Macrocefalia
Acum ceva timp baiatul meu a fost diagnosticat cu macrocefalie . Nu prea stiu ce inseamna asta mai ales ca intelectual si comportamental nu este nimic suspect la el . Are capul ceva mai mare - asa a fost mereu dar ... Daca imi puteti spune mai multa despre asta va multumesc anticipat .
www.gradinacris.blogspot.com
Raspunsuri
Andrea_S spune:
Citat:
Macrocefalia (sau macrocranie) este o dezvoltare excesiva a craniului.
La nastere, creierul nu si-a terminat dezvoltarea. Efectuata sistematic in timpul examenelor de rutina ale sugarului, masurarea perimetrului cranian permite supravegherea cresterii sale pentru ca dezvoltarea creierului antreneaza cresterea craniului.
O crestere prea rapida a perimetrului cranian exprima in general un proces anormal care trebuie sa conduca la examene neurologice. Alte anomalii sau semne de hipertensiune intracraniana sunt uneori asociate macrocefaliei.
Examene complementare (ecografie transfontanelara, scanner, imagini prin rezonanta magnetica) permit diagnosticarea originii sale si determinarea celui mai bun tratament. In cursul acestei supravegheri, unii bebelusi prezinta un “ cap mare” , in absenta unei anomalii asociate, daca perimetrul cranian creste regulat si daca exista antecedente similare in familie. Macrocrania numita “familiala”, este benigna. In acest caz, odata indepartata ipoteza unei anomalii de structura, se impune o simpla supraveghere.
Atitudinea naste altitudinea!
Andrea_S spune:
Baietelul meu s-a nascut cu un perimetru cranian normal, dar in timp, din cauza hidrocefaliei congenitale care a progresat, a ajuns la macrocranie progresiva.
Are si acum macrocranie, dar e stabila, cu un perimetru similar unui baietel de un an si jumatate.
Cat timp isi tine bine capul, si hidrocefalia e sub control, copilul nostru sau orice copil in aceasta situatie, e bine sau poate avea o viata fara probleme serioase, daca creierul e bine.
PS: La examenul neurologic, cand avea 3 luni, s-a dat diagnosticul de macrocranie progresiva, dar inca considerau ca trebuie sa ramana sub observatie, caci exista teoria conform careia macrocrania progresiva se poate opri la un moment dat la o anumita varsta, si astfel copilul sa intre intr-o dezvoltare normala a capului, chiar daca mai tarziu.
PS 2: Teoria respectiva este valabila doar daca macrocrania progresiva NU are drept cauza hidrocefalia (sau o tumoare cerebrala care se dezvolta). Un examen extern, care masoara doar PC-ul si modul in care progreseaza NU este de ajuns. Trebuie neaparat ecografie transfontanelara (cu asta am inceput noi, cea mai sanatoasa, dar posibila doar la bebelusii cu fontanela deschisa, dupa cum indica si numele), RMN sau CT (RMN-ul vede cel mai bine)
Andrea_S spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andrea_S Baietelul meu s-a nascut cu un perimetru cranian normal, dar in timp, din cauza hidrocefaliei congenitale care a progresat, a ajuns la macrocranie progresiva. Are si acum macrocranie, dar e stabila, cu un perimetru similar unui baietel de un an si jumatate. Cat timp isi tine bine capul, si hidrocefalia e sub control, copilul nostru sau orice copil in aceasta situatie, e bine sau poate avea o viata fara probleme serioase, daca creierul e bine, zic eu. Dar cine poate spune ce va fi in viata fiecarui copil...? (Sunt o mama optimista, dar realitatea difera de la copil la copil... Daca copilul meu e bine, un alt copil, cu acelasi tip de malformatie, poate sa nu fie asa bine...) PS: La examenul neurologic, cand avea 3 luni, s-a dat diagnosticul de macrocranie progresiva, dar inca considerau ca trebuie sa ramana sub observatie, caci exista teoria conform careia macrocrania progresiva se poate opri la un moment dat la o anumita varsta, si astfel copilul sa intre intr-o dezvoltare normala a capului, chiar daca mai tarziu. PS 2: Teoria respectiva este valabila doar daca macrocrania progresiva NU are drept cauza hidrocefalia (sau o tumoare cerebrala care se dezvolta). Un examen extern, care masoara doar PC-ul si modul in care progreseaza NU este de ajuns. Trebuie neaparat ecografie transfontanelara (cu asta am inceput noi, cea mai sanatoasa, dar posibila doar la bebelusii cu fontanela deschisa, dupa cum indica si numele), RMN sau CT (RMN-ul vede cel mai bine) |
Atitudinea naste altitudinea!