Alimentatie de bb la 2 ani jumate
buna!
al doilea copil, fetita, are 2 ani jumate, si fata de anul trecut n-a facut nici un progres in a accepta texturi si cantitati diferite in alimentatie.
mananca totul pasirat. TOTUL.
Ii lipsesc molarii din spate, acum i s-au umflat gingiile a nu stiu cata oara din ianuarie incoace, in efortul de a erupe.
Nu comentez prea mult asupra cantitatii de mancare chiar daca mananca prea putin pt varsta ei si miscarea pe care o face, deocamdata nu e sub grafic, insa ma intreb daca nu cumva a intrat in sfera anormalului pt ca nu mananca si alimente/texturi specifice varstei: painea nu o suporta in nimic si nici alte preparate de patiserie, de casa, sandwichiuri nu...ii pasirez zilnic din ce mancam noi, gatesc mai dietetic, cand fierb fasolea uscata, varza sau alte mancaruri grele gen chiftele, friptura de porc etc, copiilor le fac ceva separat. Nu vrea biscuiti sau prajituri de casa desi fac constant pt ca baietelul mananca. Bea lapte formula si manance cereale instant in combinati cu fructe, branza, pasirate.
Daca ii dau mancarea sfaramata cu furculita o scuipa imediat sau isi face greata.
Singurele chestii ce le ciuguleste, pt ca nu sunt mese adevarate, ci rontaieli de vrabie, de pofta mai mult sunt: sunca de casa, rosii, ceapa verde, ocazional paste cu sos de rosii/gris, cateva muscaturi din felia de pizza, cateva muscaturi dintr-o shaworma, idem cu gogoasa, banana, batonele mici de ciocolata pt copii, cate 3-4 pufuleti, jumatate de clatita, conteaza mai mult faptul ca vrea sa le rontaie macar.
Intreb si eu aici daca se mai inscrie cineva in aceasta categorie cu copilasii sau sunt unicat si trebuie s-o iau pe campie cu cercul ?
merci mult
lia
Raspunsuri
madau spune:
Nu comentez ce mananca, dar pasat la 2.5 ani nu mi se pare ok, deloc. Ai incercat sa nu-i mai pasezi, ce face? Sta nemancata? Vad ca ce-i place rontaie, deci se poate. Fimea a avut o tentativa din asta pe la 1.5 ani, a stat 2 zile nemancata pt ca am refuzat sa-i pasez mancarea...apoi a mancat si pietre...
Madau si Alexia Miruna (15 dec 2005)
www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567493374/" target="_blank">poze pana la 1 an, www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567398541/" target="_blank">de la 1 la 2 ani, PARTY 3 ANISORI , de la 3 la 4 ani
www.geocities.com/nov_dec_2005/povesti2005.htm#madau" target="_blank">povestea nasterii Mirunei, www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1b04435806e76a5905bfb2&skin_id=4&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulet aniversar
filmuletze poznase www.dropshots.com/madau" target="_blank">1 si www.dropshots.com/Miruna" target="_blank">2
margele si alte zorzonele
Happiness_4_us spune:
EU cred ca nemancatul nu este solutia Madau. Cel putin la mine nu tine si nu a tinut niciodata.
Noi avem probleme ca face fixatie pe un anumit timp de mancare si nici in ruptul capului nu vrea altceva.
De rontzait la noi nu se pune problema ptr ca nu vrea sa incerce/guste nimic nou. Nu duce nimic la gurita ca sa rontzaie.
De pasat nu mai pasez nici eu doar cu furculitza zdrobesc insa daca e ceva ce simte ca e nou isi face scarba si vrea sa vomite.
Tare greu mai e cu puii mici.
Noi am ajuns si la nutritionist dar nu am facut mare branza.
Dorsilia- din ce am citit eu- trebuie modificata progresiv textura alimentelor. Sunt sigura ca ai incercat insa probabil are ea nevoie de mai mult timp. Mie mi-a luat mult sa inteleg ca fiecare copil are ritmul lui. Mult tare.
Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007)
Povestea nasterii fluturasului!
Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa!
_Ralu_ spune:
OOOFFFF...
atat de bien te inteleg...cam asa a tinut-o si fi-mea...nu pana la 2 ani jumate...ci pana pe la 2 ani. la fel...pasat tot! mai manca biscuiti, sticksuri...prostioare din astea. nu a mancat niciodata pasat cu furculita. de la piure fin facut la blender a trecut la, nu bucatele, ci bucatoaie!
din senin. in sensul ca ia pulpita in mana si musca din ea...ditamai bucata, si-o indeasa in gura si chiar o mananca.
a avut o f scurta perioada de tranzitie, vreo 2 saptamani, cand musca, mesteca, si scotea din gura. dar asa bine mestecate erau alea de le scotea, ca nu intelegeam de ce nu le inghite....acum nu mai are niciun stres. ii mai si pasez uneori...cand ii fac un fel de tocanita cu multe legume si i-o amestec cu smantana.....dar, nah, e ca si cand i-ai da un piure de cartofi...mai merge din cand in cand...
eu zic..sa te relaxezi, sa incerci sa-i mai oferi (mai ales in prezenta altor copii) diverse mancaruri bucati. si incet, incet....si sa nu faci mare caz de asta, adica ofera-i ca si cand ar fi normal si nu fii cu ochii in gura ei,...(soldatei de painica cu crema de branza/unt nu vrea?...sau paine prajita sa muste din ea....)
mult succes!!
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)
madau spune:
Nana n-am spus ca nemancatul e solutia in cazul ei, am spus ca a fost solutia in cazul Mirunei. Normal ca fiecare copil e diferit, am intrebat chiar, daca nu-i paseaza ce face? Sta nemancata?
Madau si Alexia Miruna (15 dec 2005)
www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567493374/" target="_blank">poze pana la 1 an, www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567398541/" target="_blank">de la 1 la 2 ani, PARTY 3 ANISORI , de la 3 la 4 ani
www.geocities.com/nov_dec_2005/povesti2005.htm#madau" target="_blank">povestea nasterii Mirunei, www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1b04435806e76a5905bfb2&skin_id=4&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulet aniversar
filmuletze poznase www.dropshots.com/madau" target="_blank">1 si www.dropshots.com/Miruna" target="_blank">2
margele si alte zorzonele
Dorsilia spune:
daca nu-i pasez mancarea din farfurie, cere chestiile ce le rontaie ea, gen o jumate de banana, o jumate de piersica, un sfert de mar, cere "celeale cu flucte", alea stie clar ca-s pasirate ca n-am cum altfel, cere sunca de casa (produs crud-afumat:((, ceapa verde felii, rosii bucati, paste, iaurt, lapte, de fapt cere orice numai mancare de legume cu carne sa nu fie ...si daca nu-i dau, plange pana adoarme si cand se scoala o ia de la capat, ea e si genul de copil greu de supus, cu vointa mai mare decat ea. Si cand ii e foame se crizeaza si mai tare, e mai nervoasa, plange pana se umple de muci, deci ii pasirez ca sa-i potolesc foamea si sa terminam circul, si daca simte o bucatica in mancare de legume de cartof, morcov, carne, fie o scoate pe limba afara, fie isi face sila si da sa vomite. Sigur ca am incercat pt ca ma surprinde cum Doamne poate sa muste din shaworma si sa mestece si inghita amestecat lipie cu piept de pui, cu varza, castravete, cartof, dar nu poate de exemplu sa manance din lingura o mancare de fasole verde cu pulpa de pui sau un gratar taiat marunt cu sos de rosii, o supa cu galuste si morcovei rondele mici...CUM?
Ea nu e cu stick-suri, chipsuri, biscuiti, napolitane, batoane, nu e genul ce rontaie mereu ceva, cum vad alti copii in parc, mereu au o punga de ceva in mana.
In disperare de cauza, ca sa nu facem din masa un moment de teroare, precedat mereu de cate un circ si icnituri, si sa risc sa dezvolte cine stie ce fobie, am preferat sa-i pasirez si m-am inchinat Domnului ca mananca, atat cat poate ea, fara prea multe mofturi aproape orice ii blenduiesc acolo.
Cand e rupta-n gura de foame sta si plange pur si simplu pana ii dau cereale cu fructe sau ceea ce ii place ei sa roada din mana, ceea ce v-am enumerat. Se urca la masa si sta acolo si plange de ti se ridica parul pe cap, plange ba cu nerv, ba asa amarata..... atunci las naibii vointa mea si ca s-o linistesc ii zic ca-i fac cerealele, ii sterg nasul, ochii, atunci tace, eu ma apuc si-i pasirez mancarea, cand ii dau prima lingura ma intreaba daca ii dau si cereale dupa, eu zic ca daaaa, sigur, apoi mananca si la final o intreb daca mai vrea si cereale, dar zice ca s-a saturat, alteori mai cere o bucatica de fruct....
na, ce sa fac? asa e ea...macar sa fie sanatoasa, dar ma intreb daca nu cumva mancand asa mult pasirat ii dauneaza la stomacel. Am fost la nutritionist cu ea de mica, a acceptat f greu diversificarea, insa vorba unei mamici de aici, n-am primit vreo reteta miraculoasa, sau manualul personalizat de crestere a copilului cu vointa
_Ralu_ spune:
lia, exact-exact asa e si fii-mea.
cu diferenta ca daca nu manca ce-i dadeam cerea lapte...si se jelea si urla, si se enerva de efectiv nu aveam cum sa nu ii dau pana la urma....deci la noi era si mai rau ca daca apuca sa se enerveze nu mai manca deloc mancare, nici pasata nici nepasata. vroia lapte.
la fel am diversificat-o si eu foaaarte greu...oribila perioada a fost...abia la 8 luni mi-a acceptat mancare. pana atunci numai lapte, fructe, cereale, gris.
eu zic ca pana nu va vrea ea, nu ai ce sa-i faci...numai sa tot incerci cu blandete.
crede-ma, ca eu aveam deja o chestie pe sistem nervos...cand ma apucam sa pasez mancarea, mi se facea greata...nu mai suportam ideea ca copilul meu nu mananca si el nomal, ca toti copiii...tot asa ma gandeam, ca n-o sa i se dezvolte stomacul normal, ca o sa dezvolte vreo chestie si nu va putea digera mancare bucati...
dar am tot incercat mereu...
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)
Tala spune:
Lia, al meu pui a facut asa pana la 1 an si jumatate - iar momentul de glorie cand a mestecat a coincis cu intarcarea dar si cu eruperea maselutelor. Eu eram chiar jenata (ma gandeam ce prost l-am invatat cu mancarea pasata ca la bebelusi) asta pana cand o femeie in varsta (mai cu multa minte ca mine) m-a intrebat: are masele? cu ce vrei sa mestece? Este adevarat ca stiu copii care mesteca doar cu 3 dinti in gura, dar asta din inconstienta parintilor care-i dau sa roada ceva ca sa scape de masa copilului (caz real). Ai nostri, Lia, asa sunt, mai delicati....
Acum are doi ani si 10 luni si inca imi scuipa carnea daca o simte in gurita (desi ocazional la gratare infuleca o pulpa intreaga). Inca se mai chinuie 2 maselute sa iasa cu inca 2 colturi si trag speranta ca dupa ce reusesc imi va mesteca si carnea.
Rabdare si da-i copilului ce-i place (desi stiu ca nu-i usor sa pasezi orice mancare). Oricum este sanatos ca mancarea sa ajunga in stomac bine pasata, si ai sa vezi ca si dupa ce va mesteca.....va mestecaaaaaa ....pana paseaza tot.
Bucurie!
Dorsilia spune:
si acum accepta, mananca si mancarea ca oamenii mari? nu stiu, nu e vb ca ma simt eu complexata, dar am ajuns sa ma gandesc ca poate nu-i face bine la stomac sau nu se dezvolta corect maxilarul daca nu mananca normal pt varsta ei...chiar nu mai stiu ce sa incerc si cum sa incerc, mai ales ca primul copil, baietelul care va implini 5 ani luna viitoare, nu a ridicat asa probleme, el a fost si este un copil ce nu ma chinuie cu alimentatia, cel putin pana acum, Slava Domnului. Si temperamental el e un copil mult mai intelegator, nu se crizeaza, e nervos cand ii e foame dar nu face decat sa ceara din minut in minut mancare nu urla si nici nu cere altceva decat am pus pe masa. Uneori cand am mai multe variante il intreb ce vrea si in 90% din situatii raspunsul lui e "orice"...el a fost mancacios de cand s-a nascut, ea pe dos. Si comportamentul alimentar si temperamental sunt complet diferiti, dar ce ma intereseaza e doar sa fie sanatosi...de aia ma zbat sa intreb, poate stiti ce pot sa fac cu fata, e asa insipida mancarea aia pasirata, isi pierde parca gustul amestecand-o:(
shtephy spune:
Eu cred ca nu este nimic nefiresc,este foarte bine ca mananca legume si carnita chiar si pasate.
Sunt sigura ca la un moment dat va dori sa manance ca fratele si parintii ei,trebuie doar sa aveti incredere in ea si sa nu se simta stresata cand vine ora mesei.
Fetita mea a mancat la fel pana aproape de doi ani,apoi a facut o enterocolita si nu a mancat nimic o saptamana,cand si-a revenit nu a vrut sa mai auda de crema de legume...nici acum nu o face.
A,si gandeste-te ca in mancarea pasata poti sa ii "ascunzi"orice legume vrei tu pe cand daca le-ar manca separat ,ar alege.
ramona,mami de Stefi(20.11.2006)&15
monalac spune:
LIA,ne am mai intersectat noi si la alte subiecte,iar acum o facem iar,pt ca aceeasi probema am avut o si eu cu baiatul cel mare ,care pana la 2 ani jumatate a mancat numai pasat,daca gasea o bucatica,cat de mica,o voma.stiu ca primul pas in a a accepta mancarea neblenduita a fost la mare,avea vreo 2 ani si 7 luni si a acceptat sa manance la terasa din mancarea noastra.pt noi a fost o minune.apoi,treptat treptat am renuntat la mancare pasata,dar sa nu ti inchipui ca a mancat legume....abia acum,la 4 ani si jumatate accepta si el 2 feluri de mancare gatita[fasole verde si varza],in rest,nimic...niciun fel de mancare gatita,nu cascaval,nu branza,nu iaurturi,nu fructe in afara de putin mar si pepene galben..si cereale cu lapte si carne de pui..dar am renuntat de mult sa ma mai stresez...i am mai dat vitamine care sa i suplineasca lipsurile din organism.dar am luat din alea fara prea multe chimicale,gen amaway,care sunt ceva mai scumpe,dar asta e...