Protejeaza-ti inima/senioare cu greutate>50kg(4)
Raspunsuri - Pagina 9
guzelnico spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Lumy_Clt
da abia 27, dar lupta e de mult, sunt cu sotul meu de 10 ani, si tot incercam. el este mai mare ca mine, de tb sa ma ia cineva de crescut http://tt.lilypie.com/4Rkjp3.png |
In ce zi a verii implinesti 27 anisori?
galliciana spune:
ies sa platesc birurile catre stat, revin, cat de rpd!!!
pupici la gagici!!!
astept inca o minune in viata mea!!!
Mona40 spune:
Fete,
Joc de glezna la greu.....
Am niste stari de-mi vine sa bat pe toata lumea....
Nici eu nu am nici un semn dar.....am sa supravietuiesc....
La noi se apropie nus' ce sarbatoare si vom merge cu cortul la malul marii cu niste prieteni, ea romanca, prietena de a mea..
Sper ca asta sa ma mai refaca putin...si bineinteles gratarelele si bericile...
Fete sper ca nu e "sf lumii" daca beau si eu o berica mica sau un paharel de vinuletz?
Soricico, ce zici?
Guze, Gali? Aprobati? ....ca daca nu.......
Cat despre retete, ieri am ajuns in focuri acasa si am pus de o ciorba...
Am descoperit prin frigider un pachet de bors magic pe care mil-a adus o prietena din romanica..
Evident ca nu e ca cel proaspat dar....
Apropo, credeti ca am vreo sansa sa fac bors proaspat acasa daca nu am bacteria aceea...
Adica sa incep cu tarate + faina de porumb + ...ce sa mai pune..
Are careva vreo reteta???
Se pare ca tot am eu un simptom...vreau acru...dar si luna trecuta m-am trezit ca vreau varza murata...si nimic...
pupici
Mona
:)
3 IUI nereusite, actualmente trat cu menogon , IUI nr 4
Morfologie sp sot : normala in procent de 2- 9%
galliciana spune:
Este mai greu cand borsul se prepara pentru prima data. Hai sa pregatim cele necesare.
- un vas de pamant de circa 15 litri este cel mai potrivit
- o putinica din lemn de fag, merge si asta
- aveti in camara un borcan de circa 10-15 l si pe care l-ati golit de muraturi, este bun si el.
Acuma, haideti sa ne intelegem: reteta o dau mai mult pentru gospodinele de la oras, care prepara borsul doar sezonier.
Pentru prima data cand preparam borsul trebuie sa ne asiguram cu materie prima si anume:
- circa 10 kg de tarate de grau;
- circa 2-3 kg de faina de malai;
- circa 1 kg de faina alba;
- drojdie de bere, o bucatica cat o nuca;
- apa curata si buna de baut.
Hustile - este amestecul ce ramane pe fundul borcanului dupa ce s-a decantat lichidul acrisor numit bors. Hustile sunt necesare intotdeauna la prepararea unei noi cantitati de bors, intrucat contin fermentul necesar producerii acestuia.
In cazul cand borsul se prepara pentru prima data si nu avem "husti", se face o maia din 250 gr de malai amestecat cu apa fiarta. Dupa ce se raceste putin, se adauga 2 linguri de faina de grau. Se amesteca si se lasa sa dospeasca 12 ore. Numai in cazul in care doriti sa obtineti mai repede borsul, adaugati drojdie de bere, o bucatica cat o nuca, altfel nu, si atunci puteti umple borsul la numai 2 ore. E preferabil sa lasati sa se produca fermentatia in mod natural. Aceasta maia se adauga in locul hustilor la prepararea borsului.
Prepararea:
La 10 litri de apa se pun 1,5 kg de tarate de grau, 1-2 kg de malai si o farfurie de husti ramase de la alt bors. Se lasa apa sa clocoteasca. Intre timp, se prepara o plamadeala din tarata de grau si faina de porumb amestecate cu apa rece. Se lasa sa stea circa 1-2 ore. Peste aceasta cantitate se toarna apa clocotita, amestecandu-se mereu cu facaletul.
Dupa ce s-a mai racit putin, se adauga hustile - nu se vor pune in apa fierbinte pentru ca moare fermentul. La acest amestec puteti adauga 2-3 carbuni stinsi, pentru ca ajuta la limpezirea borsului. Pentru ca fermentatia borsului sa se produca mai repede, se aseaza vasul intr-un loc mai caldut. Dupa 12-14 ore, borsul s-a acrit. Se trage in sticle de 1 kg, dupa ce in prealabil a fost filtrat prin tifon curat, si se pastreaza la frigider sau la un loc racoros. Se bea la temperatura camerei.
Observatie!
Daca veti folosi borsul la prepararea unor ciorbe sau chiar borsuri, puteti pune in aceste sticle cate un fir de leustean sau cherval, dar daca doriti sa il consumati ca atare, folositi frunze de visin. Confera o savoare deosebita.
Vara cand va topiti de caldura, beti cate un pahar de circa 200 gr de bors. E reconfortant.
Mai doriti bors? Luati-o de la inceput. Spalati borcanul, preparati maiaua, nu uitati de husti, etc. O sa observati ca, desi ati legat borcanul cu un tifon curat, in locul unde sta la fermentat se simte un iz de acru. Bucatariile ultra moderne de astazi au alte... pretentii. Cautati asadar un loc unde sa nu deranjeze izul... pastrati placerea doar pentru papilele gustative...
reteta pe care o am de preparare a borsului pt ciorbe......
8 linguri tarata de grau
8 linguri tarata de porumb
3 linguri otet
1 felie de paine(neagra) prajita
1 borcan de 3 litri
se pune tarata de grau si porumb in borcan
se pune apa calduta(nu fiarta) cat cuprinde
se pun cele trei linguri de otet si felia de paine prajita
se pun si 2 fire de leustean verde
deasupra borcanului se pune o farfurie(din lut)
se lasa 3 zile ; se scoate , se strecoara si
se pune la sticla apoi se pune la frigider
ATENTIE
apa se coloreaza de la painea prajita in primele ore
apoi se limpezeste;sper sa o incercati pt ca nu o sa regretati
Cantitatile se pot diminua, conform dorintelor!!!!
sper sa te ajute putintel.....
pupici la gagici!!!
astept inca o minune in viata mea!!!
guzelnico spune:
Monicuta, daca te poti abtine de la , ar fi bine, macar acum cand 'se sudeaza' bb.
Aaaaa, Galli, e complicat de facut bors. Si aici nu gasesc toate ingredientele. Mai bine imi trimite mama plicuri de Bors Magic sau acresc cu lamaie/ corcoduse verzi.
Plateste-le si pe ale mele! D-aia vin si eu in RO in iunie...
micomic spune:
asa se intampla intotdeauna, cand trebuie sa te abtii, ai pofta de o berica sau de o tigara sau de multa mancare fircare cu cel doare. eu de-abia am inceput si nu sunt fumatoare dar parca as aprinde 2 tigari o data
menics spune:
floricico,
cu oboseala asta a ta, sigur e cu ochisori
ma bucur ca mi-a luat altcineva locul la sapuneala
cu botezul, eu m-am oferit, asteptam sa vedem ce hotaraste mamica, mai alesca oricum nu au nasi de cununie pt ca nu sunt casatoriti, eu sunt dispusa si chiar mi-ar face mare placere sa-i crestinez micuta...
eu m-am scos ca de obicei din butoi singura, proaspata ca o floare, ca poate poate mai prind ceva pe ultima suta de m... am timp sa ma bosumflu de poimaine incolo...
elenii ai disparut?? ai fugit la farmacie dupa tratament?
alinuto, poate ne spui si noua reteta de la placinta/tarta cu fructe
eu tocmai am terminat pauza de masa...asa ca ma gandesc la un desert
http://tt.lilypie.com/kP5vp3.png
Manu
soricica spune:
fetele se pare ca numai apuc sa scriu...am f mult de lucru mai ales acum ca plec 3 zile de la firma.
o sa imi fie greu fara voi , dar o sa ma tina galli la curent cu tot ce s-a intamplat.
aici e o adevarta strategie culinara putem sa deschidem un topic de retete si de pofte .
ma bucur sa vad gradina plina de fete cu pitici.
poze promit sa pun, dar saptamana viitoare ca sa le am si pe cele cu galii.
guze esti o adevarata enciclopedie, ma bucr ca te cunosc, stii atat de multe lucruri...
lummy cand in vara??? si eu tot vara sunt,si mayan parca e racusor ca mine.
de frumusica mai stiti ceva???
menics si noi am botezat un baietel, face 4 ani in toamna, si din cate imi amintesc noi ne-am oferit.
fetele diseara ma pregatesc sa fac bagajele plec spre galii abia astept . si nu uitati ramane stabilit, e valabil si pentru fetele noi ,marea intalnire din luna iulie.
va pup pe toate
menics spune:
mai soricica abia ai venit si iar o tai? fain, ce-ti pasa...auzi dar bere fara alcool cred ca merge la gratarel... cat despre un pahar de vin ( dar unul) sigur nu e nici o problema... asadar distractie placuta!
iar am perlit-o : era vorba de ellanik- ei ma intelegeti, imi fac digestia iar creierasul este iar neirigat
http://tt.lilypie.com/kP5vp3.png
Manu