

Eu cred ca aroganta e sa iti inchipui ca o intreaga comunitate romaneasca (de adulti) face repetitiii, au roluri stabilite si se transforma in papusele languroase ca vine TEVEUUU!!

Si mai cred ca a cauta retete generale bazate pe sex, religie, nationalitate sau culoarea de la ciorapi e gresit si se ajunge la aberatii de genul"Daca nu esti ortodox deja pentru majoritatea romanilor nu esti roman si te evita" (iertare acusor, dar am in grupul meu romani de vreo 4 religii si zau ca nu ne paruim simbata over mass)sau ca romanii in canada vorbesc numai franceza (fireste ca nu vorbesc).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

apropo de accent, asta ma intreba un amic deja stabilit aici pe mess inainte de a veni "ei, ce zici ce accent quebecois mi-am tras"; avea acelasi accent cu care a ramas intotdeauna,simpatic, placut, dar... moldovenesc

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mare e gradina lui Dumnezeu si multe animale sunt in ea :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anyella spune:

Imi dai voie sa iti raspund eu ? Nu vorbesc de Canada, vorbesc de State.
Familia prietenei mele : ea,emigrata de 15 ani.Sotul de 23 de ani.Trei copii la numar,toti facuti in State.

In casa se vorbeste lb.romana.In cercul de prieteni,la fel.La job,la scoala, in magazine engleza.

Eu la telefon nu simt (sincer) nicio urma de accent.Sint romani si romani...mai modesti,mai "ajunsi".In primii ani de trai in State de la ea parca simteam ceva ( a la Raducioiu ),de la el nimic : ).Se pare ca stiu ca cel mai dulce grai e cel al tarii in care te-ai nascut.

Si acum,on-topic ...se cearta lumea si pe acolo,ca's invidiosi mi mult sau mai putin : ).Dar,pe unde nu se cearta latinii?

Si mie daca imi vin prieteni de o viata in vizita,incerc sa ma prezint in lumina cit mai favorabila,nu? De dragul imaginii,al lor...asta'i romanul.De primitori sintem primitori,asta nu o contesta nimeni.Problema este ca nu ne-am schimbat mentalitatea : daca ajut un om o fac cu placere pina la capat.Fara strigaturi.Daca nu ma simt in stare, nu o fac.Ne vedem la o cafea,un suc si gata.Asta pot eu face...

Edit : raspunsul era pt b.nica,nu am dat quote.
----------------------------------------------
Tashi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB

Dpdv comunitate romaneasca... nu ma pricep. Daca nu esti ortodox deja pentru majoritatea romanilor nu esti roman si te evita. Dar eu am dat sansa de a ne intalni si a incerca sa vedem de avem ceva in comun, oricarui om pe care l-am auzit vorbind romaneste. Si altii au facut la fel cu mine si acum am cativa prieteni romani buni. Pentru aceia nu a contat nici ca abia venisem, nici ca eram cam pe langa cu obiceiurile locului... si cam zapaciti de fel.

Frumos ai scris (in partea pe care n-am inclus-o in quote), dar o sa te contrazic la chestia cu ortodoxia.
Eu nici nu stiu ce religie au prietenii mei, e o chestie care de cele mai multe ori nici nu intra in discutie.
In rest a explicat foarte bine Mqqm. Un roman are o sansa in plus, dar nu leg prietenii pe baza etnica... si nici religioasa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

-De ce frate nu vorbesc romanii in Canada romaneste?Le este rusine?Se dau canadieni get-beget?

b.nica, buna intrebare, si eu mi-o pun; pe de alta parte vorbim de o parte dintre romani, culmea deseori sunt nou-veniti (ii recunosti usor ); mai sunt cei a caror copii nu vorbesc romaneste desi inteleg tot (si eu tot pe acolo si dialogul e mixt roman-francez, sau cei care se izoleaza si afuma cirnatul in curte ; bine ca astea sunt extreme;
spunea cineva mai sus ca se cearta romanii, cred ca e prea mult spus; mai degraba se ignora as spune pentru ca aici de ex in Montreal comunitatea e foarte mare, si e normal ca mediul sa se cearna;
oricum pe noi pe romani e clar ca nu Biserica ne uneste drept comunitate ci nulte altele; nici nu ne putem compara cu comunitatea evreiasca sosita aici prin anii 50 si azi bine instalata cu putere economica si politica in America.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Hai mai Ana, ce ai tu cu romanii care afuma cirnati in curte?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Asa se zice mai nou?
Pana vine Ana, imi dau eu cu presupusu'...

Vai si sa vezi ce amuzanti suntem cand dam din aripi daca nu cunoastem vre-un cuvant. Si sa vezi cand ma-ntalnesc eu cu Ana suntem si mai si, io bag aripile in engleza, ea in franceza, esential e ca ne intelegem din priviri pana la urma, zic io.

O facem, soro, sa ne amuzam copiii, care rad de noi pana se imprastie...

Scuze, dar nu m-am putut abtine, daca era o ironie fina mi-a scapat din lipsa de emoticoane p-acolo prin postare.

Eu n-am si n-am avut nici un post tv romanesc in casa si sunt din "generatia noua". Si nici la altii n-am vazut, decat la magazinul romanesc, asa ca n-as generaliza nici asta.

Common sense is not so common...[Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

imi bag coada si eu:
piata la noi in oras e tinuta in majoritate de romani. Un dialog obisnuit incepe in engleza, apoi urmeaza inevitabila "da sunteti roman?" din partea vanzatorului si raspunsul e:yes

si noi am trait momente de astea de zona crepusculara, in care auzi vorbindu-se romaneste langa tine, zambesti, continui sa vorbesti cu consortul in romana si auzi brusc cum dialogul de langa tine se schimba in engleza, ca si cum n-am intelege engleza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

apropo de accent, asta ma intreba un amic deja stabilit aici pe mess inainte de a veni "ei, ce zici ce accent quebecois mi-am tras"; avea acelasi accent cu care a ramas intotdeauna,simpatic, placut, dar... moldovenesc

Funny, mereu mi s-a parut ca franceza quebecoasa e o franceza cu accent moldovenesc

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput