Ingrijirea dintisorilor de lapte
Chiar daca ti se pare ca e prea devreme, este bine sa incepi ingrijirea dintilor copilului cat mai curand. Asta inseamna chiar dupa aparitia primului dinte de lapte, pentru a evita cariile dentare. Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei permanenti. Daca unii dinti de lapte se pierd prea repede, cei care raman pot creste inghesuiti, lasand prea putin spatiu pentru ca dintii permanenti sa creasca drepti in interiorul gingiei. www.desprecopii.com/info.asp?id=159" target="_blank">Iata sfatul medicilor de la Desprecopii.com:
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Raspunsuri
anangel_lexi spune:
Cat a fost Maria mica o spalam pe dinti regulat cu periuta-degetar si cu pasta din aceea speciala pentru bebei. Eee, cand s-a mai marit si a inceput sa umble nu am mai reusit nicicum s-o conving sa ma lase s-o spal. De-a lungul timpului am insistat in fel si chip, am incercat nu stiu cate metode, am intrebat alte mamici cum au procedat, nimic, absolut nimic nu a dat rezultate. Am in baie 3 tipuri de pasta de dinti pentru copii (una mentolata, una de fructe si una fara niciun gust) si 2 tipuri de periute. Copilul meu nici acum, la 2 ani si 8 luni NU VREA sa se spele pe dinti. Refuza cu indarjire iar eu am epuizat toate ideile. Ii dau ei periuta in mana, dar o refuza daca are pasta pe ea. O accepta doar fara si se mai fraca ea pe dintisori dar nici pe departe asa cum ar trebui. Dintii de sus nu si-i freaca niciodata. Am vorbit chiar si cu un stomatolog dar nu m-a ajutat prea mult. Sunt extrem de ingrijorata de acest aspect asa ca orice idee, sugestie, parere e binevenita.
Multumesc pentru subiect!
de Maria Cornelia (20.09.2006)
Din ce in ce mai mare
Si primele perlute
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Vesnic cu Emma in suflet
Monique_new spune:
Lexicut banuiesc ca ai incercat o gramada de variante. Noi nu am avut genul asta de pb cu mandra ....ma gandesc sa incearci sa-i mai explici ca daca nu se spala pe dinti face carii...bubite...microbi vezi ce o "sperie", arata-i niste poze cu dinti cariati. Daca ai vre-o prietena cu vre-un copilas care vine la voi acasa pune-i pe amandoi sa se spele pe dinti, poate asa isi face curaj vazandu-l pe celalalt. Du-o la stomatolog si roaga-l sa-i explice cum sa se spele pe dinti.....a mea daca " a zis doamna doctor ...." face ce trebuie, adica asculta. Eventual cauta niste machete sa le spun asa in forma de maxilar, parca am vazut un joc cu plastelina sau vezi ce gasesti la nemti sa o stimulezi. Alte idei nu mai am momentan. Nu stiu cat de bune sunt ideile mele, poate le-ai si incercat.
Pupam Maria
1 Anisor,2 Anisori,2 Anisori*
Cosmi bebe -13 septembrie 2006
bombonica12 spune:
Buna fetelor. Eu pe baietelul meu il spal pe dinti de la 8 luni acum are 1 an si 10 luni si in fiecare dimineata si seara spalam dintisorii.De prima oara a stat acum de cateva zile il las singurel dar e mult prea mic nu reuseste, succes si mai incercati fiecare copil e in felul lui de ex Fabian nu vrea sub nici o forma sa stea pe olita!!
AAA era sa uit si eu ii dau Zimaflor o pastiluta in fiecare zi, este supliment de flor pentru intarirea dintisorilor si prevenirea cariilor mi la recomandat stomatologul nostru.
elara spune:
La noi a functionat exemplul personal. Am inceput de vreo 2-3 luni. Inainte o spalam cu un degetar de silicon cu niste peri moi, de la nenedent dar dupa o vreme l-a refuzat.
Acum, ma spal eu in fata ei si vrea si ea. Apoi ne spalam una pe alta
Elara, fericita mamica
a Mariei Roxana (20.03.2008)
Albumul printesei mele
www.sansalaviata.ro/implicare.php" target="_blank">Campania - Sansa la viatza!
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca
anangel_lexi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui elara La noi a functionat exemplul personal. Am inceput de vreo 2-3 luni. Inainte o spalam cu un degetar de silicon cu niste peri moi, de la nenedent dar dupa o vreme l-a refuzat. Acum, ma spal eu in fata ei si vrea si ea. Apoi ne spalam una pe alta Elara, fericita mamica a Mariei Roxana (20.03.2008) Albumul printesei mele www.sansalaviata.ro/implicare.php" target="_blank">Campania - Sansa la viatza! "Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca |
Felicitari! La noi nu functioneaza metoda asta.
de Maria Cornelia (20.09.2006)
Din ce in ce mai mare
Si primele perlute
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Vesnic cu Emma in suflet
ankita spune:
Madame mea are o periuta de bebe mic ,noi avem un an,si o ia singura si se chinuie sa se spele...o lasam sa exerseze pana invata...o spal si eu si vad ca ii place...rade si se distreaza...depinde de la copil la copil...Cu rabdarea treci muntii!!!
babymom75 spune:
Ingrijirea zilnica a dintilor este vitala pt. sanatatea copilului. Periajul zilnic al dintilor este o parte importanta a acestei ingrijiri.
Exista mai multe cai de a face acest lucru intr-un mod cat mai putin stresant pt. copil, sau... chiar placut.
1.Includeti spalatul dintilor in rutina zilnica a copilului. Periati dintii in cadrul programului de dimineta, de ex. chiar dupa ce ati imbracat copilul, precum si in fiecare seara, dupa baita si dupa ce ati imbracat pijamalele. Daca nu ratati nicio zi, in curand va deveni un obicei natural.
2.Fiti un model pt. copil in ingrijirea dintilor. Copiii se uita la fratii mai mari, la parinti sau la alte persoane din jurul lor, pt. a invata cum sa se comporte. Lasati-va copilul sa observe cum va spalati pe dinti, chiar facand gesturile putin mai exagerate decat de obicei. Spalati-va impreuna pe dinti si profitati de faptul ca cel mic doreste sa va imite in tot.
3.Alegeti periuta potrivita. Folositi o periuta special destinata copiilor. Folosind o perie de dimensiuni prea mari pt. un copil, poate parea mai eficient, dar e echivalent cu senzatia pe care ati avea-o daca v-ati indesa in gura o perie de par . Mai bine optati pt. periutele special concepute pt. guritele lor mici. De asemenea, alegeti o periuta moale pt. a face periajul mai placut si pt. a evita ranirea gingiilor.
4. Experimentati cu diferite tipuri de periute si paste de dinti. Cautati periute colorate, muzicale sau cu aspect de jucarie. Puteti incerca si periutele electrice, cu baterii, create special pt. copii. Sunt foarte eficiente in ceea ce priveste curatarea dintisorilor si cel mic va fi incantat de bazaitul produs in gurita lui. Daca deja aveti mai multe tipuri de periute, lasati-l pe cel mic sa-si aleaga singur peria de fiecare data cand se spala pe dinti.
5. Utilizati doar o cantitate mica de pasta de dinti. O cantitate prea mare poate fi neplacuta pt. copil ( si nesanatoasa de asemenea ), iar o cantitate mica e la fel de eficienta in curatarea dintilor.
6. Fiti creative! Prefaceti-va ca dintii sunt o cale ferata sau o sosea iar periuta e un tren sau un camion. Faceti sunete entuziaste care imita motorul masinii sau trenul si incurajati-va copilul sa conduca trenul/camionul. Prefaceti-va ca dintii vorbesc si dati-le voci diferite in timp ce vorbesc unii cu altii . Puteti inventa un cantecel al periatului pe dinti. De asemenea, daca periuta are forma unui personaj preferat din desene animate, spuneti-i copilului ca acest personaj stie ca el a papat de ex. cartofiori/fructe/lapte etc... si vrea si el sa pape din gurita copilului. Cu siguranta cel mic se va amuza si va fi mai dornic sa coopereze.
Succes!
Mama lui Dragos si a lui Victor
babymom75 spune:
... si ca o completare...
Iata ce zice dr. Sears:
Candva in intervalul de timp de la aparitia primului dinte si cea de-a 3-a aniversare a copilului, programeaza o intalnire cu stomatologul pt. primul control dentar. Mai bine mai devreme decat prea tarziu. E mai bine atat pt. copil, cat si pt. parinte si pt. medicul dentist sa obisnuiesti copilul cu controalele stomatologice de rutina lipsite de durere, inca dinainte de aparitia primelor carii. Cereti permisiunea de a tine copilul in timpul oricarei proceduri dentare sau cel putin sa fiti prezente in timpul examinarii. Controalele stomatologice de rutina, la fel ca vizitele la medicul pediatru pt. bilantul lunar, dau oportunitatea medicului dentist sa va invete tehnici de prevenire a cariilor, cum ar fi:
- periajul corect al dintilor,
- evitarea hranirii cu biberonul in timpul noptii
- evitarea excesului de dulciuri in alimentatia copilului si in special a bomboanelor tari tip lollipop, caramele
- evitarea indulcirii suzetei cu solutie de zahar sau miere
Mama lui Dragos si a lui Victor
delfi spune:
eu am doi pitici de un an jumatate si am reusit sa-i invat cam acum o luna sa se spele pe dinti, mai intai la baia de seara ii perii eu dupa care le dau lor periuta si freaca si ei ceva acolo o mai pun sub dus si o baga in gura.Am luat-o ca pe o joaca si vad ca a mers , le place ca in orice baie intra, la bunici, cer periutele pe care le vad. Sper sa o tinem tot asa.
Va sarut si bafta in continuare
Mona mamica fericita de Alexandru Luca si Cristian Matei
ingeras26a spune:
Sa va spun cum procedam noi.
Ref spalat pe dinti:Am inceput inca de la primul dintisor, cu periuta din aceea care se pune pe deget, ei, atunci statea, ii placea. Dupa care nu a mai stat neam s-o spal eu, vrea sa se spele singura si dimi si seara, dar eu vreau sa ma asigur ca se spala bine, asa ca ne-am pus pe inventii:
- eu faceam miscarile la mine in gura, ea la ea, fiecare cu periuta ei, evident; dupa aceea faceam schimb de periute si ne spalam una pe cealalta, mi-a bagat periuta in gat de cateva ori
- i-am luat pasta de dinti cu diverse desene pe ea, in ultimul caz tigrisor, am fost la zoo si i-am aratat tigrul mare, si pt ca iubeste animalele mult, de ce sa nu speculez asta? i-am spus ca am vorbit cu tigrisorul de la zoo, care l-a trimis pe tigrisorul de pe pasta si i-a spus sa fie fetitza cuminte si sa se spele pe dinti in fiecare dimi si seara, de atunci e dispe dupa spalat pe dinti, si cand sta pe wc imi cere periuta, ca o vede
- puterea exemplului, care cred ca functioneaza in multe cazuri;
Cum am scapat de pampers:
Nu am insistat deloc, am lasat-o cand s-a simtit pregatita. Nu a mai facut kk in pampers de vreo 7-8 luni cred, pt ca ii stiam programul si o puneam la toaleta / wc sau olitza dimineata si cand se trezea din somnul de dupa-amiaza. Dar pipi continua sa faca in pampers. Si cand a venit caldura, am hotarat sa nu ii mai punem decat cand doarme. Zis si facut. In continuare nu zicea cand face pipilica, probabil ca nu simtea.
A facut pe ea, o schimbam si ii explicam ca atunci cand simte ca ii vine sa faca, sa-mi spuna. Fara nervi, fara ras (asta ca mi-a taiat-o odata, a facut pipi pe ea cand era cu mai multi copii si i-am spus ca rad copiii de ea, sa nu mai faca si stiti ce mi-a spus? surpriza: "s-a dus la copii, asa, pipilita, s-a intors cu fundul la ei si a inceput sa rada si sa zica "hai copii, radeti!"). Si la faza asta am renuntat la ideea cu "rad copiii", ca mi-am dat seama ca nu-i pasa si e in stare sa joace teatru cu orice ocazie. De vreo 2 ori mi-a spus "mami, fac pipi" si ea deja facea, de unde am tras concluzia ca probabil nu putea controla si nu se putea tine.
Dupa care am ajuns la faza in care nu mai vroia la olita sau la wc si am inventat un joc: lipim stelute verzi pe olita/wc la pipi si stelute rosii la kk. Iat cand facem in iarba, in curte sau padure, lipim pe pomii langa care face si gandaceii pe care-i uda se transforma in fluturasi si floricele etc. iar soacra mea ii da nota 10 de fiecare data.
Si uite asa, dupa numai 3 zile de stelutze, sta fata mea pe olita sau la wc si mai mult, spune de fiecare data cand ii vine sa faca.
Nu mai punem pampers decat noaptea, dar se trezeste cu el uscat, nu mai vrea sa-i pun nici noaptea. Si-mi zice "sa plecam odata la mare, sa scapam de pampersul asta!".
Fiecare etapa a durat cateva zile (in afara de kk, ca la kk am pus-o la olitza de mult) si iata ca rezultatele sunt cele asteptate! Si este atat de fericita cand spune "a iesit pipi..." si ca am invatat-o sa faca si in iarba :)
Iar acum avem stelutze pe wc, pe olitza, pe pomi in padure...dar Maya e fericita! si zice si se bucura de fiecare data!
In concluzie, multe jocuri de toate felurile.
Sper sa va ajute.
Ingeras, mami de Maya
Campania noastra
www.petitieonline.ro/petitie/sustinere_pentru_reglementarea_legala_a_reproducerii_umane_asistate_medical_si_pentru_introducerea_procedurilor_inseminare_artificiala_si_fertilizare_in_vitro_in_programele_nationale_de_sanatate-p28651051.html" target="_blank">Petitia noastra - semneaza si tu!!
Infertilitatea este o boala!!
Septembrie e luna MEA!