Planeta (se) rebela
Raspunsuri - Pagina 4
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui popescudora http://www.naturenergy.ro/index.php?pag=7&id=525&titlu_pagina=Energia%20eoliana,%20calea%20sigura%20spre%20independenta%20energetica%20a%20Rom%C3%A2niei pentru cine nu ma crede cu energia eoliana! Tot la simpozionul respectiv am auzit prima oara chestia asta de la niste specialisti germani. Si nu trebuie sa bata vantul in continuu, energia se stocheaza. |
Hai sa-ti tai elanul cu cifre REALE (din 2007):
US - putere eoliana instalata 17GW, energie eoliana produsa 34TWh
Germania - 22GW instalati, 38TWh produsi
Italia - 3GW instalati, 4TWh produsi
Prin urmare randamentul putere efectiva medie/putere instalata este:
US - 23% (tara cu mare potential eolian, vanturi mari, tornade, etc)
Germania - 20% (vanturi mult mai slabe dar turbine de la mama lor, Siemens)
Italia - 17%
Sa-i credem pe analistii de la Ernste Bank (specialisti in vanturat bani ) cand spun ca avem cele mai tari vanturi de prin zona si sa mizam pe un randament de 20%.
Daca insumam toate proiectele eoliane anuntate (majoritatea au ramas pe hartie, criza bat-o vina) ajungem la un 5GW instalati spre 2020. Adica o productie de aproape 9TWh pe an. Ori consumul anual de energie al tarii este pe la 60TWh.
Unde sunt cei 90% de care ai pomenit?
Sa nu ne lasam pacaliti de puterea instalata (valabila cand bate vijelia)! La o turbina de 1MW care sta nemiscata 4 zile din 5 puterea medie efectiva este de doar 0.2MW.
popescudora spune:
Pai si atunci ce ar trebui sa facem? Cum iti explici ca Suedia este independenta energetic? Daca maine se termina toti carburantii din lume pe ei nu ii afecteaza deloc. Ei nu au stat sa se lamenteze ca toate solutiile sunt proaste si ineficiente, au actionat! Sunt pante in zonele deluroase unde vantul bate tot timpul. Chiar daca e vorba de 20% cum zici tu (eu vorbeam de 90% potential, adica daca s-ar valorifica energia eoliana din toate zonele unde este posibil acest lucru), ti se pare un procent mic? Vantul bate de cand lumea si va bate si de-acum inainte, nu polueaza si e gratis! La fel ca energia solara, care poate fi valorificata si vara si iarna! Cate zile pe an nu e deloc soare? E drept, investitia costa, dar beneficiile sunt URIASE! Cu conditia sa se faca ceva calumea, nu un panou solar sau o morisca din loc in loc, ca un fel de curiozitate. Ci peste tot! Iti imaginezi ce ar insemna acest lucru pentru atmosfera? Ideea e ca nu se face nimic sau aproape nimic pentru ca interesele financiare mondiale se invart inca in jurul combustibililor conventionali. Iar planeta nu are timp sa ne astepte pana ne mocaim noi cu masuri destepte de genul 20 bani taxa pe punga.
POZE
gaba-rema spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Of, of, of. La teorie suntem toti buni, practica ne omoara. Am vazut in tara, si am trecut de cateva ori pe langa ele, turbine eoliene. Niciuna nu se invartea. Si nu prea avem des vanturi de zeci de metri pe secunda care sa le puna in miscare. Apoi sa ridice mana sus ai de vor sa aiba ditamai eoliana de 30m in curte. Mai vine si multimea de iubitori ai naturii care au cosmaruri cu Muntele Mic sau Macinul intesat cu sute de turbine gigant ale caror pale reteaza stolurile de pasari calatoare. Nu-i asa simplu. Avem ceva potential, dar sa nu exaferam. Cat despre biofuel, terenurile din jurul Bucurestiului sunt deja pline de rapita pentru asta. Magnatii petrolieri sunt printre primii care s-au bagat in industria asta, caci este RENTABILA, dar pierderile colaterale sunt IMENSE: reducerea terenului agricol pentru painea cea de toate zilele si altele de-ale gurii. Vrem biofuel dar pe de alta parte nici nu vrem sa inlocuim graul si legumele naturale cu ceva sintetice sau omg care se reproduc si cresc inzecit. Concluzia de bun simt si fundamentata stiintific este una singura: trebuie sa ne schimbam modul de viata, sa devenim mai economi, mai putin plimbareti, mai putin risipitori, mai legati de glie, mai prietenosi cu ecosistemele naturale. |
Capcaunul zice bine ce zice!
"potentialul energetic eolian in Romania ar acoperi peste 90% din necesar" (citat din popescudora) ...
Asta-i cam curios, de unde informatia asta? De curând s-au studiat zonele cu potential eolian ale României, si-a iesit partea nordica a Dobrogei (unde vb. capcaunului, poa' sa iasa alta belea, cu impactul asupra pasarilor calatoare :( ) si ceva prin Bistrita... cam astea ar fi.
Sau poate ca asta e alta varianta de slogan pt. "tzarishoara": "România - the land of winds"
De curând nu-sh ce specialisti au spus ca nu prea mai e loc de culturi ca sa hraneasca po****tia mondiala in crestere (chiar si fara culturi destinate biocombustibilului!)... si ca nu prea vom avea de ales: ori acceptam OMG, ori trecem la dieta drastica ... N-am nici o sursa la îndemâna, asa ca pe-asta o puteti trece la "zvonuri" :)
blackpanterro spune:
LOL...Romania-the land of winds? LOL, eventual daca o trag toti in acelasi timp LOOOOOL.Nu m-am putut abtine, scuze!:)))
A ticket to hell has never been funnier
"Friendship is like peeing in your pants, everyone can see it but only you can feel its true warmth."
gaba-rema spune:
Citat: |
citat din mesajul lui popescudora http://www.naturenergy.ro/index.php?pag=7&id=525&titlu_pagina=Energia%20eoliana,%20calea%20sigura%20spre%20independenta%20energetica%20a%20Rom%C3%A2niei pentru cine nu ma crede cu energia eoliana! Tot la simpozionul respectiv am auzit prima oara chestia asta de la niste specialisti germani. Si nu trebuie sa bata vantul in continuu, energia se stocheaza. POZE |
Scuze, popescudora , nu vazusem articolul linkuit de tine, cel din Cotidianul
Totusi, chiar si cu entuziasmul grozav al specialistilor (?) de la ErsteBank, tot nu-mi iesea socoteala la ordinul de marime...
România nu e cea mai tare în problema vânturilor . Dobrogea, de acord, zona Galati si inca ceva pe-aici pe colo... Si personal, ma bucur chiar ca nu ne zapaceste vântul toata ziulica :)
Sigur ca, atât cât o fi, poate merita valorificat... dar nici vorba de un salt spectaculos catre independenta energetica (fatza de surse conventionale, sau de rusi sau de petrol strain...).
alina_s spune:
Toata lumea toata lumea se panicheaza acum cu mine!
Deci am vazut ca am fost atacata (si personal! ) pentru parerea expusa de mine. Foarte bine, nu ma supar. ceea ce spuneam - si repet - este ca prea va pierdeti cu ochii lipiti in televizoare si ziare care fac valva si uitati sa mai deschideti si o carte (chiar si fantezista) care v-ar conferi poate o perspectiva diferita. Si o carte de fizica sau chimie ar ajuta.
Fiindca atunci ati sti (da, domnul Capcaun) ca STRATUL DE OZON DIN STRATOSFERA NU SE POATE 'GAURI'. Ozonul este generat de OXIGENUL care interactioneaza cu FOTONII din razele soarelui. Deci, daca ar exista o gaura in stratul de ozon, ar insemna sa:
1) nu mai existe soare care sa emita fotoni (si atunci am muri cu totii)
2) nu mai existe oxigen care sa creeze reactia si sa opreasca razele soarelui (si atunci iar am muri cu toti)
Am citit mult despre aceasta teorie care a circulat ani intregi - si la un moment dat chiar a fost sustinuta de "oamenii de stiinta". Acum o dau intoarsa, ca de fapt e "ozone depletion", ca sunt ani in care stratul de ozon e mai mic (normal, duh, ca doar nu e de metal), ca s-au inselat, ca incalzirea globala le-a dereglat masuratorile. Eu va propun NU SA MA CREDETI/COMBATETI PE MINE - ci sa fiti un pic mai circumspecti in fata cifrelor care vi se arunca de catre mass-media pentru a crea audienta. Normal ca e mai interesant sa zici "tara arde" decat "avem o vara caniculara", sau "crivatul ucide" decat "din cand in cand avem ierni grele".
As avea mai multe de spus...ma rog, nu vreau sa devin plictisitoare - daca n-am facut-o deja
xenocid spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alina_s Fiindca atunci ati sti (da, domnul Capcaun) ca STRATUL DE OZON DIN STRATOSFERA NU SE POATE 'GAURI'. Ozonul este generat de OXIGENUL care interactioneaza cu FOTONII din razele soarelui. Deci, daca ar exista o gaura in stratul de ozon, ar insemna sa: 1) nu mai existe soare care sa emita fotoni (si atunci am muri cu totii) 2) nu mai existe oxigen care sa creeze reactia si sa opreasca razele soarelui (si atunci iar am muri cu toti) |
Sau:
3) Exista un proces fotochimic care distruge ozonul (O3) stratosferic mai repede decat poate fi creat de radiatia ultravioleta de la Soare. In 1995 premiul Nobel pentru chimie s'a acordat exact pentru descoperirea acestui mecanism.
Dar poate stii tu mai bine.
danat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui blackpanterro LOL...Romania-the land of winds? LOL, eventual daca o trag toti in acelasi timp LOOOOOL.Nu m-am putut abtine, scuze!:))) A ticket to hell has never been funnier "Friendship is like peeing in your pants, everyone can see it but only you can feel its true warmth." |
O iahnie la ceaun si se rezolva problema nationala
Dana mama lu'Radu Stefan(Fecioras de 2003)
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Hobby
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alina_s mai deschideti si o carte (chiar si fantezista) care v-ar conferi poate o perspectiva diferita. Si o carte de fizica sau chimie ar ajuta. Fiindca atunci ati sti (da, domnul Capcaun) ca STRATUL DE OZON DIN STRATOSFERA NU SE POATE 'GAURI' ... |
Inteleg ca nu-ti plac metaforele. Totusi da-ne o sursa bibliografica ca sa ne convingi ca nu TU ai cazut in capcana cartilor fanteziste. Macar o carte de fizica sau chimie in care ai citit ca stratul de ozon NU se poate subtia semnificativ datorita activitatilor umane.
PS. "Gaura de ozon" este deja studiu de caz in orice curs serios de chimie, biologie sau stiintele pamantului!
analessya13 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alina_s Toata lumea toata lumea se panicheaza acum cu mine! Deci am vazut ca am fost atacata (si personal! ) pentru parerea expusa de mine. Foarte bine, nu ma supar. ceea ce spuneam - si repet - este ca prea va pierdeti cu ochii lipiti in televizoare si ziare care fac valva si uitati sa mai deschideti si o carte (chiar si fantezista) care v-ar conferi poate o perspectiva diferita. Si o carte de fizica sau chimie ar ajuta. Fiindca atunci ati sti (da, domnul Capcaun) ca STRATUL DE OZON DIN STRATOSFERA NU SE POATE 'GAURI'. Ozonul este generat de OXIGENUL care interactioneaza cu FOTONII din razele soarelui. Deci, daca ar exista o gaura in stratul de ozon, ar insemna sa: 1) nu mai existe soare care sa emita fotoni (si atunci am muri cu totii) 2) nu mai existe oxigen care sa creeze reactia si sa opreasca razele soarelui (si atunci iar am muri cu toti) Am citit mult despre aceasta teorie care a circulat ani intregi - si la un moment dat chiar a fost sustinuta de "oamenii de stiinta". Acum o dau intoarsa, ca de fapt e "ozone depletion", ca sunt ani in care stratul de ozon e mai mic (normal, duh, ca doar nu e de metal), ca s-au inselat, ca incalzirea globala le-a dereglat masuratorile. Eu va propun NU SA MA CREDETI/COMBATETI PE MINE - ci sa fiti un pic mai circumspecti in fata cifrelor care vi se arunca de catre mass-media pentru a crea audienta. Normal ca e mai interesant sa zici "tara arde" decat "avem o vara caniculara", sau "crivatul ucide" decat "din cand in cand avem ierni grele". As avea mai multe de spus...ma rog, nu vreau sa devin plictisitoare - daca n-am facut-o deja |
Ca punct de referinta in debate-ul tau ai doar cartea faimosului Crichton si al lui "Stat al fricii"?