Burtici fericite de septembrie-octombrie (81)
Raspunsuri - Pagina 6

laura78nico spune:
Fetele v-am pupat! Am plecat acasa
Vorbim mainela toate si aveti grija de voi si bb.
pa
Laura 22+
si
Ramona Cristiana 20.03.2007


monikus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ellenuta concediul de odihna se da pentru zilele efectiv lucrate. nu se acorda pentru perioadele de concediu medical sau atunci cand esti concediu pre si post-natal!! asa ca fetelor cat ati muncit efectiv, atatea zile de CO aveti. eu de ex, m-am intors la job pe 20 octombrie si la 1 iulie (cand intentioenz sa-mi iau un scrut concediu) voi beneficia de 15 zile CO. contractul de munca se suspenda dupa cele 126 de zile, asta asa e! Elena, mami de ![]() ![]() www.youtube.com/user/ellena2006" target="_blank">Eva filmulete ![]() |
Nu stiu de unde ai tras tu concluzia asta dar in contractul colectiv de munca unic nu scrie asa ceva. Orice medical nu poate sa iti scada concediul de odihna. Pana nu imi demonstreaza cineva ca asa se face, o sa mor de gat cu cele de la personal.
Asa vad eu problema.
Monica




moni_iulia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monikus Nu stiu de unde ai tras tu concluzia asta dar in contractul colectiv de munca unic nu scrie asa ceva. Orice medical nu poate sa iti scada concediul de odihna. Pana nu imi demonstreaza cineva ca asa se face, o sa mor de gat cu cele de la personal. Asa vad eu problema. Monica ![]() ![]() |
Asa intentionam si eu sa fac




Iulia




monikus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui moni_iulia
Asa intentionam si eu sa fac ![]() ![]() ![]() ![]() Iulia ![]() ![]() |
Asta scrie in contractul colectiv de munca unic. Nu vad sa scrie nicaieri faptul ca co se acorda pt timpul efectiv lucrat?
CAP. 5 Concedii si zile libere
ART. 52
(1) În fiecare saptamana, salariatul are dreptul, de regula, la 2 zile consecutive de repaus saptamânal.
(2) Repausul saptamânal se acorda, de regula, sambata si duminica.
(3) În cazul în care activitatea de la locul de munca, în zilele de sambata si duminica, nu poate fi întrerupta;, prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate se vor stabili conditiile în care zilele de repaus saptamânal sa fie acordate si în alte zile ale saptamânii sau cumulat pe o perioada mai mare.
ART. 53
(1) Zilele de sarbatoare legala; în care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Paste;
- 1 Mai;
- 1 Decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele apartinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
ART. 54
(1) În cazurile în care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze în conditiile stabilite prin contractele colective de munca si/sau regulamentele interne aplicabile.
(2) Repausul pentru luarea mesei nu poate fi mai mic de 15 minute. Repausul pentru luarea mesei, cu o durata de 15 minute, se include în programul de lucru.
(3) tinerii în varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute în cazul în care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
ART. 55
Salariatii pot solicita, în mod justificat, decalarea programului de lucru. Angajatorul va analiza cererea si va aproba aceasta în functie de posibilitati.
ART. 56
(1) Salariatii au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. 1:
a) salariatii care au varsta sub 18 ani au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu platit de 24 de zile lucratoare;
b) salariatii nou-angajati, pentru primul an de activitate înscris în cartea de munca, au dreptul la un concediu de odihna platit cu o durata minima de 20 de zile lucratoare.
ART. 57
(1) În fiecare an calendaristic, salariatii încadrati în grade de invaliditate au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 3 zile, iar salariatii nevazatori, cu o durata de 6 zile.
(2) Salariatii care isi desfasoara; activitatea în conditii deosebite beneficiaza; de concedii de odihna suplimentare de minimum 3 zile pe an.
ART. 58
Prin contractele colective de munca la celelalte niveluri se vor stabili criteriile pe baza carora salariatii sa beneficieze de concedii de odihna anuale si de concedii de odihna suplimentare mai mari.
ART. 59
(1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta; media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii în care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(2) Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decât salariul de baza, sporul de vechime si indemnizatia pentru functia de conducere, luate împreuna, corespunzator numarului de zile de concediu.
(3) Prin contractele colective de munca de la celelalte niveluri se poate stabili ca, în raport cu posibilitatile economico-financiare ale unitatii, pe lânga indemnizatia de concediu, sa se plateasca si o prima de vacanta.
(4) Indemnizatia de concediu si, dups caz, prima de vacanta se plstesc înainte de plecarea în concediu.
(5) Orice conventie prin care se renunta total sau în parte la dreptul la concediul de odihna este interzisa.
ART. 60
(1) Concediul anual de odihna va putea fi fractionat la solicitarea salariatului; una din fractiuni va trebui sa fie de cel putin 15 zile lucratoare. Cealalta parte va trebui acordata si luata pana la sfârsitul anului în curs.
(2) Când din motive neimputabile salariatului, acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul în curs, restul de concediu se va acorda pana la sfârsitul anului urmator, în perioada solicitata de salariat.
ART. 61
(1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sânge - conform legii;
g) la schimbarea locului de munca în cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului în alta localitate - 5 zile.
(2) Salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma în învatamântul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.
ART. 62
(1) În afara concediului legal platit pentru îngrijirea copiilor în varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de înca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada în care salariata se afla în concediul prevazut la alin. 1, nu i se va putea desface contractul de munca, iar în postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decât cu contract de munca pe durata determinata.
ART. 63
(1) La nivelul unitatii, din fondul pentru cheltuieli sociale constituit conform prevederilor legale, vor fi suportate cheltuielile pentru reducerea costului biletelor de tratament si odihna recuperatorie în statiunile balneoclimaterice, în care este inclus si transportul pe calea ferata; (tren personal, clasa a II-a).
(2) În limita acestor fonduri, unitatea va suporta cota-parte din costul biletelor pentru salariati si membrii lor de familie, în raport cu salariul de baza si în functie de sezon, potrivit prevederilor cuprinse în anexa nr. 2, cu conditia ca biletele sa fie procurate cu acordul organizatiilor sindicale si sa prevada efectuarea sejurului într-o unitate apartinând sistemului sindical, ministerelor sau unitatilor în cauza.
(3) Pentru alte situatii decât cele prevazute în alineatul precedent, unitatea va suporta cheltuielile pentru toate biletele procurate cu acordul sindicatului ori daca, în cazul biletelor de tratament, exista recomandarea expresa a medicului pentru o anumita statiune care nu apartine sistemului sindical, ministerelor sau unitatii în cauza.
(4) Costul biletelor de tratament se suporta în conformitate cu prevederile legislatiei în materia asigurarilor de sanatate.
ART. 64
Beneficiarii biletelor de tratament balnear si de odihna din institutiile publice vor suporta o contributie baneasca diferentiata în functie de salariul de baza si de sezon, contributie calculata conform legii.
ART. 65
Contravaloarea biletelor acordate salaria#355;ilor trimi#351;i în sta#355;iuni pentru recuperare în urma unor accidente de munca #351;i tratarea unor boli profesionale se suporta în condi#355;iile legii, angajatorul efectuand, la nevoie, cheltuieli în avans în acest scop, urmând sa le recupereze de la asigurator potrivit dispozi#355;iilor legale în vigoare.
ART. 66
(1) În cazul în care salariata se afla în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legal la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamâni.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
ART. 67
În caz de deces al mamei, drepturile ce s-ar fi cuvenit acesteia pentru cre#351;terea copilului pana la doi ani se vor acorda tat#259;lui, dac#259; acesta are copilul în îngrijire.
ART. 68
În cazul decesului mamei, tat#259;l copilului, la cererea sa, va beneficia de concediul f#259;r#259; plata neutilizat de mama pana la data decesului acesteia, cu drepturile prev#259;zute la art. 62.
Ganditi-va de cate ori v-ati luam medical, asta v-a influentat nr de zile de co? La mine ar fi pt prima data cand se intampla asa ceva.
Monica




Dana15 spune:
Ziua buna dragelor!
Aida ma gandesc la tine si te imbratisez!
Ma bucur ca discutati despre concediu pre/postnatal, indemnizatie..va zic "saru'mana"..ca sunt destul de neinformata referitor la acest aspect; eu, in nestiinta mea, ma gandeam sa imi iau cele 4 luni dupa ce nasc si sa merg la servici cat mai mult (bine, nu sa ma spetesc eu pe acolo, dar asa, sa incerc sa fiu cat mai activa pana se naste bebe)..dar dupa cum inteleg de la voi, mi-ar fi mai folositor dpdv financiar sa imi iau concediu prenatal..ca in fond si la urma urmei nu imi ridica nimeni statuie la job
Asa ca dragelor sunt numai "ochi"!
Dana 24s
www.flickr.com/photos/38426629@N04" target="_blank">Noi


moni_iulia spune:
CODUL MUNCII
TITLUL III
Timpul de munc#259; #351;i timpul de odihn#259;
CAPITOLUL III
Concediile
SEC#354;IUNEA 1
Concediul de odihn#259; anual #351;i alte concedii ale salaria#355;ilor
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihn#259; anual pl#259;tit este garantat tuturor salaria#355;ilor.
(2) Dreptul la concediu de odihn#259; anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renun#355;#259;ri sau limit#259;ri.
Art. 140. - (1) Durata minim#259; a concediului de odihn#259; anual este de 20 de zile lucr#259;toare.
(2) Durata efectiv#259; a concediului de odihn#259; anual se stabile#351;te prin contractul colectiv de munc#259; aplicabil, este prev#259;zut#259; în contractul individual de munc#259; #351;i se acord#259; propor#355;ional cu activitatea prestat#259; într-un an calendaristic. (3) S#259;rb#259;torile legale în care nu se lucreaz#259;, precum #351;i zilele libere pl#259;tite stabilite prin contractul colectiv de munc#259; aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihn#259; anual.
Iulia 24+ cu
"Tudorita Mihaita"


Ioanna81 spune:
partea buna este ca in concediul prenatal/de lehuzie vom primi 85% din media brutului pe ultimele 6 luni! ceea ce este bine. asa ca eu cred ca este mai rentabil sa iau inainte de nastere concediul de maternitate. la mine e relativ simplu pentru ca in august noi nu primim nici un fel de sporuri/prime/ore suplimentare. asa ca
Ioana 27+ cu
bebe Carol Ioan


monikus spune:
Am impresia ca fiecare citeaza din altceva. Trebuie verificat sa fie ultimul contract colectiv de munca unic. Ala se aplica tuturor indiferent de CCM ale fiecarei societati. Poate gresesc dar atata timp cat atunci cand mi-am luat medical normal de la medicul de familie nu mi s-a umblat la nr de zile de co, nu vad de ce in cazul celor 126 de zile care sunt tot medical ar trebui sa imi ia zile din co. Poate e cineva cu mai multi neuroni ca mine si ma lamureste.
Nu vreau sa supar pe nimeni dar pe bune, mi se pare o prostie.
Monica 22+ cu


monikus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui moni_iulia CODUL MUNCII TITLUL III Timpul de munc#259; #351;i timpul de odihn#259; CAPITOLUL III Concediile SEC#354;IUNEA 1 Concediul de odihn#259; anual #351;i alte concedii ale salaria#355;ilor Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihn#259; anual pl#259;tit este garantat tuturor salaria#355;ilor. (2) Dreptul la concediu de odihn#259; anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renun#355;#259;ri sau limit#259;ri. Art. 140. - (1) Durata minim#259; a concediului de odihn#259; anual este de 20 de zile lucr#259;toare. (2) Durata efectiv#259; a concediului de odihn#259; anual se stabile#351;te prin contractul colectiv de munc#259; aplicabil, este prev#259;zut#259; în contractul individual de munc#259; #351;i se acord#259; propor#355;ional cu activitatea prestat#259; într-un an calendaristic. (3) S#259;rb#259;torile legale în care nu se lucreaz#259;, precum #351;i zilele libere pl#259;tite stabilite prin contractul colectiv de munc#259; aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihn#259; anual. Iulia ![]() ![]() |
Intrebare intrebatoare, ce primeaza: contractul colectiv de munca unic sau codul muncii daca ceea ce scrie in ele difera?
Nah ca m-ati bagat in priza

Monica



