votati duminica?
Raspunsuri - Pagina 9
croco21 spune:
Uite ca m-am infromat chiar de la sursa:
http://www.europarl.europa.eu/parliament/public/staticDisplay.do?id=46&pageRank=2&language=EN
"Member of the European Parliament, working in one of the parliamentary committees, draws up a report on a proposal for a ‘legislative text’ presented by the European Commission, the only institution empowered to initiate legislation. The parliamentary committee votes on this report and, possibly, amends it. When the text has been revised and adopted in plenary, Parliament has adopted its position. This process is repeated one or more times, depending on the type of procedure and whether or not agreement is reached with the Council"
Dupa cum scrie pe site-ul lor, Comisia Europeana are rolul cel mai important iar PE deocamdata poate doar sa faca propuneri de modificare a unor texte initiate de CE. Mai scrie acolo si ca in unele cazuri , pe probleme sensibile (impozitare, etc), parlamentul isi exprima doar parerea:
On ‘sensitive’ questions (e.g. taxation, industrial policy, agricultural policy) the European Parliament gives only an advisory opinion (the ‘consultation procedure’).
Editez, ca am mai citit putin si acum sunt convinsa ca PE este doar un parlament care doar aproba sau respinge sau amendeaza propunerile facute de Comisia Europeana. Parlamentul nostru are mai multe atributii si totusi 80% din cei care fac parte din parlamentul roman cred ca n-au luat niciodata cuvantul, nu si-au exprimat o parere, doar au votat si atat. Nici nu-i nevoie sa stii ce votezi, iti spun cei de la partid cum sa votezi.
mihaela_s spune:
Aici despre PE:
* Puterea legislativa, prin care împreuna cu Consiliul Uniunii Europene adopta legislatia europeana (directive, ordonante, decizii). Aceasta coparticipare la procesul legislativ asigura legitimitatea democratica a textelor de lege adoptate. PE nu are (inca) drept de initiativa, adica nu poate înainta propriile proiecte de legi; acest lucru însa a fost prevazut în noua Constitutie a Europei. Acest drept de initiativa il are la ora actuala numai Comisia Europeana. Dupa semnarea Tratatului de la Nisa, in majoritatea domeniilor politice, deciziile se iau pe principiul co-participativ, la care parlamentul s i Consiliul au drepturi egale, urmand ca în cazul în care nu se ajunge la un consens decizia sa fie luata an a treia sedinta, în cadrul unei comisii de mediere.
* Puterea bugetara. Parlamentul European împreuna cu Consiliul sunt organele bugetare ale UE. Comisia Europeana intocmeste un proiect de buget. In faza de aprobare a bugetului Parlamentul si Consiliul au posibilitatea de a efectua modificari. La capitolul venituri bugetare ultimul cuvant il are Consiliul, la cel de cheltuieli il are Parlamentul. Dreptul de interventie al Parlamentului in domeniul cheltuielilor agricole este insa foarte redus. Insa de cand Parlamentului i s-a acordat dreptul de interventie bugetara ponderea cheltuielilor agricole din bugetul UE (cca. 100 mld. euro în anul 2004) a scazut de la aprox. 90% la 50%. Pentru exercitiul bugetar 2005 s-a prevazut o cres tere a bugetului cu 10%, la suma de 109,5 mld. euro.
* Puterea de control democratic asupra Comisiei Europene. Inainte de numirea membrilor acesteia, Parlamentul analizeaza în comisiile sale competenta si integritatea comisarilor desemnati. Parlamentul poate aproba numirea membrilor comisiei, sau impune retragerea unuia din comisari prin neacordarea votului de incredere. In afara de acestea, Parlamentul exercita un control politic prin Consiliul de Ministri si Consiliul European, cu precadere in afara CE, acolo unde aceste institutii au functii executive.
Si cate ceva despre Comisia Europeana aici.
Sursa e wiki intr-adevar, dar eu am absolvit in acest semetru un curs de Stiinte Sociale si tocmai am invatat despre aceste lucruri. Si sunt ok .(cele de pe wiki)
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
marius, multumesc, am sters mesajul ca sa-l corectez de diacritice, ai fost mai rapid decat mine .
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Deianira spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristi_2003 noi am votat engleza nu trebuie sa stie ei ca sunt traducatori... Cristina, mama fericita de Stefan Carol (29.12.2008) http://b1.lilypie.com/hQRfp2.png http://s288.photobucket.com/albums/ll162/cristi_2003/CAROL/ http://www.helpnet.ro/?mid=53&kinderID=256 daca doriti sa ne votati |
Eu cand am vizitat Parlamentul European am aflat ca europarlamentarii trebuie sa stie sa vorbeasca foarte bine doua din limbile: engleza, franceza, germana si spaniola. Chiar daca au traducatori .
Asta e unul din motivele pentru care nu mi-i pot inchipui pe stralucitii nostri alesi acolo :-)).
marius spune:
Cu placere - si ca sa revenim la subiect sunt curios cati dintre candidatii la pozitia de PE au macar idee despre ce ar trebui sa faca acolo. Interesant ca oamenii cu potential ii gasesti riunde mai putin in politica.... e doar o constatare. croco21 nu s-a sfiit sa caute la sursa deci iata unde sta initiativa si potentialul si dorinta ceilalti la fel in mare parte despre asta vorbesc. Chestia cu votatul ca da bine la TV insa imi lasa in gura un gust amar.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
croco21 spune:
Marius, nu am zis ca am votat cu Eba, am spus doar ca nu-i mai rea decat ceilalti si nu inteleg de ce nu puteti fi obiectivi sa-i analizati pe toti cu impartialitate. Eu nu cred ca Eba se va face de ras acolo, cu Gigi insa mi-e rusine, sper sa aibe bun simt sa-si dea seama ca nu are ce cauta acolo. Mie sincer imi e rusine si cu Severin dar si cu Norica care pare vesnic nespalata pe cap. Orice ai zice, chestia asta conteaza, una e sa vezi o fata draguta si aranjata si alta e sa vezi o baba slinoasa.
Edit: retrag cuvantul baba, nu e chiar asa batrana
miki68 spune:
Eurodeputatii trebuie sa cunoasca macar limba engleza. Cei care nu cunosc o limba de circulatie internationala interactioneaza ineficient cu colegii din grupul din care fac parte, din comisii... Cum iti poti sustine o idee atata timp cat vesnic ai dupa tine un asistent/traducator care nu poate fi la fel de convingator/persuasiv ca un ales pentru ca, pur si simplu, nu-si permite. Cum poti fi simpatizat de colegi, pentru ca si asta ajuta, nu-i asa, daca nu stii sa legi doua vorbe pentru a socializa/face lobby...
EDITEZ pentru a pune un www.7est.ro/stiri/expresso/6776-i-am-testat-la-engleza-pe-candidatii-la-europarlamentare-eurocorigenti-audio" target="_blank">link referitor la cunostintele de engleza a unora dintre candidati. Nu am cunostinta daca toti cei din articol "s-au calificat", insa unul de la Iasi (PSD), da. Si-i trist!
cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui indu De asta eu am ales sa votez PRM. Plus ca la ce haos e in tara asta eu cred ca avem nevoie de dictatura care sa starpeasca prostia. sau nu neaparat dictatura, dar cineva care sa ia haturile in mana. Vadim a zis ca-i prinde pe mafioti si-i baga la zdup. Mie imi convine treaba asta mult mai mult decat promisiunile de bine si de marire a pensiilor ale celorlalti. Si am mai vazut oameni care imi par ca ar putea face treaba buna, dar atata timp cat fac parte din partide ai caror lideri imi provoaca scarba nu or sa primeasca votul meu. |
=> 8.7%
indu spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
=> 8.7% |
Atunci spune tu cu cine ai votat si de ce. Poate ma luminez si eu pentru alegerile viitoare
mathilda spune:
dupa mintea mea chiar nu conteaza cine a iesit ca oricum ei nu deschid gurita.
lui gigi ii tb imunitate. vadim era terminat pe plan intern. iar la eba suna bine in cv p.e. si viitorul suna bine, ca sa zic asa. ca si ceilalti si astia 3 vor deconta biletele de avion saptamanale, cazarea si mancarea din banii platiti de noi taxe la stat.
marea mea nedumerire e sa ne spuna cu ce banii si-a platit eba campania ca independent.ca panouri misto cu ea era peste tot in tara.
si sa fim seriosi si daciana sarbu e in pe pt a 2 oara si ea n-are ce cauta nici macar in politica(dar traiasca tatal). tin minte ca a terminat facultatea in aceeasi perioada ca si mine si era frustrant pt generatia mea (copii f buni) sa vedem ca o gagica ca si daciana ne reprezinta.un copil sub-mediocru daca nu m jos.
dar c'est la vie.