cum e in Romania?
Raspunsuri - Pagina 8
lala spune:
Multi dintre tinerii de astazi lucreaza inca din primii ani de facultate, pornesc de jos si acumuleaza suficiente cunostinte si suficienta experienta pentru a ocupa pozitii bine platite la terminarea facultatii.
Daca intre 1990 si 2000 a existat curentul ‘nu conteaza ce scoli ai absolvit conteaza ceea ce stii sa faci’ si multi au reusit sa se afirme astfel, acum nu mai este asa. Pentru aceeasi pozitie un student in an terminal primeste mai putini bani decat colegul lui care a absolvit.
Cat despre multinationale crede-ma ca stiu ce spun si nu am lucrat doar in una. Sunt pline de frati, surori, cumnati, nepoti, multe posturi scoase la concurs la intern sunt déjà ocupate dar deh, ‘respectam’ legea. Din pacate multinationalele care vin in Romania sunt interesate in primul rand de profit si repatrierea banilor. Ofera salarii bune middle managementului pentru ca acestia sa fie motivati si sa puna presiune pe subalterni. Nivelul de pregatire profesionala al celor angajati in ultimii ani in multinationale este destul de scazut datorita faptului ca salariile oferite nu mai sunt atat de atractive pentru tinerii care isi cunosc valoarea, acest lucru se vede in calitatea serviciilor, in telecomunicatii businessul merge din inertie de exemplu.
ymca spune:
la noi in multinationala nu se merge pe principiul asta...nu exista frati, surori, nepoti, verisori...au existat doar tineri care s-au indragostit si acum avem soti...cred ca vreo 4 cupluri pana acum si am simtit cu nasul meu fin ca vom mai avea cateva surprize de genul asta.
nu se mai munceste 12 ore - dupa cum spunea cineva mai devreme s-au dus vremurile acelea.
se munceste 8-9 ore cu simt de raspundere, eficient si la noi chiar se promoveaza pe merit (nu pe criteriul varstei, longevitatii, nepotismului); eu cateodata am senzatia ca se promoveaza si pe criteriul gura-bogata, tupeu...dar nu am calificarea necesara sa comentez, plus ca probabil spiritul antreprenorial, initiativa, leadershipul vin la pachet si cu cele mentionate mai sus de mine, sau le percep eu gresit. dar oamenii buni la noi rezista si sunt promovati, cei care nu sunt OK, chiar daca pot obtine o promovare, in timp, cedeaza ei sau li se arata pe unde se poate pleca.
si eu am lucrat din timpul facultatii iar dupa ce am absolvit-o am crescut treapta cu treapta; nu m-am suparat niciodata ca unul castiga mai mult decat mine pentru aceeasi treaba, ci am incercat sa ies in evidenta cu ceva ca sa castig mai mult.
columbiana spune:
ce procent din forta de munca a Romaniei reprezinta acei manageri cu casuta linga bucuresti si vacante exotice? restul cum o duc? pot trai doi tineri in provincie, ca romania nu = bucuresti in felul asta din salarii, fara sa fie dependenti de parinti?
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
irinai spune:
[quote]citat din mesajul lui ymca
nu se mai munceste 12 ore - dupa cum spunea cineva mai devreme s-au dus vremurile acelea.
/quote]
Depinde...Eu muncesc zilnic minim 10 ore. Iar sefii mei cate 13-14. Zilnic. Ma rog, fara week-end-uri.
Sa nu se inteleaga ca ma plang. Este alegerea mea, cu bune si rele.
ciuf spune:
As asterne si eu cateva impresii despre Ro vazute prin prisma unui turist timp de o luna care nu a mai vizitat tara de 5 ani.
Schimbarile sunt facute si in bine si in rau.
Majoritatea timpului l-am petrecut in Craiova, unde actualul primar al orasului dupa o vizita facuta in Las Vegas a decis sa transforme micul oras nesemnificativ si fara nici o atractie turistica intr-unul al fantanilor. Rezultatul este acceptabil, chit ca nu sufera comparatie cu Las Vegasul. Este o copie ieftinuta. Dar din fericire lumea are un loc acum unde se poate aduna, sta pe o terasa bucurandu-si urechile si ochii cu spectacolul apelor .
Strazile sunt curate, la fiecare stalp de electricitate puse cosulete cu flori care sunt ingrijit taiate si udate. Romanul incepe sa se educe sa nu mai arunce pe jos, dar mai sunt si exemple negative. Vezi foarte multe ronduri de flori, in special trandafiri de culori cat mai exotice.
Orasul plin de hoteluri si restaurante, vad ca au ingustat trotuarele pentru a face locuri de parcare.
Traficul ... aici e ceva infernal. Nu exista o regula. Care are masina mai scumpa ... are prioritate. dar macar se respecta culoarea rosie a semaforului, in oras . Trecerea de pietoni inca este un pericol dupa mine. Ii vezi cum franeaza in ultimul moment lasandu-si urmele pe asfalt, sperand ca poate-poate pietonul nu traverseaza. Nu am avut curaj sa conduc. A ramas inca un stres pentru mine sa circul cu taxi sau masina parintilor. Ma simt mai in siguranta circuland cu autobuzul care vad ca circula destul de bine, e curat, iti arata ora si temperatura de afara.
In oras au aparut foarte multe sensuri giratorii care vad ca fluidizeaza traficul.
Numarul masinilor straine m-a socat!!! Strazile sunt pline numai de BMW X3, X5 si X6, Audi, Mercedes. Isi aduc masini scumpe din Germania prin tot felul de aranjamente. Multi s-au bagat in datorii ca sa aiba la scara o masina cu sigla renumita iar altii nu isi permit o reparatie daca au avut un accident. Zilele trecute mi-a fost aratat proprietarul unui Ferrari care locuieste intr-un apartament cu trei camere.
In we am fost la Baile Olanesti, Horezu si Polovragi. Orase turistice, frumoase dar murdare din pacate. Imi amintesc ca la un curs de antropologie am scris un eseu despre ceramica de la Horezu. Acolo gasesti lucrui foarte frumoase. Unele sunt foarte calitative, altele ... le sare smaltul, culoarea imediat. Mi-am cumparat obiecte specifice locului.
Intoarcerea am facut-o pe Tg Jiu, Rovinari, unde pe majoritatea drumului se circula numai pe o banda din cauza reparatiilor. Eh, si asteptai frumos la semafor ca sa poti trece pe acea singura banda. Numai ca nu se respecta culoarea semaforului. Am crezut ca suferim de daltonism. Intr-un segment de sosea am fost primii la semafor, am avut verde si da-i sa treci podul. De abia ce am intrat pe pod ca din fata ne venea un sir de vreo 45 de masini de la o nunta. Asa ca am realizat ca nu aveam ce sa facem decat sa dam cu spatele sa iesim de pe pod, in spatele nostru fiind numai patru masini. Si usor-usor ne intorseram la inceputul podului. Sotul, deschide geamul si intreaba prima masina : "Bine, dom'le, dar cum treceti pe rosu?", la care primeste un raspuns de genul "ce ... (beep) faci atata gura?". Din pacate stand acolo, cuminti, asteptand sa treaca tot cardul de masini bengoase ni s-a reimprospatat memoria cu limbajul colorit al frumoasei limbi romane. In ochii lor noi eram cei ce comisesem o ilegalitate. Si uite asa asteptand acolo aveai impresia ca traiesti in perioada feudalismului, unde nimeni nu te apara, esti un nimic. Daca deschizi ciocul sa spui ceva poate ti se pune si pistolul la cap.
Ok. Da si mergi mai departe. Sotul deja era un car de draci ca nu se poate sa fi tratat in halul asta. Au un tupeu teribil mitocanii astia cu cateva clase de scoala, care te iau la per tu si se cred mai destepti si mai cu putere decat tine. Dupa vreo zece minute ... dam iar de un semafor unde am trecut pe culoarea verde si am ajuns la jumatatea distantei unde surpriza ... masinile care trecusera pe verde se pupasera cu cele care trecusera pe rosu. Si uite-ne asteptand ca prostii ca sa se elibereze strada.
Nu mai spun cum se parcheaza masinile. Pur si simplu se blocheaza jumatate de strada, fara nici o problema.
Trotuare ocupate de masini si trebuie sa te strecori printre ele cu caruciorul.
Cand am mers la mare am circulat cu trenul (mai mult pentru copii), la dus clasa a doua, la intors clasa intai (am facut niste incurcaturi si a trebuit sa schimb biletul de dus; mai bine am zis am uitat data plecarii). Trenul, acclerat, murdat pe coridor, la WC nu va descriu ca nu mai este nevoie, semne peste tot ca nu se fumeaza in tren si cu toate astea lumea pipa pe coridor. Controlorul a prins trei tigani fara bilet, se ruga de ei sa coboare din tren . Pana la urma s-a lasat pagubas de frica. Politie nu exista pe tren? Controlorul ce putere are sa dea jos pe cei ce nu au bilet? La vreo doua ore mai tarziu, vine supercontrolul sa ne ia iar biletele la puricat , tot ale noastre . Intra in compartiment, nu tu buna ziua, nu tu prezentati biletele la control. Noroc ca avea la piept scris numele lui. L-am salutat in asa fel incat sa isi dea seama ca a uitat sa salute cand a intrat in compartiment.
La intors, dupa cum am spus, am venit cu clasa intai. Diferenta mare nu exista. In compartiment e loc mai mult la picioare si ai lumini de citit.
Din gara din Constanta am luat taxi pana la Ef. Nord. Tarif 25 RON. La intoarcere am apelat la acelasi taximetrist care ne-a luat de data asta 45 de RON.
Pe litoral am mancat la un restaurant ce avea o locatie nemaipomenita, mancare foarte buna, dar chelneritele ... lasau de dorit la capitolul servialitate. Nu zic ca si noi ne-am facut intrarea cu bocancul . Si anume sotul a tinut sa ii spuna unei chelnerite ca in meniu trebuie ceva modificat. Adica nu se serveste "baked crap" (adica peste prajit) si ca e pacat de acel restaurant ca ofera mancare buna sa dea gres la o asa traducere, mai ales ca vin frecvent straini pe la ei.
La sfarsit i-am spus chelneritei ca fata a spart un pahar si sa ne retina pretul paharului din suma totala. Nu ne-a spus nimic. Nici ca da nici ca ba. Dupa vreun sfert de ora vine inapoi cu restul, sotul vede ca nu a fost retinut nici un ban pentru acel pahar si ii aminteste inca o data. La care ea pe un ton aspru "mi-ati mai spus o data". Dar in tot acest timp nu s-a sinchisit sa vina sa adune cioburile, copiii puteau calca in ele. Le-a lasat acolo timp de 15 min. Am plecat asa ca nu stim cand au maturat.
La fiecare pas intalnesti caini pe strada, sterilizati. Acum o luna si ceva, mama a fost cat pe ce sa fie atacata de o catea ce isi apara teritoriul unde avea puii. Instantaneu mamei i-a amortit capul de frica. De atunci merge cu sprayul de piper in geanta. Sterilizarea asta cred ca mai e si afacerea cuiva. Ca sunt caini care cica au fost sterilizati si fac pui . Am doua exemple. Unii sunt vai de mama lor. Li se vad coastele, mutre triste, coditele lasate in jos. Dar unii sunt si fericiti. Avand stapani ce se ocupa de ei, hranindu-i cu bobite .
Am fost sa vizitez Universitatea ce am frecventat-o cu vreo 10 ani in urma. Era in renovare. Clasele de lectura aratau deplorabil. Pe pereti se puteau vedea "picturile rupestre" dupa care copiau studentii.
Sotul si-a revazut profesorii care cu tristete i-au spus ca probabil acum numai un procent de vreo 10% mai invata. Restul ... apa de ploaie. Cumnatul s-a lasat de meseria de a preda la Universitate din cauza aranjamentelor facute, interventiilor din partea colegilor. Ajunsese secretara sa modifice notele . Pur si simplu nu a facut fata sistemului.
Nu as vrea sa starnesc discutii cu ce am scris, postez si eu ca urmare a ce mi s-a spus, stiind ca sursa este cat se poate de credibila.
Mi-am facut abonament la sala, unde lumea se duce mai mult pentru socializare, sa-si expuna echipamentul sportiv. De o luna de cand frecventez sala nu am vazut o persoana sa fie dedicata, sa o vad transpirand lucrand la aparatele acelea. Aparatele se tin ocupate cu minutele, timp in care persoana respectiva sta pe telefon facand aranjamente cum sa isi plateasca un examen (fara nici o jena se vorbeste tare), cu cati bani (multi) a imprumutat o persoana ... etc.
Prefer sa stau cu castile in urechi sa nu ii mai aud, imi vad linistita de treaba mea si mai bine nu stiu ce se intampla in jurul meu. Aceleasi comentarii le-am auzit si pe litoralul nostru. Plaja plina de vanzatori ambulanti care isi faceau reclama produsului prin a compune poezii cat mai "elevate". La cativa din ei, sotul nu s-a abtinut sa nu le atraga atentia ca totusi pe plaja sunt multi copii si nu ar fi recomandat sa auda limbajul lor. Nisipul era plin de umbrele si sezlonguri ce trebuia sa le inchiriezi ca loc de pus cearsaful nu prea mai exista. Inchiriai de dimineata si aveai acces la acel sezlong toata ziua, chiar daca faceai pauza in orele de varf. D.a. venea baiatul la tine si iti cerea bonul sa dovedesti ca ai platit dimineata si ca acel sezlong e al tau. Am mers cu o pereche de prieteni, iar el era englez. Drept urmare baiatul ce se ocupa de afacere venea la noi si ne cerea "the bons you have"
Romania e o tara a contrastelor. Vezi lume foarte bogata care intoarce banii cu lopata, vezi lume saraca, care traieste din pensii si isi draia o pauzaste fiecare banut. Clasa de mijloc inca nu exista.
Multi din bogati s-au imbogatit asa peste noapte, facand tot felul de afaceri necurate. Cei care sunt cinstiti sunt putini. Dar as putea spune ca majoritatea bogatilor fac afaceri jumatate legale, jumatate ilegale.
Avem prieteni care castiga foarte bine, sunt fericiti dpdv financiar, concediile si le fac in strainatate, iar ce ii face sa ramana in tara este familia si prietenii.
Recunosc ca daca muncesc mult castiga mai bine. Varul meu lucreaza la RDS si programul lui de lucru este de la 8 dimineata la 9-10 seara. Este foarte dedicat muncii lui, ii place ceea ce face si zice ca este recompensat pe masura.
Un prieten s-a mutat din America pe motiv de singuratate ( nu isi gasea partenera de viata) si si-a facut o afacere ce prospera pe zi ce trece. Este multumit ca si-a intemeiat o familie si ca este langa ai lui.
Am fost placut surprinsa sa vad ca vanzatoarele sunt amabile cu tine, ba lasa de la ele un rest mic, spunandu-ti sa treci pe acolo ca sa aduci inapoi 10/20 de bani. Nu am fost intrebata daca vreau altceva in loc de rest. In alte locuri vorbesti cu Dvs si ei te iau la per tu, observ o tendinta in a se renunta la pronumele de politete.
Hainele mi se par foarte scumpe raportat la calitatea ce o ofera. Am intrat in vreo cateva magazine Nike care au niste preturi foarte mari pentru calitatea ce o au. Materiale foarte proaste.
De asemenea, lucrurile pentru copii. Scumpe si se descos imediat, fermoarul cedeaza dupa prima imbracare.
Tineretul adopta din ce in ce mai mult o tinuta sport. Nu as mai putea sa spun ca mai vad eleganta pe strazi de acum 5 ani. Predomina pantalonii scurti, bermude, blugi si tricouri. Lumea poseda cate trei telefoane, unul din ele fiind pe RDS ce are o acoperire destul de buna (l-am folosit la mare) si de pe care am sunat frecvent in America.
Mancarea de la supermarket mi se pare de asemenea scumpa. Preturi comparabile cu America. Produsele din piata sunt mai ieftine, dar de multe ori este de indoit provenienta lor.
Media promoveaza prostia. Nu mai spun de greselile gramaticale ce se fac. Pe PROtv am observat cateva greseli, nu mai retin decat una "inpotriva". Cartile pentru copii pe langa faptul ca sunt scumpe (chiar foarte) au si ele greseli si traducerile lasa de dorit.
Preturile la case sunt exagerat de mari.
Monabella, stiu ca tu ziceai de cartile ce se gasesc in America. Eu intram frecvent pe subiectul cu "ce carti ati mai citit" si daca ma tenta o carte pe care fetele o recomandau o cautam la Biblioteca si o inchiriam imediat. Incearca si tu asta.
Ce mi-a placut in Craiova este ca e un oras cat de cat cultural. Spectacole multe ce se tin in centrul orasului, la teatru national si Filarmonica. Asa ceva nu pot spune despre orasul unde locuim noi in America. Lumea iese pe strazi, seara pe racoare, sa isi faca siesta. Simti pulsul strazii. Lumea petrece, se plimba, se intalneste cu prietenii. La asta duc dorul.
Mi-e dor de familie si prieteni. E singurul lucru de care duc lipsa.
Mi-am mai amintit de un lucru. Meseriasii. Greu dai de cei buni. De regula, nu se tin de cuvant, lucreaza pe principiul "hai ca merge si asa", nu acorda atentie detaliilor.
La ai mei s-a stricat aerul conditionat. A venit un nene care ne-a spus ca defectiunea ar fi din cauza ca telecomanda a fost data peste cap . Tariful de reparatie a fost 50 RON. Seara iar nu a mai mers AC. Are o problema care ne joaca feste. Cand merge cand nu merge.
Si in incheiere as concluziona ca in ciuda faptului ca sunt atatia bogati plimbandu-si fundurile in masini scumpe, rar gasesti sa fie si generosi, sa le pese de locul unde traiesc, sa isi curete pe scara blocului, sa aiba grija de un animal amarat. Vezi cersetori la tot pasul, caini multi pe strada, oameni cu fete triste, ingrijorati de soarta zilei de maine. Pacat ca tara asta e atat de frumoasa, are locuri unde nu te mai saturi privind-o, dar privelistea e umbrita de mizerie.
Am trecut printr-o comuna Vaideeni. Un loc uitat de lume, cu capite de fan, case vechi, pasuni verzi ... Mi-a fost dat sa vad un barbat in costum po****r, cu opinci in picioare si coasa pe umar. Nu am rezistat sa nu il fotografiez. Este o imagine ce se va sterge cu timpul, va fi inlocuita de blugi si masini de tuns iarba.
Tot ce am narat eu aici este vazut prin prisma experientei mele.
Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea
giulia71 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina_nz A zis cineva intr-un post mai sus ca daca muncesti intr-o multinationala cam 12 ore pe zi ai salariu mare si iti permiti cam orice....casa, masina, excursii afara. Eu nu inteleg un lucru....de ce s-a ajuns in Romania la ideea de a sta peste proigram, de ce cele 8 ore pe zi s-au dus la 12 ca vezi doamne nu da bine la "sefu" daca la 5pm spargi usa. Pai daca doamne iarta-ma stai la servici 12 ore, mai stai 2 ore in trafic....cand mai ajungi sa traiesti bine? Decat te duci la servici si vii acasa sa mananci si sa dormi. Silvia mamica de Adrian (22 August 2003) si baby |
Exact. Aici te storc ca pe o lamaie pentru un salar decent pentru lumea de dincolo si mare pentru noi. Insa daca Doamne fereste te imbolnavesti sau patesti ceva esti imediat inlocuit. Din pacate....
uneori gandesc prea mult....
giulia71 spune:
Ce e aici: saracie, pentru unii lucie, mizerie pe strada, pe sosele, in paduri, pe rauri ,e durere dupa ce oamenii fac gratare (am facut niste filmulete anu trecut),preturi mari la medicamente, pensii si salarii mici (lipsa cu desavarsire a paturii sociale mijlocii), un sistem de invatatmant complet bulversat, un sistem de santate degradat de la zi la alta, lipsa drumurilor, circ si vedete de carton pe la cam televiziunile.
Pe scurt: circ si paine!
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui giulia71 Ce e aici: saracie, pentru unii lucie, mizerie pe strada, pe sosele, in paduri, pe rauri ,e durere dupa ce oamenii fac gratare (am facut niste filmulete anu trecut),preturi mari la medicamente, pensii si salarii mici (lipsa cu desavarsire a paturii sociale mijlocii), un sistem de invatatmant complet bulversat, un sistem de santate degradat de la zi la alta, lipsa drumurilor, circ si vedete de carton pe la cam televiziunile. Pe scurt: circ si paine! |
Mda...unii ar fi mai optimisti ca tine, insa ai dreptate, asa sta treaba...
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
ellej spune:
Cum a evoluat Romania ? Depinde, pentru unii muma, pentru altii ciuma :)
Majoritatea cunostintelor de varsta mea, 30-40 de ani, reprezinta clasa medie, care isi permite un credit la un apartament (de regula vechi), 1-2 vacante in strainatate pe an, cu 1-2 masini medii gen Renault, Skoda. De muncit eu zic ca se munceste 9-10 ore pe zi, traficyul evident innebunitor (personal prefer metroul). Ai mei parca o duc mai bine ca pensionari decat ca bugetari in anii '90 - 2000, dar poate ca asta e legat si de faptul ca nu mai au copil in intretinere si ca mama mai are o colaborare, deci ceva bani in plus (iar pe mine n-a fost cazul sa ma ajute financiar).
Sunt de acord ca Bucurestiul e stresant si zgomotos, cred insa ca o maare parte din bucuresteni nu sunt facuti, nu nascuti :), deci e dificil de apreciat cata mitocanie e 'locala' si cata 'importata' din celelalte zone.
In rest... am avut ocazia sa plec, as putea inca s-o fac, dar e putin probabil. Sunt fericita aici? cum spunea mathilda parca, fericirea sau nefericirea nu are legatura cu strada pe care stau sau cu moneda in care imi cumpar felia de jambon - pentru mine in orice caz. In momentul de fata sunt multumita, mai tarziu, om mai vedea
Mare e gradina lui Dumnezeu si multe animale sunt in ea :)
Marox spune:
Giulia71, nu te supara pe mine, dar am si eu o intrebare: tu te simti multumita undeva? Imi amintesc ca acum ceva timp, cind erai in Franta, tinjeai dupa cafeluta pe care o beai cu prietenele in România si dupa viata pe care o aveai acolo. Nu zic ca acuma iti pare rau dupa Franta, insa as vrea si eu sa pricep ce te impiedica sa te simti bine.