Romania (Best off)
Raspunsuri - Pagina 2
abramburika spune:
Ai spus ca pe langa peisaje, frumuseti geografice etc. te-ar interesa altceva specific Romaniei, despre care se vorbeste mai rar ... eu as vorbi despre obiceiuri, de Paste (incondeiatul oualor), de Craciun (colindatori, plugusor, sorcova), alte sarbatori importante cu obiceiurile lor (vezi Sf. Andrei si usturoiul de la usi, sanzienele etc.). De mancaruri specifice as mai vorbi ...
Daca mai imi vin idei, revin!
_
Concurs: o ratusca pe nume Silvia - www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Ratusca din viata mea&page=0" target="_blank"> abr1 si abr2
_
Nessuno è perfetto ... ma chi vuol essere nessuno???
devoska spune:
Vai fetelor, sunteti o comoara! Mii de si . Daca la sfarsitul prezentarii invatatoarea (americanca) nu-mi zice ca vine sa viziteze Romania...
miha . off topic, dar... succes in strangerea banilor pentru terapia lui Mihaita.
corinadani, am sa fac o prezentare mai pe scurt si mai atractiva pentru pici si una mai detaliata care o voi trage pe DVD-uri si copii le vor primi cadou. Cred ca si parintii lor trebuie sa afle ca Romania reprezinta mai mult decat o mana de oameni certati cu legea.
iileana, sa stii ca nu ma gandisem la asa ceva, dar nu va lipsi cu siguranta. Iar etimologia numelui Romaniei cred ca a fost primul lucru pe care l-am trecut in schita proiectului.
Lora, Doina, Deus, abramburika
devoska spune:
Ca tot ati pomenit de Nadia. Saptamana trecuta ne intalnim cu niste americani la masa. Si schimbam impresii. Pentru ea eram primii romani intalniti. Si o intreb ce stie despre Romania. Si zice ca stie ca avem... (pauza lunga... eu ma gandesc la baietii nostrii care ne duc renumele peste tot)si ea continua... gimnaste frumoase!
Donia spune:
Din cate stiu si in Ucraina se incondeieaza oua, in plus avem si ceva mancaruri comune, si chiar pe ideea asta as si merge, pe ceea ce avem in comun. Ar fi o ocazie ca fetita sa fie perceputa ca foarte asemanatoare lor, desi venind dintr-o alta tara.
In plus cele cateva lucruri cu priza la copii... castele, dinozauri si alte animale, lupte, gimnastica, Dracula etc.
devoska, cred ca daca i-ai arata fetitei tale ideile despre prezentare si ai lasa-o pe ea sa aleaga ce sa includa, sigur ar alege lucrurile cele mai atragatoare pentru copiii de varsta lor. Si in felul asta prezentarea ar avea succes si impact.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
devoska spune:
Doina , ai dreptate. Si aici se incondeiaza oua, iile arata cam ca cele din Moldova si Muntenia, avem si unele mancaruri asemanatoare. Dar nu vreau sa merg pe asemanarea dintre cele doua tari. Suntem state diferite si dupa toate problemele politice care sunt, mai ales cele care privesc partea Odesei, chiar nu e o idee prea buna.
Fetita mea merge la o scoala internationala, asa ca are in clasa si rusi si ucrainieni, dar si olandezi, americani, coreeni, israelieni...
Si asa cum spui si tu, voi face prezentarea impreuna cu ea. Poate o sa sustina chiar ea toata prezentarea iar noi parintii vom fi doar ca suport moral, didactic
Donia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui devoska Doina , ai dreptate. Si aici se incondeiaza oua, iile arata cam ca cele din Moldova si Muntenia, avem si unele mancaruri asemanatoare. Dar nu vreau sa merg pe asemanarea dintre cele doua tari. Suntem state diferite si dupa toate problemele politice care sunt, mai ales cele care privesc partea Odesei, chiar nu e o idee prea buna. Fetita mea merge la o scoala internationala, asa ca are in clasa si rusi si ucrainieni, dar si olandezi, americani, coreeni, israelieni... Si asa cum spui si tu, voi face prezentarea impreuna cu ea. Poate o sa sustina chiar ea toata prezentarea iar noi parintii vom fi doar ca suport moral, didactic |
Prin zona in care traiesc eu exista o mare comunitate de ucrainieni si sunt foarte vizibili, au biserica mare, magazine, de Paste apar articole si poze cu ouale ucrainiene, zilele trecute am vazut intr-o revista o poza cu trei femei imbracate in ii si parca nu-mi venea sa cred... identice cu ale noastre.
Mai sunt si polonezi, unguri, rusi si de multe ori discutam despre obiceiurile de acasa si am constat cate asemanari exista! Mai discutam cu sotul si vorbeam ca de aici, de departe, se vad mai mult lucrurile care ne apropie, decat cele care ne despart, mai mult asemanarile, decat deosebirile. Personal cred ca asta e cheia catre pacea mondiala , dar sigur ca eu de aici am o viziune, iar tu de acolo, alta, pentru ca traiesti intre ei si ai experiente diferite
Succes cu prezentarea si m-as bucura sa ne povestesti si noua cum a fost! Si mai ales ce idei a avut fetita ta
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
devoska spune:
Doina, cand am venit aici am (sotul) avut de ales intre Viena, Bratislava si Kiev. Noi am ales Kiev. Ne asemanam in multe cu ucrainienii asa cum ne si diferentiem in multe lucruri de ei. Oualele incondeiate seamana cu ale noastre, asa cum am mai scris, iile sunt asemanatoare cu cele din Muntenia (ale noastre sunt ceva mai finute, zic eu). Si ei sunt prietenosi si primitori, dar numai dupa ce te cunosc bine - noi-romanii suntem ceva mai prietenosi. Ne asemanam in felul de a fi/purta in familie. "Cocolosim" in acelasi fel copiii. Motiv pentru care fii-mea le iubeste la nebunie pe profesoarele ucrainience si doar doua din cele americance. Nu ca americancele ar avea ceva cu ea... dar ucrainiencele sunt mai calde.
Dar aici lucrurile sunt... tulburi. Nu stiu daca esti la curent cu toate stirile. Nu as vrea sa fiu acuzata ca aseman romanii cu ucrainienii fiindca... Odesa, fiindca Cernauti... Asta e o zona cu lucruri interpretabile. Eu sunt o persoana foarte pacifista, deci departe de mine a cauta sau a starni conflicte. Vreau doar sa prezint Romania asa cum e ea, fara comparatii. Probabil ca noi, parintii, cu invatatoarele vom mai discuta si pe langa... unele asemanari sunt mai mult decat evidente. Parerea mea e ca pacea nu tine deloc cont de dorintele mele sau ale tale. "Jocurile" sunt facute la alt nivel.
Edit: Bunicul meu din partea mamei e ucrainian.
Si binenteles ca va voi tine la curent cu totul. Doar e si contributia voastra.
Donia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui devoska Parerea mea e ca pacea nu tine deloc cont de dorintele mele sau ale tale. "Jocurile" sunt facute la alt nivel. |
Asta asa e. Totusi, politica e politica, iar viata de zi cu zi a oamenilor e alta... sper. Adica sper ca va simtiti bine acolo, si nu discriminati in vreun fel din cauza jocurilor politice.
Hai sa zic si una amuzanta apropos de asemanari...
Zilele trecute la benzinarie mi-a pus benzina un tanar de vreo 20 de ani, foarte dragalas, diferit si totusi mai familiar dragalas fata de norma de aici. La un moment dat m-a intrebat de unde vin, i-am spus ca din Romania, el a spus repede si cumva cu un aer de... nu stiu, recunoastere... "eu vin din Ucraina" si ne-am zambt asa, cu caldura, ca si cum "stim noi de ce".
Si dupa ce am plecat ma gandeam ca de aia mi se parea mai dragalas decat ce mai vazusem eu, pentru ca era cumva mai... de-al nostru, mai de-acasa