Bonele si zilele lor....libere

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

de cate ori sant eu libera, are si bona liber si primeste salariul integral. Plus prime de Paste si Craciun si cate o atentie (in bani) de 8 martie si de ziua ei.

Numai uneori sant exceptii, cand imi iau o zi de concediu ca sa rezolv ceva... de ex. analize, spital etc. Dar asta se intampla foarte rar.

Ingrid si Cristi 6 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IonescuOana spune:

Parerea mea e ca in cazul bonelor situatia zilelor libere nu e la fel ca a unui salariat la stat. Bona depinde in totalitate de persoana care o angajeaza, si nu de stat, pentru ca in adevar 1 mai e liber de zeci de ani, dar la stat.
Ce avantaje (resp. zile libere) si dezavantaje au salariatii la stat e alta discutie, dar mie nu mi se pare normal sa-si ia zile libere date de stat, pentru ca nu statul o plateste.
In cazul de fata e o exceptie pt. ca mamica respectiva vroia sa-si faca program cu sotul, dar eu am lucrat o perioada la o firma particulara unde era liber cate 2 zile de Craciun, de Paste si de Anul Nou, in rest NU! Nici de 1 Mai, nici de 1 Decembrie macar! Asa era contractul si asta era, cat am lucrat acolo m-am supus regulii. Si nu mi s-ar pare normal ca bona sa-si ia liber ca la stat, pentru ca atunci as trimite-o s-o plateasca statul. Trebuie discutate de la inceput aspectele astea cu bona si, atata timp cat accepta slujba, depinde in totalitate de persoana care o angajeaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dia48 spune:

IonescuOana,sunt deacord cu tine.Bona noastra a lucrat de 1Mai,deoarece si eu si sotul,fiind PFA-uri ,am muncit.Zina,cred ca in astfel de situatii,trebuie sa stabilesti din timp programul.Cred ca la inceputul saptamanii trebuia sa ii spui ca de 1 Mai nu are liber,si apoi te gandeai cum o platesti.O zi buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Zina spune:

Dia48 si Ionescuoana, multumesc pt.intelegere. Exact asa gandesc si eu.

Buli, nu m-ai inteles. Eu am rugat-o cu cateva zile inainte, dar "mi-a taiat-o" din start. Nici nu stii cati bani i-am dat pana acum, mai ales in zilele extra. Cand a vazut ca deschid subiectul cu 1 Mai, a sarit repede sa-mi spuna ca ea nu poate veni. Este stilul de om care se plange mereu, care tot timpul m-a "amenintat" ca pleaca, ca nu mai poate, cu toate ca noi ne-am inteles altfel de la inceput.
Si trebuie sa tac si sa inghit ca este f.greu sa gasesc o alta, mai ales ca baietelul o iubeste si s-a obisnuit cu ea. Sunt multe de spus, dar eu tot cred ca trebuia sa vina de 1 Mai, asa cum a spus si IonescuOana si Dia 48 nu este platita de stat, ci de mine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

ea probabil s-a gandit ca daca tu ai liber de la munca, poti bine-mersi sa stai acasa cu copilul si astfel scapa ea.

Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
Directionati 2% din impozitul pe venit si viata animalutelor comunitare va deveni mai buna www.asociatiaclopotel.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karla32 spune:

Desi tin foarte mult la bona, o respect si nu port grija baiatului cat timp sunt la serviciu (de aceea si inghit ce nu-mi place deloc) , nici eu nu sunt de acord ca bona trebuie sa fie libera atunci cand si eu am liber in baza legii! eu inteleg ca platesc o bona pentru 8 ore pe zi/5 zile pe saptamana!
ar fi normal sa ramana optiunea mea daca vreau sa ii dau drumul mai devreme sau ii las zi libera cand stau eu din varii motive acasa. Nu vorbesc de concediu de odihna, Paste sau Craciun.
Spre exemplu am lasat-o libera de Paste 4 zile lucratoare pe care normal le-am platit plus o mica prima...eeeeeeeeeei bine, de 1 mai nici nu m-a intrebat daca lucrez sau nu lucrez ci avea deja program de stat acasa, desi am avut o discutie anul trecut pe tema asta. A ,,uitat" complet! ma astept maine, poimaine sa vrea si concediu medical platit! Oricum tupeul e in floare, salariul mare, ore suplimentare platite cu varf si indesat, nimic miscat in casa, doar de supravegheat un copil foarte cuminte si intelegator. Dar am realizat ca dorm cum mi-am asternut. Asa am invatat-o, asa o am...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claucia spune:

Mie mi se pare normal sa aiba toate drepturile salariatilor atata timp cat asta sunt, numai ca ILEGAL din cauza noastra si nu din cauza lor. Mie mi se pare ca ele accepta sa NU aiba carte de munca, asigurare medicala, etc, ci doar salariu care este la mica intelegere.
In plus, nu sunt sclavele noastre, faptul ca eu o platesc nu imi da dreptul sa ii tai toate drepturile pe care le-ar avea un salariat pe buna dreptate. Daca s-ar face controale si obligatorii cartile de munca pentru bone? Bine, sunt obligatorii dar noi nu le-am facut. si nici nu platim impozit la stat.

Serios acum, e ok ca salariatii sa aiba drepturi si angajatii nostri nu?
Daca eram noi, angajati la stat sau privat, am fi sarit in sus ca nu ne respecta drepturile, nici de salariat nici drepturile omului in mod normal. Nu zic sa fie libera cand sunt si eu libera (pentru ca eu mai am zile in plus pt ca lucrez pt alt stat) insa cum sa nu fie libera in zilele care i s-ar cuveni daca EU as respecta legea si i-as face carte de munca si atunci s-ar supune contractului unic la nivel national colectiv de munca?

Clau 20+ si Alessia Maria 13 iulie 2007

varsta bb2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Claucia, n-ai prins ideea.
In fapt bona are mai multe zile libere decat avem noi de la stat.
Ideea este ca ea sa tina cont de asta si sa vina atunci cand ai nevoie de ea, nu sa-si faca program de 1 mai si "sa te lase cu fundul in balta".

Pe de alta parte relatia cu bona dupa parerea mea trebuie sa fie alta decat cea de la angajator la angajat. Cel putin eu asa am vazut-o. Daca bona a avut probleme in familie, m-am dat peste cap si am ajutat-o, i-am dat liber etc...De asemenea, daca eu am avut probleme, ea m-a ajutat. Exemplul cel mai elocvent, cand era plecata in delegatie in alta tara, sotul era si el in delegatie, copilul ramasese cu buni si bona, iar buni se imbolnaveste, asa ca bona a stat la noi acasa zi si noapte trei zile, fara salariu suplimentar. Tot la fel cand baiatul ei a fost bolnav, internat in spital, i-am dat liber, venea doar si ducea copilul la scoala, apoi eu luam copilul cu mine la serviciu si am profitat de Paste si i-am dat o prima mai mare, caci stiam ca a avut cheltuieli in spital.
Deci trebuie sa lasati si voi de la voi si ea de la ea... nu este chiar o angajata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Lucrez in sistemul privat, primesc pe e-mail programul pt 1 Mai,1Decembrie,toate lucratoare si nu pot comenta.Atata timp cat depind de angajator ,nu ma pot ridica cu pretentii.E normal sa vreau sa fiu libera si e dreptul lui sa renunte la serviciile mele de-l las cu "fundu-n balta".Nimeni nu-i de neinlocuit ca si angajat/angajator.Santajul emotional nu-si are rostul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Zina spune:

Exact Filofteia, asa este, fiecare trebuie sa mai lase de la el, dar pana acum tot eu am lasat, ea nimic. Ori fac ca ea, ori raman cu buza umflata...asta este. Ce m-a deranjat cel mai mult, a fost atitudinea ei, modul in care a pus problema, adica pur si simplu, mi-a spus sa ma descurc in ziua libera, ca ea are treaba acasa. Nu a interesat-o nimic altceva. Atunci pe mine de m-ar interesa sa fac si eu altfel, mai ales ca am sarit intotdeauna cu banul inainte, cu cadouri s.a.m.d??? Niciodata nu i-am dat mai putin din salariul stabilit, cu toate ca ea si-a luat "zile libere".
Ce e mai greu este ca depind de ea, asta este adevarul, si atunci trebuie sa tac si sa merg in continuare asa.

Mergi la inceput