"Nu stiu sa fac pipi!"
buna fetelor!
este vorba despre mandra mea de 2 ani si 7 luni.
poarta inca pampers full-time.
e drept ca nu am inceput s-o pun pe olita de f mult timp. numai de vreo 2 luni.
trebuie sa va spun ca e un copil inteligent, stie f multe chestii, ma inteleg cu ea la orice, intelege multe lucruri..daca vrea ceva si ii explic de ce nu se poate este f intelegatoare.
dar nu si cu olita. in primul rand nu vrea sub niciun chip sa stea pe olita, decat atunci cand ea singura cere. dar si stunci doar sta. nu face nimic. am incercat s-o conving cu cerul si pamantul, cu explicatii, recompense, exemplul propriu. zice: "nu stiu sa fac!"...ii explic ca trb sa dea drumul la pipi la fel ca in pampers, o incurajez, n-o stresez....nu stiu cum sa fac. pur si simplu acest "nu stiu sa fac" ma blocheaza.
daca o las fara scutec, se tine. pur si simplu nu face. am lasat-o 4 ore si nu a facut. cum i-am pus pampersul in 10 minute plesnea. nu vreau sa ajung la altele, sa se tina prea mult si sa aiba complicatii.
s-a intamplat o data sa-mi zica ca face kk, nu avea pampers. am zis: "hai sa faci la oala!"...ea:" nu, vreau pampers!"...am rugat-o frumos sa incerce la oala, si daca nu poate ii pun pampers. a acceptat. dar dupa ce s-a asezat, a zis ca nu mai face. i-am pus pampers si cam dupa 10 minute i-a venit iar si a facut. in pampers.
pe mine nu ma deranjaza s-o mai tin cu pampers. ma gandesc ca nu e pregatita si gata. dar cand vad in jur ca majoritatea copiilor de varsta ei au scapat de pampers, nu pot sa nu imi pun intrebari...
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)
Raspunsuri
szivarvany spune:
Fi`mea, a scapat de pampers la 2,10 ani. In pampers era comod. Pt toata lumea. Doar sa faci abstractie de ce zice "toata lumea" inafara de tine si fetita ta .
Giuliei ii placea sa faca pipi la dus sau pe drum, in parc, pe dupa masini ... pe furnici Cum ieseam din casa, cum incepeam precum cateii
Incearca si la wc cu capac special pt copii.
Edit: cand statea pe olita, eu de obicei stateam pe wc si faceam schimb de reviste Barbie
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16)
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">"Povestea unui licurici"
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
IonescuOana spune:
Fetita mea a scapat complet de pampers abia pe la 3 ani. Tot asa, ii dadeam in laptop de jucarie in brate cand statea pe olita si se simtea foarte importanta ca butona la el, apoi cand ieseam afara (te inteleg perfect, Daria) vroia la toaleta de la toate Mc Donaldsurile (spunea ca exact atunci ii vine pipi rau, si greu am dezvatat-o de asta)...cred ca cu diverse artificii in functie de ce ii place fiecarui copil. Multa rabdare
ralcat spune:
Al meu a scapat de pampers la 3 ani. E baiat si mai incet prin definitie ... dar acu dupa 5 luni de exercitiu intensiv isi ia oala si-si face treaba ... numai noaptea are pampersul de rezerva.
Fa Doamne o minune !
lisaelisa spune:
Aici sunt 2 topicuri cu acelasi subiect. Gasesti o multime de raspunsuri.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=136036
sorana spune:
Fi-mea a scapat de pampers la 3 ani si 1-2 luni. NU a folosit niciodata oala, de la bun inceput a facut la wc (pe colac special). Am avut vreo 5 olite, nici una nu i-a placut
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
Dorsilia spune:
un copil care nu face la olita la varsta asta nu e cu nimic mai prejos decat altii, pur si simplu nu a a tins inca dezvoltarea neurolgica necesara sa-i permita sa-si coordoneze actul mictiunii sau al defecatiei functie de vointa. Tu spui totusi ca se tine, deci control sfincterian are, atunci inseamna ca psihologic nu a atins pragul critic care s-o faca sa accepte olita in defavoarea scutecului.
la noi a fost asa: am lasat olita la indemana pe coridor, o olita comoda, dar fara fitze de genul cu muzica, forma de animal etc, o olita stabila, sub care am pus un covoras moale. I-am spus ca fetitele mari fac pishu la olita, cele mici in scutec. Am speculat asta pt ca ea de ceva vreme insista pe ideea ca ea e fetita mare, si si-a luat initiativa in a face multe lucruri singura, chiar daca le face greu si dureaza. Am lasat-o fara scutec. De cateva ori a facut pe ea fie pt ca nu era atenta si s-a luat cu joaca, a uitat ca n-are pampers, fie pt ca n-a estimat corect si in drum spre olita s-a scapat. Dupa asta a invatat parca sa fie atenta la ce simte si sa se si tina pana la olita. Nu am certat-o, nu am zbierat la ea, dar am dojenit-o, rugand-o sa fie atenta, pt ca fetitele mari asa fac. De atunci foloseste olita pt ambele nevoi, fara nici un impediment. Evident ca uralele au fost din partea noastra dementiale, chemam si musafirii s-o laude daca se nimerea sa-i avem, ne aratam tare exaltati de reusita ei iar ei efectiv ii straluceau ochii de mandrie. Acum are 2 ai si 4 luni, dar foloseste olita de la 2 ani si o luna. E un copil caruia ii plac tare mult laudele si cu ea nu merge sa folosim santajul decat arareori.
Depinde de la copil la copil, de exemplu baietelul a afacut pishu la olita de la 2 ani, dar refuza sa faca si kk, asa ca pana pe la 3 ani jumate a trebuit sa-i montez scutec cand ii venea kk, altfel nu vroia si ma temeam de contipatie. Indiferent cate explicatii i-am dat, pana n-a fost el pregatit sa accepte olita si pt kk, n-a facut-o. In tot acest timp insa i am tot repetat ca e timpul sa faca la olita.
Eu zic sa insisti cu explicatiile si usoare dojeneli, eventual te poti arata un pic dezamagita cand nu vrea, insa fara sa devii agresiva verbal, sa nu te impui cu forta.
Speculeaza calitatile ei native si foloseste-le ca un avantaj, tu o cunosti si stii ce-i place, cum ii place sa fie tratata, daca are un spirit competitiv sau nu o intereseaza concursurile, daca-i plac recompensele si sub ce forma, ce o deranjeaza, in ce mod e obisnuita sa obtina ce vrea, e mandra de felul ei sau nepasatoare fata de ce credeti voi de ea, etc...
bafta
edit: ca sa te linistesc, a mea nu e pregatita sa mestece mancarea solida, mananca inca de la blender si fructele si pranzul. doar ciocolata, sunca de casa, ceapa verde le mesteca. fiecare cu ale lui :)
_Ralu_ spune:
va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
m-am decis sa deschid acest subiect pentru ca e un pic atipic cazul. majoritatea copiilor care nu sunt pregatiti de olita, fac pe ei...si atunci stii...nu se poate controla. ei nu, fii-mea se controleaza, si inca foarte bine. daca ii vine sa faca, imi spune. fie pipi, fie kk si nu ii da drumul pana nu ii pun pampers. ea nu vrea sa faca la olita. si ma dezarmeaza total cand spune "nu stiu sa fac!"...ei, si cum sa ii arat eu?
s-a intamplat de cateva ori in trecut sa scape pe ea cand am lasat-o in chilotei. probabil nu i-a placut si acum se tine.
s-a mai intamplat acum aproape un an sa faca si un pipi in olita. am laudat-o. dar de atunci nu a mai vrut oala si am lasat-o. am renuntat la operatiune considerand ca e prea mica. deci, candva a "stiut" sa faca in oala.
off-topic:
ah, si lia....sa stii ca nici a mea nu a mestecat bucati pana acum vreo 4-5 luni...a urmat o scurta perioada in care a mestecat si a scos din gura fara sa inghita, si dupa aia a mancat orice, oricat de tare (alune, fistic seminte, morcovi cruzi)....
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)
roli25 spune:
Al meu abia acum, la 2,10 luni a acceptat chilotei. Pana acum nu vroia sa auda, nu statea pe oala, pe wc nici atat. La oala cu greu facea un pipi si cateodata, intamplator kk. Nu cerea niciodata. Cand il intrebam de ce a facut pe el si nu a cerut olita imi raspundea ca asa vrea el. Nu l-am stresat.
Pana intr-o dimineata, cand il imbracam de gradinita si a zis "mami vreau chilotei".
Au trecut vreo 3 saptamani de cand sta in chilotei ziua, si are pampers doar la somnul de dupa amiaza si la cel de noapte. A facut pe el pipi in prima saptamana destul de des, kk de vreo 2-3 ori. Acum vad ca nu mai face, cere oala, si surpriza de azi dimineata a fost ca pampersul de noapte era uscat
Parerea mea este ca fiecare copil renunta la pampers cand e pregatit si ca nu trebuie stresati, certati ci doar cu multa rabdare sa-i aduci aminte mereu de oala/wc si sa-si explici mereu acelasi lucru.
La al meu cred ca a functionat si facutul pe el ca si-a dat seama ca nu-i placut sa te uzi pana in pantofi.
Oricum nu e cu nimic mai prejos un copil care renunta la pampers la 3 sau chiar dupa 3 ani decat unul care a facut-o mai devreme.
Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI
raluk_psk spune:
nu am trecut inca pe acolo pt ca al meu are 10 luni dar ma gandesc ca ai putea sa-i iei adaptor pentru copii la colacul de wc..poate o sa i se para interesant ca face si ea ca oamenii mari si incet incet o inveti asa...al meu a facut la olita de cateva ori si dupa aia m-am lasat eu ca am zis ca e cam mic..succes si sanatate!
http://tanaramamica.wordpress.com/
liliac1 spune:
Ma gandesc ca ai putea sa o ajuti punandu-i hartie igienica. Atunci cand face kk si cere pampers...incerci initial sa pui hartie impaturita in mai multe straturi si apoi sa pui pampersul mai mult de forma. Daca merge...incetul cu incetul faceti pe hartie si indepartati scutecul.