cum e in Romania?
Raspunsuri - Pagina 25
iulia_b spune:
A postat cineva odata un articol (nu stiu unde sa-l gasesc) care zicea ca atunci cand mergi intr-un loc strain cauti lucruri familiare, pe care le-ai trait sau le traiesti. Era un exemplu al unor indieni care fiind dusi intr-un oras mare (New York parca) si intrebati fiind la sfarsit ce au vazut, ce le-a placut, ei au spus ca o vaca (vazusera o vaca pe una din strazi). Era elementul lor comun cu viata pe care o duceau. Tind sa cred ca atunci cand nu te desprinzi de unele lucruri, frustrari, dezamagiri, le cauti peste tot pe unde mergi. Mai ales in locul care te-a dezamagit.
M-am surprins si eu uneori mergand prin tari straine de ex ca uite mai au si astia nu's ce magazin . Si mai greu m-am desprins de marea mirare ca aflandu-ma printr-un catun uitat de lume uite mai au si astia apa la chiuveta. Eu credeam ca numai eu am.
eu-s de acord ca avem multe de recuperat, dar asa de telenovistic se scrie, asa cuvinte mari...
aiska spune:
Parerea personala ar fi ca in Romania este mai bine decat in anii '90, dar mai sunt multe de facut pana sa ajunga la nivelul la care mi-as dori.
Daca este bine sau rau, depinde de fiecare cum percepe aceste notiuni.
Pentru unii dintre noi cu experiente pozitive in alte tari si nu foarte bune in tara, poate Romania actuala nu este locul unde speram sa ne crestem copiii, sa ne afirmam profesional si sa ne simtim respectati, in timp ce pentru altii cu experiente mai putin bune in afara si pozitive in tara, probabil este invers.
Multi s-au intors, insa nu cunosc cat reprezinta ei din procentul celor plecati in ultimii douazeci, cincisprezece, zece sau cinci ani. Nu cunosc nici care ar fi procentul care ar alege sa emigreze si cati se vor intoarce daca fiecarui cetatean care doreste i s-ar acorda posibilitatea sa locuiasca si sa munceasca in tara aleasa de el, o anumita perioada.
Alexia27 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Eliza5 Daca vrei o educatie de calitate pentru copilul tau poti sa il trimiti foarte bine in Europa pentru ca intr-adevar eu cred ca avem ceva restante la calitatea invatamantului universitar. (Liga Studentilor Romani din Strainatate s-a infiintat anul asta si au deja 1'800 de membri - tineri romani scoliti prin strainatate care s-au intors in Romania pentru ca iubesc tara asta ). Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
Ped mine, una, nu ma preocupa atat sistemul universitar (desi sunt de acord cu tine, e foarte slab). Am incredere ca, odata ajuns acolo copilul meu ar sti si singur sa isi dea seama de niste lucruri si sa isi vada de treaba. Problema e ca pana la Dumnezeu te mananca sfintii; pana la universitate trebuie sa treci prin gradinita, generala, liceu, exact camd psihicul este mai instabil, mai maleabil, atunci te formezi. CAnd o materie supra incarcata, un manual idiot sau un profesor sictirit, slab pregatit sau cu mentalitate de Torquemada e suficient sa te marcheze definitiv.
Revenind la intrebarea initiala din topic: pentru mine Romania e un vis frumos. Desi nu am plecat de mult timp, imi e dor de tara, de Fagaras, de colindele de pe valea Marei in Maramures, de muntii unde stelele sunt atat de jos si cerul atat de senin...dar eu nu pot trai in vise, iar realitatea e cum s-a tot spus pe aici. Intotdeauna Romania o sa fie "acasa", dar prefer sa ii vad frumusetea de la distanta si sa o vizitez in vacante decat sa ma scufund iar in viata de zi cu zi care nu ma lasa sa ii apreciez frumusetea, ci scoate in evidenta problemele.
Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!
danat spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Eliza5
E greu sa vezi imbunatatirea plecata din tara fiind si cu ceva resentimente la purtator :-) Si nu as da la o parte multele mall-uri si mancarea diversa pentru ca si ele pot fi un indicator.. Unde e prea mare saracia te asigur ca nu se inghesuie mall-urile Si in Romania ca si in toate celelalta tari exista desigur diferite paturi in randul po****tiei: exista cei extrem de saraci care isi duc zilele de la o zi la alta, exista de asemenea o clasa de mijloc in crestere (si ma refer la familiile care isi permit sa aiba o casa, o masina si vacante in locuri exotice) si mai exista patura de sus a societatii, cei care intr-un fel mai mult sau mai putin ortodox au reusit sa faca niste averi impresionante, eventual detin mai multe companii, case prin Europa si nu au griji in legatura cu felul in care isi vor finanta batranetea. Relevant ar fi sa vezi evolutia si din punctul asta de vedere te asigur ca este in crestere clasa de mijloc pe care o descriam mai sus si care acum vreo 10 -15 ani era aproape inexistenta. Este clasa pe care se bazeaza initiativa privata si societatea civila in general. Ca sa fiu strict la subiect.. viata in Romania poate sa fie foarte, foarte buna. Daca ai un job bun si ai reusit sa iti negociezi bine salariul, la un moment dat poti sa iti cumperi o casa, viata culturala este foarte bogata, oportunitati de afaceri sunt slava Domnului, exista acces (destul de ieftin as spune eu) la clinici private unde esti tratat foarte bine si tot asa. Daca vrei o educatie de calitate pentru copilul tau poti sa il trimiti foarte bine in Europa pentru ca intr-adevar eu cred ca avem ceva restante la calitatea invatamantului universitar. (Liga Studentilor Romani din Strainatate s-a infiintat anul asta si au deja 1'800 de membri - tineri romani scoliti prin strainatate care s-au intors in Romania pentru ca iubesc tara asta ). Si iata cum aceeasi realitate poate fi vazuta diferit in functie de ochii privitorului. Adevarata fizica cuantica as zice, desi eu cred ca are a face mai degraba cu asteptarile fiecaruia si cu felul in care isi imagineaza ca poate sau trebuie sa fie fericit. Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
Suntem plecati de doar 1 an din Ro!
Deci "amintirile ma chinuiesc, amintirile ma rascoleeesc " vorba lui 3Sud-Est
Din enumerarea ta, trag concluzia ca noi faceam parte din clasa de mijloc din Ro, cu salarii bunicele, casa , masina, vacanta....ok...dar nu numai in astea consta viata sau multumirea in viata!!! Eu ma refer aici la calitatea vietii in Ro nu la nivelul de trai! In calitatea vietii intra toate cele de care te lovesti zilnic: retea de transporturi, sistem sanitar, sistem administrativ, calitatea serviciilor, calitatea aerului, apei...tot, tot, tot!
Nu mai enumar a nshpea data ce ne deranja din ce in ce mai mult si cum nu vedeam nici urma de speranta de insanatosire a Romaniei in urmatorii 20-30 de ani, insa iti dau mare dreptate la ce spui in incheiere (am ingrosat).
Caci altfel, daca nu ar fi asa, ar pleca toti din Romania?
Dana mama lu'Radu Stefan
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Hobby
www.youtube.com/watch?v=XhSx8uKdD5o" target="_blank">Melodia mea de azi :-)
kariguld spune:
cum e in RO? pai depinde de unde "scoti" mana. stiti vorba asta roamneasca (poate nu-i chiar romaneasca)? fiecare om percepe lucrurile diferit, vede diferit. asta daca e s-o luam in particuler.
daca privim per ansamblu, lucrurile stau diferit.
cand m-am intors de la studii acasa, acum vre-o 19 ani, dupa ce-am locuit trei ani departe de Ro, un prieten de-al tatei mi-a spus ca in Ro nu mai exista saraci, ca totul e super ok, ca viata s-a imbunatatit, bla, bla....asta era prin 1991. apoi am inceput sa lucrez cu copii strazii, in cadurul unei fundatii si am vazut cat de bine o duceau romanii, am vazut saracia "radicala", probleme multe si grave, carente si multe, multe lipsuri in sistem. era prin '92. domnul cu pricina, avea de toate, mergea 6 luni pe an in America....pentru el realitatea era ceea ce avea el, ce traia el.
pentru copii mei de pe strada.....realitatea lor cu mult diferita de a domnului care avea de toate.
la fel este si astazi! depinde de unde scoti mana!
TELEDON PENTRU MIHAITA,IN RETEAUA ROMTELECOM
**********0 900 900 320-pt 10 euro**********
**********0 900 900 325-pt 5 euro**********
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
copiloi spune:
citat din mesajul lui Grace Teoretic, ai dreptate ca pentru un individ, "mult mai bine" inseamna acolo unde e el (mai) fericit (ca sa te citez), insa practic, fericirea e inconstanta si relativa fata de prosperitate, multumire (Wohlstand, ca tot venisi din Germania ) si care pina la urma acestea confera confort si securitate (vezi democratia). Pragmatic, omul are nevoie mai mult de securitate decit de fericire. Fericirea e un sentiment flu, pe cind sentimentul de siguranta e material, il simti mai des sau il cauti tot timpul. O concluzie este locul in care te-ai plictisit sa mai gindesti... |
Ai si tu dreptatea ta, dar totusi vadem lucrurile din perspective diferire. Tu te raportezi la Wohlstand-ul material, eu mai mult la cel imaterial...Legat de sentimentul de siguranta, eu ma simt mai la "adapost" acolo unde stiu ca nu-mi pot pierde job-ul doar pentru ca sunt straina, acolo unde stiu ca am sanse egale cu conationalii mei de acelasi rang, mult mai in siguranta ma simt alaturi de familie si nu departe de ea, precum si acolo unde preponderent pot comunica in limba materna.
Dincolo de toate acestea, faptul ca am acelasi acces la informatie ca si un individ din Germania, SUA sau alta tara ma face sa ma simt in siguranta oriunde m-as afla, dar mai ales in tara mea .
citat din mesajul lui Grace Daca ai singe de martir insa, poti spera ca totul va fi bine... cu multa rabdare si odata cu trecerea timpului... poate peste 50, 100 de ani...cine stie... |
Pai mie tocmai sangele de martir imi lipseste....Daca-l aveam, ramaneam in Germania, asteptand si sperand ca totul va fi bine pentru sufletul meu....peste 10, 20, 30 de ani...
Alina
columbiana spune:
Asta cu pierdutul slujbei pe criterii de nationalitate este valabila pentru Europa din cite inteleg, in nici un caz pentru America; oricum eu astept provincia, pentru ca toti participantii la topicul asta sunt bucuresteni;
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
copiloi spune:
citat din mesajul lui Ana Stroe toti participantii la topicul asta sunt bucuresteni; |
Neee, eu nu-s din Bucuresti, ci din Iasi
Alina
conchita spune:
citat din mesajul lui Ana Stroe Asta cu pierdutul slujbei pe criterii de nationalitate este valabila pentru Europa din cite inteleg, in nici un caz pentru America; oricum eu astept provincia, pentru ca toti participantii la topicul asta sunt bucuresteni; http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
nici eu nu-s bucuresteanca.
e discutabil daca e discriminare rasiala/de origine in america. exista state unde este flagranta, iar altele, mai in zona partidului democrat, unde e mai subtila. dificultatea apare atunci cand nu ai cum sa dovedesti ca ti-ai pierdut jobul pentru ca esti din tribul umbu tumbu. in general, la companiile mari, concedierile se fac cu avocatii alaturi, nu risca nimeni procese de discriminare. au grija mare sa preintampine plangerile de gen.
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui copiloi
Neee, eu nu-s din Bucuresti, ci din Iasi Alina *** |
Eu nu!
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/