Branza din lapte batut (QUARK), facuta in casa?
Raspunsuri - Pagina 7
ML spune:
Conchita, vrei reteta de arepas dulci? Am s-o pun, ma interesa si parerea fetei, ea trebuie sa le stie cel mai bine...
P.S. Am adaugat si restul la mesajul initial.
Macrina, ai dreptate, bunica din Arges facea ciorba de fasole verde cu lapte batut, ciorba de teci...
Take joy! (poze)
principe spune:
Ml,americanizarea la arepitele dulci consta in adaugarea siropului de trestie,in rest asa se face.
o alta chestie... e cam putina apa ptru 2 cani de malai.
eu la o ceasca de malai pun cam 2-3 de apa,masa trebuie sa fie de consistenta moale ca sa nu se crape cand le turtesti.
conchita,pai, poti inlocui in toate retele ricotta cu quark,daca doresti.
budinca de paste la cuptor cu quark ,fructe uscate si pe deasupra cu gem, e un bun desert ptru copii.
arepele sarate,dulci,le poti umple cu quark.
am sa-ti dau o reteta de chec de portocale cu quark..este gustos si usor de facut....preferatul baiatului meu.
ML,chiar,si tu poti face o budinca din malai cu oua,lapte,branza,fructe uscate...mie-mi place tare mult malaiul..asa-s eu mamaligareasa.
mai pe seara am sa-ti explic cum sa faci din aceasi masa de arepa,empanadas...astea le poti umple cu ce vrei..peste,branza,shrimp,octopus,carne tocata,pui,fasole.
arepa si empanada fac parte din meniul traditional al ve...il manaca la mic dejun si cina.
ML spune:
Iti multumesc, Principe. Da, vreau sa fac o budinca dulce cu malai, ma cam invartesc in jurul ei pt. ca sotul nu va manca iar copiii... am dubii. Macrina pusese o reteta interesanta la un alt sb.
Te astept atunci cu reteta de empanadas, cand vei avea timp.
Ce va mai fac branzele? Conchita, Adela?
Take joy! (poze)
conchita spune:
ML, da, vreau reteta.
am facut paste umplute cu quark, dar am mai adaugat inca trei feluri de branza - parmezan, mozzarella si ricotta. au iesit absolut delicioase.
mi-am descoperit o adevarata pasiune cu branzeturile astea, vreau sa invat mai mult. as vrea sa fac brie, blue cheese, camembert si alte minuni...
Adela99 spune:
am facut quark! unde sa gasec tifon? nu va spun ce-am folosit is in cautare de reteta de mozzarella
principe spune:
in fotografia de la dreapta este arepa cu branza si cu pui,la stanga sunt papanasi din malai cu platano si branza.
http://picasaweb.google.com/bucatarel/Culinare03?authkey=Gv1sRgCPv8iOH1sse5Dw#
masa ptru arepa:
1 masura de faina instant de malai alb sau galben
1 lingura de ulei
3 masuri de apa calduta
1 praf de sare
(la arepita dulce se adauga 2-3 lingurite de chimen si zahar dupa gust)
se amesteca faina cu 2 masuri de apa,repede ca sa nu se faca cocoloase,apoi se mai adauga apa ca sa fie o msa de consistenta plastelinei.
se lasa 10 minute,daca mai este nevoie se mai adauga apa.
se ia o cantitate de masa,cam de marimea unui ou de rata,se formeaza o minge si apoi se turtesc in podul palmei (ca si pifetelele)
arepitele dulci se fac subtiri(ca sa se umfle ca o gogoasa si sa iasa goale in mijloc)arepele sarate se fac de grosimea degetului mic.
arepitele dulci fiind mai subtirele este mai usor sa fie turtite pe masa ,nu in palme.
ptru asta,peste masa se pune un nailon uns cu ulei,se pune mingiuta de masa de arepita si se acopera cu alt celofan uns,cu ajutorul unei plansete se turteste mingiuta.se prajeste in ulei incins.
aceeasi modalitate de turtire se foloseste si la empanada.
dupa ce masa este intinsa,cam de marimea unei farfurioare de cafea ,se umple,cu branza sau cu alte umpluturi care se prepara in prealabil din: peste aliniat cu ardei,usturoi,ceapa ...(calite inpreuna)
pui aliniat....(exista cuvantul aliniat..inteleti voi).
empanadele,dupa ce a fost pusa umplutura in mijloculpe aluatului intins,cu ajutorul celofanului se pliaza,se aduce prima jumatate de cerc peste cea de a doua,astfel incat se obtine o jumatate de cerc cu umplutura in mijloc...sau,mai plastic,o semiluna umpluta
m-am explicat?
arepele se pot face pe plita unsa cu ulei sau prajite in ulei.
empanadele si arepitele dulci se fac prajite in ulei,la fel ca gogoasile.
scuzati intarzierea..
crista-s spune:
In loc de tifon se poate folosi un servet (stergar ) de bucatarie din in sau bumbac tesut mai rar ( se gaseste cu siguranta la magazinul de tesaturi ) , spalat si clatit fara balsam (eventual chiar fiert / oparit putin si apoi uscat)
Conchita si cine mai este interesat de brinza am aici citeva link-uri ( in engl)
http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/Cheese_5_gallons/CHEESE_5gal_00.htm
http://www.howtomakecheese.co.za/cheddar_cheese/
si gorgonzola f bine explicata, cu poze (in lb romana)
http://www.culinar.ro/forum/continut/Tehnici-ustensile-ingrediente/18845/Gorgonzola/
ML spune:
Felicitari fetelor artiste!
Conchita am trecut reteta langa mesajul cu ingredientele.
Principe, sunt frumusele "chiflutele" tale! Multumesc pt. reteta si nu te scuza pt. intarziere, nici eu nu stau mai bine... M-am uitat si pe pozele de la plaja(??!!). F. interesante, mi-au placut.
Arata bine branzele, Crista. Si eu am cautat mai demult rennet si lapte crud pt. mozarella... n-am gasit nimic in oras, asa ca am renuntat.
Take joy! (poze)
crista-s spune:
IN SFIRSIT AM FACUT SI EU ( O ) BRINZA
deci am facut asa din 1 l de lapte am facut quarkul .. adica iaurt :
am amestecat laptele cald cu iaurt si am turnat in sticla de lapte inapoi, pus capacul si bagat sticla in geanta termica speciala pt sticle ... am lasat-o acolo toata ziua, era cald in casa ca si afara . Aseara am scurs iaurtul in strecuratoarea cu tifon (trimis de fratiorul meu din Romania )si am lasat la scurs toata noaptea in frigider. Am cintarit-o acum sunt vreo 260 g de brinza.
Tot ieri am facut si panir ( reteta e luata tot de aici din linkul ala cu multe feluri de brinza de la pagina 2 parca ) http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/Panir.html
am pu 3l de lapte la fiert, cind a inceput sa fiarba am pus otet, cind s-a taiat laptele am stins focul, lasat sa se raceasca, scurs in strecuratoarea cu tifon si am obtinut vreo 380 g brinza (la gust un amestec de tofu si un fel de brinza de vaci fara pic de grasime dupa parerea mea ) . Cum nu imi placea asa, poate in vreun aluat sau ca umplutura era buna dar cine incalzea cuptorul la ora aia cidn lesinai de cald doar privindu-l .... m-am luat tot dupa blogul cel romanesc maya's world unde a facut bile de brinza tavalite prin diverse si apoi puse in ulei la conservat . Eu am avut numai marar uscat si boia dulce in casa am facut 2 chifle de brinza, le-am dat cu boia si marar si le-am pus taiate felii caci nu incapeau intregi (si nu mai aveam chef sa caut altul )in vasul cu ulei impreuna cu niste usturoi si ardei iute ... astea nu erau in reteta de pe blog .. am gustat si sunt mult mai bune asa sa vad azi dupa o noapte in frigider cum se prezinta.
Munca multa la brinza asta nu prea merita efortul ... pentru quark insa da... merita .. si il voi mai repeta mai ales ca am prins smecheria cu geanta termica :-)) multumes Ml pt ideea cooler-ului