Baticul islamic si demnitatea umana
Raspunsuri - Pagina 6
cllaudia spune:
Ca e o chestiune religioasa sau culturala, nu stiu. Dar stiu ca multe femei s-ar simti usurate daca nu ar mai fi nevoite sa poarte astfel de haine. Cum spuneam, nu toate o fac prin alegerea lor strict personala...
loryi1974 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cllaudia Toate ca toate, dar in Romania , in Bucuresti, in zilele noastre, sunt o multime de fete care odata casatorite cu un musulman, decid sa se converteaza la islam, si la tot ce include asta. Credeti ca toate o fac din propria decizie? Nici vorba. Fetele care au mentionat de asa zisa spalare de creiere, nu stiu daca vorbeau chiar in cunostinta de cauza, cert este ca in foarte mare parte au dreptate. Deci , in concluzie, si ca sa fiu si oarecum on-topic, tare mi-as dori sa vina cineva care sa interzica portul valului, baticului, in cazul fetelelor convertite, sau in a acelora care nu mai traiesc de mult intr-o tara islamica... Ca de fapt asta e problema, femeile care locuiesc in tarile non-islamice, dar care socheaza prin portul lor. Nu cred ca se vorbea de interzicere in tari ca Egipt, Arabia, Turcia. Acolo asta e traditia, asta e cultura lor, si nimeni din afara nu cred ca ar avea dreptul sa intervina. Aici e vorba, cred eu, si sper sa nu ma insel, de interzicere in cazul celora stabiliti in orice alta tara, si care ar trebui sa se conformeze cat de cat conditilor. Si eu sunt de parerea ca daca decizi sa te stabilesti intr-o anume tara trebuie sa-i adopti cat de cat si obiceiurile. |
So,daca eu sunt crestin si,din diverse motive,trebuie sa stau o perioada intr-una din tarile arabe(chiar si Egipt) cum procedez?Ma imbrac pe tiparul locului ,dupa logica acestui mesaj?
Pe mine ,in Ro,ma socheaza alte dudui muuult mai tare....
Si ,asa ,ca o curiozitate, e cineva pe aici care este de religie islamica?
Editez ca sa ma minunez ce sprintare suntem la interzis ,in numele inaltelor noastre standarde de civilizatie ,desigur.
Guestus spune:
citat din mesajul lui spic de grau Iar cui nu-i convine politica Frantei, nu are decat sa stea la el acasa. Daca iti alegi o anumita tara, o alegi ptr ceea ce e ea, si nu ptr ceea ce ai vrea tu sa fie. |
hai sa vedem cit stii tu despre coloniile franceze....cite sint..cite au fost...care au fost ....ce au facut francezii acolo..cit au respectat francezii politicile coloniilor cind au navalit peste ei...etc etc
curaj...spune aici tot ce stii tu
andacos spune:
citat din mesajul lui gabi3604 Uite, o multime de egipteni crestini considera ca nevestele lor trebuie sa poarte boroboadele respective, exact ca si suratele musulmance. Asa ca... s-ar putea sa fie o chestie culturala mai mult decāt religioasa. |
Ei exact asta e ce ma scoate pe mine din pepeni,chestia asta cu nevestele si TREBUIE!
Claudia eu sincer pentru cei care trec la alta religie dintr-un motiv sau altul (am vazut si eu o nemttzoaica purtind burqa dar...m-a lasat total indiferenta)chiar nu mi-as face niciun fel de griji si probleme pentru ca e o decizie personala ce trebuie respectata,indiferent ca ne place sau nu,eu imi pun intrebarea(pentru mine si atit)cum e cu copii care nu sunt intrebatzi sau nu au posibilitatea de a alege?
Ce simte copilul ala cind este obligat sa poarte asa ceva si da-nu ma refere la statele islamice traditzionale ,ci la cei din state unde sunt comunitatzi mici?
dana
cllaudia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Ei exact asta e ce ma scoate pe mine din pepeni,chestia asta cu nevestele si TREBUIE! Claudia eu sincer pentru cei care trec la alta religie dintr-un motiv sau altul (am vazut si eu o nemttzoaica purtind burqa dar...m-a lasat total indiferenta)chiar nu mi-as face niciun fel de griji si probleme pentru ca e o decizie personala ce trebuie respectata,indiferent ca ne place sau nu,eu imi pun intrebarea(pentru mine si atit)cum e cu copii care nu sunt intrebatzi sau nu au posibilitatea de a alege? Ce simte copilul ala cind este obligat sa poarte asa ceva si da-nu ma refere la statele islamice traditzionale ,ci la cei din state unde sunt comunitatzi mici? dana |
Nici pe mine una nu ma deranjeaza daca vad o femeie acoperita in felul asta, dar ma deranjeaza si ma intriga ca marea majoritate a acestor femei sunt efectiv obligate de catre soti sa poarte asa, iar ele nu au nici macar un cuvant de obiectat. Si culmea, chiar ele cred ca nu li se cuvine dreptul de a obiecta in fata barbatilor lor. Si aici ma refer la femile din Bucuresti, convertite, pt ca pe ele le cunosc si intru in discutie cu ele, de musulmancele din lumea araba nu stiu ce pot zice, nu le cunosc. Nu, nu sunt musulmanca, nici nu mi-am pus problema sa ma convertesc, dar sunt casatorita cu un musulman, si avem si copil, care si el este musulman.
Referitor la copiii care devin musulmani fara voia lor, aici este un subiect sensibil pt mine. Stiam ca odata casatorita cu un musulman , copilul meu va prelua religia tatalui prin nastere, dar mai stiu si ca si-o poate schimba atunci cand va creste, pt ca nimeni nu-l va forta sa si-o pastreze daca el nu va dorii, avand in vedere ca traim intr-o tara crestina...
Guestus spune:
citat din mesajul lui cllaudia Nici pe mine una nu ma deranjeaza daca vad o femeie acoperita in felul asta, dar ma deranjeaza si ma intriga ca marea majoritate a acestor femei sunt efectiv obligate de catre soti sa poarte asa, iar ele nu au nici macar un cuvant de obiectat. Si culmea, chiar ele cred ca nu li se cuvine dreptul de a obiecta in fata barbatilor lor. Si aici ma refer la femile din Bucuresti, convertite, pt ca pe ele le cunosc si intru in discutie cu ele, de musulmancele din lumea araba nu stiu ce pot zice, nu le cunosc. Nu, nu sunt musulmanca, nici nu mi-am pus problema sa ma convertesc, dar sunt casatorita cu un musulman, si avem si copil, care si el este musulman. Referitor la copiii care devin musulmani fara voia lor, aici este un subiect sensibil pt mine. Stiam ca odata casatorita cu un musulman , copilul meu va prelua religia tatalui prin nastere, dar mai stiu si ca si-o poate schimba atunci cand va creste, pt ca nimeni nu-l va forta sa si-o pastreze daca el nu va dorii, avand in vedere ca traim intr-o tara crestina... |
si daca vine sotul acasa diseara si spune ca mai vrea inca o nevasta... ce te faci? accepti sau nu?
maru spune:
citat din mesajul lui cllaudia Ca e o chestiune religioasa sau culturala, nu stiu. Dar stiu ca multe femei s-ar simti usurate daca nu ar mai fi nevoite sa poarte astfel de haine. Cum spuneam, nu toate o fac prin alegerea lor strict personala... |
de unde stii tu asta din Romania?
aici burka e purtata rarisim, dar in strai negru cu fatza descoperita nu e rarisim. O singura data am fost abordata pe strada de o femeie imbracata cu burka, se ratacise, nici eu nu stiam unde sa o indrum, dar i-am spus ca ma simt oarecum inconfortabil sa vorbesc cu ea, cand nu ii vad nici macar ochii... A fost surprinsa, si am profitat de momentul de pauza si am intrebat-o daca ea poate sa imi vada ochii, si daca poate sa imi citeasca expresia fetei... Mi-a multumit (pentru nimic, as zice eu) si a plecat.
Am avut colege musulmane din diverse tari arabe, imbracate mai mult sau mai putin traditional, fete f destepte, care se aratau si ele intrigate de purtarea burcei aici.
Cat despre strict situatia in Franta, inclin sa fiu de partea lui Sarcozi, dar nu sunt atat de sigura ca purtatoarele acestui vestmant sunt spalate pe creier
andacos spune:
citat din mesajul lui Guestus si daca vine sotul acasa diseara si spune ca mai vrea inca o nevasta... ce te faci? accepti sau nu? |
Claudia cum raspunzi la intrebarea de mai sus,care e din aceasi categorie cu"copilul ia religia tatalui"?
Dana
cllaudia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Guestus
si daca vine sotul acasa diseara si spune ca mai vrea inca o nevasta... ce te faci? accepti sau nu? |
Ce gluma buna1 Binenteles ca nu as accepta. Daca vrea inca una, foarte bine, sa si-o ia, dar nu inaite de a renunta eu la el. Barbati sunt pe toate drumurile, de ce as accepta deci o asa umilinta, de la cineva care nu e unic in lume?
guzelnico spune:
Teoretic, purtarea valului/basmalei este un mod prin care oamenii credinciosi aleg sa-si exprime propria identitate religioasa, atat in cadrul diferitelor ritualuri, cat si in viata cotidiana.
Practic, in TR, am observat ca a devenit, incet-incet, un simplu accesoriu vestimentar. Am fost si sunt socata sa vad ca unele femei din TR isi acopera capul in diverse modele/metode, dar uita de tatele pe jumatate afara si/ sau de poponetele vizibile prin hainele multate.
Calatorind des in tara sotului meu, am fost la un moment dat curioasa sa stiu de ce femeile poarta valul/ basmaua. Iata ce explicatii am primit:
In Coran, femeilor li se cere sa se imbrace decent, pentru a se proteja de indiscretia privirilor celor din jur. Nu scrie nicaieri sa se acopere intr-un anume fel: doar capul/ capul si umerii/ capul, mainile si picioarele etc.
Coranul nu confera imbracamintei un caracter strict religios, ci mai degraba unul social. Sunt cativa termeni care fac referire la portul femeilor musulmane:
- hioab = izolare, perdea, separare, perete despartitor
"Iar daca le rugati pe ele (pe femeile Profetului) pentru un lucru, atunci rugati-le de dupa o perdea". Se refera la spatiul privat al femeilor lui Mahomed, care trebuie protejat. Am intalnit, spre exemplu in casa unei matusi, obiceiul de a separa printr-o perdea, spatiul in care sunt primiti musafirii barbati de acela in care se afla sotiile acestora.
- jilbab= acoperamant, ca semn al nobletei
"Spune soatelor tale si copilelor tale si ia o pauzarilor drept-credinciosilor sa se inveleasca in jilbaburile lor, caci astfel va fi mai lesne sa fie cunoscute si sa nu li se pricinuiasca necazuri". Se refera la sotiile Profetului si la femeile nobile care trebuiau sa-si acopere capul pentru a fi recunoscute mai usor atunci cand ieseau in public si pentru a putea fi deosebite de sclave care nu avea dreptul sa-si acopere capul.
- himar= val
"Si spune drept-credincioaselor ... sa-si coboare valurile (himar) peste piepturile lor! Si sa nu-si arate frumusetea decat inaintea sotilor, sau a parintilor lor...". Spre exemplu, am observat ca, in casa, femeile stau cu capul descoperit, in fata copiilor, sotilor, parintilor, rudelor apropiate dar se acopera in prezenta unui barbat strain.
Ulterior, termenii amintiti din Coran au fost reinterpretati, intr-un sens restrictiv si dus la extrem, in baza unor prescriptii din traditia islamica (Hadith).
Precizez: sunt casatorita de 5 ani, nu mi-am schimbat religia, sotul musulman nu ma obliga sa-mi acopar capul, port costum de baie tanga in statiunile turistice. Soacra mea (acoperita) a incercat sa-mi sugereze la un moment dat dorinta ei ascunsa, cadorisindu-ma cu fel de fel de basmalute, saluri colorate dar, pentru ca le purtam ca pe bluze/ fuste/ rochii de plaja, s-a reorientat: imi cumpara bijuterii. Pe acestea le port conform desinatiei lor.