Educarea copiilor in spiritul iubirii de Romānia
Raspunsuri - Pagina 12
ilse spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Asta dovedeste cat de putin intelegi din ceea ce scriu unii aici (cel putin eu). Nu intelegi de fapt cu ce deranjeaza tiganii. Dar am si banuiala ca nici nu vrei sa intelegi. RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
De ce Rufus?
Fiindca ti-e greu de fapt sa-mi raspunzi, asta e.
Da asa e, ai dreptate nu inteleg cu ce anume te deranjeaza pe tine tiganii?
Fiindca exista?
Caci altfel s-a discutat pe aici mult si bine ca infractorii pot fi de orice etnie.
Ori tu te faci ca nu intelegi ce scriu altii.
La fel gandesti si despre macedoneni, tatari si rusii conlocuitori, ca sa stiu o treaba macar.
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
Rufus spune:
Ilse...nu am cuvinte.
Imi pare rau, dar nu pot purta o discutie cu tine. Nu pot.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
ilse spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Ilse...nu am cuvinte. Imi pare rau, dar nu pot purta o discutie cu tine. Nu pot. RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Multumesc.
Sa stii ca sentimentul e reciproc.
am editat: nici nu as avea ce schimb de cuvinte sa am cu tine, atata vreme cat mergi mai departe pe drumul cu "romanii(aia puri)" si restul
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
addinel spune:
citat din mesajul lui Lara Sa fiu si eu total off topic, trebuie sa intreb si eu asta: cati dintre voi, in parc fiind sau oriunde altundeva, v-ati comportat cu un copilas al unor tigani la fel cum o faceti de obicei cand vedeti un copilas "de-al nostru" sa zic asa? Lara, mami de Ioana www.piczo.com/Forsweetdiana?" target="_blank">Rugati-va pentru DIANA ----------------------- |
eu!!! eram in parc, la nisip, cand a aparut o tigancusa frumoasa foc, de vreo 5 anisori. mai toate mamele si-au strans jucariile copiilor, eu am lasat-o sa se joace cu ale piticei mele. a mea, copil de nici doi ani fiind, le-a abandonat si a fugit prin parc. eu- dupa ea. cand m-am intors mi-au zis cateva mamici ca galetusa, lopatica si o forma le luase tigancusa si fugise cu ele. bineinteles ca am auzit "vedeti doamna, daca ati lasat-o!" dar zau ca nu imi pare rau ca am lasat-o. si nu o s-o invat pe fie-mea sa se fereasca de toti tiganii numai ptr acest incident. putea foarte bine sa fie un copil de alta etnie care facea asta, nu?
lisaelisa spune:
Eu am o verisoara al carei tata a fost lautar tigan. O iubesc tare mult. Si mai este si foarte frumoasa si vesela si optimista.
Dar nu este adevarat ca toate tigancile sunt frumoase...Este o greseala de perceptie, ca sa zic asa...
Din nefericire, asa cum spune si Rufus, am ajuns sa asociem, multi dintre noi, rom cu infractor, iar cei din alte tari, roman cu infractor. Asta nu este nici vina, nici greseala noastra, ci a culturii lor stramosesti, in care a trai liber si fara reguli, este un crez de viata... Si crezul asta si-l urmeaza, chiar daca inseamna sa-i calce pe altii in picioare.
edit ca sa zic : singurele reguli pe care le accepta, sunt ale lor. Celelalte sunt facute pt a fi incalcate.
Deborah77 spune:
Ilse, cand te lovesti zi de zi de ei, pe strazi si prin parcuri, cand te fura, si te injura, si te scuipa; cand ii vezi ca distrug tot in jur, de la cosuri de gunoi pana la tobogane la locurile de joaca....iti piere cheful sa mai fi progresist. Eu una am ales sa pastrez distanta; sa merg 10 km in plus cu masina ca sa duc copilul intr-un parc in care sa nu ma lovesc de ei; sa duc copilul la gradinita , si mai apoi la scoala, undeva in centrul Bucurestiului ca sa nu aiba astfel de colegi (tocmai pt ca injura, si fura, si scuipa, si sunt violenti, nu de altceva). Ai avut vreodata ocazia unica sa faci observatie unui copil de-al lor de vreo 12 ani care distrugea un loc de joaca pt copii f mici si sa se intoarca cu mama, matusa, bunica si inca vreo 5 ca sa-ti dea dreptul al replica? Si crede-ma ca nu l-am jignit in nici un fel, l-am abordat asa cum as fi abordat orice alt copil, de orice alta etnie.
Deborah77 spune:
Ah, si ca sa raspund la intrebare - chiar am ceva banuieli ca bunica din partea tatalui ar putea ceva sange mai exotic :). Nu ma deranjeaza, nu ma rusineaza...m-ar amuza daca mi s-ar confirma asta, m-as simti mai speciala. Pt ca nu rasa e problema mea si a multora, ci obiceiurile si comportamentul. Ok, au probleme, unele istorice, de nivel de trai si de educatie; si eu ce sa fac atunci cand sunt agresata, chiar daca inteleg problemele lor?
lisaelisa spune:
Eu pe fii-mea nu o invat care sunt tigani si care nu, pt ca, micuta fiind, s-ar putea trezi adresandu-i-se unuia astfel, si sa ii traga vreuna peste nas. Din pacate, a auzit de la altii vorba asta asociata cu lucrurile rele si mai zice cateodata "tigani".
Nu o invat sa-si iubeasca tara, ci tot ce este bun si frumos. Restul parerilor si le va forma singurica.
andacos spune:
Conchita dar pentru tine ,a te supune legilor(care sunt pentru totzi valabile nu numai pentru unii)inseamna asimilare din partea majoritatzii?
Adica rromii integratzi sunt rromi asimilatzi?Pentru ca de fapt aici e "buba"cum am mai spus de altfel,ei nici nu vor sa se lase integratzi!
Nimeni(ilse a venit cu un exemplu de pe forumul olandezilor)nu a generalizat si a spus ca totzi tziganii sunt infractori asa cum daca incerc sa spun cum vad eu lucrurile nu inseamna ca sunt rasista!
Iar cu America de fapt asta am vrut sa spun,voi nu v-atzi confruntat cu emigrarea si obiceiurile de emigrantzi a unora dintre rromi!
Dana
AB spune:
citat din mesajul lui andacos AB,fara intentzia de a declansa stiu eu ce furtuni dc-iste,intreb si eu,daca s-ar interveni(eu stiu ca s-a incercat macar a face acest lucru)in cele mentzionate de tine mai sus,crezi cumva ca rromi ar accepta si nu ar lua-o ca pe o tendintza de a-i distruge ca si etnie? |
S-a incercat in timpul comunismului in mod brutal. Asa cum s-a incercat mutarea de la sat la oras. Aceea nu-i o cale.
Evident ca orice interferenta nu va fi primita de "hard-core". Solutia ideala este sa oferi sprijin oricui vrea sa se ridice deasupra conditiei sociale si sa le dai timp ca evolutia sa vina din interior. Ca doar toti am fost prin evul mediu in faza de mici mestesugari sau briganzi de codru.
Solutia realista aplicata prin alte parti este sa impui cu forta respectarea unui minim de reguli care sa permita dezvoltarea rapida a unor oameni in patura mijlocie si sa tai astfel puterile tribale.
Si sa-i protejezi de agresivitatea protectionista a majoritatii. De exemplu in statele din sudul Americii unde conflictele albi negri, albi mexicani nu-s deloc usor de dus, politia nu are voia sa opreasca o masina pentru control de rutina. Trebuie ca soferul sa faca ceva ca sa fie oprit. Pentru ca au fost prea numeroase abuzurile fortelor de ordine.
Eu n-am zis vreo clipa ca US nu este rasista sau etnico-social conflictuala... Ohh este si inca cum, dar in mod oficial isi propune de fiecare data sa incerce sa reduca tensiunile. Nu aplica politica strutului in care fiecare comunitate e lasata sa propage mai departe prejudecatile. Parintii sunt pedepsiti penru ce scot pe gura copilasii mici si asta-i impiedica pe parintii rezonabili sa-i indoctrineze de mici si atunci la un creieras mai dezvoltat se vor prezenta versiunea scolii si versiune parintilor cam simultan. Si merge, nu?
Nici macar parintii albi cu ochi albastri nu-s scutiti de rasism, nici in US. E adevarat ca tinde adesea spre o atitudine paternalista si atat.
sau cumva Amercii ii este usor sa vorbeasca(nu e puntul de declansare a unei dispute America vs.Europa)tocmai pentru ca nu s-a lovit de emigrarea rromilor romani? |
Ufff tu crezi ca ghettourile de negri erau mai putin pline de delicventa? sau cele mexicane de acum sunt mult mai bune? Sa nu vorbesc de cele de italieni din secolele trecute ca vorba ceea mafia inca exista. Orice grup etnic sarac si care nu gaseste cai de a urca social adaptate posibilitatilor lui se reintoarce in el si-si reconstruieste o lume paralela care nu valorifica aceleasi lucruri ca societatea majoritara. Nu se simte peste tot pentru ca politia americana e doar extrem de agresiva si in acest fel clasa medie traieste linistita in timp ce in rest e cam dezastru. De exemplu criminalitatea in NYC e mult mai mare decat in Long Island spre capatul insulei... Mda dar taxele mele locale platesc un salariu de politist de 80k si in NYC e 40-50K. Sa nu vorbim ca "satucele incorporate" care-s si mai exclusiviste au inca un sheriff si niste politisti si pompieri ai lor suplimentari.
Asta se face si-n Europa dar nu simte clasa superioara costul desi pe strazile principale geme politia si-n rest fluiera vantul. Eh trebuind sa plateasca direct pentru propria securitate sunt mult mai incurajati cei bogati sa faca ceva financiar ca sa se sparga ghettourile. Ca tot banii aceia ii da si la opere caritabile macar se reduce impozitul.
Asa ca eu imi educ copii aratandu-le ce-mi place mie si responsabilizandu-i sa incerce sa schimbe ce nu le place. Si nu-i educ doar eu asa. Ci si scoala. Au proiecte incepand cu 1-st grade de facut o viata mai buna. Strang gunoaie de pe plaja, planteaza copaci, fac prajituri de sarbatori pentru saraci, batrani... si ei se duc le duca adica vad mizeria umana cu ochii lor ... iar eu regasesc atmosfera din copilaria si adolescenta mea.
Pentru mine dragostea de o tara e ca si cea de un copil.. ti-o cresti cu fiecare gest. Nu ti-o propui si nici nu-ti vine pe cale genetica.