Autismul si oxigenarea hiperbara (HBOT)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns asteryaro spune:

Alinaantonio, ce doresti sa ne spui?
Ai dat copy/paste si gata.
Spune-ne ceva, cele copiate de tine si postate aici sunt vechi, poate ai ceva noutati?
Si inca ceva: in general, e de bun simt sa specifici sursa...

Cristina si Razvan (31.01.2006)

poze (1),(2),(3),(4)

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisellino spune:

Buna seara domnule doctor!
am citit postarile pe forum si m-am gandit sa va impart si povestea noastra cap.2, primul il gasiti in adresa de mai jos
am un baietel care implineste 2 ani in nov si e diagnosticat cu epilepsie focala criptogenica de medicii din spitalul pediatric din roma, italia.are un retard sever mi se pare mie, desi evaluatorilor li se pare moderat, la evaluare a iesit ca se comporta ca un copil de 9-11 luni.m-am uitat pe youtube la filmulete despre autism si semnele autismului si mi-am dat seama ca robi are TOATE semnele autismului , de la fluturat maini, scrasnit din dinti, privirea aia ciudata cu ochii intr-o parte, mai pe scurt face EXACT TOT ce face acest copil :http://www.youtube.com/watch?v=mc1H0aVqn20&feature=fvw
a avut hipoxie la nastere, scor apgar 6 si dupa 5 minute 7.
a stat in incubator 6 zile
acum este anchetat pt sindrom rett, i s-au recoltat probe si asteptam raspuns de la roma...
eu vad copilul meu si alti copii si imi dau seama ca nu are doar epilepsie, ca e diferit...am stat internati vreo 4 luni in italia si am vazut toate felurile de copii epileptici dar nici unul cu retard psihomotor.
in romania unde trebuie sa merg pt a primi confirmarea de autism? noi locuim in tara acum si e destul de greu sa ne adaptam medicilor de aici dupa ce copilul meu a fost tratat "ca-n puf de printisor" in italia fara sa dam nici un ban, totul pe asigurare.aici platesti si tot nu esti bagat in seama.
terapia hbo asta despre care vorbiti cam cat ar costa la copilul meu si cat timp ar trebui facuta? cate sedinte/saptamana? banii toti odata sau pe rand, in fiecare zi? prea multe intrebari, stiu...
ce profesie aveti? daca imi permiteti...
multumesc pt ca probabil sunteti singurul medic caruia ii pasa

despre robi: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=141048

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisellino spune:

referitor la vaccinuri, am citit destule inainte sa nasc si nu i-am facut copilului decat vaccinul din maternitate, care i l-au facut fara stirea mea in rest...nimic.
am procedat oare bine sau nu?


despre robi: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=141048

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns HBOT spune:

Stimata doamna,

Referitor la intrebarile dvs. am mai postat cateva considerente chiar in cadrul acestui forum. Despre epilepsie aici:

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=126045&whichpage=16

Iar despre diferitele tulburari neurologice, fie ca acestea sunt descrise ca retarduri/intarzieri, fie ca este vorba de o tulburare din sfera autismului sau tulburari de motricitate, cert este ca in aceste situatii avem de-a face cu o leziune neuronala (sau o disfunctie) care afecteaza functia respectiva.

Desigur ca, cel putin teoretic, putem afirma ca anumite functii neurologice pierdute pot fi redobandite prin urmatoarele procese:

1. Reactivarea neuronilor lezati. Situatia aceasta ar fi ideala, dar din cate stim la ora actuala, neuronii nu pot aparea decat din celulele stem, iar tehnica de implant stem nu este inca indeajuns de dezvoltata incat sa ne permita un procedeu standardizat (ce va fi peste un an sau zece, vom vedea, dar deocamdata, standardizat, nu exista o terapie de transplant al celulelor stem, chiar daca sunt foarte multe cercetari).

2. Mobilizarea altor neuroni in preluarea functiilor pierdute. Acest proces are loc in principal prin invatari repetate (conditionare), care, de fapt este scopul tuturor terapiilor asociate in cazul acestor afectiuni.

Practic, deoarece metoda de la pct. 1 este departe de a fi aplicata de rutina, standard, terapiile in cazul acestor leziuni neuronale (fie ca este vorba de autism, retard sau paralizie cerebrala, sechele AVC) se bazeaza pe principiile punctului 2.

Cronologic , oxigenarea hiperbara, in cazul acestor afectiuni neurologice a aparut cu mai bine de zece ani in urma, intr-un mod relativ empiric:

a. Chinezii au fost primii care au constatat si demonstrat faptul ca, in cazul persoanelor normale care doresc sa memoreze mecanic o anumita materie, aceasta memorare are loc mult mai repede in conditiile aplicarii oxigenarii hiperbare, iar aici am chiar un articol in limba romana referitor la aceasta tema:

http://www.yuppy.ro/articol/health/1855/10-idei-pentru-o-memorie-mai-buna.html

b. Alte studii stiintifice au demonstrat faptul ca oxigenul hiperbar are un efect puternic de reducere a spasticii in cazul paraliziilor spastice (studiile respective le-am pus la dispozitie in cadrul subiectului paralizia cerebrala).

Ca urmare a inceput aplicarea, pe o scara larga, a oxigenarii hiperbare in cazul paraliziei cerebrale cu efectele binecunoscute descrise de americani. Pacientii cu paralizie cerebrala insa (de exemplu, cazul accidentelor cerebrale vasculare) au uneori, pe langa tulburarile motorii, si alte tulburari neuronale, precum cele de limbaj, unde au fost inregistrate imbunatatiri intr-o proportie mai mare decat in absenta acestei terapii cu oxigen hiperbar.

De aici s-a sarit la autism si chiar s-a demonstrat ca rezultatul terapiilor asociate autismului se imbunatateste considerabil sub HBOT.

Deci, la ora actuala stim ca HBO functioneaza, dar nu stim cu exactitate cum.

In aceasta privinta sunt mai multe teorii, ca atare demonstrate:

1. Oxigenoterapia hiperbara duce la modificarea concentratiei neurotransmitatorilor. Acest lucru se stie si este validat stiintific, ceea ce nu se stie insa este daca intr-adevar modificarile de sinteza (stimularea unora si inhibarea altora) sunt cheia unui proces de resinaptizare (acest lucru se presupune).

2. Oxigenoterapia hiperbara determina mobilizarea celulelor stem circulatorii (CD34+) oferind o platform#259; neurovascular#259; fertil#259;, îmbun#259;t#259;#355;ind capacitatea organismului pentru reorganizare, reînv#259;#355;are, reparare #351;i imunitate.

La ora actuala se stie, prin studiul Penn aparut in 2006, ca:

-doua ore de HBOT la 2 ATA dubleaza numarul de celule stem proprii circulante
-40-60 de ore HBOT creste numarul de celule stem circulante CD34+ de 8 ori (800%)

http://www.sciencedaily.com/releases/2005/12/051228175511.htm

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2009-03/ctco-sci031209.php

http://www.bodyspecific.com/main/articles/Hyperbaric%20oxygen%20therapy%20increases%20patients%20own%20stem%20cells%20by%20eight%20fold.pdf

http://www.stemcelltherapies.org/cerebral_palsy_2.htm

http://melbournehyperbaric.com.au/

Asadar se stie ca sub HBOT, in sange incep sa apara, in numar marit, astfel de celule stem circulatorii. La ora actuala ne chinuim prin zeci de tehnici invazive sa prelevam aceste celule stem si sa le introducem acolo unde sunt leziuni. Aceasta cu rezultate incerte dar promitatoare, ceea ce oxigenarea hiperbara realizeaza, insa neinvaziv. Zeci de doctoranzi, profesori in Romania si in lumea intreaga sute, preleveaza celule stem proprii, le multiplica prin tot felul de procedee costisitoare si le reimplanteaza in diferite organe lezate (invaziv), in speranta refunctionarii acestor organe, iar noi, cu oxigenarea hiperbara, reusim sa mobilizam aceste celule in circulatie, dar inca nu am reusit sa demonstram daca aceste celule stem ajung in locul leziunii si se diferentiaza in celula neuronala, celula pancreatica, celula osoasa etc.

Cert este insa, ca noi tratam necrozele aseptice osoase, si de cand cu examinarea RMN reusim sa si demonstram 100% acest lucru, explicatia acestui fapt a fost pana in 2006 reducerea edemului osos. Oare nu cumva poate fi tocmai aceasta mobilizare a celulelor stem raspunsul la intrebarea “Cum de osul necrozat se reface asa de repede?”

In concluzie, referitor la oxigenarea hiperbara se stiu multe lucruri, dar mai lipseste o veriga deosebit de importanta. Probabil ca cercetarile ulterioare vor demonstra aceste afirmatii.

Acum raspunsurile la intrebarile Dvs.:

Nu stiu cum e cu confirmarea autismului in Romania.

Referitor la costurile terapiei HBO, acestea se raporteaza la caracteristicile terapiei. In Constanta, deoarece dispunem de tehnica germana de ultima ora, avem posibilitatea sa abordam scheme de High-HBO (adica intre 10 si 20 metri). La ora actuala abordam tulburarile neurologice pe schema de ischemie, schema aplicata in 14 m adancime cu o durata totala de aprox. 3 ore. Costul unei astfel de scheme este de 400 de RON in Constanta, terapia aplicandu-se pe o durata de cca. 15 zile consecutive (in functie de felul cum decurge terapia pentru copil, de rezultatele obtinute etc.).

Daca in studiul lui Rossignol este vorba de 40 de sedinte aceste referiri au fost facute pentru Low-HBO, care reprezinta o schema de oxigenare hiperbara mai putin efectiva in 3 pana la 7 metri, pe o durata totala de cca. 1 ora.

Low-HBO este un produs tipic american datorita faptului ca desi dispun de mii de centre de oxigenare hiperbara, o mica parte dintre acestea permit desfasurarea schemelor de High-HBO in conditii sigure de tratament. Majoritatea acestor camere sunt monoplace-uri care din cand in cand mai explodeaza si in care, daca unui pacient i se face rau, singura posibilitate de a-l salva este de a-l decomprima rapid, situatie in care apar cele mai multe accidente. In cazul multiplace-urilor, desigur ca este mult mai usor de manageriat o situatie de urgenta prin prezenta sasului de acces ce permite intrarea rapida a unui echipaj medical.

Se poate afirma faptul ca durata efectiva de oxigenare hiperbara in Constanta este tot de cca. 40-45 ore pe o durata de timp mai compacta, diferenta majora consta in urmatorul aspect: presiunea mult marita. Daca la 3 metri adancime, cantitatea de oxigen disponibila in tesuturi creste de cca. 3 ori, la 14 metri este de cca. 20 de ori.

Astfel ca, nu orice HBO este si HBO.

De profesie sunt medic de medicina hiperbara si conduc, din 1999, Institutul de Medicina Hiperbara din Bielefeld, Germania si sunt medicul sef de sectie al Sectiei de Oxigenare Hiperbara al acestui Institut.

Cu stima,
Dr. Ion Bogdan Cristian
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nic36 spune:

Citat:
citat din mesajul lui alinaantonio

Sunt mamica uni copil autist ,noi am facut sedinte la CENTRUL DE MEDICINA HIBERBARA ,sunt foarte multumita de rezultate copilul a inceput singur sa lege ,si la terapie se vede destul de mult.Multumesc domnului doctor Ion ,sunteti un medic extraordinar cu multa stima si respect.Alina .T


Sunt mamica unui copil cu autism de 3 ani si jumatate si as dori sa iau direct legatura cu Dvs.
Vrem sa facem si noi cateva sedinte la centrul respectiv, dar dorim detalii si de la cineva care a trecut prin aceasta experienta.

Multumim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babette spune:


Nic36,

eu am fost acolo in noiembrie si i-am facut nepotelului meu aceasta terapie. Daca vrei detalii despre terapie, intra pe
http://www.medicinahiperbara.ro/ si citeste TOT. Nepotul meu nu are autism, efectul tratamentului a fost tare bun. Noi avem rezultate bune care se mentin si acum. Facem terapie clasica si pe urma vom mai reveni.
In ceeace priveste autismul, cu cat copilul e mai mic, cu atat are mai multe rezultate (e valabil si la alte diagnostice). Personal am vazut un copil de 2 ani si ceva trei cu autism, cu rezultate ff frumoase, dar am vazut si un copil de 7 ani la care inca nu aparusera rezultatele.
Eu insa am mare incredere in aceasta terapie.
Daca citesti ce ti-am dat, ai sa vezi si datele de contact si ai sa vezi si pareri ale celor care au facut terapia. intra pe forumul centrului si ai ocazia sa-ti faci o parere.
Sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns HBOT spune:

Nic!

Important nu este sa faceti citeva sedinte, desi si ca atare HBOT in anumite patologii asociate tulburarilor din sfera autismului actioneaza, ci sa aveti conturat un program exact pentru copilul D-voastra.

NU exista copii cu autism! Exista o serie de tulburari asociate autismului. Acuma n-asi vrea sa ma puneti pe cruce ca nu sint neurolog, dar cit inteleg eu din neurologie cam asa s-ar rezuma: leziunile neuronale (de la leziuni organice pina la disfunctionalitati) care nu afecteaza motorica intra generic in aceasta familie. Este vorba de pierderea unor functii: la fel ca si dupa un ACV cind nu mai poti vorbi: se sterge din memorie vorbirea, si ca un bebelusi, cu AJUTOR CALIFICAT (desigur ca din partea unui logoped) incepi din nou sa inveti sa vorbesti. De aceea nu vorbim de autism ci de o multitudine de tulburari, foarte diferite in functie de sediul leziunii, incadrate in sfera aceasta a autismului.

Desigur ca in ultima vreme, decind cu SPECT-ul si PET-ul, datorita faptului ca putem explora metabolismul fiecarui centimetru de scoarta putem stii ce areale sint hipometabolice (adica functioneaza mai putin) si ce functii au acestea, dar mai ales demonstra actiunea unei terapii:

http://www.youtube.com/watch?v=Xh86RcgUihc

Acesta este numai un exemplu al actiunii HBOT.

DAR cel mai important lucru este ca scoarta noastra dupa hiperbara este mult mai receptiva, DECI cel mai important lucru nu este sa faci citeva sedinte de HBOT, CI sa structurezi un program complex specific deficitului copilului. Este importanta o evaluare a disfunctionalitatilor/intirzierilor si in functie de acestea stabilit un plan de bataie cu specialisti: invatatori specializati, logopezi, terapeuti ABA, specialisti in terapie comportamentala sau in logica etc, deci toti aceia unde micutul are probleme. Este ca si cum am avea de-a face cu un elev care are note proaste la biologie, franceza si matematica: cautam trei profesori, unul de mate respectiv bio si franceza si ne-apucam intensiv de meditatii!

Acesta este pasul numarul unu!

Desigur ca putem la chestia asta si sa "trisam" un pic si sa "dopam" creierasul micutului sa asimileze mai mult, adica sa-l facem un pic mai "destept" pe perioada meditatiilor, cu diferite mijloace, unul dintre acestea fiind si hiperbara. Dar fara input (meditatii= terapii asociate tulburarilor din spectrul autismului) rezultatele sint modeste!

Cel mai bine este de stabilit un plan terapeutic pentru copilul d-voastra in functie de problemele care le are si doua saptamani inainte de a incepe acest lucru poate face hiperbara, respectiv oride cite ori aveti impresia ca achizitiile copilului in cadrul celorlalte terapii scad!

Acest program ar fi idealul, si ar permite realizarea achizitiilor maxime, dar inca sintem departe in Romania de lucra intr-un concencept unitar, intr-o singura mana totul. Asa ca terapiile asociate decurg pe cont propriu, la fel si hiperbara....

Cu stima,
Dr. Ion Bogdan Cristian
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vali 64 spune:

Dl.Doctor,
Am urmarit acest subiect si as vrea sa va consult in privinta baietelului meu.
Sunt mama unui copil de 9 ani cu Sindrom Down. A facut logopedie si terapie ocupationala de la varsta de 3 ani si totusi comunicarea verbala intarzie sa apara (spune circa 10 cuvinte inteligibile).
In opinia dvs. oxigenarea hiperbara poate avea efecte benefice si in cazul acestui Sindrom?
Va multumesc anticipat pentru raspuns,
Vali Badea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns HBOT spune:

Nu am lucrat inca cu Down, dar americanii fac HBOT si la Down. Cel putin teoretic HBOT poate ajuta procesul de memorie, iar in cazul Down exista forme si forme, unele severe cu un grad mare si sever de malformatii congenitale si forme mai usoare. Personal cred (dar nu sint expert in acest domeniu) ca in formele in care malformatiile altor organe nu sint severe, in cazul problemelor neurologice poate fi asociata HBOT proceselor de invatare precum logopedie, terapie ocupationala si comportamentala.

Noile studii in domeniul celulelor stem si HBOT poate constitui solutia in viitor al rezolvarii unor astfel de probleme, chiar si al formelor severe. In America se studiaza intens aceaste posibilitati, personal sint insa mult mai atras de traumatologie (aspectele neurologice si ortopedice) si astfel vin numai tangential in contact cu problemele neurologice specifice paraliziei cerebrale, autismului sau sindromului Down.

Cu siguranta ca legat de vorbire si comportament HBOT functioneaza, iar ce se poate citi pe internet (google: HBOT si Down) confirma acest efect benefic, mai mult insa vom stii in momentul in care americanii vor putea dezvolta technica celulelor stem, unde eu am convingerea ca va fi strins legata de HBOT.

Personal toata energia de care dispun o canalizez pentru a pune pe picioare o clinica de recuperare neuromotorie pentru politraumatizati (ortopedic si neurologic/neurochirurgical) si de achizitionarea unui Lokomat (de adulti, si daca mai raman bani si a unuia pediatric) pentru a ne usura lucrul cu acesti pacienti. Desigur ca daca rezultatele vor confirma efecte benefice in cazurile de Down, vom face si acest sindrom, asa cum lucram cu pc sau autism, chiar cu o placere deosebita deoarece unele rezultate le putem privi chiar in centru si nu numai la distanta.

Nu am mai stat sa caut toate link-urile despre down si hiperbara, dar daca dati un google cu cuvintele cheie Down si HBOT sau hyperbaric sint in america multe cazuri descrise de copii cu down care au primit HBO si de efectele obtinute.
Aici este un astfel de link (dar sint multe pe internet):

http://www.hhi-kc.com/DownsSyndrome.htm



Cu stima,
Dr. Ion Bogdan Cristian
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta

Mergi la inceput