Alaptare cu probleme!
Buna ziua,
Am o prietena care tocmai a nascut (bb are 5 zile) si i-au sangerat sfarcurile. Dr i-a recomandat sa ii dea lui bb lapte praf si sa se trateze (inclusiv sa se mulga) si apoi sa reia alaptarea.
Am nevoie de sfaturi de la voi.....daca aveti!
Va multumim!
Raspunsuri
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nikipuisor Buna ziua, Am o prietena care tocmai a nascut (bb are 5 zile) si i-au sangerat sfarcurile. Dr i-a recomandat sa ii dea lui bb lapte praf si sa se trateze (inclusiv sa se mulga) si apoi sa reia alaptarea. Am nevoie de sfaturi de la voi.....daca aveti! Va multumim! |
In nici-un caz sa nu intrerupa alaptarea, poate doar daca face mastita sau infectie si e nevoie sa ia antibiotic.
Daca bb are doar 5 zile, exact acum e perioada in care se poate face "furia laptelui" si daca nu reuseste sa-si goleasca sanii cum trebuie (prin alaptat sau muls) sigur va avea probleme...
Ragadele se vindeca foarte bine cu : Garmastan, glicerina boraxata, expunerea sanilor la aer cat mai mult (asta e, trebuie sa se vindece, ar fi bine sa-si ia o camasa de noapte ptr alaptat care are 2 fante in dreptul sanilor sau sa sacrifice un tricou/rochie de casa, sa le faca 2 taieturi verticale in dreptul sanilor si sa stea cu ei cat mai mult neacoperiti).
Sa se spele cu apa si sapun cu ph neutru inainte si dupa alaptat, sa se stearga prin tamponare cu un prosop moale si sa aiba rabdare cateva zile, pana se vindeca ragadele.
Edit, ca n-am precizat: pe prospectul de la Garmastan scrie ca nu trebuie sters/spalat unguentul inainte de a hrani bb-lusul, pentru ca nu e toxic/daunator. Despre glicerina boraxata parerile sunt impartite, unii zic ca este toxic ptr bb, asa ca ar fi bine sa se spele inainte de alaptat si sa-si dea cu glicerina b. dupa fiecare alaptat.
O sa fie dureros la fiecare alaptat, dar numai primele 2-3 minute, pe urma cedeaza durerea. Am citit ca si laptele de mama (cateva picaturi stoarse si intinse pe sfarcuri/areola) vindeca rapid ragadele, dar eu nu am incercat varianta asta.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
alra spune:
sunt mai multe tipuri de creme, mie cand am ajuns la crapaturi cu sange mi-au dat crema pe baza de cortizon pe care insa trebuia sa o spal bine inainte de supt. cred ca am vreo 4-5 tipuri de unguent prescrise (cu lanolina, cu antibiotic, cu cortizon, cu vitamine)
cel mai bine e sa stea cat mai mult cu sanii la aer. dupa alaptat crema speciala si apoi sanii la aer. cel mai rau e sa puna crema si apoi compresa si sutien, caci se tine pielea moale - eu asa am facut . ideea e sa se "tabaceasca" pielea.
apoi exista aparatori de silicon de la avent, dar sunt mai dificil de folosit. si tot de la avent exista in loc de comprese de san niste capace care se pun in sutie si tin sfarcurile la aer. in ele poti colecta si lapte. eu am adunat si 100ml pe zi.
edit: e important sa bage cat mai mult din partea colorata a sanului in gura bebelusului. poate strange areola ca pe o hartie creponata ca sa ii fie mai usor sa o apuce.
nu e bine sa opreasca alaptarea. se diminueaza productia.
ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)
Vacanta cu Laura in Romania
musetto spune:
In primul rand sa se asigure ca alapteaza corect, altfel problemele nu vor inceta. In privinta cremelor, la mine a functionat cea de lanolina (si bebe poate sa suga dupa, nu e toxica). Eu am facut mici pauze la alaptat, in sensul ca atunci cand erau ranile mari, o lasam pe bebelusa cu taica-sau cate o noapte si eu ma trezeam de vreo doua ori doar pt pompat. Bebele meu nu a baut lapte praf in timpul asta, ci lapte de-al meu. La mine a functionat, nu s-a confuzat fetita de la biberon si nici nu mi-a scazut productia de lapte. Iar ranile se vindecau rapid asa. Daca prietena ta vede ca nu obtine rezultate altfel, sa incerce si treaba asta, e mai bine asa decat sa treaca prin cine stie ce chinuri si sa renunte la alaptat prea devreme.
Mult succes!
meb spune:
aparatoarele pentru sani de la nuk sint mai bune decat cele de la avent. adica pentru mine au fost mult mai ok. in rest ce au spus fetele, creme, remedii, plus sa se asigure ca o tine pe bebelusa corect la sin si sa incerce sa se odihneasca cat mai mult, sa doarma intotdeauna atunci cand doarme fetita. odihna va ajuta miraculos la refacerea mamei si la vindecarea sanilor.
multa sanatate la amandoua!
khrisu spune:
Eu nu as recomanda aparatoarele de silicon la un bebe asa de mic..al meu a facut dependenta de la ele si nu a mai vrut apoi sa suga fara aparatoare..a fost un chin... Sanii la aer e cel mai bun remediu..eu imi dadeam sfarcurile si cu laptic de la mine ..sa se usuce pe sfarc.
KHRISU mamik de baietel si fetita
MsBB spune:
Sunt intradevar cumplite durerile dar sa incerce incontinuare. Eu am incercat tot felul de creme ( in disperare de cauza as fi incercat orice ) Garmastan, Bepanthen... ori aparatori, lapte pe san, expus la aer ...etc dar ce, pe mine una, m-au ajutat cu adevarat au fost compresele Multi-Mam Compresses.
Le recomand din toata inima. Mi-au calmat durerile si in scurt timp s-au vindecat .
Succes prietenei tale - bb papacios si necolicos!
Cum a intrat Andra in viata mea...
Mandra bea laptic si iata... a mai crescut un pic...
violeta29 spune:
La mine a fost eficient Bephantenul si sanii la aer,fara sutien fara nimic.In cateva zile s-a rezolvat .Daca intrerupe acum alaptarea si ii da biberonul are toate sansele ca mai apoi bebe sa refuze sanul
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=133111 -povestea nasterii
minunea care ne-a luminat viata
Violeta ,mamica de nazdravana mica -Alexandra Valentina(2.09.2008)
peanut spune:
Sa nu intrerupa alaptatul si sa incerce sa ia bebeul sfarcul in gura corect, nu numai varful ci toata areola. Si functioneaza aplicarea laptelui de mama pe rani. Si inca rapid! La mine nu a fost nevoie de creme deci acolo nu pot da nici un sfat. Dar sa faca tot posibilul sa nu inceteze alaptatul.
chiccutza spune:
eu am folosit o crema pe baza de lanolina care se numea Ragaden.sunt de acord cu fetele care au spus sa nu inceteze alaptatul.
MAMA DE FEDE(6 nov. 2001) SI DANI(17 feb.2005)
http://chiccutza.weblog.ro/photoblog/
cristi_2003 spune:
garmastanul functioneaza foarte bine
Cristina, mama fericita de Stefan Carol (29.12.2008)
http://b1.lilypie.com/hQRfp2.png
http://s288.photobucket.com/albums/ll162/cristi_2003/CAROL/
http://www.helpnet.ro/?mid=53&kinderID=256 daca doriti sa ne votati