Cum scap de chiriasii vinzatorului?
Raspunsuri - Pagina 2
marius spune:
Eu dau doar solutia legala, la secventele cu taiat lumina nu ma bag , iar cea cu musculosii si spartul usii se poate intoarce penal impotriva proprietarului. Deci - notificare cu termen de a parasi locuinta. Apoi - actiune in REVENDICARE, nu evacuare. Se obtine hotararea judecatoreasca, apoi se executa - de buna voie sau cu executor. Politia nu are ce face in acest moment, eventual sa ajute la identificarea lor pentru a fi notificati.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
eloise spune:
Marius, multumesc, si multumesc tuturor celor ce mi-au raspuns. Dar totusi, actiune de REVENDICARE a unui bun propriu de la niste persoane care nu au nici un fel de forme legale si care ma impiedica sa-mi exercit dreptul de proprietate? Cu ocazia asta am inteles din proprie experienta ca justitia e oarba in sensul ca nu vede ceea ce e evident si pe deasupra mai e si oloaga, ca se misca tare, tare greu.
Citat: |
citat din mesajul lui felicic76 Nu m-as lasa doar pe mana unui avocat pentru ca in general esti sfatuit sa "cazi la pace", "sa astepti" , "sa urmezi calea legala intr-o situtie ilegala din start" |
Exact asa. Am reusit sa vorbesc cu 2 prieteni avocati, desigur m-au sfatuit sa cad la mica intelegere cu chiriasii, sa le dau bani sa plece. Pentru ca altfel chiar si procedura ordonentei presedintiale si punerea in executare dureaza mai mult decit putem noi sa asteptam in conditiile date. Si costa mult. Cel putin cit ar costa despagubirea alora pentru ca au fost escrocati de vechiul proprietar.
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui felicic76 cred ca ar fi bine sa mergi la asociatia de proprietari/locatari din blocul respectiv, controlezi si intretinerea, dar important este sa arati ca tu esti proprietara si sa ceri inscrierea in cartea imobilului. Apoi mergi la Politie, sectia de care apartine blocul si, acestia vor vedea ca respectivii nu au acte si ii vor amenda. Contractul de inchiriere trebuia inregistrat la Administratia Financiara, pentru impozite si ulterior la Politie pentru viza de flotant, nu neaparat si la Judecatorie ca sarcina. Asta puteau s-o faca doar chiriasii in baza unui act/contract de inchiriere care sa aiba stampila si nrde inregistrare a unei autoritati, nu se poate pune sarcina in baza unui act sub semnatura privata intre doua persoane fizice (doar intre persoane juridice) Ce as face eu: 1 vizita la administratia blocului pentru cele mai de sus, in calitate de nou proprietar tu poti afla identitatea chiriasilor daca sunt trecuti in cartea de imobil, somarea celor care locuiesc acolo, le-as da termen sa-si gaseasca alta locuinta, apoi as merge la Politie, varianta cea mai buna este sa-ti poti stabili domiciliul acolo si in acest caz sa ceri si schimbarea cartii de identitate, pe care sa apara noul domiciliu, asta dureaza 15 zile . 2.Daca polististii nu percuteaza ( auzi, sa astepti sa-ti dea beep agentul Capsuna)as apela la musculosi de prin familie, daca nu am,la o firma de paza si protectie, sa poti schimba butucul usii de la intrare. Nu te poate acuza cineva de violare a propriului domiciliu, sau de tentativa de furt din locuinta ta etc. Nu m-as lasa doar pe mana unui avocat pentru ca in general esti sfatuit sa "cazi la pace", "sa astepti" , "sa urmezi calea legala intr-o situtie ilegala din start"chiar daca nu sunt documente legale la baza si in orice caz, si daca ar fi, ele nu te-ar privi;in situatia aceasta mai degraba un pic de intimidare prin forta cred ca ar ajuta. AA, si o vizita la notariat as face, pentru informare asupra situatiei si indrumare spre solutionare, pentru ca si ei raspund de legalitatea celor parafate. |
Da, foarte bune ideile.
Tine cont de faptul ca asociatia de locatari poate fi amendata de politie pentru ca nu au fost trecute persoanele respective in cartea de imobil in termen de 5 zile de la sosirea in locuinta.
Aiuritii de la sectia de politie habar nu au ce vorbesc, mergi sa soliciti o audienta urgenta la comandant. Daca acei chiriasi locuiesc acolo fara forme legale, fara sa fie trecuti in cartea de imobil, pe baza unui contract neautentificat si neinregistrat, clar pot fi amendati de mai multe ori, pentru tot atatea incalcari ale legii. Practic, aceasta reprezinta o forma de "tulburare a proprietatii" sau de impiedicare a folosirii proprietatii.
Cu executorul judecatoresc cred ca e pierdere de timp si de bani, la fel cu avocatul.
Este foarte clar : apartamentul e al tau, nu ai contract cu chiriasii, nici ei nu stau acolo cu forme legale si cu contract in regula, poate ca nici nu sunt la zi cu plata intretinerii sau a celorlalte utilitati (curent, cablu). Este problema lor si a fostului proprietar, ei intre ei trebuie sa-si rezolve problemele, iar intre timp chiriasii sa-si vada de drum in alta parte, ce daca unul e cetatean strain, asta nu-i da drepturi peste ale tale !!!
Este foarte buna ideea de a merge sa schimbi toate contractele de utilitati pe numele tau, solicita in prima faza debransarea pe motiv ca ai casa ocupata abuziv de chiriasi care nu mai vor sa plece.
Fii perseverenta, in prima faza tot politia trebuie sa te ajute, este obligatia lor sa dea curs reclamatiei tale (spui ca ai facut-o in scris si ai primit numar de inregistrare - foarte bine).
Dupa efectuarea cercetarilor si audierea partilor, ei trebuie sa-ti comunice in scris, intr-un anumit termen, care sunt rezultatele si ce sanctiuni/masuri au fost aplicate. La audierile respective, chiriasii ar trebui sa prezinte actul in baza caruia au dreptul sa locuiasca la acea adresa. Si la o adica, tot politia ar trebui sa fie in stare sa-l gaseasca pe fostul proprietar, au ei metodele lor, macar sa afle daca mai este sau nu in tara. Pana la urma, cu ce pot ei dovedi ca au si platit chiria in avans ?!?
Daca chiriasii sunt pusi pe scandal, cred ca poti chema Jandarmeria ("mascatii").
Oricum, solicita acea audienta la comandantul sectiei de politie, pregateste-ti argumentele si toate documentele prin care sa-i demonstrezi ca dreptatea este de partea ta si cere un termen clar de solutionare a reclamatiei tale.
Iar ca o ultima solutie, cheama televiziunea, prezinta-ti cazul (poti sa le scrii pe site-uri, cam toate televiziunile au adrese unde pot fi prezentate diverse stiri, cazuri, etc.).
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
eloise spune:
Corina, multumesc, si tu mi-ai dat niste idei bune.
Ce ma supara este ca nu am dreptul sa cunosc identitatea acelor persoane, "oficial" in "contractul" incheiat de ei e vorba de un cuplu: o tinara si un cetatean dintr-o tara araba, student in Iasi. Dar presupun ca locuiesc cel putin inca 2 colegi arabi de-ai tipului, pt ca altfel nu ar avea nevoie de un apartament atit de mare doar pt 2 persoane si de fiecare data cind am venit noi sa discutam erau mai multe persoane si indicii ca ar dormi acolo. Acum ridica pretentii nu doar sa-i despagubim ci si sa le gasim un alt apartament la fel de mare in aceeasi zona. Ma supara faptul ca nu avem sprijinul politiei, in calitate de amariti de contribuabili fara cine stie ce recomandari. O sa cer acea audienta (de fapt inainte sa-mi inregistreze plingerea m-au trimis sa expun problema comandantului si el a aprobat cererea, cred) dar ieri refuzau sa imi dea orice raspuns clar: in ce termen vor face verificarile, eu cum aflu ce au constatat, de ce nu pot macar sa merg cu politistul de proximitate cind se intocmeste procesul verbal.
Faptul ca au platit chiria in avans e mentionat in "contractul" lor.
marius spune:
felicic76: Cam ce crezi ca ar putea recomanda un avocat in afara unei cai legale sau a unei intelegeri amiabile? Oricum, cel putin jumate din recomandarile tale nu au nici un suport din punct de vedere legal, si a le urma nu ar insemna decat pierdere de vreme sau belele mai mari.
Da, eloise, actiune in revendicare - voi explica de ce: Actiunea in revendicare (480 Cod civil) este actiunea proprietarului neposesor impotriva posesorului neproprietar (situatia ta). Prin aceasta actiune, reclamantul cere instantei de judecata sa i se recunoasca dreptul de proprietate asupra unui bun determinat, si in consecinta sa-l oblige pe parat la restituirea bunului. Actiunea in evacuare este specifica raporturilor juridice de locatiune, adica intre locator si locatar, in care locatorul a dat un bun spre folosinta (nu este situatia ta). In prima situatie ne aflam in fata unui drept real (cel de proprietate), pe cand in a doua suntem intr-un raport juridic de obligatii. Or, tu nu ai un asemenea raport cu acei oameni pe care nici nu-i cunosti macar. Nu mai continui teoria, dar, oricat de bizar ar parea, titlul de proprietate (contractul de vanzare/cumparare) nu poate fi luat de bun asa, doar fluturandu-l pe la nasul politiei, mascatilor sau musculosilor. Organele de ordine nu sunt chemate sa recunoasca un drept real, cel de proprietate. De unde stii ca nu au si ceilalti un contract de cumparare (cu toate precautiunile legale ale notarilor, este posibil). Nu spun ca asa este, dar de aia exista instanta si actiune in revendicare, sa stabileasca acest lucru. Nu vreau sa pun sare pe rana, dar de aia exista proceduri la predarea-primirea unui bun. Achitarea unui bun si un act de proprietate nu inseamna si folosinta acestuia. Adica, nu cumperi niste chei, ci intri in posesia bunului in fata vanzatorului. Sunt sute de astfel de cazuri in instanta, din pacate.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
eunice78 spune:
Eloise, daca sunt straini din tari arabe precum spui tu, ei au obligatia de a sta cu forme legale in tara noastra, ca sa ma exprim asa. Poti sa le spui ca le faci reclamatie, si chiar poti sa o faci la Oficiul Roman pentru Imigrari si care au obligatia sa verifice daca strainii intrati pe teritoriul tarii noastre respecta legislatia noastra. Daca nu sunt in regula, poti sa le spui ca ii paste o mica explulzare / interdictie de a mai intra la noi / anularea vizei de sedere. Sa vezi tu ce repede percuteaza, ca ei nu stau legal in apartamentul tau.
Baietzii mei
eunice78 spune:
Uite, asta e nr de telefon de la ORI la care poti suna : 021 / 410.75.13, e si pe siteul ORI.
si din OUG 194/2002 privind regimul strainilor
Articolul 12 - Conditii cu privire la gazduirea strainilor
(1) Strainul intrat legal pe teritoriul Romaniei are obligatia sa anunte despre aceasta organul de politie competent teritorial, in termen de 3 zile de la data intrarii. Fac exceptie cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, precum si ale Spatiului Economic European.
(2) In situatia cazarii in hoteluri sau in alte amenajari turistice, strainul va indeplini formalitatile de luare in evidenta la administratia locului respectiv care, in termen de 24 de ore, va comunica datele necesare organului de politie competent teritorial.
Articolul 13 - Informarea autoritatilor cu privire la schimbarile intervenite in situatia strainului
(1) Pe durata sederii in Romania strainii sunt obligati sa declare la formatiunea teritoriala a Oficiului Roman pentru Imigrari, care le-a acordat dreptul de sedere, urmatoarele:
a) orice modificare intervenita in situatia personala, in special schimbarea cetateniei, incheierea, desfacerea sau anularea casatoriei, nasterea unui copil, decesul unui membru de familie aflat pe teritoriul Romaniei;
b) orice modificare intervenita in legatura cu angajarea sa in munca;
c) pierderea, prelungirea valabilitatii sau schimbarea documentului de trecere a frontierei de stat.
(2) Strainul care isi schimba domiciliul sau resedinta este obligat ca, in termen de 15 zile de la data mutarii la noua adresa, sa se prezinte la formatiunea Oficiului Roman pentru Imigrari competenta teritorial, pentru luarea in evidenta si efectuarea mentiunilor corespunzatoare in documentul de identitate.
(3) Furtul sau pierderea documentelor de trecere a frontierei de stat va fi declarata organului de politie competent teritorial.
(4) Declaratiile prevazute la alin. (1) se fac in termen de 30 de zile, iar cele prevazute la alin. (3), in termen de 48 de ore.
Sper ca am indicat corect articoul ca stiu ca 194/2002 a fost modificat de n ori si republicat si acum am luat de pe net, nu de pe Legis.
Eu personal exclud variantele cu musculosi.
Baietzii mei
eloise spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius felicic76: Cam ce crezi ca ar putea recomanda un avocat in afara unei cai legale sau a unei intelegeri amiabile? Oricum, cel putin jumate din recomandarile tale nu au nici un suport din punct de vedere legal, si a le urma nu ar insemna decat pierdere de vreme sau belele mai mari. |
Marius, crezi sau nu, si avocatii mi-au recomandat, printre altele, varianta "musculosii". Traim intr-o societate anapoda rau. In orice caz si eu o resping din start dintr-o multime de motive. In primul rind pentru ca daca discuti la nivelul asta iti asumi riscul sa ti se raspunda pe masura.
Citat: |
citat din mesajul lui marius Da, eloise, actiune in revendicare - voi explica de ce: Actiunea in revendicare (480 Cod civil) este actiunea proprietarului neposesor impotriva posesorului neproprietar (situatia ta).... |
Am priceput acum. Totusi, ma intreb, inutil, daca asa o fi peste tot sau numai la noi. Pentru ca e destul de angoasant sa nu-ti fie respectat dreptul de proprietate in conditiile in care justitia se misca atit de lent. Si imi pot imagina sute de astfel de situatii absurde iscate din contracte scrise de mina sau chiar verbale.
Citat: |
citat din mesajul lui marius Nu vreau sa pun sare pe rana, dar de aia exista proceduri la predarea-primirea unui bun. Achitarea unui bun si un act de proprietate nu inseamna si folosinta acestuia. Adica, nu cumperi niste chei, ci intri in posesia bunului in fata vanzatorului. Sunt sute de astfel de cazuri in instanta, din pacate. |
Bine, dar poate fi practic aproape imposibil sa-ti dai seama daca acolo locuieste sau nu cineva, daramite daca-s chiriasi. Am vizitat apartamentul asta de 3 ori pina ne-am hotarit si o singura data era o pretinsa ruda acolo. Ne-a fost vindut complet mobilat si utilat. Doar nu era sa ma apuc sa ma uit prin dulapuri! Si putea foarte bine sa ni-l predea cind stia ca-s plecati chiriasii de acasa.
Eniko , multumesc, e bine de stiut.
eunice78 spune:
Iar legat de actiunea in revendicare...eu una nu stiu cum poti revendica ceva de la cineva pe care nu ai cum sa il identifici, ce treci in cererea de chemare in judecata?.Oricum ar dura ff mult pentru ca ar trebui instanta sa trimita solicitare la politie pentru identificarea alora, plus ca in civil termenele nu sunt chiar asa scurte.
Eu as opta pentru o plangere penala formulata in temeiul art. 192 C penal care reglementeaza violarea de domiciliu (patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinanad de acestea, fara consdimtamantul persoanei care le foloseste sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia).Adica ei au intrat acolo legal (dar si asta e o chestie mai mult decat discutabila avand in vedere ca nu au contract, ai putea insa sa prezumi ca au avut acordul fostilor proprietari) dar refuza sa plece la solicitarea ta. Mie una mi se pare ca refuzul lor de a pleca e clar o chestiune de sfera penalului, avand in vedere ca stau acolo fara nici un titlu, si nu de civil. Parerea mea. Oricum cu ORI cred ca ar merge cel mai repede. Din experienta pot sa spun ca strainii nu sunt ff incantati cand aduci vorba de ORI, bineinteles strainii din afara UE / SEE.
Bafta!
Baietzii mei
marius spune:
Dreptul tau la proprietate nu este alienat, nu ti s-a confiscat proprietatea, nu s-a etatizat etc. Problema este doar folosinta acestui bun, care din vina tuturor (cumparator, vanzator, chirias) nu este exercitata in acest moment. Insist oarecum dintr-un singur motiv, pentru a atrage atentia tuturor celor ce pot ajunge intr-o asemenea situatie: pasii intrarii efectiv in posesie sunt foarte importanti, predarea-preluarea efectiva a bunului trebuie facuta in prezenta ambelor parti, consemnata ca atare. Da, trebuie deschise dulapurile (daca aveai un cadavru acolo?) si recomandabil este sa se schimbe cheile in acelasi moment (s-au citat cazuri cand vechii proprietari/chiriasi au pastrat copii). Poate parea penibil, dar sunt masuri de precautie care evita aceste neplaceri majore.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa