Inchisoarea de la Targsor
Aveam sa constat ieri cu stupoare, ca exista foarte multe inchisori pentru femei in Romania.Din greseala am dat drumul la televizor,si tot butonand am ajuns pe Arte.Era reclama, dar se anunta urmatoarea emisiune..'Inchisori de femei..din Romania'.Normal ca am lasat totul la o parte, si am facut ochii mari.Nici nu mai vazusem vreun documentar cu tema aceasta, iar ideea ca este din Romania, m-a incitat.
Prin documentarul respectiv s-a vrut a se prezenta fara nici o intentie, situatia femeii'criminale' dintr-o tara est-europeana.Au fost prezentate cateva femei si povestile lor.M-a socat numarul mare de tiganci, si batrane.In randul infractorilor gasesti tot felul de oameni.Era chiar si o doctorita ce-si omorase copilul!!!!primise pentru aceasta 6 ani inchisoare, era resemnata, a spus ca asa a fost sa fie....Majoritatea cazurilor de omor in familie erau puse pe seama consumului de alcool si a necazurilor familiale.Nu va spun in ce fel traiau femeile respective.Poate asta meritau, dar sa stai cate 70 de persoane intr-o camera...mi s-a parut cumplit.M-a impresionat totusi curatenia, aveau puse la pat stergare albe scrobite, cu dantelute sau fara.Majoritatea femeilor munceau la o sectie de textile, chiar in incinta inchisorii,acest lucru fiind mai mult decat un privilegiu pentru cele ce vroiau sa-si limiteze pedeapsa.pentru fiecare zi lucrata(textile, bucatarie, munci agricole..etc),li se scadea o zi din pedeapsa.
M-au socat batranele...si ma gandeam la nepotii si copiii lor...mi s-a parut groaznic, dar imediat mi-am amintit de situatia discutata chiar saptaman trecuta, cu batrana de 70 de ani ce a omorat cu pietre un copil.Oare ce le indeamna pe unele femei(in cazul de fata femei) sa reactioneze violent????Violenta sa degenereze in pierderi de oameni si-asa mai departe???
Un alt caz a fost al unei femei, cu 3 copii, si-a omorat sotul.S-au certat si l-a lovit cu o piatra de pe drum pana l-a omorat.Era jalnic cu bietii bunici stateau si ingrijeau de 3 copii, si isi faceau sperante ca le va fi bine.Vizita la inchisoare, o ora pe luna..mi-a adus lacrimi in cohi...nici nu apuca sa-si tina cei 3 copii in brate, sa-i intrebe cum le merge, daca sunt bine..si trecea ora....si ei la plecare plangeau saracii...dar se gandeau ca va trece repede inca o luna pana cand isi vor vedea mama....
Si m-a socat relatia intre directoarea inchisorii si detinutele.Se purta frumos..dar rece,..nu o interesa integrearea lor dupa ce vor savarsi pedeapsa 'bine meritata'.Nu spun ca unele nu sunt vinovate, dar totusi sa li se acorde o sansa(nu recidivistelor, care oricum erau tiganci---sau chiar si lor, de ce nu?).
Seninatatea cu care o alta detinuta povestea cum a 'trecut'prin inca alte 5 inchisori, a fost de nedescris.Era ca si cum cineva ar povesti ca nu i-a placut in vacanta undeva..ca nu era asa bine..dar totusi in alta parte a fost de mii de ori mai bine.Oare saracia, neajunsurile, grijile, le indeamna pe femei sa recurga la situatii de acest fel..si sa ajunga in inchisori?????
Voi ce parere aveti?
Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu aceste cuvinte, este o pura parere personala..
'Fiecare dintre noi este un inger cu o singura aripa.Si nu putem zbura decat imbratisandu-ne unul pe celalalt.'
Iubi, mamica cu burtica:)
Raspunsuri
papadie spune:
Acum câtiva ani am facut un reportaj la Târgsor. Curätel si frumusel, ca o tabärä de copii cuminti. Personaj: o doctorita pediatra care o mäcelarise pe nevasta amantului si o impratiase prin Ploiesti. Reporterii: uzi, balegosi, sariti din ratä în carutza si apoi in masini de ocazie... Detinutza imperturbabila, machiata si iesita proapät de sub dush. N-a vrut sa vorbeasca nici despre crima, nici despre familie, nici despre amant...doar despre meseria ei. Aceea de a salva vietile copiilor. Mai era in inchisoare o femeie care-si omorise copiii si tot cosea fete de perna si din cusatura facea flori si scria "I love you copiii mei". Au biblioteca, au cerc de poezie... E ca o vacanta pentru multe dintre ele. Dar de amintiri nu pot scäpa niciodata... Sunt de compätimit.
Sarag spune:
Hop si eu cu amintiri..
Mi-aduc aminte de acel reportaj. Eu eram inca in Romania, deci trebuia sa fie cam prin '98. Si intr-adevar o vad si acum pe doctorita. Era cu o carte in mina, in biblioteca inchisorii. Si n-a vrut sa dea nici un interviu la TV. N-am stiut ca l-ai facut tu (asta daca vorbim desprea aceeasi emisiune).
SaraG
ZoitaR spune:
Vreau sa va spun ca inchisoarea de la Trgsor este caz fericit , detinutele sunt tratate cu respect iar coditiile de viata sunt preferabile celor din inchisorile barbatesti unde se intampla lucruri imposibil de imaginat : detinutii isi bat cuie intentionat in cap pentru a petrece cateva zile la infirmeria inchisorii .
Lucrurile in general s - au schimbat in bine , exista nenumarate proiecte finantate de catre Uninunea Europeana si va garantez ca acesti bani sunt folositi exclusiv pentru inbunatatirea conditiilor de viata a detinutilor dar cel mai important lucru pentru reintegrarea acestora in societate .
Zina Dumitrescu directoarea Penitenciarului a contribuit enorm la buna desfasurare a acestor proiecte , de fapt intreg personalul face eforturi uriase pentru atragerea acestor fonduri .
Supraaglomerare din penitenciarele romanesti este o problema pentru care s - au gasit solutii , insa problema mare este atitudinea societatii fata de aceste fiinte care au nevioe de intelegerea voastra la momentul reintoarcerii in societate .
Aceste documentare au scopul de a justifica acele fonduri adunate de la contribuabilul european , el trebuie sa stie , nu , unde merg acesti bani si ce se face cu ei .
Astfel de reportaje vor mai fi difuzate asa ca nu va speriati !
radu_tud spune:
Acum vreo 3 ani am vizitat printr-un proiect citeva inchisori din RO siam intalnit si femei in pushcariile acelea.
Horor fratzilor!
Sa ne pazeasca D-zeu de asa ceva!
Ala e capatul lumii. Acolo viatza se masoara dupa cu totul alte coordonate si zau, nu doresc nimanui asa ceva.
Nu e vorba de conditiile de viatza cit de acei indivizi pe care tindem sa ii numim totusi oameni si care numai asta nu sunt in astfel de locuri.
Oriunde in lume e cumplit sa stai inchis, sa nu mai fi "om".
E marea ratare.
Despre femei in pushcarie, daca faci un inventar sumar ce ar trebui sa fie femeia, la acele fiinte nu prea mai gasesti mare lucru din toata splendoarea si frumusetea femeii ca entitate. Suflete golite de dragoste si umanitate.
E drept ca nici nu poti lasa pe strada o femeie care si-a macelarit copilul sau sotul, dar nu toate sunt criminale.
Unele femei se afla acolo din motive absurde. Cum ies din acea "masinarie" de tocat sufletul si mintea, nu stiu.