Trecerea in clasa a V-a - sfaturi si incurajari

Trecerea in clasa a V-a - sfaturi si incurajari | Autor: carmen1967

Link direct la acest mesaj

Buna ziua ,
nu am mai scris demult pe aici. Am terminat clasa a IV-a. Si urmeaza clasa a V-a si sincer va spun ca deja nu mai am somn! Cum se va descurca baiatul meu ? Cum va trece testele? Eu, ca mama .... Sotul meu e ceva mai relaxat si imi tot zice ca se va descurca. Eu am mai povestit despre noi si nu vreau sa ma mai am repet, copilul a mers mai greoi cu scoala, asta cel putin in primele doua clase. Ulterior a facut progrese evidente, dar faza cu citit, scris si socotit e deja depasita, incepand in clasa a III-a si a IV-a pretentiile sunt din ce in ce mai mari ....SI simt ca nu functioneaza ca un elev "normal", adica foarte rar face ceva singur (aici vorbesc de teme), nu intelege foarte clar sarcinile (tot la teme vorbesc) si cred ca lipsa de exercitiu isi spune cuvantul... Sper ca lucrand individual sa nu mai faca greseli de ortografie, sa citeasca mai bine si sa se descurce mai bine la matematica, unde a cam ramas in urma. Si eu personal cred ca ar trebui sa mai umblu la capitolele MOTIVATIE! siINCURAJARI! Voi cum procedati aici?
Ma bucur ca nu a creat probleme la scoala, comportamental a fost bine (exclus acel copil din reclama TV referitoare la ADHD)deci nici nu pot spune ca diagnosticul lui e chiar ADHD, poate doar prin prisma lipsei de atentie si de concentrare. Asupra acestei probleme as vrea sa ma aplec, dar nu prea am semnale in acest sens, exemple de urmat. Si aici s-au mai imbunatatit lucrurile dar simt ca TOT mai trebuie facut ceva.
Vis-a-vis de clasa a V-a si de profesori, cred ca ar trebui sa le explic despre el si sper sa gasesc intelegerea necesara. Inteleg ca exista posibilitatea obtinerii unui certificat CES. Aveti informatii in acest sens? Sper ca, maturizandu-se, lucrurile se vor mai aseza...
M-ar interesa cate ceva din experientele copiilor vostrii la trecerea din ciclul primar in cel gimnazial.
Va multumesc


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Scuze,eu nu am mai citit despre problema fiului tau.Nu am prea inteles daca are sau nu ADHD,dar vad ca oricum iti faci mari griji pentru viitorul lui.Ce e cu acest certificat de CES?Ca profesor care preda si la gimnaziu pot sa iti spun ca acei copii care au mers bine in primara merg si mai bine la gimnaziu,dar exista si copii care se maturizeaza si se descurca la clasa a Va desi nu au excelat in clasa a IV a.Oricum,iti doresc putere,rabdare si curaj!Mult succces!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

hallo Carmen!
constat ca tu n-ai scapat de temeri, inca....

poate ca temerile tale nu-s chiar asa intemeiate, poate (fara suparare) sunt doar in imaginatia ta! (repet, nu te supara pe mine, vreau sa fiu constructiva!)

daca diagnosticul de fost adhd, nu a fost chiar...chiar, atunci copilul tau e unul normal, trebuie sa accepti ca asa sunt unii copii....mai domoli, mai fara initiativa....nu stiu ce termeni de comparatie ai tu , cu cine il compari pe copil....astefel de lucruri produc reale ingrijorari si temeri nejustificate. "de ce copilul meu nu-i ca cel a lui x? de ce nu are initiativa precum Z? de ce? de ce?"

incearca sa te debarasezi tu de temerile tale, sa fii mai realista, nu-i un copil care sa-ti produca probleme grave, e sanatos, activ in ritmul lui, este inteligent, are calitati multe cu siguranta!

nu stiu ce sa-ti spun despre trecerea in cl V-a, legat de scoala romaneasca...dar cu siguranta va fii bine. chiar daca nu va lua notele cele mai bune, nu va fii primul din clasa, dar va invata si tu vei reusi sa faci fata, chiar daca acuma esti ingrijorata!

la noi scoala e total diferita, nu sunt materii multe, nu-i balast, nu-s teme peste puterea copilului. profesorii au metode de abordare a fiecarui copil, copii sunt respectati, iubesc profesorii, exista o relatie f buna profesor-elev. dar asta se intampla in cea mai mare tara Europeana, cu multe, multe lucruri puse la punct.

curaj, nu va fi rau!


*************************
TELEDON PENTRU MIHAITA,IN RETEAUA ROMTELECOM
**********0 900 900 320-pt 10 euro**********
**********0 900 900 325-pt 5 euro**********


Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!







Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

sa stii ca multi copii cu probleme la scoala au de fapt probleme cu polipii.
Acestia pot creea un deficit de atentie din partea copilului , asa sunt diagnosticati cei mai multi cu polipi , sunt dusi de parinti la logopezi pt. ca nu invata bine , nu sunt atenti la ore, invatatoarele au impresia ca nu asculta , samd.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

Buna tuturor,
Happiness,
eu am mai deschis un subiect, cred ca acum e prin pagina a doua a acestei sectiuni a forumului (Help- scolar cu ADHD?!?!)
Acolo am scris despre noi, mi-am luat "rosii in cap vis-a-vis de diagnostic (intrebare: Ariel 7000, pe unde mai esti?) In fine, eu pot spune ca am invatat multe, poate si altii...
Multumesc pentru incurajari !
Filofteia,
Sa stii ca am avut multe temeri in primele 2 clase dar dislexia s-a exclus din start. Stiu asta sigur pentru ca Andrei in clasa a II-a a facut logopedie (asta pentru ca citea tot pe litere, nu reusea sa lege silaba). Acum citim fara probleme, evident ca nu asa mult cum as vrea eu. Ma bucur ca isi doreste carti si sper sa se le si citeasca. De exemplu asteptam acum sa apara Peter Pan la colectia "Adevarul" (cica Frumoasa din padurea adormita e pentru fete,ma intreb daca povestea incepea cu Frumosul...il tenta?) Si scrisul s-a mai corectat, desi inca mai face unele greseli de ortografie care sper cu mult exercitiu sa le eliminam. Cred ca la vechiul subiect am postat si despre temerea mea legata de discalculie. Nu a fost cazul (Doamne ajuat!, desi se poate trai/descurca si cu o astfel de afectiune). Un lucru este evident: trebuie mult exercitiu pentru ca matematica si calcule mintale sa devina automate.
Kari,
ca intotdeauna ma incurajezi de la distanta. Nu te-am mai regasit des pe forum, dar pentru subiectul meu vad ca ti-ai facut timp.Multumesc.
Ingrijorarea mea e legata de faptul ca nu il vad sa lucreze singur pentru toate materiile, sa se organizeze. In clasele primare e mai altfel, doamna invatatoare e mai intelegatoare, mai trece cu vederea una, alta, uneori nu se respecta intocmai orarul, tema nu este verificata intotdeauna, pe cand la gimnaziu clar fiecare profesor va vrea ca la materia lui sa inveti. Undeva am citit "copilul trebuie invatat sa invete"! Eu il vad cam lenes si distrat. Ce ar trebui sa mai facem sa il deteminam sa...?
XIO,
daca ar avea probleme cu polipi, cred ca erau accentuate si probleme medicale de tip ORL. Ele s-au incadrat in normalitate in timp.
O sa studiez problema si din punctul asta de vedere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SabrinaLia spune:

Parerea mea ,ar trebui sa stai mai mult linga el ,sa faceti temele impreuna (ca poate nu se simte in stare sa le faca singur),sa il sprijini tot timpul ,sa-l incurajezi tot timpul .
Pe undeva baiatul tau seamana cu al meu.Numai ca eu am facut ceea ce am scris mai sus ,si acum merge mai bine cu scoala ,e mai organizat ,a inceput sa-si faca temele singur.Are mai mlta incredere in el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Carmen, parerea mea, cum am procedat eu cu ai mei, sa ii transferi cate putin din responsabilitati, zi de zi, saptamana de saptamana...
asa se va obisnui ca are teme de facut, ca are de citit, de invatat.

incepe din vacanta, vacanta care e lunga si isi poate forma alte obiceiuri. da-i de citit o carte, imparte-o pe zile, atatea pag pe zi. controleaza-l mereu. pune-l sa-ti povesteasca ce a citit. sau sa faca un scurt rezumat pe o coala de hartie. la fel procedeaza si cu matematica, da-i exercitii pe care sa le rezolve singur. putin in fiecare zi, sau la 2 zile. ca sa aiba antrenament.

si mai presus de toate, nu-l critica....critica distruge cel mai tare un copil. mai ales critica facuta la nervi! spune-i mereu cuvinte de apreciere, chiar si atunci cand iti vine sa-l critici sau sa-l certi.
gaseste in orice lucru pe care il face, motive de lauda, chiar daca a facut un lucru pe care tu nu vroiai sa-l faca.

si nu in ultimul rand, mersul afara, sportul in aer liber, inotul, ajuta f mult. daca exista posibilitatea de plimbare cu bicicleta...e un remediu bun pentru oricine!

*************************
TELEDON PENTRU MIHAITA,IN RETEAUA ROMTELECOM
**********0 900 900 320-pt 10 euro**********
**********0 900 900 325-pt 5 euro**********


Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!







Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

Buna tuturor,
Filofteia,
observ ca nu reusesc sa ma fac inteleasa de tine. Eu nu citesc postarile tale, deci nu stiu despre voi, am remarcat doar ca esti un membru activ pe forum.
Nu este in primii din clasa....incerc sa ma consolez cu gandul ca nu voi fi poate niciodata o mama care se va lauda cu performantele scolare ale copilului sau !?!? si nu imi ramane sa sper decat ca poate cu timpul, lucrurile se vor schimba ...
Invatatoarea m-a incurajat, mi-a zis sa nu il compar cu colegii lui, cu timpul "isi va drumul", ca e un copil istet, etc. Pentru ca sunt totusi nemultumita incerc sa corijez ce se poate. Si incep cu mine, ma gandesc ca poate eu nu stiu cum sa procedez cu copilul meu...de aceea am deschis subiectul asta.
Sabrina,
ce am postat aici a fost scris in ideea de a nu ma repeta cu cele scrise la subiectul meu, deci revin: lectiile le-am facut aproape intotdeauna impreuna, au fost si momente (cam rare) cand a scris si singur, in general mici teme lasate de mine, pentru timpul cat sta singur acasa. Dar nu pot spune ca are incredere un el si simt ca trebuie sa fac ceva in acest sens. Voi in ce clasa sunteti? Unele mamici mi-au povestit ca si copii lor au "percutat" singurei in clase ceva mai mari...
Kari,
multumesc pentru sfaturi.Am inceput cu astfel de responsabilizari, doar ca intampin si un pic de opozitie de genul: dar alti copii nu fac, sunt liber in vacanta, etc. Evident, ca am apelat la conditionari, mici recompense si mici pedepse...sper sa mai scurtam dialogul... si sa functioneze!
La faza cu CRITICI si LAUDELE sunt de acord cu tine!
Altceva:
Cum organizati timpul de vacanta al copiilor vostrii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

Buna tuturor,

Filofteia,
multumesc pentru sfaturi.
Sa stii ca scoala nu e ridicata pe un "piedestal", poate ca din ce scriu eu rezulta asta, pentru ca eu am fost o eleva silitoare (fara falsa modestie!).
Cred ca aveti un program de lucru bun(desi mie personal imi pare cam incarcat), mi-ar place sa aplic si eu partial din el.
Am inceput cu citit, lecturi usoare, cu scris mici texte si cu cateva exercitii la matematica.Seara facem impreuna, a doua zi ii las exercitii similare de efectuat. Repetam de zor tabla inmultirii! Am umplut camera lui cu astea! Sper ca asa le fixeze mai bine!

Activitati extrascolare- evident ca avem, doar ca pentru chitara sau un sport organizat e nevoie sa mearga insotit undeva..nu are cine. Am vrut sa il dam la inot. Lectiile - grupa libera era martea, la ora 10 - noi doi parinti la servici, singur sa mearga ...nu ma incumet! Asa ca deocamdata ramane in principal bicicleta, mai pe seara.

Oricum fiecare situatie e una particulara si speciala. Al meu copil sta singur in casa si incuiat pe deasupra. Ma bucur ca sta cuminte. De ceva timp ii las cheia, dar nu are voie sa iasa afara decat dupa ce vorbim ( cheie pe care oricum mi-o aduce mie la servici).Se conformeaza...oi mai vedea.

Sabrina,
nu stiu din ce motive, ultima ta interventie nu s-a salvat pe forum.Poate revii...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Draga Carmen 1967, copilul tau este un pic chinuit.
1. pentru ca nu ii lasi ragaz (vacanta ) macar o luna - in care sa uite de scoala, de griji
2. In perioada aceasta de o luna iti propun sa faci jocuri de cuvinte, gen integrame, fazan, tari,ape, munti...
3. Saracutul ! Cum sta el inchis in casa ! Cred ca si pentru el este o mare teroare ( nu aveti bunici ?)
4. Lasa-l sa citeasca din placere ( da-i carti care au abtibilduri si o sa vezi ca i se dezvolta gustul lecturii)
5. Nu este important doar sa citeasca ( Atentie ! Vine clasa a V-a!), ci sa si poata face rezumatul si sa extraga idei principale.
6. Cititi impreuna si subliniati expresiile frumoase
7. Gasiti mijloacele literare folosite in descriere ( comparatia, metafora...)
8. Explicati-i de pe acum ce inseamna personificarea ( uite ! padurea vorbeste!... hai sa personificam paharul )
9. Inregistrati-l cand citeste sau povesteste.
10. Incercati un alt sport ( mersul pe role, tenis, fotbal)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SabrinaLia spune:

Carmen ,daca tu zici ca faceti lectiile impreuna si il ajuti cu tabla inmultirii si alte probleme suplimentare ,nu stiu ce sa mai zic.
Pentru atentie poti sa-i dai omega3,care se zice ca este foarte bun pentru cei cu deficienta de atentie si memorie.
Si mai sint anumite jocuri care ii pot creste concentrarea .Cauta putin pe net daca ai timp.

P>S Poate incerci cumva sa-i scurtezi timpul de stat singur in casa.

Mergi la inceput