Febra, diaree usoara, cianoza - copil 3 ani
Va scriu cam pe fuga - inainte sa merg la doctorul pediatru (incerc sa nu uit detalii importante) in speranta ca s-a mai lovit cineva de asa simptome.
Fetita mea (3 ani) a inceput joi seara sa aiba scaune diareice si febra. Nu diaree acuta, 2-3 scaune. Febra a cedat repede cu un diclogesic-supozitor (noaptea a facut febra, pana la 39.5).
Un pic apatica, fara pofta de mancare. Am dat ceai, mancare usoara daca a vrut.
Vineri, sambata a mai avut scaune moi, tot 2-3 maxim. (nu sange, mucus). De sambata seara i-am dat Furazolidon. Oricum, sambata era chiar vioaie.
Duminica n-a mai avut diaree (un strop de kk, cred ca mai degraba de la supozitor), dar a revenit febra, in forta. Am revenit la Diclogesic la 8 ore. Febra cedeaza repede, in 45 de minute revine la normal, dar dupa 5 ore incepe sa creasca iar.
Doar ca mainile si picioarele eau reci si cianotice, ceea ce nu am mai vazut la ea. De ieri dimineata nu s-a mai schibat starea ei. Febra suie spre 39 cu 5, poate mai mult si scade repede dupa supozitor. Apatica, de mancat a mancat un strop... am zis ca o dau naibii de diaree si sa inghita orice, numai sa o faca. Asa ca a rontait un pic de sunca si cereale cu lapte seara. Nu mai vrea ceai deloc (desi de obicei ii place).
Apa a baut.
Am uitat: de vomitat nu a vomitat decat joi noapte cand a baut niste apa si azi noapte, tot apa. Cu o noapte in urma a baut de 6 ori si nu a avut nimic (!?)
Acum zace invelita cu un cerceaf, are manutele si piciorusele vinete dar calde. A avut un scun aproape tare, deci clar nu mai e diaree.
A dormit azi pana la 11, ea care se trezea la 6-7 dimineata! Si a zacut dupa-aia... desi acum vad ca rade cu buni, ceea ce e super.
Dureri abdominale: a zis ca are, dar pe jumatate se rasfata, ca adora sa stau sa o mangai pe burtica. Nu a plans, nu s-a tinut de burta, asa ca sunt sigura ca n-au fost crampe... stia ea sa se manifeste daca erau. Cred ca exista doar un discomfort, in parte de foame.
Sunt depasita, nici n-am experienta cu bolile la copii, dar am cercetat internetul pe toate partile si nu ma dumiresc.
Virus (rotavirus), bacterie... dar cum sa treaca diareea (care nici n-a fost grava?) Si fara voma.
Cianoza... lipsa de oxigen ar fi, nu frig. Dar nu are pneumonie sau bronsita sau altceva.
Ma duc acum sa vb cu pediatra, sa vina pe la noi sa o vada.
Trebuie sa precizez cateva lucruri.
Evit spitalul daca nu e urgenta, fiindca fetita mea e mai timida, nesociabila si nu-i plac adultii, nu mai zic strainii. Daca o duc la dotor se lasa cu criza isterica de plans, ca ea nu vrea. Nu conteaza ca nu trebuie decat sa salute. E Gica-Contra, dar la extrem! orice uitat in gat, orice ascultat cu stetoscopul e lupta eroica. Nu am explicatii pentru asta, nu a fost traumatizata de vreun doctor, nu a fost bolnavicioasa. Doar controale obisnuite si mici raceli. Nu a functionat nici o metoda, psihologie inversa, joaca de-a doctorul, sa o consulte ea pe doctorita, santaj, rasplata, pregatire dinainte, vizite repetate fara vreun scop doar ca sa vada ca nu se intampla nimic... nu mai stiu ce am facut. In general e totul ok pana la contactul fizic direct sau pana la "te rog, deschide gura/uita-te la desenul ala/....." Poate sa zica vreau sa merg, sa fie vesela si cand intra in cabinet sa inceapa show-ul.
Deci de-asta ajung la doctor abia acum dupa-amiaza.
Daca o duc la spital, jumatate (cel putin) din timp asteptam, inca un sfert stau sa explic de ce zbiara (si primesc 50 de mii de sfaturi, reprosuri si priviri critice), consultatia tine 1 minut si in ce a mai ramas primesc niste indicatii.
Daca aveti careva idee, luminati-ma ca intru rau in panica atunci cand e asa bleaga... si vanata... si frige... si eu nu pot aduna 2 cu 2 sa ajung la o concluzie.
P.S. am colectat kk pentru analize.
Mami de pisicuta (28.06.2006)
Raspunsuri
kay spune:
Gargoyle, ce-ai facut? ce ti-a spus dr?
sunt unii virusi (Norovirus, de ex) care tin 24-36 ore, scaun apos, cu sau fara varsaturi, blegeala totala... dar care dispar imediat... partea nasoala e ca asta, Noro, ramane contagios 14 zile, se transmite fff usor, prin aer, apa...
sa ne zici ce-ati facut !
va si multa sanatate !
************************************************************************************
Ajuta la construirea unei sectii de chirurgie cardio-vasculara :
858 - 2 euro/sms - Cosmote, Orange, Vodafone
www.inimacopiilor.ro
oana de SOSONICA (6.06.2007)
asa creste Sonia : www.onetruemedia.com/shared?p=63e6ea475473c2ddd2fc4c&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=image" target="_blank">intr-un an
S
www.helpsonia.com , povestea Soniei , www.inocenti.org -> sponsorizeaza un copil !
"When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout."
Gargoyle spune:
Iar sunt bulversata.
Ieri dupa 12 cand nu a mai avut febra a fost super-ok, s-a jucat cu buni, a fost vioaie, a mancat.
Pediatra a intepenit cand a auzit de 2 zile cu febra spre 40. Eu am crezut ca anti-febrilele date alternativ la 4 ore sunt solutia in cazul in care nu cedeaza febra, dar mi-a zis ca asa trebuia sa fac si eu. Si novocalmin. Si chiar impachetari. In sfarsit, eu apelam la ele doar daca era 40 sau peste. A spus ca cianozarea apare la febra mare, ceea ce e o mare noutate.
Asa ca am trecut pe suozitoare nurofen alternate cu paracetamol, i-am mai dat furazolidon si i-am luat lapte de soia, ca sa fiu sigura.
Mi-a dat si antibiotic (cedax), dar am fost de acord sa nu-l dam in urmatoarele 24 ore, sa vedem cum evoleaza. Mi-a zis ca e mai puternic, dar trebuie sa adaptam medicamentele la copil, si cum fi-mea nu inghite nimic de buna voie (nici silita de fapt) si tre sa le ascund prin diverse lichide, asta era potrivit... 3,5 ml doza unica pe zi.
Acum ii duc probe pt copro, urocultura si sumar, fiindca si infectia urinara e o posibilitate. Habar nu avem ce poate fi, prea multe posibilitati. De aia mi-a dat antibioticul, preventiv, fiindca rezultetele vin vineri cel mai devreme.
Asa... sunt bulversata fiindca de la 12 noaptea de cand am dat ultimul supozitor (paracetamol), nu numai ca a scazut febra, dar e hipotermica! 34-35. 35 cu un pic acum o ora, rectal!!!! Plus un scaun moale, numa bine ca zisesem ca 2 zile de pauza inseamna ca e bine. Poate e de la laptele de soia (l-am dat cu cacao, ca nu o incanta)... sau de la iaurt (natural) sau de la pufuleti (ca a primit si de la tati si de la buni ... saracuta, de asta avea nevoie )
Totusi... o fi fost de la lapte+cacao, dupa culoare.
E ok acum, se joaca, macar nu mai e carpa ca ieri dimineata.
Ups! Inca un scaun moale!
Ma duc sa-i caut lapte de soia sau formula fara lactoza, desi am sanse sa nu-i placa niciunul.
P.S. Am inteles ca au aparut tot felul de virusi noi... poate asta o fi. La gradi la ea se pare ca nu mai e nici un alt caz, deci nu de acolo a luat.
veveritza27 spune:
Eu zic sa-i dai antibioticul prescris, pentru ca, de obicei, hipotermia e semn de infectie cu microbi... Si n-ar strica sa-i faci niste analize, inclusiv pentru infectie urinara.
Si cand are diaree pediatra m-a invatat sa nu-i dau supozitoare, pentru ca si alea ii irita intestinul si nici nu se absorb prea bine...
Cacao cu lapte?! Regim! si lichide multe! adica apa/ceai din plante...
Gargoyle spune:
Citat: |
citat din mesajul lui veveritza27 Eu zic sa-i dai antibioticul prescris, pentru ca, de obicei, hipotermia e semn de infectie cu microbi... Si n-ar strica sa-i faci niste analize, inclusiv pentru infectie urinara. Si cand are diaree pediatra m-a invatat sa nu-i dau supozitoare, pentru ca si alea ii irita intestinul si nici nu se absorb prea bine... Cacao cu lapte?! Regim! si lichide multe! adica apa/ceai din plante... |
Am vorbit azi, dar nu mi-a pus sa-i dau antibioticul. Il aman cat pot.
Stiu ca supozitoarele sunt pro-diaree, dar cumva trebuie sa ii dau medicamtele, iar asta e unica varianta. De absorbit se absorb extrem de repede, dupa 30 min, hai 40, temperatura e iar normala.
Laptele de soia, avand gust aparte, i l-am dat cu cacao. Ca sa bea macar un pic. Altfel, in mod categoric mi-l scuipa. Presupun ca avnd doar putina cacao, nu e asa rau.
Regim da, tine. Ca nu mananca nimic. De abia am convins-o sa bea apa. Ea de obicei baga la lichide - cred ca mai mult de 2 litri pe zi. Apa, ceai, lapte. Acum nu vrea mai nimic si nu exista varianta de convingere. Nu-mi imaginez cum i-as putea da cu forta.
Apropo de regim, din ce am citit se pare ca e bine sa se revina cat de repede la alimentatia obisnuita; stomacul si ce e prin el e putin deranjat initial, dar asta l-ar face sa-si revina mult mai repede.
Oricum nu conteaza, a inghitit azi un borcanel de mancare de bebe (am luat si asa ceva, doar-doar mananca...). M-am inarmat cu ceva de la Milupa (lapte cu cereale speciale pt intoleranta la lactoza); lapte de soia simplu, cu vanilie, cu cacao; apa de la Voslauer, ca-i plac sticlele (si vad ca a baut), peste proaspat sa-i fac mai incolo... de toate!
Momentan temperatura e normala. O iau la o ora sau 2, ii dau paracetamolul la 8 ore si daca vad ca febra revine, ii dau si antibioticul si gata.
Analizele ies vineri daca am noroc; inclusiv pt infectie urinara. Am asa o senzatie ca e un virus mutant nou si aiurit care nu stie pe ce lume se afla...
Uff, fetelor, nu mai e asa rau si o sa-i treaca curand. Am aflat si eu lucruri noi legate de boli si simptome la copii, asa ca tot raul spre bine.
Va multumesc pentru sfaturi, sanatate multa si puilor vostri!
Bee spune:
Sanatate fetitei!
Baietelul meu cel mic se albea/invinetea, racea la extremitati la temperatura foarte mare. Dupa ce am patit o data treaba asta, am stiut ce trebuie sa urmaresc. Daca nu face febra mare nu are sens s-i alternezi antitermicele si sa i le dai la 4 ore. Dar trebuie urmarita cu atentie! Si eu cred ca e un virus cu toate simptomele gramada: febra, diaree. Ai mei pitici au facut cate o viroza intestinala cu febra mare si diaree, dar cea care ceda prima era febra (dupa maxim 2 zile), in timp ce cu diareea am tras spre 10 zile. Si au trecut fara probleme, fara antibiotice.
Ana Teodora (22.12.2005) si Razvan Dimitrie (26.10.2007)
http://www.dropshots.com/dochia
Gargoyle spune:
E bine, uraaa!
Am si iesit afara aseara, la o terasa cu verdeata si s-a batait fericita, a vorbit cu lumea... Fara febra, fara scaune moi, pofta de mancare da, agitata, alintata si cu comportament de stapana de sclavi ca de obicei . Deci clar e bine. Am dus-o azi la gradi, prin urmare. Mai scriu eu cand aflu rezultatele.