Cum fac borsul de casa?

Cum fac borsul de casa? | Autor: vikinga

Link direct la acest mesaj

Am pofte mari de supe, ciorbe si borsuri. Azi se termina ciorba de burta si is in criza de timp, miine tre sa gatesc neaparat alt fel.Si ce merge la gravide de cit un bors acrut cu de toate dar acrit neaparat cu bors de casa! Chimicalele le reduc in sarcina pe cit e posibil si oricum borsul de la knorr nu-l luam nici inainte. O reteta stiu ca ar fi dar mai stiu ca-s multe secrete sa iasa acru si bun. Ma ajuta vreo una din fetele gospodine?Mai face careva bors in casa? Se mai gasesc batrinele ca pe vremuri care umplu bors de la care sa cumperi cu sticla de 1l:)?Mi-e si dor si poooffftttaaa!Vikinga 10+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Vikinga,daca n-ai huste,cee ce este putin probabil,il poti face cu drojdie.
Cam la jumatate de kg de tarate de grau,pui 200 gr malai,drojdie cam cat o nuca asa,vreo 25 gr,2 felii de paine neagra,crengi de visin si leustean verde.Amesteci taratele si malaiul,adaugi drojdia si torni apa calda pana umpli vasul in care prepari,borcan de preferinta!Pui si feliile de paine,mesteci bine,deasupra crengile de visin si leusteanul si-l ti la loc caldut o zi 2,3 depinde cat de acru vrei,amestecand de 2 ori pe zi in el.Cand e cat de acru il vrei,il scoti,strecori si pui borsul in frigider!Hustele care raman,le pui in borcan,in frigider si le folosesti data viitoare cand faci bors in loc de drojdie si feliile de paine!
Mamaia mea il face intr-o oala mare de lut,e speciala de bors,in sensul ca nu pune nimic altceva in ea,in aia o sa fac si eu pana s-o sparge,eu sunt mai traditionalista asa cand e vorba de mancaruri si gusturi romanesti!
Soper sa-ti iasa,daca nu,ma ofer sa-ti trimit eu!

"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luny spune:

A mai fost un topic despre bors nu demult...eu am incercat tot felul de retete, si nu a iesit perfect, nu stiu de ce..ba nu s-a acrit, ba una, ba alta..
Voi incerca si reteta Valentinei, si-l las o saptamana cred, ca ptr noi, daca nu e acru sa zbiere, nu e bors!

Iubirea mea, MATEI CRISTIAN - Mufarina Pufarina!(16 martie 2008)


Life is to precious to worry about stupid Shit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Luny,daca vrei ne vedem si-ti dau huste sau bors,cum vrei,ca mai am vreo 6 l in pivnita

"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Olina87 spune:

stiu ca se pune apa clocotita (altfel exista riscul sa mucegaiasca in procesul de fermentare), daca faci in borcan de sticla se pune pe un suport de metal sa nu se sparga, se inveleste bine intr-o patura groasa si se lasa invelit 24 de ore eu mai pun pe linga ingredientele din reteta Valentinei si o felie de lamiie

ca sa se acreasca sa zbiere traditia spune ca trebuie sa te certi cu cineva cind il umpli, eventual soacra :D - superstitiile spun ca trebuie s-o faci macar demonstrativ, iei facaletul si "ameninti" pe careva din casa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Olina,se pune apa mai fierbinte cand faci cu huste,in cazul in care faci cu drojdie,nici gand de apa clocotita.

"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luny spune:

Citat:
citat din mesajul lui Olina87

ca sa se acreasca sa zbiere traditia spune ca trebuie sa te certi cu cineva cind il umpli, eventual soacra :D - superstitiile spun ca trebuie s-o faci macar demonstrativ, iei facaletul si "ameninti" pe careva din casa

buna treaba, m-ai nimerit..

valentina in ce zona stai?

Iubirea mea, MATEI CRISTIAN - Mufarina Pufarina!(16 martie 2008)


Life is to precious to worry about stupid Shit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Valentina multumesc! Mama e la mine si ea zicea ca a incercat fara husti si nu i-a iesit acru. Dar de fapt si cu husti cam la fel. Inafara de cearta:) tre sa fie si f cald in locul respectiv atitea zile la rind? Ca e cam dificila treaba asta mai ales acum in primele sapt de sarcina cind stau aproape numai cu geamurile larg deschise ca nu suport decit aerul curat si rece la nas. Plus ca aici unde sunt eu nu e f cald, sunt vreo 17°C.O sa-i citesc acum reteta ta si cu siguranta o sa incerce. Ieri am auzit pt prima oara de un fel de bors nemtesc, l-am luat azi, miroase cam la fel, e f acru nu e chiar ca ala de acasa dar sa zicem merge. Mi-a facut mama ciorba de perisoare acrita cu borsul asta nemtesc si e tare buna. Era vindut la un fel de plafar ca si licoare minune pentru piele, stomac si nu mai stiu ce. Ingrediente biologice si oarecum respecta reteta clasica, ii lipsesc crengutele de visin, leusteanul de ex dar baza retetei aduce cu a noastra: tarita, piinea de cereale diferite, apa. 1l era 2€ asa ca ia uite ce intelept mincau batrinii nostri! Poate il mai cumpara rusii ori alte natii ce acresc ciorba dar cu siguranta clientii tre sa fi fost si nemtii ce-l consumau ca si licoare buna pt toate elementele din el. Ce ironie: knorr firma nemteasca face bors la pliculete pt romance si aici e vindut la plafar cu 2€.Vikinga 10+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Tzi-ai luat Brottrunk?

Tzi-am zis eu ca e bun!

Cu borsul uite ca nu ma pricep dar parca imi aduc eu aminte ca la borsul fara huste nici nu iese prea acru"prima mina"!Oricum ma interesez exact cum se spune la taritze(getraide daca nu ma insel dar nu-s sigura)Si la leustean care mi se "invirte"prin capdenumirea si nu iese(e ceva cu l dar...)!

La crengutzele de visin insa trebuie sa spunem pas!

Dar ma duc la celalat subiect sa-i spun lui Tzuni sa bage la comertzul de contrabanda crengutze de visin!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Vikinga,daca nu e cald infasoara borcanul in ceva,o paturica ceva si tine-l cat de mult poti la soare!dar nu uita sa-l mesteci de 2 ori pe zi!Si gusta-l,cand s-a acrit cat iti place,strecoara-l.
Moama,bors eco cu 2E,mai ca-mi vine sa pun aici anunt cu vand bors eco ieftin!
Luny,1 mai

"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANITA75 spune:

ce-s alea huste?

Mergi la inceput