astm de tip viral
dupa o pneumonie facuta in noiembrie, dupa care baietelul meu a tusit aproape 5 luni, dupa vizite la alergolog si analize (de sange + testele de piele) care au relevat faptul ca nu e alergic, dupa un nou episod abia debutat de tuse (de la o banala inghetata), vlad a fost diagnosticat cu aswtm de tip viral. din cate am inteles, este vorba de o forma de astm nu pe teren alergic, ci declansat de viroze repetate. spre deosebire de astmul clasic, acesta se vindeca in preajma varstei de 6-7 ani.
as vrea sa stiu daca si alti copilasi sufera de astfel de boala; de asemenea, as vrea sa stiu cat mai multe despre ea.
in prezent, se afla sub tratament cu singulair. astazi am fost cu el la doctor, dupa 2 saptamani de tuse din ce in ce mai frecventa, asta noapte nu a dormit aproape deloc nici el si nici eu, a tusit foarte rau iar de dimineata a varsat de atata tuse (tuse productiva, cu secretii). mi s-a zis ca aparent nu are mare lucru, decat rosu in gat si usoare secretii, marea problema fiind tusea (nu are wheezing, nu are nimic la plamani). ii voi da cateva zile romergan si, daca e cazul, si humex, picaturi in nas si cam atat.
ceea ce ma deprima si sperie in acelasi timp este faptul ca dintr-o simpla raceala dam intr-o tuse care tine cu lunile. plus ca de la efort incepe sa tuseasca, ma gandesc ca nu va putea face sport, ca va lipsi permanent de la gradinita si eventual si scoala, ca va fi mereu in urma, va avea de recuperat, etc.........
astept pareri, sfaturi, recomandari: eventual sa merg si la alti doctori, sa mai fac analiza, samd.
Raspunsuri
alra spune:
cauta subiectele "pneumonii repetate" si "bronsita astmatiforma"
gasesti acolo raspunsuri la toate intrebarile. e un link pe care il tot dau eu, acolo e foarte bine descris astmul de copil.
... si nu te panica aiurea, cu medicamentatie corespunzatoare poate fi tinut sub control foarte bine. si fata mea mare are exact ce zici tu. nu e neaparat viral, e pur si simplu astm care e declansat de anumiti triggeri, virusii sunt unul, efortul, aerul rece la fel. nu e nici o tragedie daca tusesc, doar e neplacut pentru ei
xandra28 spune:
multumesc pentru raspuns.
citisem majoritatea subiectelor pe aceasta tema. diferenta e ca vlad nu are o afectiune pe teren alergic si nu raspunde la tratament cu ventolin/flixotide, tocmai pentru ca afectiunea lui este virala si nu alergica. nu are nimic la plamani, nu are wheezing, respiratie suieratoare, raluri sibilante, etc.
din cate am inteles, are bronhiile obturate si o hiperactivitate bronsica care il determina sa tuseasca frecvent - exact ca la astm, pana aici, dar, asa cum ziceam, nu pe teren alergic, el nefiind alergic la nimic.
pur si simplu nu prea am ce sa-i fac, banuiesc ca o sa tot raceasca+tuseasca cativa ani de acum incolo.....
xandra28 spune:
revin, am gasit un site care explica exact afectiunea pe care o are el http://asthma.about.com/lw/Health-Medicine/Conditions-and-diseases/Viruses-Can-Trigger-Asthma-Symptoms.htm
alra spune:
astmul nu este neaparat pe fond alergic, asta e o confuzie des facuta. astmul este o conditie inflamatorie si are factori declansatori. alergiile sunt unul din acesti factori, virusii de raceli altul, aerul rece, efortul, fum de tigara, etc
de ce spui ca nu raspunde la ventolin si flixotide, au incercat?
fata mea are exact ce spui tu si asta e tratamentul: ventolin si pulmicort (echivalent al flixotide) si ea face bronsita din orice raceala usoara. ideea e sa tratezi repede tusea si apoi, daca e nevoie sa faci tratament de mentinere
ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)
Vacanta cu Laura in Romania
iahim spune:
Xandra,baietelul tau a ramas sensibil in urma racelilor repetate...Cred ca este vorba mai degraba de o hiperreactivitate bronsica decat despre un astm real.
Nu stiu daca ai consultat alergologul sau pediatrul...Unii recomanda cresterea rezistentei organismului la infectii virale cu isoprinosine...
Ce varsta are puiul tau?Merge la gradi?
belobia spune:
si broncho-vaxom va poate ajuta, sa treceti mai usor peste infectiile respiratorii.
va spun din proprie experienta!
sanatate multa
xandra28 spune:
alra, acum 2 zile cand am fost in spital a fost evaluat ca stare generala, apoi a facut inhalatii cu ventolin, apoi evaluat din nou si nicio schimbare. eu ii mai facusem acasa in trecut inhalatii si intr-adevar nici atunci nu raspunsese.
iahim, intr-adevar, e vorba de raceli repetate. din septembrie de cand a intrat in colectivitate (acum are 3 ani si jumatate) si pana in ianuarie a racit de nenumarate ori, practic nu reuseam sa-l duc la gradi mai mult de cateva zile, nici macar o saptamana pe luna. in noiembrie l-am operat de polipi pentru ca pana atunci nu traceau racelile decat cu antibiotic. dupa operatia de polipi a mai racit, dar n-a mai facut febra si nu i-am mai dat antibiotic din octombrie (cand ii dadusem de 3 ori in aceeasi luna!).
abia se mai potolise cu tusea care l-a tinut 5 luni si a mancat cateva lingurite de inghetata acum 2-3 saptamani cand a inceput din nou sa tuseasca. acum e mai ok cu tusea dar de aseara a inceput sa faca febra.
o sa intreb doctorul de isoprosine, broncho-vaxom a luat in iarna si parca nu am vazut rezultate.
oricum, sunt obosita de atatea viroze, de atata tuse, sunt sleita de puteri si deprimata in acelasi timp. credeam ca problemele vor trece odata cu venirea verii. iar el face febra!!!!!
va multumesc pentru sfaturi si suport.
ary_v spune:
Xandra flixotide-ul se da pe o perioada indelungata ca sa se vada efectele. Cat timp ai folosit tu flixotide la el?
E imposibil sa nu ii mearga, poate nu ai folosit suficient timp sau doza nu a fost corecta.
Te inteleg si stiu ca e un chin cu racelile astea repetate dar eu as mai incerca flixotide, nu renunta asa usor. Daca e tratat corect nu va mai avea nici o problema, va fi un copil normal. Alte tratamente la astm sunt apa de ploaie, spun asta dupa ce le-am incercat aproape pe toate pe copilul meu.
Iar legat de alergie, nu ai de unde sa stie daca e intradevar alergic la ceva sau nu. Alergeni sunt multi, nu o sa il poti testa niciodata la toti.
xandra28 spune:
am fost marti la doctor cu el pentru o evaluare a starii generale, atunci i s-au facut inhalatiile si mi s-a zis ca nu au efect. mi se mai spusese la un moment dat in trecut cand insistam sa ii mai fac.
acum chiar nu stiu ce sa fac, ideea e ca am incredere in doctorul la care merg si nu stiu daca e cazul sa-i fac inhalatii, in situatia in care si pediatrul pneumolog, si alergologul mi-au spus sa nu ii fac ca nu isi au rostul.
oricum, acum a trecut de la tuse la viroza cu febra, o sa il urmaresc si mai vad ce am de facut
alra spune:
ce ciudat. eu stiu ca asta e tratamentul astmului: bronchodilatatoare si antiinflamatoare. la fata mea daca nu ii fac tratament imediat ce incepe raceala face bronsita.
astm inseamna inflamarea cailor respiratorii.
cum ii faci inhalatiile, in puf sau in aerosol? ce doze si de cate ori pe zi?
edit: ia cateva zile pana ajunge sa tina tusea sub control si cam 2 saptamani pana o trateaza cat de cat.
tuseste si noaptea in pat?
ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)
Vacanta cu Laura in Romania