Facultate, sarcina, copii... cum se impaca toate

Facultate, sarcina, copii... cum se impaca toate | Autor: simmypo

Link direct la acest mesaj

Buna mamicilor,
dupa o mare absenta revin si eu pe forum... cu o mare dilema
Am o fetita de 4 ani si ne-am hotarat ca ar fi timpul sa il facem si pe al 2lea... si ca sa nu "pierd timpul" din toamna vrea sa intru la zi la facultate aici in austria...
ce parere aveti? ma gandesc ca vor fi si perioade grele...
aveti experienta cu asa ceva? am ales prea prost momentul?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mindy spune:

Intereseaza-te de la alti studenti despre cata munca implica scoala la care te inscri, cum e primul an, sau daca intrerupi (in cazul in care nasti) poti relua fara probleme. Nu cunosc sistemul universitar de acolo.
Aici te rup cu temele, inclusiv la master, nu discuta cu tine si nu accepta scuze. temele saptamanale si proiectele sunt un procent mare din nota. de exemplu ai cursuri azi termini seara tarziu si a doua zi sau peste doua zile trebuie sa prezinti o tema kilometrica.

Nu e timpul prost, inca nu esti hravida cu al doilea (oricum o sarcina nu te impiedica sa mergi la scoala, in 9 luni poti termina un semestru jumate sau chiar mai mult, depinde..) ai vreun ajutor cu copilul? Poti sa iei clase online?
fa-ti un plan realistic pe termen lung si include-l si pe bb 2 acolo, cat vei intrerupe cand nasti si toate astea.

Oricum dupa ce ai copiii, scoala ti se pare mult mai simpla decat munca de parinte. Parerea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Mie mi se pare imposibil. Am facut facultatea in Germania si stiu ce spun. Am avut colege cu copii si multe au abandonat scoala, altele au inghetat si au taraganat-o la nesfarsit...

In Romania ar fi posibil....ca doar e land of choice

Tu poti sa incerci, macar un semestru, ca sa vezi cum merg lucrurile si sa-ti faci o idee.....

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dariaevelin spune:

:) e greu. dar nu imposibil. cel putin mie,nu mi-e. depinde cat de mult esti dispusa sa sacrifici(in toate directiile!!!).

am copil de 4 ani, lucrez, sunt studenta la cea de-a 2 facultate, la zi,la stat. prezenta e obligatorie(fara scuze si cu destul de putina intelegere-am avut si profesori care,pe buna dreptate mi-au spus ca alegerea a fost a mea,facultatea nu e un hobby si daca consider prioritar altceva....f bine, la fel,alegerea mea!-si,in definitiv, asa e,au dreptate). facultatea pe care-o urmez eu e extrem de solicitanta. pe langa prezenta obligatorie, avem de facut proiecte,lucrari,cercetari,practica continuu.si,in plus,facultatea asta a "mea" a adoptat un sistem in care dam "lucrari de control" periodic(asta e ca un examen, daca nu iei lucrarea nu intri in examen). sunt zile in care plec dimineata(la 7) si ajung seara la 9-10. cand ajung acasa ma asteapta treburile casei. un copil mic si un barbat care deh...cu s-a casatorit cu un perete.
alergatura e mare, stresul la fel, solicitare in toate directiile, munca intelectuala continua, weekendurile sunt dedicate studiului, serile la fel. acum sunt in sesiune(desi,cum iti spuneam,la noi se invata pe tot parcursul semestrului conditionati fiind de proiectele si lucrarile de control,de partiale sau chiar colocvii si examene pe tot parcursul luniilor de studii), daca-ti vine sa crezi, m-am deprins sa invat oriunde( in masina, stand cu copilul, la lucru-cand se poate, in parc, la iarba verde, cand hranesc sau spal copil- fara pic de exagerare, am cartea langa mine si intre doua glume mai arunc ochii pe pagina. si da, retin! n-am de ales!)

concluzia: da, e greu!!! cumplit chiar! DAR se poate! si nu m-am claustrat in casa(e drept ca nu mai ies atat de des- ieseam f des!, e drept ca nu mai sunt chiar atat de debarasata de griji,dar se poate!). exemplu mai concret: samtamana trecuta aveam un examen cumplit de greu la genetica. am invatat pan' la 9 seara. si pe masina pe drum spre concertul filarmonicii pe un santier. darrrrr,am mers la concert, m-am bucurat din plin de el si,a doua zi dimi am fost la examen. incerc sa impac si capra si varza, partea pozitiva e ca nu mai irosesc putinul timp liber. il exploatez la maxim! total. da, practic, pretuindu-i valoarea(timpului liber) am ajuns sa fac mult mai multe lucruri frumoase.

daca as mai alege drumul asta(pe care abia l-am inceput, de un an) in cunostiinta de cauza??? daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, cu orice pret.
e greu,dar se poate si ,mai mult decat atat e plin,dar plin de satisfactii! asta pt ca acum fac chiar ceea ce mi-am dorit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simmypo spune:

va multumesc foarte mult ca mi-ati raspuns si ati descris din experientele voastre...
deci chiar nu ma astept sa fie usor. avantajul e ca sotul ma sprijina si acum are posibilitatea sa isi faca programul de lucru singur ceea ce mi se pare un avantaj (pentru mine)
eu sunt deaja insarcinata in luna a 2a si sunt chiar hotarata sa ma apuc si de facultate din toamna. ei mai vin ele ganduri de descurajare si de "las-o balta" dar cum a spus si dariaevelin e greu dar nu imposibil..
ma gandeam ca sigur sunt mamici care au facut si facultate si sigur sunt si care au renuntat... dar de aproape un an tot imi caut de lucru in domeniul media - grafica dar nu reusesc nici cum sa imi gasesc (am facut doar ceva cursuri si mai mult am invatat pe cont propriu deci nu am experienta in "campul muncii" si nici studii superioare) si de aceea m-am hotarat ca ar fi cazul sa fac facultatea. aveam deaja in plan sa incep din toamana cand am aflat ca o sa am al 2lea bb. fetita mea are deaja 4 ani si e un copil ff cuminte si intelegator si da, sper la un bb cuminte...
daca mai aveti exemple sau .idei va multumesc ca le impartasiti si cu mine si poate si cu alte mamici in aceeasi dilema...

sanatate si spor in cariera si copii sau copii si cariera

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

simmy, nu stiu cum e la tine in austria, dar nu exista si clase online? am trecut prin experienta asta, dar nu mai aveam si-alt copil acasa, asa ca nu stiu cat te-ar ajuta sa-ti povestesc. mergeam dimineata 6 ore part-time la job, dupa aia la scoala pana seara, aveam 6 clase pe semestru, ceea ce aici e mult, dar 3 erau online. am rezistat doar doua semestre in ritmul asta...

Mergi la inceput